Facebook Pixel Sportdog.gr | O striker που παρέσυρε τις αντίπαλες άμυνες
| 2020-03-11 20:52:00

O striker που παρέσυρε τις αντίπαλες άμυνες

Sportdog Team
O striker που παρέσυρε τις αντίπαλες άμυνες

Ο Ιβοριανός θρύλος της Τσέλσι κλείνει 42 χρόνια ζωής και αυτή είναι η πραγματικά σπουδαία καριέρα του.

Ανάμεσα στους κορυφαίους Αφρικανούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, το όνομα του Didier Drogba ξεχωρίζει. Κι αυτό γιατί μιλάμε για τον κορυφαίο εκπρόσωπο της Μαύρης Ηπείρου στα ευρωπαϊκά γήπεδα τον 21ο αιώνα αλλά και μια από τις πιο αγαπητές μορφές στο φίλαθλο κοινό ανεξαρτήτως προτιμήσεως ομάδας.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by didierdrogba (@didierdrogba) on

"I always liked playing football, but at 40 it's time to say enough" ανέφερε τον Νοέμβριο του 2018, πριν ανακοινώσει την οριστική απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο. 

Η βιογραφία

Γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του 1978 στην πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, Αμπιτζάν. Η μητέρα του, του έχει δώσει το παρατσούκλι Tito, από τον Josip Broz Tito, τον Γιουγκοσλάβο πολιτικό που θαύμαζε ιδιαίτερα. Στην ηλικία των 5 ετών, η οικογένειά του, τον έστειλε να ζήσει στην Γαλλία μαζί με τον θείο του, Michel Goba, ο οποίος ήταν τότε ποδοσφαιριστής της Μπρεστ. Ο Goba συνήθιζε να κάνει δώρο στον νεαρό τότε Didier, φανέλες που αντάλλασσε μετά τους αγώνες στους οποίους συμμετείχε.

Στα 8 του, ο Drogba επέστρεψε στο Αμπιτζάν και στη συνοικία Σικόγκι της πόλης ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο με τα παιδιά της γειτονιάς του. Το 1989, ξέσπασε μια μεγάλη οικονομική κρίση στην χώρα και οι δυο γονείς του έχασαν τις δουλειές τους (ήταν τραπεζικοί υπάλληλοι), με τον Didier να παίρνει και πάλι τον δρόμο της επιστροφής προς την Γαλλία και τον θείο του. Στην βόρεια Γαλλία, ο Drogba θα ξεκινήσει να παίζει ποδόσφαιρο, σε παιδική ομάδα. Η πρώτη του θέση είναι αυτή του δεξιού μπακ. Ο θείος του όμως θα τον νουθετήσει: "Τι δουλειά έχεις εκεί πίσω; Ο κόσμος κοιτά τους επιθετικούς". Ο μικρός Didier το έλαβε υπόψιν και από τότε δεν ξαναέφυγε από την κορυφή της επίθεσης. 

Η Μαρσέιγ και η Τσέλσι

Μετά από δυο αξιοπρόσεκτα περάσματα από Λε Μαν και Γκινγκάμπ, ο Didier Drogba θα βρεθεί το καλοκαίρι του 2003 στην Μασσαλία. Στην μία και μοναδική σεζόν που θα παραμείνει εκεί, θα πετύχει 19 γκολ στο γαλλικό πρωτάθλημα, 5 στο Champions League και 6 στο Κύπελλο UEFA, στο οποίο συνέχισε η Μαρσέιγ μετά τον αποκλεισμό της από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, φτάνοντας μάλιστα μέχρι τον τελικό. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς, σχεδόν όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης θέλουν να τον αγοράσουν.

Ένα τηλεφώνημα από τον José Mourinho, θα τον πείσει για το πού πρέπει να αγωνιστεί την επόμενη σεζόν: "Είσαι πάρα πολύ καλός ποδοσφαιριστής αλλά αν θέλεις να γίνεις πραγματικός πρωταθλητής όπως ο Henry, ο Ronaldo, ο Van Nistelrooy θα πρέπει να παίξεις στην Αγγλία και την ομάδα μου". Η Τσέλσι θα τον αποκτήσει έναντι €27.000.000. Από το 2004 μέχρι και το 2012, ο Drogba θα εξελιχθεί σε έναν από τους ηγέτες της ομάδας, κατακτώντας τρία πρωταθλήματα Αγγλίας και φυσικά το Champions League.

 

Θα αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2012 για την Σανγκάη, ενώ τη σεζόν 2013/14 αγωνίστηκε στην Γαλατασαράι. Στις 25 Ιουλίου 2014, ο Ιβοριανός επιθετικός θα υπογράψει μονοετές συμβόλαιο με την Τσέλσι και θα επιστρέψει στο Λονδίνο, για να ακολουθήσουν 4 χρόνια στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού σε Μόντρεαλ και Φοίνιξ (στους τοπικούς Ράιζινγκ μάλιστα είναι και πρόεδρος). Σε 497 επίσημα παιχνίδια με τους συλλόγους του, ο Drogba έχει σημειώσει 210 γκολ (381 συμ.- 164 γκ. με την Τσέλσι), ενώ με την εθνική της χώρας του έχει πετύχει 65 τέρματα σε 104 συμμετοχές. 

Το φιλανθρωπικό έργο

Ο Didier Drogba είναι ένας σπουδαίος τύπος και εκτός γηπέδων. Πριν το Μουντιάλ του 2006, έκανε απελπισμένη έκκληση προς τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας του. Κάτι που αποδείχτηκε καθοριστικό για την μετέπειτα διακοπή του εμφυλίου και την απαρχή της ειρηνευτικής διαδικασίας.

 

 

Από το 2007 είναι πρεσβευτής καλής θέλησης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ το 2009 βοήθησε στην κατασκευή νοσοκομείου στο Αμπιτζάν, προσφέροντας πάνω από €3.500.000. Το περιοδικό TIME τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του κόσμου για το 2010, εξαιτίας του ρόλου του στην κατάπαυση του πυρός στην Ακτή Ελεφαντοστού. Με την βοήθεια της Τσέλσι έχει δημιουργήσει στο Αμπιτζάν το Didier Drogba Foundation, έναν πολυσχιδή οργανισμό με φιλανθρωπική δράση, που βοηθά σε επίπεδο υγείας και εκπαίδευσης παιδιά από την Αφρική.

Η οικογένεια

Είναι παντρεμένος από το 2011 με την Diakité Lalla (έχει καταγωγή από το Μάλι) την οποία γνώρισε στο Παρίσι και έχουν τρία παιδιά: Τον Isaac (ο οποίος είναι πια επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Γκινγκάμπ), την Iman και τον Kieran. Δύο από τα αδέρφια του Drogba, οι Joel και Freddy είναι επίσης επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Έχει επίσης πτυχίο λογιστικής ενώ είναι Καθολικός στο θρήσκευμα.

Ο Didier Drogba είναι μαζί με τους George Weah και Samuel Eto'o οι κορυφαίοι Αφρικανοί ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Το ποδοσφαιρικό κοινό θα τον θυμάται σαν έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς του κόσμου, με τεράστια δύναμη και θανατηφόρα τελειώματα, ου έγραψε ιστορία με την Τσέλσι. Οι συμπατριώτες του όμως θα ξέρουν πάντοτε πως ο Didier ήταν -και είναι- πολλά περισσότερα.

ΠΗΓΗ: Esquire.com.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags