Facebook Pixel Το ποδόσφαιρο στην TV! Το 1991 η αρχή (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2011-10-12 17:41:00

Το ποδόσφαιρο στην TV! Το 1991 η αρχή (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ποδόσφαιρο στην TV! Το 1991 η αρχή (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο αγώνας Αθηναϊκός - ΑΕΚ 2-3 στις 12 Οκτωβρίου 1991 σηματοδότησε την έναρξη μίας νέας εποχής για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όχι, δεν σημειώθηκε κάτι συνταρακτικό στο παιχνίδι. Απλώς, η έναρξη της νέας εποχής οφείλεται στην τηλεόραση! Εκείνος ο αγώνας που διεξήχθη σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια στο γήπεδο της Λεωφόρου, ήταν ο πρώτος που μετέδωσε η ΕΡΤ ύστερα από τη συμφωνία της με την ΕΠΑΕ για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος!

Από εκείνο το Σάββατο, άλλαξαν μία συνήθεια ετών για τους Έλληνες φιλάθλους. Μέχρι τότε, γενιές και γενιές είχαμε μεγαλώσει γνωρίζοντας ότι το μεσημέρι της Κυριακής σήμαινε γήπεδο! Με όλα τα ματς της αγωνιστικής να διεξάγονται την ίδια ώρα, το μεσημέρι και την όποια επαφή μας με την τηλεόραση να περιορίζεται στα τρίλεπτα στιγμιότυπα των βραδινών εκπομπών της ΕΡΤ.

Έτσι ήταν. Ήθελες να δεις την αγαπημένη σου ομάδα ή όποιο άλλο ματς της αγωνιστικής σε ενδιέφερε; Έπρεπε να πας στο γήπεδο! Εφοδιασμένος με φελιζόλ για να μη λερώνεσαι στα τσιμέντα (τα πλαστικά καθίσματα ήταν πολυτέλεια ελάχιστων γηπέδων τότε) και με τρανζιστοράκι, αν "καιγόσουν" τόσο πολύ για να μαθαίνεις την εξέλιξη των υπολοίπων αγώνων. Για να διεξαχθεί κάποιος αγώνας Σάββατο ή άλλη ώρα έπρεπε να συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος. Και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις ήταν ακόμα πιο σπάνιες.

Από εκείνο το μεσημέρι της 12ης Οκτωβρίου 1991, σταδιακά η Κυριακή μας άλλαξε. Κατ' αρχάς, το Αθηναϊκός - ΑΕΚ διεξήχθη Σάββατο. Η συμφωνία της ΕΠΑΕ με την ΕΡΤ προέβλεπε να μεταδίδεται ζωντανά ένας αγώνας κάθε Σάββατο και σε μαγνητοσκόπηση ένας από τους κυριακάτικους, το βράδυ της ίδιας ημέρας. Το 1992 τα δικαιώματα πέρασαν στο Mega, το οποίο καθιέρωσε το "Λεπτό προς Λεπτό" (όλα τα κυριακάτικα ματς σε παράλληλη σύνδεση) και το 1994 μπήκε στο παιχνίδι η συνδρομητική τηλεόραση, για να φτάσουμε σιγά-σιγά στο σημερινό σημείο: να μεταδίδονται από την τηλεόραση όλοι οι αγώνες της χρονιάς!

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για το αν η TV έκανε καλό ή κακό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι σεβαστό να προτιμά κάποιος τη ζεστασιά του σαλονιού του από το κρύο της κερκίδας, από την άλλη όμως τα νέα δεδομένα δημιούργησαν μία νέα γενιά φιλάθλων, η οποία δεν θα καταλάβει ποτέ πώς ήταν η ατμόσφαιρα της παλιάς Κυριακής. Στα γεμάτα γήπεδα, με τα φελιζόλ-καθίσματα, τις σακούλες για τη βροχή και τον πασατέμπο για να περνάει η ώρα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η πτώση του μέσου όρου εισιτηρίων συμπίπτει με την εισβολή της τηλεόρασης στο πρωτάθλημα. Για την ιστορία, ο πρώτος τηλεοπτικός αγώνας έληξε με την ΑΕΚ να νικά 3-2 τον Αθηναϊκό (8' Mπατίστα, 15', 52' πέν. Δημητριάδης - 59' πέν. Mπογκ, 85' Kαπουράνης) και να επιβεβαιώνει ότι είχε τα φόντα για να κατακτήσει τον τίτλο.

ΠΗΓΗ: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags