Facebook Pixel Γιούργκεν Κλοπ: Ο δρόμος προς την προπονητική
| 2020-03-26 04:33:00

Υπέροχο αφιέρωμα! Γιούργκεν Κλοπ, ο δρόμος προς την προπονητική

Sportdog Team
Υπέροχο αφιέρωμα! Γιούργκεν Κλοπ, ο δρόμος προς την προπονητική

Έδειξε από νωρίς ότι είχε τα προσόντα για να εξελιχθεί στον κορυφαίο προπονητή του κόσμου.

Γιούργκεν Κλοπ: Ο πιο πολυσυζητημένος προπονητής της χρονιάς και αυτός που αναγέννησε τη Λίβερπουλ. Όμως, ποιος είναι ο Γερμανός προπονητής και που έκανε τα πρώτα βήματα του;

Ο παιδικός του φίλος, ο Γιενς Χας ακόμα θυμάται την πρώτη φορά που ο συμμαθητής του, Γιούργκεν Κλοπ, έδειξε ότι διαθέτει το μυαλό ενός προπονητή ποδοσφαίρου. Ήταν 11 ετών, όταν πήγαιναν με αυτοκίνητο ενός μεγάλου να παίξουν για την ακαδημία της SV Glatten και άκουγαν στο ράδιο το παιχνίδι της αγαπημένης τους Στουτγάρδης. Ο μικρός Γιούργκεν άρχισε να αναλύει την τακτική της Στουτγκάρδης και πρότεινε αλλαγές που θα άλλαζαν τη ροή του παιχνιδιού. Μερικές στιγμές αργότερα, ο σπορτκάστερ επιβεβαίωσε ότι οι αλλαγές που πρότεινε ο Κλοπ, θα εφαρμόζονταν σύντομα από τον προπονητή.

«Ήταν έκπληκτος με τις γνώσεις και την αντίληψη του για το παιχνίδι. Μερικές φορές, πιστεύω πως ήταν προπονητής από τότε» ανακαλεί στη μνήμη του ο Χας.

Η εποχή που ο Κλοπ φοιτούσε στην προπονητική σχολή της Μπλακ Φόρεστ έδειξε τα πρώτα δείγματα ότι ο Γερμανός θα εξελισσόταν στον υπέρτατο εμπνευστή του μοντέρνου ποδοσφαίρου.

Αυτή η εντύπωση επιβεβαιώθηκε πλήρως στη Μάιντς, όταν έγινε... σε ένα βράδυ προπονητής από ποδοσφαιριστής και την οδήγησε στην άνοδο στη Bundesliga. Με τη Ντόρτμουντ εκθρόνισε τη Μπάγερν Μονάχου και τώρα τη Λίβερπουλ, την έστεψε πρωταθλήτρια Ευρώπης για έκτη φορά και την οδηγούσε στον 19ο τίτλο της στην Αγγλία, πριν τη διακοπή των διοργανώσεων λόγω του κορωνοϊού.

Άνετος στις επαφές του με παίκτες, οπαδούς, διοικούντες και δημοσιογράφους, με αυτό το χαμόγελο, ευδιάθετος και εγκάρδιος, ο Κλοπ μοιάζει με τον κατάλληλο προπονητή με τον οποίο οι οπαδοί των ομάδων του χρειάζονται να συνδεθούν συναισθηματικά.

Μέτριος αλλά ηγέτης

Υπάρχουν πολλά περισσότερα για την προσωπικότητα του Κλοπ και τις μεθόδους του, που εμφανίζονται στη συζήτηση με μερικές από τις φυσιογνωμίες που σημάδεψαν τη διαδρομή του Γερμανού μέχρι το Άνφιλντ.

Ο Κλοπ μεγάλωσε στους λόφους της Σουάμπια, στη Δυτική Γερμανία. «Οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν λίγο καιρό για να ανοιχτούν, όμως όταν αναπτύξουν φιλική σχέση, μένουν φίλοι για πάντα. Είναι καλό μέρος για να μεγαλώσεις. Έχεις χρόνο για τον εαυτό σου και να επικεντρωθείς σε ότι θες» αναφέρει ο Χας, ο παιδικός φίλος του Κλοπ.

Ο Κλοπ έχει δύο μεγαλύτερες αδερφές, για τις οποίες έχει τονίσει ότι τον στήριξαν σαν μητέρες. Όμως, ήταν ο πατέρας του Νόρμπερτ, ο οποίος τον προέτρεψε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. «Ο πατέρας του έχει τεράστια επιρροή στην εξέλιξη του, στην ουσία τον σμίλεψε» εξηγεί ο πρώτος προπονητής του Κλοπ στην SV Glatten U11, Ούρλιχ Ρας. «Ο Νόρμπερτ ήταν ενεργός στην ομάδα μας και ο ενθουσιασμός του, ώθησε τον Γιούργκεν», συμπληρώνει.

«Η μητέρα του Κλοπ κατάγεται από την περιοχή μας από οικογένεια που έχει ρίζες αιώνων εδώ, ο πατέρας του όχι. Όταν βλέπω τον Γιούργκεν να πανηγυρίζει πηδώντας, είναι σαν να βλέπω τον Νόρμπερτ» επισημαίνει ο Ρας.

«Μέτριος παίκτης, γεννημένος ηγέτης» είναι η περιγραφή του Ρας για τον ποδοσφαιριστή Κλοπ. «Ήταν υπόδειγμα συμπεριφοράς, όμως μιλούσε όταν κάτι δεν ήταν σωστό. Είχαμε καλή σχέση, ήταν φιλόδοξος και πάντα ενθάρρυνε τους συμπαίκτες του», προσθέτει ο 79χρονος τεχνικός.

Η ένταξη στη Μάιντς

Το 1990 σε ηλικία 23 ετών, ο Κλοπ είχε υπογράψει ημιεπαγγελματικό συμβόλαιο με τη Μάιντς, η οποία συμμετείχε στη δεύτερη κατηγορία. Παράλληλα, σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της πόλης με αντικείμενο τις αθλητικές επιστήμες.

Ο ιστορικός αρχηγός της ομάδας, Μίκαελ Σουμάχερ (συνωνυμία με τον διάσημο οδηγό της Formula 1) φέρνει στην μνήμη του την εικόνα του Κλοπ: «Ήταν ένας τυπικός μαθητής της εποχής, σε εμφάνιση και χαρακτήρα. Φορούσε πάντα τζιν και μπλουζάκι και ήταν χαλαρός, χωρίς να νιώθει στρες».

Ο Σουμάχερ θυμάται και τα στοιχεία του ποδοσφαιριστή Κλοπ. «Μας συστήθηκε ως επιθετικός. Ήταν γρήγορος και καλός με το κεφάλι, αλλά δεν είχε καλή τεχνική κατάρτιση» σχολιάζει.

Απίστευτο και όμως αληθινό…

Ο προπονητής ο οποίος αναμόρφωσε τη Μάιντς, στην αρχή αποδοκιμάστηκε… «Ήταν δύσκολο για τον Κλοπ. Όταν ανακοινώθηκε το όνομα του, οι φίλαθλοι σφύριζαν και αποδοκίμαζαν. Θυμάμαι μετά από ένα παιχνίδι ήμασταν στην αίθουσα του υδρομασάζ και με είχε ρωτήσει: “Τι πρέπει να κάνω; Ο προπονητής συνεχίζει να με χρησιμοποιεί έτσι”. Ήξερε ότι δεν ήταν ο καλύτερος παίκτης, αλλά δεν το έβαζε κάτω» αναφέρει ο Σουμάχερ.

Κατόπιν, ακολούθησε μία αλλαγή πορείας… Όχι ακόμα ο πάγκος, αλλά η άμυνα. Ο τότε προπονητής Βόλφγκανγκ Φρανκ τον καθιέρωσε ως κεντρικό αμυντικό και ο Κλοπ βρήκε τη θέση του παίζοντας 325 παιχνίδια σε μία δεκαετή καριέρα.

Μέχρι που τον Φεβρουάριο του 2001, το πεπρωμένων φυγείν αδύνατον… Η Μάιντς πάσχιζε να αποφύγει τον υποβιβασμό και ο πρόεδρος, Χάραλντ Στρουτζ πίστεψε στον προπονητή Γιούργκεν Κλοπ.

«Είχαμε ήδη αλλάξει τρεις προπονητές εκείνη τη χρονιά. Ο Γιούργκεν ήταν γεμάτος πάθος, ένας απλός άνθρωπος με ειδικές ικανότητες. Έβλεπες στα παιχνίδια μας ότι ήταν ηγέτης και οι οπαδοί είχαν εντυπωσιαστεί με την προσωπικότητα του. Οπότε, αποφασίσαμε να τον χρίσουμε προπονητή και επειδή ξεχείλιζε από συναίσθημα, έκανε όλη την πόλη να ζει για την ομάδα. Κάπως έτσι άρχισε η σπουδαιότερη περίοδο της ιστορίας της ομάδας» διηγείται ο Στρουτζ…

Μία σπουδαία πορεία όχι μόνο για τη Μάιντς, αλλά για τον ίδιο τον Κλοπ, ο οποίος ανέβηκε ένα-ένα τα σκαλιά της προπονητικής βαθμίδας. Εξέλιξε την πρώτη του ομάδα, επανέφερε τη Ντόρτμουντ στην κορυφή και τώρα ξυπνά τον «κόκκινο» κοιμώμενο γίγαντα στο Μέρσεϊσαϊντ…

Σε μία διαδρομή που απέχει πολύ από το τέλος της, ο Κλοπ στο τέλος της ημέρας παραμένει ένας απλός άνθρωπος.

ΠΗΓΗ: england365.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags