Facebook Pixel Μίτσελ και Ουρτάδο νοσταλγούν το ντέρμπι
| 2011-10-13 23:45:00

Μίτσελ και Ουρτάδο νοσταλγούν το ντέρμπι

Μίτσελ και Ουρτάδο νοσταλγούν το ντέρμπι

Ο Μίτσελ της Χετάφε και ο Μοϊσές της Γρανάδα μιλούν για το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακού και θυμούνται τις περσινές αναμετρήσεις των πρώην ομάδων τους.

Ο Μίτσελ της Χετάφε και ο Ουρτάδο της Γρανάδα, που πέρυσι αγωνίστηκαν σε ΑΕΚ και ΟΣΦΠ αντίστοιχα, μίλησαν στο Sport24.gr για τον αυριανό αγώνα και θυμήθηκαν τις δικές τους αναμετρήσεις.

Το βράδυ του Σαββάτου, ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα διεκδικήσουν στο ΟΑΚΑ τη νίκη σε ένα παιχνίδι που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Η «Ένωση» θέλει να ξεπεράσει ανώδυνα το κεφάλαιο Χιμένεθ και να αποδείξει ότι έχει λόγο στο φετινό πρωτάθλημα. Οι «ερυθρόλευκοι» από τη μεριά τους, θέλουν να συνεχίσουν το σερί νικών και να δείξουν από νωρίς ποιο είναι το «αφεντικό» στην Ελλάδα.

Το Sport24.gr μίλησε με δυο ποδοσφαιριστές που πέρυσι αγωνίστηκαν στη Super League και βρέθηκαν αντιμέτωποι στα ματς ΑΕΚ και Ολυμπιακού. Ο Μίτσελ της Χετάφε και ο Μοϊσές Ουρτάδο της Γρανάδα απάντησαν στις ερωτήσεις μας για τις πρώην ομάδες τους, την αποχώρηση του Χιμένεθ, τις ικανότητες του Βαλβέρδε, το περσινό 6-0, τις εμπειρίες τους από την παραμονή τους στη χώρα μας και την παρουσία τους πλέον στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Θα ξεκινήσουμε με τον «γηπεδούχο» Μίτσελ και θα συνεχίσουμε με τον «φιλοξενούμενο» Μοϊσές.

Μίτσελ: "Είμαι ευγνώμων στην ΑΕΚ και τον Μανόλο"

Ο Μιγκέλ Μάρκος Μαδέρα, πιο γνωστός ως Μίτσελ, ήρθε τον περασμένο Ιανουάριο δανεικός στην ΑΕΚ από την αγγλική Μπέρμιχαμ μετά από εισήγηση του Μανόλο Χιμένεθ. Ο 25χρονος χαφ αγωνίστηκε σε 15 ματς πρωταθλήματος με την «Ένωση», όμως η κορυφαία στιγμή του ήρθε στον επαναληπτικό αγώνα Κυπέλλου της ομάδας του με τον Παναθηναϊκό στην προημιτελική φάση της περσινής διοργάνωσης.

Εκεί ο Μίτσελ, στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων, πέτυχε ένα γκολ από 50 μέτρα γράφοντας το τελικό 3-4 που παρά την ήττα έδωσε την πρόκριση στην ΑΕΚ για τον ημιτελικό. Ήταν μόλις η δεύτερη συμμετοχή του με τη φανέλα της «Ένωσης». Στο τέλος της περασμένης σεζόν ο Μίτσελ επέστρεψε στην Αγγλία και από εκεί πήρε μεταγραφή για την Χετάφε. Το Sport24.gr μίλησε τηλεφωνικά μαζί του ενόψει του ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακού.


Μίτσελ πέρυσι αγωνίστηκες μόνο στο ένα από τα δυο ματς της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό. Και δεν νομίζω να είναι και η καλύτερη ανάμνηση που έχεις.

Michel: Ναι, έτσι είναι. Κακό παιχνίδι από την αρχή, όλα μας πήγαν στραβά, αντίθετα οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν τα πάντα τέλεια, οπότε χάσαμε με αυτό το βαρύ σκορ. Το χειρότερο ήταν ότι προερχόμασταν από ένα σερί καλών εμφανίσεων και αυτό το 6-0 μας προσγείωσε απότομα. Καταφέραμε όμως να το ξεπεράσουμε και να πανηγυρίσουμε στο τέλος το Κύπελλο. Πάντως αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο.

Πριν λίγες μέρες λύθηκε η συνεργασία ΑΕΚ και Χιμένεθ. Πόσο πιστεύεις ότι θα επηρεάσει αυτό τους παίκτες ενόψει του ντέρμπι;

Michel: Είναι δύσκολο να το πεις. Στην Ισπανία λέμε «καινούργιος προπονητής, σίγουρη νίκη», αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται πάντα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο. Πόσο γρήγορα θα μπει στο κλίμα της ομάδας ο νέος τεχνικός, πόσο θα έχει επηρεαστεί η ψυχολογία των παικτών από την αποχώρηση του πρώην προπονητή και οπωσδήποτε ποιος θα είναι ο επόμενος αντίπαλός σου. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τί θα γίνει.

Ποια ήταν η δική σου σχέση με τον Χιμένεθ;

Michel: Άψογη. Ο Μανόλο με βοήθησε να νιώσω ξανά ποδοσφαιριστής, αφού στην Αγγλία δεν είχα καθόλου ευκαιρίες. Με έφερε στην ΑΕΚ, μου έδωσε συμμετοχές και του είμαι ευγνώμων για αυτό. Ο Χιμένεθ είναι ικανός προπονητής, εργάτης και καλός ψυχολόγος. Κρίμα που αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα, ήθελε να μείνει και να προσφέρει.

Πώς κρίνεις το εξάμηνο που έμεινες στην ΑΕΚ; Θεωρείς ότι ήταν ένας θετικός σταθμός στην καριέρα σου;

Michel: Οπωσδήποτε. Δεν είμαι μόνο ευγνώμων στον Χιμένεθ για την ευκαιρία που μου έδωσε, αλλά και στην ΑΕΚ, τη διοίκηση και τον κόσμο της. Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα, με ιστορία, παρόν και μέλλον. Έχει ευρωπαϊκές παρουσίες και δυνατότητες να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι περνάει μια δύσκολη φάση με την οικονομική δυσπραγία, αλλά εύχομαι να συνέλθει από αυτό και να βρει το δρόμο της.


Δαβίδ Φουστέρ και Μίτσελ από το περσινό 6-0 του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ.

Ποιες ήταν οι καλύτερες στιγμές που έζησες στην ΑΕΚ;

Michel: Πάνω απ’ όλα φυσικά το Κύπελλο. Ένας τίτλος είναι πάντοτε η μεγαλύτερη δικαίωση για τις προσπάθειες ενός παίκτη και μιας ομάδας. Και η δική μας πορεία προς την κατάκτηση πέρασε μέσα από μεγάλες προκρίσεις απέναντι σε μεγάλες ομάδες. Περάσαμε νικηφόρα μέσα από την Τούμπα που είναι ένα γήπεδο πραγματικά κολασμένο! Και βέβαια αποκλείσαμε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ που είναι ένα από τα πιο όμορφα στάδια που έχω δει στη ζωή μου. Εκεί έζησα μια επίσης υπέροχη στιγμή, αφού μόλις στη δεύτερη συμμετοχή μου μπόρεσα να πετύχω το γκολ της πρόκρισης στην κυριολεκτικά τελευταία ανάσα του παιχνιδιού. Πραγματικά αξέχαστο!

Να υποθέσω ότι θέλεις να κερδίσει η ΑΕΚ στο σαββατιάτικο ντέρμπι.

Michel: Μα αυτό εννοείται! Παρακολουθώ από το ίντερνετ την πορεία της ΑΕΚ αλλά και το υπόλοιπο ελληνικό πρωτάθλημα. Ξέρω ότι και οι δυο ομάδες έχουν από 9 βαθμούς, με την ΑΕΚ να μετράει και μια ήττα από τον ΠΑΟΚ. Ελπίζω να αντιδράσουν σωστά, να κάνουν ένα καλό παιχνίδι και να πάρουν τη νίκη. Το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου.

Ποια είναι η άποψή σου για τον Ολυμπιακό;

Michel: Πολύ καλή ομάδα, με πλάνο και έναν πολύ σοβαρό και ικανό προπονητή. Έχασε κάποιους παίκτες, όπως ο Μοϊσές και ο Ριέρα, όμως κάλυψε πολλά κενά με την απόκτηση δυο ποιοτικών ποδοσφαιριστών όπως είναι ο Γέστε και ο Ορμπάιθ. Νομίζω ότι και φέτος είναι το φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αφού δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και έχει τη δυνατότητα να ανανεώνει και να εμπλουτίζει το ρόστερ του.

Πριν σε αφήσω, πες μου πώς νιώθεις που επέστρεψες στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

Michel: Είναι προνόμιο για κάθε παίκτη να έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί στο ισπανικό πρωτάθλημα. Φυσικά και είμαι χαρούμενος που επέστρεψα στην Πριμέρα. Είχα βέβαια μια ατυχία με έναν τραυματισμό που με κράτησε ενάμιση μήνα έξω από τα γήπεδα, όμως τώρα είμαι πάλι καλά και σιγά – σιγά θα αρχίσω να παίρνω συμμετοχές για να ξαναβρώ τον ρυθμό που απαιτείται.

Μοϊσές: "Ο Ολυμπιακός φέτος δεν έχει αντίπαλο!"

Ο Μοϊσές Ουρτάδο μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 2010 από την Εσπανιόλ στον Ολυμπιακό, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο με τους «ερυθρόλευκους». Οι τραυματισμοί που τον συνόδευσαν την πρώτη του χρονιά στο «λιμάνι», δεν του επέτρεψαν να έχει μια παρουσία ανάλογη της αξίας του και έτσι τον περασμένο Αύγουστο άφησε τον Πειραιά και επέστρεψε στην Πριμέρα Ντιβισιόν και τη νεοφώτιστη Γρανάδα.



Μόι, το επόμενο Σάββατο η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό. Οι δυο ομάδες ισοβαθμούν στην πρώτη θέση, αν και η ΑΕΚ έχει ήδη κάνει μια ήττα.

Moisés: Ναι, το ξέρω, παρακολουθώ τις εξελίξεις από το ίντερνετ, αλλά μιλάω και με τον Δαβίδ (Φουστέρ) και τον Ιβάν (Μαρκάνο) στο τηλέφωνο. Κατά τη γνώμη μου, μετά την αποδυνάμωση του ΠΑΟ και της ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός φέτος δε θα έχει αντίπαλο στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Πριν λίγες μέρες ο Χιμένεθ έλυσε το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ. Πιστεύεις ότι αυτό θα επηρεάσει το ντέρμπι και ειδικότερα τους παίκτες της ΑΕΚ;

Moisés: Για να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω ποιος είναι ο νέος προπονητής τους. Το σίγουρο είναι ότι η αποχώρηση του Χιμένεθ αποτελεί πλήγμα για την ομάδα. Ο Μανόλο μπόρεσε κάτω από δύσκολες συνθήκες για τον σύλλογο να παρουσιάσει έργο, να κρατήσει ενωμένους τους παίκτες δουλεύοντας πολύ πάνω στην ψυχολογία και τελικά να κατακτήσει έναν τίτλο μετά από πολλά χρόνια για την ΑΕΚ.

Παρόλα αυτά, στο περσινό δεύτερο ματς μεταξύ σας, ο Ολυμπιακός «εξαφάνισε» την ΑΕΚ...

Moisés: Είναι αλήθεια ότι εκείνο το βράδυ ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός. Ότι κάναμε, έπιανε. Η απόδοση όλων των παικτών άγγιξε σχεδόν το τέλειο, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Η ΑΕΚ αν θυμάμαι καλά, προερχόταν από μια μεγάλη πρόκριση στο Κύπελλο (σ.σ. το 0-1 μέσα στην Τούμπα) και η ψυχολογία της ήταν στα ύψη, όμως, όπως είπα και πριν, εμείς κάναμε το καλύτερο παιχνίδι μας σε όλη τη χρονιά.

Πέρυσι είχες αγωνιστεί και στα δυο παιχνίδια του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ. Στο πρώτο από αυτά, μέσα στο ΟΑΚΑ, είχατε χάσει 1-0.

Moisés: Εκείνο ήταν ένα ματς πολύ πιο ισορροπημένο. Η ΑΕΚ είχε σταθεί σωστά στον αγωνιστικό χώρο, είχε πιέσει, είχε ελέγξει τον ρυθμό σε αρκετά διαστήματα του αγώνα, μας είχε δυσκολέψει αρκετά. Εμείς είχαμε χάσει την πολύ μεγάλη ευκαιρία με το πέναλτι (σ.σ. ο Ντουντού στο 56’) και το πληρώσαμε τελικά στο τελευταίο λεπτό με το γκολ του Μπλάνκο, αν θυμάμαι καλά.


Μονομαχία του Μοϊσές με τον Λυμπερόπουλο από το περσινό 6-0 του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ.

Σου λείπει καθόλου η Ελλάδα;

Moisés: Φυσικά και μου λείπει η Ελλάδα. Έμεινα εκεί ένα χρόνο, έκανα φίλους, αγωνίστηκα σε μια μεγάλη ομάδα, γνώρισα μια διαφορετική κουλτούρα και τον λαό της. Μπορεί να μην κατάφερα να δώσω αυτό που ήθελα και μπορούσα, κυρίως λόγω των τραυματισμών, αλλά δέθηκα με τον Ολυμπιακό. Υπήρξαν δύσκολες αλλά και καλές στιγμές, πάντως πέρασα όμορφα. Οι αναμνήσεις μου είναι θετικές.

Πρόλαβες να εγκλιματιστείς στη Γρανάδα;

Moisés: Όπως είναι αυτονόητο, η προσαρμογή σε μια ομάδα της Ισπανίας είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη. Οι άνθρωποι της Γρανάδα με υποδέχτηκαν πολύ ζεστά, μου έδειξαν ότι με ήθελαν πολύ και η αλήθεια είναι ότι ήδη έχω προσαρμοστεί και στην πόλη και στη φιλοσοφία της ομάδας.

Παρακολουθείς την προσπάθεια του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ; Δίνεις ελπίδες στην πρώην ομάδα σου για πρόκριση;

Moisés: Έχω δει μόνο το δεύτερο παιχνίδι με την Άρσεναλ στο Λονδίνο και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα. Ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά στάθηκε άτυχος. Σίγουρα άξιζε τουλάχιστον ένα βαθμό σε αυτό το ματς. Η ήττα από την Μαρσέιγ στο «Καραϊσκάκη» δυσκόλεψε αρκετά μια πιθανή πρόκριση, όμως ο όμιλος είναι ακόμα ανοιχτός. Όταν μάθαμε την κλήρωση τον Αύγουστο, όλοι λέγαμε ότι η ομάδα μπορεί να πάρει οποιαδήποτε από τις 4 θέσεις. Ελπίζω πάντως να πάνε καλύτερα στη συνέχεια, ώστε τουλάχιστον να συνεχίσουν στο Europa League.

Κλείνοντας, τι προβλέπεις για το αυριανό ντέρμπι;

Moisés: Θέλω να κερδίσει ο Ολυμπιακός, αυτό εννοείται. Και νομίζω ότι υπερτερεί παντού. Έχει καλύτερους παίκτες ατομικά, καλύτερο σύνολο, καλύτερο πάγκο και εναλλακτικές λύσεις και βέβαια καλύτερο προπονητή. Όχι μόνο για να φύγει νικητής από το ντέρμπι, αλλά και για να κατακτήσει ένα ακόμα πρωτάθλημα.
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags