Facebook Pixel Κορωνοϊός: Το Sportdog σπάει την καραντίνα!
| 2020-04-04 21:45:00

Το Sportdog... σπάει την καραντίνα! "Ταξίδι" στα γήπεδα του κόσμου εν μέσω κορωνοϊού (ΦΩΤΟ)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Το Sportdog... σπάει την καραντίνα! "Ταξίδι" στα γήπεδα του κόσμου εν μέσω κορωνοϊού (ΦΩΤΟ)

Όλος ο πλανήτης έχει σημάνει συναγερμό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού! Οι χώρις παγκοσμίως έχουν πάρει αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Η αναστολή των αθλητικών διοργανώσεων ήταν ένα από τα πρώτα σοβαρά μέτρα που ελήφθησαν και ακολούθησε περιορισμός και στη συνέχεια απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως οι άνθρωποι έχουν κλειστεί στις εστίες τους, υπακούωντας στο σύνθημα #ΜένουμεΣπίτι που σε κάθε χώρα έχει υιοθετηθεί ανάλογα με την καθομιλούμενη γλώσσα.  Οι ασχολίες που έχουν είναι περιορισμένες, αφού η έξοδος επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένες δραστηριότητες, οι οποίες πραγματοποιούνται με την προϋπόθεση ύπαρξης απαραίτητων εγγράφων ή αποστολής SMS.

Κακά τα ψέμματα ο εγκλεισμός δίνει λίγες μεν αλλά αξιόλογες επιλογές για ψυχαγωγία! Είτε θα κάνετε γυμναστική κατ'οίκον, είτε θα δείτε μία ταινία, θα διαβάσετε κάποιο βιβλίο, θα μαγειρέψετε, θα διαθέστε ποιοτικό χρόνο στους αγαπημένους σας ανθρώπους, θα περιηγηθείτε στο διαδίκτυο.

Κάπως έτσι λοιπόν το Sportdog πήρε την πρωτοβουλία να σας ταξιδέψει στα γήπεδα του κόσμου μέσα από τα μάτια του Γιώργου Οικονομόπουλου! Ο αναγνώστης της ιστοσελίδας μας μοιράστηκε μαζί μας εμπειρίες και φωτογραφικό υλικό από τα γήπεδα που έχει επισκεφτεί αλλά και τα παιχνίδια που έχει παρακολουθήσει.

Με όπλο τη φαντασία λοιπόν και οδηγό τον Γιώργο, σπάστε την καραντίνα και μπείτε έστω για λίγο στο Σαν Σίρο, το Ολντ Τράφορντ, το Ντα Λουζ, το Καμπ Νου και σε άλλα πολλά γήπεδα. Η τελευταία... πτήση του Sportdog είναι προς την Αργεντινή. Δέστε τη ζώνη σας, το ταξίδι αναμένεται μακρύ και αν επιθυμείτε στείλτε τις δικές σας ποδοσφαιρικές εμπειρίες στο [email protected].

Μίλαν – Μπάτε Μπορίσοφ 19/10/2011 2-0

Ο ποδοσφαιρκός αγώνας ανάμεσα στην Μίλαν και την Μπάτε Μπορίσοφ για το Champions League ηταν σημαντικός για την ιταλική όσο αφορα την συγκομιδή βαθμών. Φθάνοντας έξω από το ιστορικό γήπεδο Giuseppe Meazza στο Μιλάνο, μένεις έκπληκτος απο την επιβλητικότητα του γηπέδου. Με την είσοδο στις κερκίδες το κεφάλι δεν σταματά να στριφογυρνά, θέλοντας να καταγράψει κάθε λεπτομέρια των όσων αντικρίζουν τα μάτια. Καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα οι οπαδοί Rossoneri δεν σταματούσαν να τραγουδούν συνθήματα της ομάδας τους με την ένταση της μεσογειακής ψυχής αλλά και του εκφραστικού ήχου της ιταλικής γλώσσας. Στο πρώτο, αλλά και στο δεύτερο πολύ όμορφο γκόλ που σημειώθηκε, οι φίλοι της Μίλαν, μαζί και εγώ, σηκώθηκαν να πανηγυρίσουν και να τραγουδίσουν όλοι μαζί πιο δύνατά για την επερχόμενη επιτυχία. Η λήξη του αγώνα με 2-0 έρχεται και εγώ κρατώντας κασκόλ με τα χρώματα και το σήμα της ομάδας βγάζω τις τελευταίες φωτογραφίες μου και ρίχνω μερικές γρήγορες ματιές στον εντυπωσιακό εσωτερικό χώρο του γηπέδου κατευθυνόμενος στις χαρακτηριστικες κολώνες-σκάλες.

Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 10/03/2018 2-1

Σαν φίλαθλος της Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ από μικρό παιδί αλλα και σαν λάτρης του ποδοσφαίρου, δεν θα μπορούσα παρά να θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, έχοντας την δυνατότητα να μπορώ να παρακολουθήσω από κοντά στο «Θέατρο των ονείρων», όπως αποκαλούν το «Ολντ Τράφορντ» οι φίλοι των κόκκινων διαβόλων, ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στον πλανήτη. Από τους πρώτους σταθμούς του τραμ κιολας, μέσα και έξω από αυτό, ακούς παντού τους φίλους της Γιουνάιτεντ να τραγουδούν και να φωνάζουν συνθήματα της ομάδας.

Κινητές μπυραρίες και καντίνες η μία δίπλα στην άλλη έχουν τοποθετηθεί αρκετά μέτρα έξω από το γήπεδο για το πλήθος κόσμου που δεν κατάφερε να προμηθευτεί ένα εισιτήριο. Χωρίς να σταματήσουν στιγμή τα συνθήματα, ο ενθουσιαμός μου κορυφώνεται όταν καταφέρνουμε να μπούμε στον απίθανα όμορφο αυτό χώρο του γηπέδου, ο οποίος έχει ζήσει τοσο μεγάλες και ένδοξες στιγμές. Μένοντας με το στόμα ανοιχτό και χαζεύοντας ακίνητος γύρω μου για μερικά δευτερόλεπτα, κατευθύνομαι προς την θέση μου.

Από το 16ο κιόλας λεπτό τα τραγούδια και η ένταση των 74.855 οπαδών της Γιουνάιτεντ εντάθηκαν, με το πανέμορφο πρώτο από τα δύο γκόλ που πέτυχε ο Ράσφορντ. Η ανησυχία στα πρόσωπα των οπαδών των κόκκινων διαβόλων ήταν έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα και ιδιαίτερα του δευτέρου ημιχρόνου, στο οποίο η Λίβερπουλ μείωση σε 2-1. Η αντιπαλότητα αλλά και η ζωτικής σημασίας νίκη ήταν ολοφάνερη στις εκφράσεις των φιλάθλων κάθε λεπτό που περνούσε. Το σκορ όμως παρέμεινε έτσι και το χαμόγελο από τα πρόσωπα των φίλων της Γιουνάιτεντ δεν έφυγε, αλλά πλημμύρισε την πόλη του Μάντσεστερ μέχρι το βράδυ, εκεί που όλοι οι φίλη της ομάδας συζητούσαν για την μεγάλη νίκη απολαμβάνοντας την μπύρα και το χοτ ντογκ τους.

Μπενφίκα – Πόρτο 07/10/2018 1-0

Η επίσκεψη και παρακολούθηση ενός πορτογαλικού ντέρμπι στο γήπεδο Ντα Λουζ, εκεί όπου η εθνική μας ομάδα σήκωσε το 2004 το Ευρωπαικό Κύπελο, δεν θα μπορούσε να μην κρύβει έντονα συναισθήματα και αχάρακτες μνήμες στις σκεψεις μου κατά την είσοδο μου σε αυτό. Η Πορτογαλική πρωτεύουσα και οι φίλαθλοί της ζούνε για τους αγώνες που αντιμετωπίζουν το αντίπαλο δεός στην ποδοσφαιρική κοινότητα της χώρας, την Πόρτο.

Πριν την έναρξη του αγώνα στέλεχος της ομάδας καλως ορίζει τον αετό, σύμβολο της ομάδας, ο οποίος διασχιζει περιπετρικά στον αέρα το γήπεδο και προσγειώνεται στη σέντρα του γηπέδου. Έπειτα ακολουθει η έναρξη της αναμέτρησης. Η θέληση και των δύο ομάδων να προηγηθούν στο σκορ φαίνεται από τα πρώτα λεπτά, με τις φάσεις προς τη μια και την άλλη εστία αλλά και τα σκληρά μαρκαρίσματα να δίνουν συνεχώς το παρόν. Το γκολ για την Μπενφίκα στο δεύτερο ημίχρονο δεν άργησε, δίνοντας χαρά και ξεσηκώνοντας τους “αετούς” της Λισαβόνας. Η μαχητικότητα στο αγωνιστικό χώρο και το άγχος στις κερκίδες μεγαλώνει καθώς η πίεση από την Πόρτο αυξάνεται και το άγχος μεγαλώνει για όλους μας.Το τελευταίο σφύριγμα όμως έρχεται και τα τραγούδια συνεχίζονται για τους φίλους της Μπενφίκα κατά την έξοδο τους από το γήπεδο.

Μπαρτσελόνα – Λεβάντε 27/04/2019 1-0

Κλείνοντας τα εισιτήρια του συγκεκριμένου αγώνα δεν θα μπορούσαμε (οι φίλοι μου και εγώ) ποτέ να φανταστούμε αυτό που έμελλε να ζήσουμε. Φθάνοντας λοιπόν έξω από αυτό το θηριώδες και ιστορικό γήπεδο γίναμε ένα με τη διάθεση και την χαρούμενη ατμόσφαιρα που εξέπεμπαν οι φίλοι της Μπαρτσελόνα. Εισέρχοντας στις κερκίδες του γηπέδου, έμενες έκθαμβος από την έκταση του γηπέδου και των κερκίδων γύρω του, κάτι που δεν συναντάς συχνά σε ευρωπαικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια του αγώνα συνειδητοποιούμε ότι με νίκη, η Μπαρτσελόνα κατακτά μαθηματικά τον τίτλο της LaLiga Santander.

Με την απουσία του Μέσι κατά το πρώτο ημίχρονο, οι Μπλαουγκράνα, παρά τις πίεση και τις ευκαιρίες, δυσκολεύονταν να σκοράρουν. Αυτό όμως άλλαξε σύντομα με την είσοδο του Λιονελ Μέσι στο δεύτερο ημίχρονο, κάτι που ενθουσίασε τους οπαδούς αλλά και τους συμπαίκτες του. Ο καρπός της ώθησης αυτής ήταν το γκόλ που πέτυχε ο Αργεντίνος, κάνοντας τους 90.603 οπαδούς να ξεσπάσουν σε πανηγυρισμούς και να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του. Διατηρώντας το αποτέλεσμα αυτό μέχρι τέλους, η Μπαρτσελόνα ήταν πρωταθλήτρια Ισπανίας. Εμείς, άφωνοι, περιμέναμε χωρίς ομως να το πιστεύουμε πλέον, να δούμε τους Campeones να σηκώνουν το κύπελο στην καθιερωμένη fiesta που ακολουθεί αλλά και τον γύρω του θριάμβου από τους παίκτες. Η ατμόσφαιρα, μαγική. Βεγκαλικά κάλυψαν τον ουράνο πάνω από το κατάμεστο γήπεδο και οι πανυγυρισμοί μόλις είχαν αρχίσει. Ακολούθησε η εκαίνωση του γηπέδου σιγά σιγά και εμείς δεν λέγαμε να φύγουμε προσπαθώντας να αποτυπώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα στο μυαλό μας τις ανεπανάληπτες στιγμές που ζήσαμε το βράδυ αυτό.

Ρέιντζερς – Χάμιλτον 06/10/2019 5-0

Ένα δώρο γενεθλίων στον αδερφό μου ήταν η αφορμή να επισκεφτώ το γήπεδο Ibrox, στη Γλασκώβη, την έδρα των Ρέιντζερς. Η νοοτροπία και ο παλμός των οπαδών του Ηνωμένου Βασιλείου στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, δίνει πάντα μια ξεχωριστή νότα και γέυση στο θέαμα έξω αλλά και μέσα από το γήπεδο. Έτσι και στον αγώνα αυτό δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα γεμάτα ένταση και ρυθμό συνθήματα των φιλάθλων, μέσα στους οποίους ήταν και οικογένειες με παιδιά ντυμένα στα χρώματα της ομάδας τους. Η Ρέιντζερς, με προπονητή και οδηγό έναν γνώριμο του Αγγλικού ποδοσφαίρου στο τιμόνι της, τον Στίβεν Τζέραντ, έδειξε από το πρώτο κιολας λεπτό την δυναμικότητα και ανωτερότητά της. Με τον αγαπημένο τον φίλων της, Ντεφόε, η Ρέιντζερς σκόραρε και η ένταση στις φωνές των οπαδών δυνάμωσε. Μετά από ακόμα ένα γκολ των Ρειντζερς, το ημίχρονο λήγει και εγώ πάω να μας προμηθεύσω με το φημησμένο γηπεδικό σνακ των σκωτσέζων, την scotch pie. Το δεύτερο ημίχρονο επιφύλασε τρία ακόμα γκολ απο την ξεκάθαρα ανώτερη σε όλα τα σημεία Ρέιντζερς.

Αρχεντίνος Τζούνιορς – Εστουδιάντες Λα Πλάτα 10/12/2019 1-1 

Σε ένα διαφορετικό από τα ευρωπαικά γήπεδα έγινε η γνωριμία μου με το λατινικό ποδόσφαιρο, στην έδρα ενός από τους κορυφαίους συλλόγους της Νότιας Αμερικής. Η Αρχεντίνος Τζούνιορς, ομάδα που συχνά αποκαλείται «νηπιαγωγείο», λόγω της ανάδειξης από αυτήν μερικών από τα σπουδαιότερα ονόματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, όπως Ντιέγκο Μαραντόνα (από τον οποίο πήρε την ονομασία και το γήπεδό της στο Μπουένος Άιρες), Ρομάν Ρικέλμε και άλλων, αποτέλεσε για μένα ένα εναλλακτικό τρόπο να έρθω πιο κοντά, από την πρώτη κιολας μέρα μου στην Αργεντινή, στην κουλτούρα των ανθρώπων εκεί και το πάθος που τους διακατέχει για το ποδόσφαιρο. Χωρίς να έχω προαγοράσει εισιτήριο κατευθύνθηκα προς τα εκδοτήρια του γηπέδου. Χωρίς να υπάρχουν καθίσματα από τη μεριά των θυρών που επέλεξα, πριν κιολας να το αντιληφθώ, φίλοι και οικογένειες που μόλις είχαν συναντηθεί στο ραντεβού τους, γέμισαν τις εξέδρες. Στις απέναντι κερκίδες να ακούγονται, χωρίς να έχουν σταματήσει λεπτό, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας, μέχρι το τέλος του αγώνα. Στον αγωνιστικό χώρο, η ένταση και τα σκληρά μαρκαρίσματα μεταξύ των παικτών ήταν παραπάνω από όσο μπορούσα να φανταστώ για τα δεδομένα της φήμης που έχουν οι λατινικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες. Αυτή η μαχητικότητα ηταν που έδινε τον συνεχή παλμό στις κερκίδες του γηπέδου και αυτός με τη σειρά του στις γεμάτες προβληματισμό εκφράσεις των οπαδών για την έκβαση του δύσκολου αυτού αγώνα. Το τελικό αποτέλεσμα της ισοπαλίας ίσως άφησε μια πικρία, αλλά μέχρι το τελευταίο λεπτό φάνηκε πως δεν θα ήταν απαραίτητα μόνο η νίκη αυτή που θα έδινε την ευχαρίστηση και τα χαμόγελα στους φίλους της ομάδας.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags