Facebook Pixel Μία «καρυδάτη» και τρελή ανατροπή
| 2020-05-11 19:50:00

Μια ανατροπή βγαλμένη από…ταινία

Sportdog Team
Μια ανατροπή βγαλμένη από…ταινία

Μία «καρυδάτη» και τρελή ανατροπή, έδωσε στην Tottenham του Mauricio Pochettino, το δικαίωμα να ακουμπήσει το πολυπόθητο όνειρο και την Ευρώπη, από την άλλη, λόγους να παραμιλά.

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Μαΐου 2019, όπου ο κόσμος σε όλη την Ευρώπη, είχε συγκλονιστεί απ’ την τεράστια ανατροπή που είχε πετύχει το προηγούμενο βράδυ η Liverpool του Jurgen Klopp, απέναντι στην Barcelona. Οι «Κόκκινοι» έδειξαν τα δόντια τους κόντρα στο ισπανικό «μεγαθήριο», την ομάδα του Lionel Messi και της παρέας του, ανατρέποντας το κατά τους 3-0 της Βαρκελώνης. Όλοι θυμόμαστε τι έγραψε η ιστορία αργότερα.

Εκείνη την Τετάρτη, της όγδοης ημέρας του Μάη, τα «Σπιρούνια» του Mauricio Pochettino κλήθηκαν να ανατρέψουν στο Άμστερνταμ το εις βάρος τους 1-0, με το οποίο ηττήθηκαν στο Λονδίνο. Οι «πιτσιρικάδες» του «Αίαντα» ολοκλήρωναν μια «τρελή» σεζόν, φτάνοντας μια ανάσα πριν από έναν ακόμα Ευρωπαϊκό τελικό, φέρνοντας σε όλους αναμνήσεις από το ένδοξο παρελθόν. Έτσι, οι παίκτες των «Σπιρουνιών» πήραν τον δρόμο για την Ολλανδία, με προορισμό την Johan Cruijff Arena.

 

Ο αγώνας ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να ανοίγουν το σκορ μόλις στο 5ο λεπτό, με τρομερή κεφαλιά του 19χρονου αρχηγού των Ολλανδών, Matthijs de Ligt. Γκολ από τα αποδυτήρια και η ψυχρολουσία φάνηκε να κατακλύζει τους Λονδρέζους. Ο De Ligt έκανε ότι είχε κάνει και λίγο νωρίτερα στην σεζόν, όταν «πήρε πάνω του» την ομάδα και την έστειλε στον ημιτελικό. Παρόλα αυτά, η Tottenham έδειξε άμεσα, ότι δεν έχει σκοπό να τα παρατήσει, καθώς ο Son σημάδεψε το δοκάρι, ένα λεπτό μετά το τέρμα των γηπεδούχων. Στο 35ο λεπτό, η «σεμνή τελετή» έμοιαζε να τελειώνει, όταν ο Dusan Τadic βρήκε τον Ziyech και ο Μαροκινός με ένα τρομερό σουτ διαμόρφωνε το 2-0 (3-0 στο σύνολο).

Όλα έδειχναν χαμένα για τα «Σπιρούνια», όλοι θεωρήσαμε ότι το όνειρο θα σταματούσε στο Amsterdam, αλλά με έναν εξαιρετικό τεχνικό στον πάγκο, και σε μια σεζόν γεμάτη ανατροπές, ποτέ δεν μπορείς να είσαι βέβαιος. Ο Pochettino, σε μία κίνηση-ματ, αντικατέστησε τον Wanyama και έριξε στην μάχη τον Eriksen, που δεν είχε κάνει αισθητή την παρουσία του μέχρι τότε. Οι ισορροπίες άλλαξαν, το δίδυμο Eriksen-Sissoko στον άξονα «κεντούσε» και η Tottenham κυριάρχησε, έχοντας τον πλήρη έλεγχο, δημιουργώντας ακατάπαυστα επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά από την εστία του Onana.

 

Στο 55ο λεπτό, ο Lucas Moura μείωνε σε 2-1 και με 35 λεπτά μπροστά τους, έδωσε το έναυσμα για την μεγάλη ανατροπή που θα ακολουθούσε. Τέσσερα μόλις λεπτά μετά, στο 59ο λεπτό, ο ίδιος παίκτης θα σημείωνε το δεύτερο γκολ της ομάδας του, φέρνοντας το παιχνίδι στα ίσια.Τότε, η αναμέτρηση πήρε «φωτιά». Οι Άγγλοι οπαδοί που είχαν ταξιδέψει μέχρι την ολλανδική πρωτεύουσα ακούγονταν πιο δυνατά από κάθε άλλη στιγμή και οι παίκτες του Pochettino έδειχναν να έχουν «φτερά στα πόδια τους». Κάθε λεπτό που περνούσε έβλεπε κανείς, στα μάτια των παικτών της Tottenham, το πόσο ήθελαν την πρόκριση.

Οι Άγγλοι μύρισαν αίμα, είχαν την ψυχολογία με το μέρος τους και δεν άφησαν περιθώριο στους «πιτσιρικάδες» του Ajax να αντιδράσουν, δείχνοντας πως η έλλειψη παραστάσεων και η απειρία σε τέτοιες συνθήκες, θα τους κόστιζε ακριβά. Στο 86ο λεπτό, ένα σουτ του Vertonghen θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους γηπεδούχους, με το Johan Cruijff Arena να γνωρίζει πως τα τελευταία λεπτά θα φανούν σαν αιωνιότητα.

 

Τα 90 λεπτά είχαν εκπνεύσει, με τον επιπλέον χρόνο να είναι πέντε λεπτά. Η Tottenham έχει ρίξει τον Ajax στο καναβάτσο και «γρονθοκοπάει» μέχρι να βρει στόχο. Πέντε λεπτά, μόνο τόσα είχε στην διάθεση της. Το ρολόι ήταν κοντά στο 90+5′. Ο Sissoko πραγματοποιεί ένα γέμισμα προς την αντίπαλη εστία, στην απέλπιδα προσπάθεια μίας τελευταίας «ζαριάς». Η μπάλα καταλήγει στον Llorente, ο οποίος θα «κόψει» εξαιρετικά για τον Dele Ali, που με την σειρά του θα βγάλει μια υποδειγματική κάθετη στην μεγάλη περιοχή. Εκεί η μπάλα θα βρει τον μεγάλο ήρωα της βραδιάς, Lucas Moura, με τον τελευταίο να σημειώνει χατ-τρικ και να στέλνει την ομάδα του στον μεγάλο τελικό και στον έβδομο ουρανό. Οι εκφωνητές παραληρούν, οι παίκτες του Ajax σκυθρωποί, σωριάζονται στο έδαφος, ενώ, στο κοντράστ των συναισθημάτων, αυτοί της Tottenham τρέχουν αλαφιασμένοι, πανηγυρίζοντας. Ο Mauricio Pochettino, «αρχιτέκτονας αυτού του club, «πνίγεται» στις αγκαλιές των παικτών και των συνεργατών του, μην μπορώντας να κρύψει την συγκίνηση του για τον άθλο.

Εκείνο το βράδυ, έπαιρνε σάρκα και οστά το Αγγλικό όνειρο, μιας και οι Άγγλοι οπαδοί έβλεπαν στον τελικό δύο ομάδες τους. Όπως όλοι ξέρουμε, μια μέρα μετά θα περνούσαν και στον τελικό του Europa League οι Arsenal, νικώντας με 2-4 εκτός έδρας την Valencia, και η Chelsea, νικώντας με 4-3 στα πέναλτι την Eintracht Frankfurt. Έτσι, θα είχαμε για πρώτη φορά στην ιστορία των δυο Ευρωπαϊκών διοργανώσεων, τέσσερις Αγγλικές φιναλίστ. Liverpool v Tottenham και Chelsea v Arsenal με τις τρεις εκ των τεσσάρων μάλιστα να εκπροσωπούν την πρωτεύουσα της χώρας. Τα υπόλοιπα όπως λένε, είναι ιστορία. Αδιαμφισβήτητα, εκείνη η χρονιά θα μείνει χαραγμένη τόσο στην συνείδηση όλου του ποδοσφαιρικού κόσμου, άλλα ένα περισσότερο στο μυαλό των Άγγλων ποδοσφαιρόφιλων.

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags