Facebook Pixel Sportdog.gr | Ο εις τριπλούν Γερμανικός «εφιάλτης» του 2002 (BINTEO)
| 2020-05-30 06:35:00

Ο εις τριπλούν Γερμανικός «εφιάλτης» του 2002 (BINTEO)

Sportdog Team
Ο εις τριπλούν Γερμανικός «εφιάλτης» του 2002 (BINTEO)

Δεν είμαστε λίγοι αυτοί που, ελλείψει συνδρομητικής τηλεόρασης στα σπίτια μας (και επομένως χωρίς τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τα παιχνίδια της Premier League κάθε Σαββατοκύριακο), αρχίσαμε στην αυγή της νέας χιλιετίας να υποστηρίζουμε την αγαπημένη μας ομάδα, παρακολουθώντας την στο Champions League. Arsenal, Liverpool, Manchester United και αργότερα Chelsea απέκτησαν ουκ ολίγους φίλους στη χώρα μας χάρη σε κάποια αξέχαστα βράδια που προσέφεραν με τη συνεχή συμμετοχή τους στην κορυφαία διοργάνωση.

Υπήρξαν, παρόλα αυτά, στιγμές που οι προαναφερθέντες σύλλογοι θα ήθελαν να ξεχάσουν. Ορισμένες από αυτές συνέβησαν μαζεμένες τη σεζόν 2001-2002 και είχαν, μάλιστα, έναν κοινό παρονομαστή. Τι το αξιοσημείωτο συνέβη όμως τότε;

Arsenal, Liverpool και Manchester United, οι τρεις κατά τεκμήριον σπουδαιότερες ομάδες διαχρονικά στο αγγλικό ποδόσφαιρο, αποκλείστηκαν διαδοχικά από τον ίδιο σύλλογο. Δεν μιλάμε, μάλιστα, για κάποιο από τα γνωστά Ευρωπαϊκά μεγαθήρια της εποχής (Real Madrid, Bayern Munich, Milan), αλλά για την άσημη μέχρι τότε Ευρωπαϊκά Bayer Leverkusen.

Ναι, μια ομάδα που έχει χλευαστεί κατά κόρον από τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους, και ιδιαίτερα τους Γερμανούς. Μια ομάδα που έχει χαρακτηριστεί ως Neverkusen ή Neverkuppen για την ικανότητά της να ΜΗΝ κατακτά τίτλους ούτε με αίτηση, φτάνοντας πολλές φορές στην πηγή αλλά μην πίνοντας νερό, έκανε κάτι που θα ζήλευαν πολλοί (μεγαλύτεροι από αυτήν σύλλογοι).

Για να γίνει πιο κατανοητό το κατόρθωμα της Γερμανικής ομάδας, αρκεί να αναφέρουμε ότι, αφού πέρασε ως δεύτερη την πρώτη φάση των ομίλων, τερματίζοντας κάτω από τη Barcelona και πάνω από Lyon και Fenerbahce, κληρώθηκε στη δεύτερη φάση των ομίλων με Arsenal, Juventus και La Coruna.

 

Πρώτη στάση: Λονδίνο

 

Μια Arsenal που εκείνη τη σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Αγγλία με 87 βαθμούς και +7 από τη δεύτερη Liverpool, καθώς και το FA Cup. Μια Juventus που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ιταλίας στο τέλος της σεζόν (άσχετα αν για να γίνει αυτό χρειάστηκε η αυτοκτονία της πρωτοπόρου μέχρι τότε Inter την τελευταία αγωνιστική). Μια Deportivo La Coruna που κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας μέσα στο Bernabeu με αντίπαλο την πρωταθλήτρια Ευρώπης Real Madrid και της χάλασε τη φιέστα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων ιστορίας, ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε δεύτερη, πάνω από Real και Barcelona και πίσω μόνο από τη Valencia του Rafa Benitez.

Βάσει ονομάτων, φαβορί θεωρήθηκαν οι Arsenal και Juventus. Μέσα στο γήπεδο, ωστόσο, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Οι Gunners ξεκίνησαν με ήττα από τη Deportivo (2-0 στην κατηφόρα του Riazor), κατάφεραν όμως να «γράψουν» δύο νίκες και μία ισοπαλία στα επόμενα τρία παιχνίδια. Αυτό σήμαινε ότι, με δύο αγωνιστικές να απομένουν, η Arsenal με 7 βαθμούς (όσους είχε και η La Coruna, έναντι των 4 πόντων που μάζεψαν Leverkusen και Juventus), κρατούσε την τύχη στα χέρια της.

H συνέχεια αποδείχθηκε καταστροφική για την ομάδα του Arsene Wenger. Η La Coruna θα κάνει το 2 στα 2 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, περνώντας με 0-2 από το Highbury και η Juventus θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Η ήττα με 1-0 στο Delle Alpi, σε συνδυασμό με το «διπλό» της Bayer στο Riazor, είχε ως αποτέλεσμα να προκριθούν τα δύο «αουτσάιντερ», στα χαρτιά, του ομίλου, αμφότερες με δέκα βαθμούς, με τα φαβορί Arsenal και Juventus να μένουν στους 7 και εκτός οκτάδας του Champions League.

 

Μπορεί στα μεταξύ τους παιχνίδια η Arsenal να μέτρησε μία νίκη (4-1 με πολύ όμορφο ποδόσφαιρο) και μία ισοπαλία (1-1), ωστόσο αυτό δεν την απέτρεψε από το να αποτελέσει το πρώτο Αγγλικό θύμα της Leverkusen στο δρόμο για τον τελικό της Γλασκώβης.

Next Stop: Liverpool

Έχοντας τερματίσει πρώτη στον όμιλο, η Leverkusen περίμενε έναν εκ των Liverpool, Bayern Munich και Παναθηναϊκό ως αντίπαλο στην προημιτελική φάση. Η κληρωτίδα την έστειλε στο Anfield, απέναντι στην εν ενεργεία κάτοχο του Κυπέλλου Uefa (Διαβάστε εδώ το αφιέρωμα τoυ eyap.gr για τον απίθανο τελικό απέναντι στην Alaves), Liverpool του Gerard Houllier.

Ένα γκολ του Sami Hyypia λίγο πριν την ανάπαυλα θα δώσει ένα μικρό προβάδισμα στην ομάδα του Merseyside, το οποίο όμως θα ισοφαριστεί με το πέρας μόλις 15 λεπτών του επαναληπτικού με ένα πολύ όμορφο αριστερό σουτ εκτός περιοχής του Michael Ballack. Η Liverpool θα ισοφαρίσει με τον Abel Xavier, ξανά λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου, και θα μπει σε θέση ισχύος.

Τρελά πράγματα ακολούθησαν στο δεύτερο μέρος, με τη Leverkusen να παίρνει μέσα σε 5′ λεπτά σκορ πρόκρισης. Ξανά ο Ballack στο 64′ και ο Dimitar Berbatov στο 68′ θα γράψουν το 3-1. Το momentum είχε αλλάξει χέρια, παρόλα αυτά ο Jari Litmanen στο 79′ θα μειώσει σε 3-2, σκορ που έφερνε και πάλι την πρόκριση σε αγγλικά χέρια. Η χαρά δεν κράτησε πάνω από 5 λεπτά, καθώς στο 84′ η Leverkusen θα βρει γκολ από τον κεντρικό της αμυντικό, το Βραζιλιάνο Lucio. Tελικό αποτέλεσμα 4-2, σε ένα «γκρανγκινιολικό», «χιτσκοκικό» παιχνίδι και η τρομερή πορεία της Leverkusen στη διοργάνωση έχει και συνέχεια.

Το καλό «τρίτωσε» στο Manchester

Επόμενος αντίπαλος στα ημιτελικά, η κορυφαία σε διάρκεια Αγγλική ομάδα της περιόδου, Manchester United. Μπορεί τη χρονιά εκείνη να μην κατέκτησε κάποιον major title και να τερμάτισε κάτω από Arsenal και Liverpool στο πρωτάθλημα, ωστόσο σε διπλές αναμετρήσεις με μια πρωτάρα στα ημιτελικά του Champions League σίγουρα θεωρείτο το φαβορί.

Πρώτο ματς στο Old Trafford και οι Άγγλοι θα προηγηθούν στο 29′ με αυτογκόλ του Boris Zivkovic. Στο 62′ θα έρθει η απάντηση των Γερμανών με το συνήθη ύποπτο, Michael Ballack, προτού ο Ruud van Nistelrooy από το σημείο του πέναλτι, το οποίο κέρδισε ο ίδιος, επαναφέρει το προβάδισμα των «Κόκκινων Διαβόλων». Μία αδράνεια της άμυνας των γηπεδούχων θα δώσει την ευκαιρία στον Oliver Neuville να κάνει το 2-2 στο 75′ και να δώσει ένα ελαφρό προβάδισμα στις «Ασπιρίνες» ενόψει του επαναληπτικού στη Bay Arena, 6 μέρες αργότερα.

 

 

Εκεί, ο Sir Alex Ferguson αποφάσισε να αφήσει στην άκρη το αγαπημένο του 4-4-2, και να κατέβει με ενισχυμένο κέντρο και μοναδικό επιθετικό τον Ruud van Nistelrooy. Mε τις δύο ομάδες να μην παίρνουν πολλά ρίσκα, ο Roy Keane θα καταφέρει να ανοίξει το σκορ στο 28′ και να βάλει τη United σε θέση οδηγού. Η ομάδα του Manchester απώλεσε δύο καλές ευκαιρίες να διπλασιάσει τα τέρματά της στη συνέχεια και ο Oliver Neuville την τιμώρησε ξανά, με ένα πολύ όμορφο πλασέ στο 45′, με τη μπάλα να χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι και να καταλήγει στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Barthez.

H Βayer αμύνθηκε σωστά σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, η United είχε μόνο κάποια καλά μαρκινά σουτ, μέχρι το 87′ και τη σωτήρια επέμβαση του Placente πάνω στη γραμμή στην προσπάθεια του Forlan. Το σκορ έμεινε στο 1-1, η Levekrusen προκρίθηκε στον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της, όπου γνώρισε την ήττα με 1-2 από τη Real Madrid χάρη στο θρυλικό γκολ του Zidane, ένα από τα καλύτερα που έχουν σημειωθεί ποτέ σε τελικό Champions League.

 

Για την ιστορία, η Leverkusen, εκτός από το Champions League, την ίδια χρονιά έχασε το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια της από τη Borussia Dortmund (δύο ήττες στα τελευταία τρία ματς και αυτοκτονία), όπως και το κύπελλο, καθώς ηττήθηκε πάλι στον τελικό με 2-4 από τη Schalke.

Παρότι, όμως, στέρησε, αρχικά από τους φιλάθλους έναν σπουδαίο ημιτελικό Champions League ανάμεσα σε Liverpool και Manchester United, και εν συνεχεία από τον Sir Alex Ferguson την ευκαιρία να διεκδικήσει το τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά στη γενέτειρά του Γλασκώβη, εντούτοις κατάφερε να κερδίσει τη θέση της στα βιβλία της ιστορίας, με μια «καρυδάτη» πορεία γεμάτη δύσβατα εμπόδια, ως μία από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών που δεν κατέκτησαν το Champions League.

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags