Facebook Pixel Sportdog.gr | Ένα «λιμάνι» στη μέση της Αγγλίας: Η έκρηξη του θηρίου της Γουλβς
| 2020-06-02 20:05:00

Ένα «λιμάνι» στη μέση της Αγγλίας: Η έκρηξη του θηρίου της Γουλβς

Sportdog Team
Ένα «λιμάνι» στη μέση της Αγγλίας: Η έκρηξη του θηρίου της Γουλβς

Μία απ’ τις φιγούρες που ξεχωρίζουν στο ρόστερ της Wolves είναι το θηρίο που ίσως αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα της πορτογαλικής αποικίας, που έχει καταλάβει την ομάδα. Με προφανέστερο χαρακτηριστικό τον μυϊκό του όγκο που σπάνια συναντάται στο ποδόσφαιρο, ο Adama Traoré βρήκε εδώ και δύο χρόνια το «λιμάνι» του στα… Δυτικά Μιντλαντς και οδηγεί την «αγέλη» μπροστά.

Πίσω στο 2004, λίγο καιρό πριν η La Masia συστήσει στον κόσμο το μάλλον σπουδαιότερο προϊόν της, ο οκτάχρονος Adama που έπαιζε με την ομάδα της Hospitalet, στα προάστια της Βαρκελώνης, άθελά του τράβηξε την προσοχή ενός σκάουτ της Barcelona, που έμεινε εμβρόντητος από την ταχύτητα που είχε να επιδείξει ένα παιδί της ηλικίας του. Με τις μικρές ομάδες των Καταλανών κέρδισε αρκετά τουρνουά, αγωνιζόμενος κυρίως στο δεξί άκρο της άμυνας. Αν και ήταν ακόμη αρκετά «άγουρος» σαν παίκτης και δεν είχε πολλά να τον ξεχωρίζουν πέραν της ταχύτητάς του, θεωρούταν εν δυνάμει μακροπρόθεσμος αντικαταστάτης του Dani Alves.

Κι ίσως αυτό ήταν που του εξασφάλισε την ευκαιρία για την καριέρα που έχει. Έτρεχε τα εκατό μέτρα κατά μήκος του γηπέδου σαν δρομέας. Ο τερματοφύλακας το μόνο που είχε να κάνει ήταν να του δώσει την μπάλα και δε χρειαζόταν καν να ντριμπλάρει τους αντιπάλους, απλά έτρεχε με την μπάλα μπροστά. Ίσως στο επαγγελματικό επίπεδο μίας Premier League ή μιας La Liga αυτή να είναι μία ριψοκίνδυνη και επιπόλαιη επιλογή στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως στις μικρότερες ηλικίες φαίνεται πως μπορεί να λειτουργήσει.

Ήταν επίσης από παιδί φανατικός της γυμναστικής, προς μάλλον μικρή έκπληξη αν κάποιος τον δει σήμερα, αλλά σίγουρα προς μεγαλύτερη έκπληξη των προπονητών που έβλεπαν την δουλειά που έριχνε ένα παιδί πριν καν φτάσει στην εφηβεία. Όντας γεννημένος στην μεσογειακή Καταλονία και με αφρικανική καταγωγή (Μάλι), είχε μία αντιπάθεια προς το κρύο. Σε ένα παιχνίδι στον ισπανικό Βορρά ο προπονητής του χρειάστηκε να τον αφήσει στον πάγκο, καθώς η θερμοκρασία ήταν υπερβολικά χαμηλή για τον ίδιο για να αγωνιστεί. Υποθέτουμε ότι πλέον μετά από σχεδόν πέντε χρόνια στην υγρή Αγγλία έχει ξεπεράσει αυτόν του τον φόβο!

Σε ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών προβιβάζεται στην Κ-19 της Barcelona, παίζοντας με παιδιά κατά κύριο λόγο αρκετά μεγαλύτερά του. Το 2013 γίνεται μέρος της δεύτερης ομάδας (B) στην Segunda División, όπου θα πραγματοποιήσει και τις περισσότερες εμφανίσεις του για τις δύο σεζόν πριν αποχωρήσει. Με την πρώτη ομάδα αγωνίστηκε συνολικά σε μόλις τέσσερις αγώνες, όλες σαν αλλαγή. Στο πρωτάθλημα η μόνη φορά που πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ήταν τον Νοέμβριο του 2013, αντικαθιστώντας τον Neymar σε μία εύκολη νίκη με 4-0 ενάντια στην Granada. Παραδόξως αγωνίστηκε και στο Champions League, επίσης ως αλλαγή σε μία ήττα στο Άμστερνταμ έναντι του Ajax (2-1).

Ήταν αρκετά νέος ακόμη, όμως στην ηλικία των 19 ήταν λογικό να θέλει κάτι που η Barcelona δε μπορούσε να του προσφέρει, κι αυτό ήταν ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα. Παρά τις διαφωνίες με τον ατζέντη του, ο Adama τα μαζεύει για την Αγγλία και το Μπέρμιγχαμ για λογαριασμό της Aston Villa για δέκα εκατομμύρια ευρώ. Η Barcelona, ξέροντας ποιον παίκτη αφήνει να της φύγει, συμπεριλαμβάνει στην συμφωνία τριετή ρήτρα επιστροφής, που όμως δεν χρησιμοποίησε ποτέ. Κάτι που μάλλον δεν έχει να κάνει με λάθος της ίδιας, αλλά περισσότερο με τον ίδιο τον Traoré.

Αν περίμενε κάποια σπουδαία αλλαγή στο παιχνίδι και τη φήμη του αμέσως, τότε σίγουρα απογοητεύτηκε. Οι «Villans» κάνουν μία αποκαρδιωτική σεζόν και τερματίζουν τελευταίοι με 17 βαθμούς, καταϊδρωμένοι πίσω από την 19η Norwich που έχει τους διπλάσιους 34, ενώ οι συμμετοχές του ίδιου περιορίστηκαν σε ελάχιστους αγώνες και κυρίως σαν αλλαγή. Την τελευταία μέρα των μεταγραφών καταφέρνει και απελευθερώνεται από την πρώτη του, αποτυχημένη προσπάθεια στο Νησί. Ο συμπατριώτης του Aitor Karanka τον ανεβάζει βόρεια στο Riverside Stadium για λογαριασμό της Middlesbrough. Παρότι δε θα γλιτώσει ούτε αυτή τη φορά τον υποβιβασμό από την Premier League, η νέα του ομάδα έδειξε ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό πρόσωπο κι ο ίδιος σημείωσε 27 συμμετοχές πρωταθλήματος στον αγγλικό Βορρά. Μένει στο ρόστερ για την προσπάθεια επανόδου, όμως μετά την πέμπτη θέση στην Championship η ειρωνεία της τύχης τον φέρνει αντίπαλο με την Villa, που με συνολικό σκορ 1-0 στους δύο αγώνες, παίρνει αυτή το εισιτήριο για το Wembley!

Για ακόμη μια φορά ο Traoré θα αλλάξει ομάδα. Τρίτη και φαρμακερή, καταλήγοντας στην αντίπαλο της Villa, Wolves, υπό τις οδηγίες του Nuno Espírito Santo για την πρώτη σεζόν της στην Premier League μετά από επτά χρόνια. Ο νέος του σύλλογος, που για χάρη του έσπασε το ρεκόρ μεταγραφών της δίνοντας στην «Boro» 18 εκατομμύρια λίρες, είναι η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος και η έβδομη θέση της δίνει εισιτήριο στο Europa League, όπου έχει φτάσει τουλάχιστον μέχρι την φάση των «16». Σαν βασικό πλέον μέλος της ομάδας, έχει συμμετάσχει σχεδόν σε κάθε αγώνα πρωταθλήματος, που βρίσκει τη Wolves, μέχρι την διακοπή του Μαρτίου, στην έκτη θέση, αποδεικνύοντας ότι η περσινή απόδοση δεν ήταν «πυροτέχνημα». Ο ίδιος μετράει εφτά γκολ και δέκα ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, με highlight την νίκη εκτός έδρας στην Manchester City με 2-0, όπου σκόραρε αμφότερα τα γκολ της ομάδας του στην αντεπίθεση, εκμεταλλευόμενος την ασύγκριτη ταχύτητά του.

Φυσικά, στα 24 του πλέον, δεν έχει να προσφέρει μόνο την εξαιρετική του ταχύτητα. Οι θητείες σε Aston Villa και Middlesbrough του έδωσαν εμπειρία και του έδειξαν πως είναι το ποδόσφαιρο στο κορυφαίο επίπεδο, αλλά και… λίγο κάτω από αυτό. Στην «Boro», ο Karanka -αλλά κι ο Tony Pulis, αργότερα- τον είχε από κοντά και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προ-Wolves εξέλιξή του. Έφτασε μέχρι το σημείο στο ημίχρονο των αγώνων να τον αλλάζει θέση από το αριστερό στο δεξί άκρο ή αντίστροφα, ώστε να βρίσκεται κοντά στον πάγκο και να μπορεί να του δίνει ευκολότερα οδηγίες. Ήταν ο Pulis αυτός που έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα» και έπεισε τον Espirito Santo να επενδύσει πάνω του. Στη μισή σεζόν που μοιράστηκαν στην μαζί, ο Traoré δεχόταν συστηματική καθοδήγηση από τον προπονητή του, στην οποία ήταν περισσότερο από δεκτικός, καθώς όπως έχει πει ο προπονητής του: «Προσπαθεί πάντα να βελτιώνεται».

Από την στιγμή που φωτογραφήθηκε κρατώντας την πορτοκαλί φανέλα της Wolves, ο ίδιος έχει να επιδείξει σημαντικότατες βελτιώσεις στο παιχνίδι του. Οι σέντρες του έχουν βελτιωθεί, οι αμυντικές του τοποθετήσεις επίσης (άρα και το transition από την άμυνα στην επίθεση) και πλέον, όπως είχε πει ο συμπαίκτης του Ruben Neves, «μπορεί να κάνει σχεδόν οτιδήποτε μέσα στο γήπεδο». Μόνο φέτος, έχουν δεχθεί κάρτα περίπου τριάντα αντίπαλοι στην προσπάθειά τους να σταματήσουν κάποια από τις επελάσεις του. Η βοήθεια του Ολυμπιονίκη δρομέα Darren Campbell του έμαθε να τρέχει σε ταχύτητα χαμηλότερη της μέγιστής του, ώστε να έχει μεγαλύτερο έλεγχο της μπάλας, αφού ακόμη κι έτσι είναι γρηγορότερος από τους αντιπάλους του.

Μάλλον όταν αναγκάζεις τον προπονητή των πρωταθλητών Ευρώπης (λέγε με Klopp) και κόσμου να πλέξει το εγκώμιό σου, κάνεις κάτι σωστά. Όσο για την φυσική του δύναμη, η δημοφιλής διπλή φωτογραφία που δείχνει την διαφορά μεταξύ της εποχής που ήταν στην Barcelona και τώρα, είναι παραπάνω από σαφής και θα περίμενε κανείς να δει αθλητή με τέτοιο όγκο μάλλον στο «ξυλίκι» του NFL παρά στην Premier League. Ο ίδιος έχει πει πως στα χρόνια που ήταν στην Barcelona, ήταν αρκετές οι ομάδες πέραν από τον Ατλαντικό που εντυπωσιασμένες από τη φυσικότητα και την ταχύτητά του, προσπάθησαν να τον πείσουν να σταματήσει να κλωτσάει την μπάλα κι αντ’ αυτού να αρχίσει να τρέχει αγκαλιάζοντάς την. Ισχυρίζεται επίσης ότι το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της δεξιάς φωτογραφίας είναι αποτέλεσμα «γονιδίων» και πως ο ίδιος «ποτέ δεν σηκώνει βάρη».

Οι αλλαγές που έφεραν οι ευκαιρίες που του δόθηκαν, έχουν αυξήσει αρκετά τη φήμη αλλά και τη χρηματιστηριακή του αξία. Στο Transfermarkt κοστολογείται στα 25,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δύο μήνες πριν είχε φτάσει στα 32. Οι φήμες επιστροφής του στην Καταλονία έχουν κάνει κάποιες σποραδικές εμφανίσεις κι ο ίδιος έχει δηλώσει πως θα γυρνούσε στην Ισπανία, είτε για την Barcelona είτε για την Real Madrid.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι «Wanderers» πήραν έναν εκκολαπτόμενο παίκτη, που ήδη έχει εξελιχθεί σε ένα πολυεργαλείο που εφόσον χρειαστεί να αποχωρήσει από την ομάδα, θα αποτελέσει πηγή ενός σημαντικότατου ποσού στα έσοδα του συλλόγου. Μακριά από το Molineux, το επόμενο βήμα για τον ίδιο είναι η εκπροσώπηση της Ισπανίας. Μέχρι σήμερα μετράει κάποιες λίγες συμμετοχές με τις μικρές της ομάδες και σε περίπτωση που καταφέρει να γίνει μέλος της Εθνικής και να εδραιωθεί, θα είναι από τους ελάχιστους μαύρους παίκτες, που θα το έχει καταφέρει και ίσως ο ποιοτικότερος. Σε κάθε περίπτωση, όσο οι αντίπαλοι ψάχνουν τρόπο να σταματήσουν τα τρεξίματά του και μέχρι να αλλάξει κάτι, οι φίλοι της Wolves μπορούν να τραγουδούν περήφανα:

«You to me are everything, the fastest player I’ve ever seen, Traoré, Traoré…

You made us all go… mad, when you scored two at the Etihad, Traoré, Traoré».

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags