Facebook Pixel Παναθηναϊκός: Ξέσπασμα για Μακέντα: "Τι να συζητάμε τώρα;" - "Πρωτάθλημα με Δώνη - Χειροκροτήστε Αλαφούζο"!
| 2020-06-08 22:00:00

Ξέσπασμα για Μακέντα: "Τι να συζητάμε τώρα;" - "Πρωτάθλημα με Δώνη - Χειροκροτήστε Αλαφούζο"!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ξέσπασμα για Μακέντα: "Τι να συζητάμε τώρα;" - "Πρωτάθλημα με Δώνη - Χειροκροτήστε Αλαφούζο"!

Πολλοί περίμεναν ότι ο Παναθηναϊκός θα εμφανιζόταν αποσυντονισμένος στην πρεμιέρα των πλέι οφς απέναντι στην ΑΕΚ, μετά τις εξελίξεις στο θέμα του προπονητή. Ο Γιώργος Δώνης και οι παίκτες του όμως διέψευσαν τις... Κασσάνδρες. 

Οι πράσινοι έβγαλαν επαγγελματισμό και το τελικό 1-1 θα μπορούσαμε να πούμε, ότι τους αδικεί, μιας και οι γηπεδούχοι εμφανίστηκαν περισσότερο επηρεασμένοι από την τρίμηνη διακοπή από την αγωνιστική δράση λόγω κορωνοϊού.

«Έπαιξαν για τον Δώνη», ισχυρίζεται ο Τότης Φυλακούρης. Ο παλαίμαχος άσος του Παναθηναϊκού μίλησε στο sportdog για την απόδοση του Τριφυλλιού στην αναμέτρηση με τον Δικέφαλο, σχολίασε την επικαιρότητα, στήριξε την παραμονή Μακέντα και ευχήθηκε περισσότερες χαρές στην ομάδα που αγαπά. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:

Πώς σας φάνηκε το ΑΕΚ-Παναθηναϊκός;

«Μετά από αποχή τριών μηνών οι ομάδες έδειξαν ανέτοιμες. Δεν υπήρχε ρυθμός. Μόνο σε μικρά διαστήματα βλέπαμε κάποιες εξάρσεις. Και οι δύο ομάδες έδειξαν, ότι απέχουν πολύ από το φορμάρισμα. Απέδειξαν όμως ότι κυνηγούσαν τη νίκη. Μπορώ να πω ότι η ΑΕΚ την κυνηγούσε περισσότερο».

«Λένε τα καλύτερα για τον Δώνη οι παίκτες»

Ο Παναθηναϊκός ήταν πιο οργανωμένος από την ΑΕΚ. Εμφανίστηκε καλύτερος, παρότι τον περιμέναμε διαφορετικό μετά τις εξελίξεις στο θέμα της παραμονής του Γιώργου Δώνη. Πού το αποδίδετε αυτό;

«Θεωρώ ότι οι παίκτες έπαιξαν για τον Δώνη. Έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για τον προπονητή τους. Είμαι κοντά με πολλούς ποδοσφαιριστές. Λένε τα καλύτερα λόγια γι' αυτόν. Άρα τη στενοχώρια τους την έβγαλαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Το έδειξαν ότι έπαιζαν με ζήλο. Η αγωνία του Δώνη ήταν εμφανής στο πρόσωπό του. Ήθελε να κερδίσει. Ο Παναθηναϊκός όμως βρέθηκε απέναντι σε καλό αντίπαλο. Η ΑΕΚ είναι υπολογίσιμο μέγεθος. Πάει για Champions League. Η μισή ομάδα του Παναθηναϊκού θα φύγει. Ινσούα, Γιόχανσον, Χρ. Δώνης. Δεν ξέρουμε αν ο Μακέντα θα μείνει. Άρα έπαιζε ο Παναθηναϊκός σαν μία πληγωμένη ομάδα. Αν ξέρεις ότι θα φύγουν τόσοι παίκτες και φέρνεις αυτό το αποτέλεσμα με την ΑΕΚ, τότε αυτό είναι θρίαμβος».

Δεν είναι λάθος να φύγει ο Δώνης, ο οποίος έχει δείξει έργο στον Παναθηναϊκό;

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχει κουράσει αυτό το θέμα. Ο κ. Αλαφούζος πήρε την απόφασή του. Ο Γιώργος μπορεί να βρει μια ομάδα καλή ομάδα. Είναι εργατικό παιδί και κάνει καλά τη δουλειά του. Εγώ βλέπω το θέμα και από τις δύο οπτικές γωνίες. Ο Αλαφούζος βάζει χρήματα. Μόνος του βοηθά τον Παναθηναϊκό. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να βρεθούν και συμπαίκτες να τον στηρίξουν. Αυτοί θα πρέπει να έχουν γνώση και να του πουν ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Όσον αφορά τον Γιώργο είναι επιτυχημένος. Καταλαβαίνω ότι είναι στενοχωρημένος. Στον πάγκο με την ΑΕΚ το βλέμμα του φαινόταν απλανές, σαν να ήθελε να πει “αυτή είναι η ομάδα μου, θα την αποχωριστώ σε μερικά παιχνίδια”. Συγκινείσαι να το βλέπεις αυτό. Έχει προσφέρει ο Δώνης».

«Τι συζητάμε για Μακέντα;»

Η υπόθεση του Μακέντα είναι ακόμα στον αέρα. Δεν είναι λάθος για τον Παναθηναϊκό να αφήσει έναν επιθετικό που σκοράρει συνεχώς;

«Όταν έχει παίξει Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορείς να τον βγάλεις άχρηστο. Αφού μου βάζει γκολ, για μένα... τελείωσε. Τι συζητάμε; Ο Ελ Αραμπί του Ολυμπιακού ακουμπά την μπάλα και βάζει γκολ. Γι' αυτό το πράγμα τον θέλουν. Θυμάμαι, όταν ανέλαβα τον Παναθηναϊκό είχα πει στον Κωνσταντίνου “εσύ είσαι σέντερ φορ. Μέσα στην περιοχή θα τρως ξύλο. Τις δύο φορές που θα έρχεσαι σε επαφή με την μπάλα τη μία θα βάζεις γκολ”. Έτσι έγινε. Ο επιθετικός είναι αυτό το πράγμα. Δεν δημιουργεί ευκαιρίες, όπως οι χαφ. Ο σέντερ φορ σκοράρει. Ο Μακέντα όταν παίζει το ζει. Δεν σκέφτεται ότι μπορεί να φύγει από τον Παναθηναϊκό. Μακάρι να μείνει, όπως και ο Ινσούα, ο Γιόχανσον και ο Χρήστος Δώνης. Γιατί να μη μείνουν; Και ο προπονητής να μείνει. Τώρα όμως έχει αποφασιστεί να έρθει άλλος μάνατζερ».

Την περίπτωση του Αϊτόρ που ανακοινώθηκε πώς τη σχολιάζετε;

«Μέχρι τα 19 του δεν έπαιζε σε τοπ επίπεδο. Και άλλους δεν τους ξέραμε, αλλά ήρθαν και έπαιξαν. Μακάρι να έρθει, να παίξει και να γίνει από Αϊτόρ... Αητός. Το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός παίρνει από τώρα ποδοσφαιριστές σημαίνει ότι κάνει καλή προσπάθεια. Από εκεί και πέρα όμως θέλει και άλλες προσθήκες».

Επιτέλους λίγες χαρές

Είναι ρίσκο ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι η πρώτη ομάδα που θα εργαστεί ο Πογιάτος ως πρώτος προπονητής;

«Δεν παίζει κανένα ρόλο ότι έχει δουλέψει μόνο σε επίπεδο Ακαδημιών και ότι είναι μικρός σε ηλικία. Στην Αγγλία ήδη δουλεύουν νεαροί προπονητές, οι οποίοι είναι πολύ κοντά στους παίκτες τους. Ξέρουν να τους διαχειρίζονται ψυχολογικά. Ο ενθουσιασμός είναι καλός για τις ομάδες. Η πείρα αποκτιέται με τον χρόνο».

Πως βλέπετε το μέλλον του Παναθηναϊκού;

«Ελπίζω να πάει καλά ο Παναθηναϊκός στα πλέι οφ. Να υπάρξει μία λύση για να έρθει λίγη χαρά στην ψυχή μας, γιατί τα τελευταία χρόνια μόνο θλίψη μπαίνει. Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός θα ανέβει μετά από την ταλαιπωρία που έχει υποστεί. Κάτι καλό μπορεί να φτιαχτεί. Εύχομαι ο κ. Αλαφούζος να στηριχθεί και να κάνει καλή δουλειά. Επίσης στον Γιώργο Δώνη εύχομαι να βρει μία ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός. Του αξίζει».

Τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό σχολίασε και ο Νίκος Καρούλιας. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Τριφυλλιού μίλησε στο sportdog και εκτίμησε το μέλλον στην ομάδα τη μετά Δώνη εποχή. Ο βετεράνος άσος υποστήριξε ότι η τακτική που ακολουθείται είναι λανθασμένη και πως η ομάδα θα δει ένα επαναλαμβανόμενο έργο με το να πετά εκατομμύρια στα σκουπίδια. 

Παράλληλα, στήριξε την παραμονή Μακέντα και εξέφρασε την άποψη ότι ο Παναθηναϊκός αποτελεί ευκαιρία για τον Πογιάτος και όχι το αντίθετο. Θεωρεί δε, ότι θα χαθεί χρόνος για να φτιαχτεί εκ νέου η ομάδα. 

Να ξεκινήσουμε από τα αγωνιστικά, πως σας φάνηκε το παιχνίδι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός για τα πλέι οφ;

«Δεν μπορεί να κριθεί με τα δεδομένα που υπήρχαν πριν τη διακοπή. Το θέαμα όμως δεν ήταν αποκαρδιωτικό. Ο Παναθηναϊκός στάθηκε αρκετά καλά και με περισσότερη κατοχή μπάλας. Αν έπρεπε κάποιος να κερδίσει αυτός έπρεπε να ήταν ο Παναθηναϊκός».

Έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός, ότι ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε ανεπηρέαστος από τις εξελίξεις όσον αφορά το θέμα του προπονητή. Εσείς που το αποδίδετε αυτό;

«Περίμενα ότι δεν θα είχε αυτήν την αγωνιστική παρουσία. Αποδεικνύεται ακόμα μια φορά, ότι ο Δώνης έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην ομάδα. Γιατί κακά τα ψέματα, αν οι ποδοσφαιριστές γνωρίζουν ότι ο προπονητής τους φεύγει, δεν δείχνουν πάθος. Τα παιδιά αυτά όμως έπαιξαν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν έδειξαν αδιαφορία. Αυτό πιστώνεται στον Δώνη. Παρουσίασαν πόσο είναι δεμένοι μαζί του. Ήταν μία απάντηση προς τη διοίκηση, ότι η ομάδα είναι δομημένη από τον Δώνη και αν γινόταν, καλό θα ήταν να μην αποχωρήσει».

Δεν είναι παράξενο ότι φεύγει ο Δώνης, ενώ έχει κάνει τόσο καλό έργο;

«Έχει ευθύνη σε αυτά που έγιναν και o Γιώργος, από τον Φεβρουάριο με τις δηλώσεις και την ανακοίνωση της ΠΑΕ. Περίμενα ότι αυτό έχει ξεπεραστεί μετά από τόσο καιρό από πλευράς Αλαφούζου. Ένας διοικητικός αρχηγός μιας ομάδας δεν πρέπει να κρατά πράγματα. Πρέπει να προχωρά. Τη στιγμή που έχεις έναν προπονητή που έχει κάνει τόση καλή δουλειά και οι προοπτικές δείχνουν ότι το επόμενο έτος θα είναι καλύτερο, γιατί γίνεται αυτό το λάθος και τον διώχνεις; Με 1-2 μεταγραφές του χρόνου θα μπορούσε να χτυπήσει και πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός.

Η αποχώρηση Δώνη θα λειτουργήσει εις βάρος της τσέπης του. Κάθεται και ακούει τον Ρόκα ή τον κάθε Ρόκα μία τακτική, η οποία στο παρελθόν έχει αποδειχτεί λανθασμένη. Δεν ακούει έναν Έλληνα προπονητή που ξέρει καλύτερα τα πράγματα στη χώρα αλλά και την ομάδα. Αγαπά τον Παναθηναϊκό και το έχει αποδείξει. Σε αυτόν τον άνθρωπο έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Έπρεπε να χειριστεί τα πράγματα που έχουν σχέση με μεταγραφές. Σε αυτήν την περίπτωση να είσαστε σίγουροι ότι η ομάδα του χρόνου σίγουρα θα ανέβαινε ένα σκαλί παραπάνω. Τώρα φοβάμαι ότι θα πέσει ένα σκαλί. Γιατί δεν χτίζονται οι ομάδες έτσι από τη μία στιγμή στην άλλη. Θα έρθει άλλος προπονητής. Ο Ρόκα θα φέρει άλλους παίκτες. Θα δούμε λοιπόν άλλα εκατομμύρια να φεύγουν στον κουβά».

Πώς σχολιάζετε την επικείμενη έλευση Πογιάτος αντί του Γιώργου Δώνη;

«Δίνεται η ομάδα σε έναν προπονητή που ξεκινά στην ουσία τώρα την καριέρα του. Ο Παναθηναϊκός είναι ευκαιρία για τον προπονητή και όχι ο προπονητής για την ομάδα. Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για κάτι. Η εμπειρία όμως έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι σε αυτές τις περιπτώσεις επαναλαμβάνεται η προσθήκη πολλών παικτών με περισσότερα λεφτά. Έτσι θα χρειαστεί ξανά χρόνος για να φτιαχτεί η ομάδα. Δεν ξέρουμε επίσης αν αυτοί οι ποδοσφαιριστές που εξελίχθηκαν θα έρθουν πάλι πίσω. Επίσης, δεν ξέρουμε αν θα εξελιχθούν οι καινούριοι που έρχονται από πίσω. Εννοώ τα παιδιά που έρχονται από την Ακαδημία».

Παίκτες όπως ο Μακέντα είναι δυνατόν να είναι στον αέρα;

«Δεν πρέπει να φύγει ο Μακέντα. Είναι ένας καλός επιθετικός. Είναι αξιόπιστη λύση. Πρέπει να μείνει. Εκτός και αν έχει αποφασίσει ο Αλαφούζος να μειώσει πολύ το μπάτζετ και να φτάσει ακόμα πιο κάτω. Αν όμως αύριο ξαφνικά δούμε να γίνονται ακριβές μεταγραφές τότε εδώ είμαστε να το σχολιάσουμε. Τώρα κρίνουμε αυτά που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή. Είναι γεγονός όμως, ότι ο Αλαφούζος είναι αυτός που έσωσε την ομάδα. Ο κόσμος εύκολα ξεχνά και εύκολα παρασύρεται από τον λαϊκισμό και τις ωραίες κουβέντες. Λέγεται για παράδειγμα ότι ο Παναθηναϊκός είναι μαγαζί γωνία. Δεν είδα όμως να έρθει κάποιος να ασχοληθεί με αυτό το “γωνία μαγαζί”. Οι έξυπνοι που φωνάζουν από την κερκίδα μπορούν να συντηρήσουν τον Παναθηναϊκό; Όχι. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να μιλούν για κανέναν παράγοντα. Ο Αλαφούζος που έχει βάλει τόσα λεφτά πρέπει να χειροκροτηθεί. Μία φορά έγινε το έγκλημα με την οικογένεια Βαρδινογιάννη».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μεταγραφή έκπληξη κυνηγάει ο ΠΑΟ - Τον ζήτησε ο Βόβορας - Τον κάνει... δώρο ο Γιαννακόπουλος!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags