Facebook Pixel Sportdog.gr | Φοβερό αφιέρωμα! Κλοπ, ο άνθρωπος που άλλαξε την Λίβερπουλ
| 2020-06-26 14:55:00

Φοβερό αφιέρωμα! Κλοπ, ο άνθρωπος που άλλαξε την Λίβερπουλ

Sportdog Team
Φοβερό αφιέρωμα! Κλοπ, ο άνθρωπος που άλλαξε την Λίβερπουλ

Όταν ο Γιούργκεν Κλοπ, στις 5 Οκτωβρίου 2015, διαδέχθηκε τον Μπρένταν Ρότζερς στον πάγκο της Λίβερπουλ, η ομάδα... περιπλανιόταν στην όγδοη θέση του πρωταθλήματος, χωρίς περιθώρια να ονειρευτεί... Κατά την διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου, ο Γερμανός τεχνικός, «βάφτισε» τον εαυτό του «The Normal One», ως παρωδία του διάσημου «The Special One» που χαρακτηρίζει τον Ζοζέ Μουρίνιο. Είχε ήδη καταστήσει σαφές ότι ήταν... άλλος προπονητής. Παραδέχθηκε όμως ότι δεν θα ήταν εύκολα στο Anfield.

Αυτή την όγδοη θέση, την κράτησε μέχρι το τέλος της σεζόν, ενώ οι δύο τέταρτες θέσεις το 2016-17 και το 2017-18, έδειξαν ότι το έργο του Κλοπ αναπτύχθηκε περισσότερο έξω από τα σύνορα της Αγγλίας παρά εντός έδρας, αν και οι τίτλοι ήταν ακόμα μακριά.

Ο χαμένος τελικός του Europa League εναντίον της Σεβίλλης το 2016 και ο επίσης χαμένος τελικός του Champions League το 2018 εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, έφεραν στεναχώρια, αλλά έκαναν και τους φιλάθλους της Λίβερπουλ να ονειρεύονται. Στην -μόλις- τέταρτη σεζόν του, το παιχνίδι του στο γήπεδο, που κέρδιζε ολοένα και περισσότερο τον θαυμασμό των περισσότερων, έφερε αποτέλεσμα. Τίτλο. Και μάλιστα το Champions League του 2019 που κατέκτησε στο «Wanda Metropolitano», απέναντι στην Τότεναμ.

Αυτό ήταν και το πρώτο τρόπαιο του Κλοπ στην Λίβερπουλ. Ακολούθησαν το ευρωπαϊκό σούπερ Κύπελλο και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Εχθές, έφτασε και η πρώτη Premier League, τριάντα χρόνια μετά το τελευταίο πρωτάθλημα και η οποία κατακτήθηκε μετά από έναν χρόνο στο οποίο 97 βαθμοί δεν ήταν αρκετοί για να ξεπεράσουν τη Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε τη δική μας Ιστορία στο Λίβερπουλ», δήλωσε ο πρώτος Γερμανός προπονητής που κατακτά το πρωτάθλημα στην Αγγλία.

Δυστυχώς, ο αγαπημένος πατέρας του Κλοπ, δεν έζησε για να δει ούτε αυτό το επίτευγμα. Πέθανε από καρκίνο το 2000, λίγο μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο για να παίξει ένα σημαντικό αγώνα τένις στο διπλό, στον τοπικό σύλλογό του. Όμως ένα από τα «κλειδιά» για την επιτυχία του, είναι σίγουρα η ποιότητα που... έμαθε από τον πατέρα του και η αφοσίωση στην απόλυτη τελειότητα.

Ο πατέρας του, Νόρμπερτ Κλοπ, είχε δύο κόρες, αλλά αυτό που ήθελε πραγματικά ήταν έναν γιο. Τελικά το 1967 στην Στουτγκάρδη, η σύζυγός του γέννησε ένα αγόρι. Τον ονόμασαν Γιούργκεν. Ο Νόρμπερτ, εργαζόμενος στον τομέα των ταξιδιών, ήταν τερματοφύλακας στα νιάτα του, κερδίζοντας μια θέση στην Καϊζερσλάουτερν ως έφηβος. Κι έτσι αποφάσισε να δώσει στον νεαρό Γιούργκεν μια ολοκληρωμένη αθλητική εκπαίδευση. Σκι τον χειμώνα, τένις το καλοκαίρι, ποδόσφαιρο όλο το χρόνο. Το πρόβλημα όμως, ήταν πως ο Νόρμπερτ ήταν πολύ καλύτερος από τον Γιούργκεν σε όλα. Όταν έκαναν σπριντ σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ο Νόρμπερτ βρισκόταν στη μέση της διαδρομής και ο Γιούργκεν έφτανε στα 18 μέτρα. Όταν έπαιζαν τένις, ο Νόρμπερτ νικούσε 6-0, 6-0. Ο Νόρμπερτ Κλοπ έδωσε μια αυστηρή ανατροφή στον νεαρό Γιούργκεν, αλλά τον βοήθησε, όπως αποδεικνύεται με το πέρασμα των χρόνων, να γίνει ο προπονητής που είναι, αναζητώντας μόνο το καλύτερο.

Αφήνοντας πίσω του μία σειρά από δουλειές μερικής απασχόλησης, είτε σε κατάστημα ενοικίασης βιντεοκασσετών, είτε φορτώνοντας φορτηγά, ο Γιούργκεν Κλοπ υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του ως ποδοσφαιριστής στη Μάιντς το 1989, παίζοντας ως ένας σκληρός επιθετικός, χωρίς ιδιαίτερη τεχνική, προτού αλλάξει θέση και γίνει αμυντικός.

Στην καριέρα του ως προπονητής, επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τον Βόλφγκανγκ Φρανκ, έναν από τους πρώτους Γερμανούς τεχνικούς που επέλεγε στην άμυνα τέσσερις παίκτες σε ζώνη και μεσαία γραμμή σε ρόμβο. Δύο φορές την εβδομάδα έκανε 250 μίλια για να βρεθεί στην Κολωνία και να παρακολουθήσει μαθήματα στη θρυλική σχολή προπονητών του Έριχ Ρουτεμέλερ.

Τον Φεβρουάριο του 2001, ανέλαβε την Μάιντς, στη συνέχεια την Ντόρτμουντ και τώρα την Λίβερπουλ. Δεν έχει κρύψει το όνειρό του να καθήσει στον πάγκο της εθνικής Γερμανίας, όπως επίσης την πεποίθησή, πως δεν πρόκειται να φύγει... γέρος από τους πάγκους.

Στις 16 Ιουνίου, ο Κλοπ συμπλήρωσε 53 χρόνια ζωής. Και πριν ακόμη από τον τίτλο είχε καταφέρει να περάσει στην Ιστορία της Λίβερπουλ. Στις 4 Δεκεμβρίου 2019, με την επιτυχία στο ντέρμπι ενάντια στην Έβερτον (5-2), ο Γερμανός προπονητής των «κόκκινων», έφτασε τις 100 νίκες σε 159 αγώνες στη Premier League.

Ποτέ στην Ιστορία του συλλόγου, δεν υπήρξε κάποιος που έχει καταφέρει κάτι ανάλογο. Στην Ιστορία της Premier League, μόνο ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει να επιδείξει καλύτερο ρεκόρ, φτάνοντας τις 100 νίκες σε μόλις 142 αγώνες πρωταθλήματος.

Ο Κλοπ, είναι ένας άνθρωπος που φαίνεται να έχει μόνο φίλους. Και όλοι στις ομάδες που βρέθηκε ως προπονητής, τον αγάπησαν επίσης ως φίλο και πατέρα.

Το κατάλαβε το πρωί της 23ης Μαΐου 2008, όταν ανακοινώθηκε ως ο νέος προπονητής της Ντόρτμουντ. Το ίδιο απόγευμα, πήγε στο κέντρο του Μάιντς για να πει αντίο στους φιλάθλους και στον σύλλογο, όπου είχε περάσει 19 χρόνια της ζωής του. Ένα παλιό τραγούδι της Τρούντε Χερ ακουγόταν από τα μεγάφωνα, το «Niemals geht man so ganz», (σ.σ. «κανείς δεν φεύγει εντελώς»), καθώς οι 20.000 φίλαθλοι της Μάιντς φώναζαν το όνομα του πρώην προπονητή τους. Και εκείνος άφηνε τα δάκρυα να κυλήσουν στα μάγουλά του...

Το διαπίστωσε και στο Ντόρτμουντ. Το απόγευμα της 23ης Μαΐου 2015, όταν έλεγε «αντίο». Όμως, αυτήν την φορά είχε αποφασίσει να καταγράψει ένα μήνυμα σε βίντεο εκ των προτέρων. Για να αποφύγει τα δάκρυα. Δεν το κατάφερε. Καθώς έπαιζε στη μεγάλη οθόνη το μήνυμά του, ο Κλοπ βρισκόταν στο κέντρο του γηπέδου, κοιτάζοντας τον εαυτό του και τα δάκρυα σιγά-σιγά πλημμύρισαν τα μάτια του.

Και κατάλαβε γρήγορα ότι... δεν θα περπατά ποτέ μόνος του!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags