Facebook Pixel Sportdog.gr | Κι όμως! Υπάρχει ομάδα που έχει απορρίψει τον Γιούργκεν Κλοπ!
| 2020-07-03 02:31:00

Κι όμως! Υπάρχει ομάδα που έχει απορρίψει τον Γιούργκεν Κλοπ!

Sportdog Team
Κι όμως! Υπάρχει ομάδα που έχει απορρίψει τον Γιούργκεν Κλοπ!

Κι όμως! Υπάρχει ομάδα που έχει απορρίψει τον Γιούργκεν Κλοπ! Έστω και αν αυτό συνέβη στα πρώτα του προπονητικά χρόνια. Μια ιστορία που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως... ένα τηλεφώνημα μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Μια απόφαση που αρκεί για να «χαντακώσει» την μια πλευρά και να ανοίξει δρόμους για την άλλη…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το καλοκαίρι του 2008, το Αμβούργο βρίσκεται σε αναζήτηση νέου τεχνικού και στο τραπέζι πέφτει το όνομα ενός ανερχόμενου τεχνικού, ονόματι Γιούργκεν Κλοπ.

Την περίοδο εκείνη, ο «Kloppo» ολοκληρώνει το πρώτο κεφάλαιο της προπονητικής του καριέρας με τη Μάιντς και η περίπτωσή του έχει εξεταστεί λεπτομερώς από τους ιθύνοντες του Αμβούργου. Ενός από τους πιο ιστορικούς συλλόγους στη Γερμανία, με έξι πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και ένα Πρωταθλητριών (1983) να κοσμούν το μουσείο της ομάδας.

Ενός συλλόγου που συνδέεται άμεσα με την ποδοσφαιρική καριέρα του θρύλου της Λίβερπουλ, Κέβιν Κίγκαν, ο οποίος αγωνίστηκε με τα χρώματα των «δεινόσαυρων» από το 1977 έως το 1980, περίοδο κατά την οποία ο Άγγλος επιθετικός κέρδισε δύο φορές τη Χρυσή Μπάλα (1978-79).

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΙΣΜΕΝΑ ΤΖΙΝ

Επιστρέφουμε στο 2008. Οι άνθρωποι του Αμβούργου ετοιμάζουν λοιπόν λεπτομερείς αναφορές σε εβδομαδιαία βάση για τον νεαρό προπονητή της Μάιντς. Αντικείμενο του σκάουτινγκ αποτελεί το προφίλ τακτικής του Κλοπ, ο τρόπος δουλειάς του στις προπονήσεις, οι σχέσεις του με τους ποδοσφαιριστές, τον κόσμο, τη διοίκηση…

Συνεχίζει να «απασχολεί» έως ότου καταφθάνει στα γραφεία της ομάδας έγγραφο με πληροφορίες που αφορούν κάποιες συνήθειες, λίγο-πολύ άσχετες με τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου...

Προκαλούν αρνητική εντύπωση οι στιλιστικές του επιλογές, που περιλαμβάνουν ατημέλητο κούρεμα, χύμα ντύσιμο με σκισμένα τζιν σε καθημερινή βάση και τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Ένα «πακέτο» που για τους διοικούντες το Αμβούργο έμοιαζε με εικόνα ενός προπονητή που δεν θα γινόταν αποδεκτός από τα media…

Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και κάποιες φήμες που τον ήθελαν να καθυστερεί αρκετές φορές σε συνεντεύξεις Τύπου και εκδηλώσεις του κλαμπ, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι του γερμανικού συλλόγου να καταλήξουν στην πιο…ασφαλή επιλογή του πρώην τεχνικού της Τότεναμ, Μάρτιν Γιολ.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ;

Η συνέχεια της ιστορίας είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Το Αμβούργο δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει στο δρόμο των επιτυχιών ενώ κάθε χρόνο βρισκόταν όλο και πιο κοντά στον πρώτο υποβιβασμό της ιστορίας του.

Ο Γιούργκεν Κλοπ ανέλαβε την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Έφτασε μαζί της στην κατάκτηση δύο σερί πρωταθλημάτων (2011-12), ενός κυπέλλου (2012) ενώ το Μάιο του 2013 οδηγεί τους Βεστφαλούς στον τελικό του Champions League (2013), όπου και ηττήθηκε στον γερμανικό «εμφύλιο» του «Γουέμπλεϊ» από την Μπάγερν Μονάχου με σκορ 2-1.

Ταυτόχρονα αναδεικνύει ποδοσφαιριστές που διαγράφουν έως σήμερα λαμπρή καριέρα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με τους Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Ματς Χούμελς, Μάρκο Ρόις, Μάριο Γκέτσε και Ιλκάι Γκουντογκάν να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα…

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ

Μέχρι την άνοιξη του 2018, το Αμβούργο αποτελούσε το μοναδικό γερμανικό σύλλογο που δεν είχε υποβιβαστεί ποτέ στη δεύτερη κατηγορία από το 1963 που συστάθηκε το πρωτάθλημα της Μπουντεσλίγκα.

Τη σεζόν εκείνη, οι «δεινόσαυροι» «πέφτουν» για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια παρουσίας στα «σαλόνια». Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Γιούργκεν Κλοπ συμμετέχει με τη Λίβερπουλ στον τελικό του Champions League, από τον οποίο αποχωρεί ηττημένος με σκορ 3-1 από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Τη βραδιά του Κιέβου, σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός κόσμος θα θυμάται για την γκολάρα του Γκάρεθ Μπέιλ και την τραγική εμφάνιση του τερματοφύλακα των «κόκκινων», Λόρις Κάριους.

Έναν χρόνο αργότερα, ο Γερμανός τεχνικός βρίσκεται ξανά στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Αυτή τη φορά οι «κόκκινοι» πανηγυρίζουν, κατακτώντας το 6ο στην ιστορία τους, με επικράτηση επί της Τότεναμ (2-0) στην Κωνσταντινούπολη.

ΤΟ ΣΤΙΛ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΟ, Η ΚΛΑΣΗ ΜΟΝΙΜΗ…

Το τελευταίο επεισόδιο Αμβούργου-Κλοπ «παίχτηκε» τις τελευταίες μέρες. Ο γερμανικός σύλλογος θα παλέψει και την επόμενη σεζόν για την επιστροφή του στην Μπουντεσλίγκα, αφού το προηγούμενο Σαββατοκύριακο γνώρισε εξευτελιστική εντός έδρας ήττα από τη Σαντχάουζεν με σκορ 5-1… Ένα αποτέλεσμα που στοίχισε τη συμμετοχή της ομάδας στα μπαράζ ανόδου.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Κλοπ γίνεται ο άνθρωπος που επαναφέρει τη Λίβερπουλ στο θρόνο του αγγλικού ποδοσφαίρου, τριάντα χρόνια από την τελευταία φορά που οι Μέρσεϊσαϊντερς πανηγύρισαν το τελευταίο τους πρωτάθλημα (1990).

Θα είχε ενδιαφέρον να ρωτήσουμε τους ανθρώπους του Αμβούργου για το πως αισθάνονται που απέρριψαν έναν προπονητή με σκισμένα τζιν, ο οποίος σήμερα γράφει ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ίσως να έχουν πλέον κατανοήσει πως το στιλ είναι παροδικό αλλά η κλάση μόνιμη.

Το θέμα είναι πως η ιστορία της ομάδας θα μπορούσε να έχει «γραφτεί» πολύ διαφορετικά τα τελευταία 12 χρόνια, αν ο Κλοπ είχε κάτσει το καλοκαίρι του 2008 στον πάγκο της. Κάτι που στο μέλλον δεν πρόκειται να συμβεί, διότι ο ίδιος τους το έχει ξεκόψει με την εξής ατάκα από την ημέρα που προτιμήθηκε ο Μάρτιν Γιολ:

«Μη με ξαναπάρετε τηλέφωνο…».

ΠΗΓΗ: england365.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags