Facebook Pixel Sportdog.gr | Τρελό θέμα για Χολέμπας! Τρομερό αυτό που παίζει
| 2020-07-06 19:55:00

Τρελό θέμα για Χολέμπας! Τρομερό αυτό που παίζει

Sportdog Team
Τρελό θέμα για Χολέμπας! Τρομερό αυτό που παίζει

Έναν από τους παλαιότερους ποδοσφαιριστές στο υπάρχον ρόστερ της Watford αποτελεί ο Jose Holebas, o οποίος έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με τον σύλλογό λόγω των πολλών συμμετοχών του. Ο Ελληνογερμανός μπακ, έπειτα από πέντε χρόνια στα «Ελάφια», ολοκληρώνει σιγά σιγά την παρουσία του σε αυτά και ετοιμάζεται για την τελευταία -πιθανότατα- στροφή της καριέρας του.

Τις τελευταίες μέρες του φαίνεται πως διανύει στη Watford ο δικός μας Jose Holebas, καθώς το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το φετινό καλοκαίρι, με τον ίδιο πλέον να καλείται να αναζητήσει τον νέο σταθμό της καριέρας του. Η πενταετής παρουσία του στα «Ελάφια» μπορεί να θεωρηθεί κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής, μιας και ο ίδιος ανταποκρίθηκε και προσαρμόστηκε στα υψηλά στάνταρ της Premier League, πραγματοποιώντας μάλιστα μερικές από τις πιο γεμάτες του σεζόν στην μέχρι τώρα ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία.

Τα παιδικά του χρόνια

Ο Holebas γεννήθηκε το 1984 στο Ασάφενμπουργκ της Γερμανίας από Έλληνα πατέρα και μητέρα Γερμανοαμερικανίδα, με τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα να συναντώνται σε ηλικία οκτώ ετών στην τοπική Südring. Στη συνέχεια, τα πράγματα δεν κύλησαν όπως τα ήθελε ο ίδιος, αφού η μητέρα του ήθελε να τον σπουδάσει ώστε να αποκτήσει πτυχίο και να μην επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να του κόψει τα ποδοσφαιρικά του «φτερά» σε πολύ μικρή ηλικία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η πρόταση ενός προπονητή ακαδημιών της Eintracht Frankfurt για τον 13χρονο τότε Holebas, η οποία δεν ευδοκίμησε ποτέεπειδή εκείνος πήγαινε ακόμα σχολείο σύμφωνα με τα λεγόμενά της!

Σε μία κάπως πιο «ανεξάρτητη» ηλικία προσπάθησε εκ νέου να κυνηγήσει το όνειρό του, αλλά ο ερχομός της κόρης του στη ζωή σε ηλικία 18 (!) ετών τον έκανε να επιλέξει την δουλειά σε ένα εργοστάσιο με μικροτσίπ, με συνέπεια να το αφήσει για δεύτερη φορά στην άκρη. Έπειτα από πέντε χρόνια ήρθε ακόμη μία προσπάθεια και παράλληλα η επιστροφή του στους αγωνιστικούς χώρους, με τον αριστεροπόδαρο αμυντικό πια να επανεκκινεί την καριέρα του, αγωνιζόμενος σε δύο ερασιτεχνικές ομάδες της Γερμανίας και συγκεκριμένα τις Aschaffenburg-Damm και Viktoria Kahl.

Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα

Ο Holebas παλεύοντας να βγει στην επιφάνεια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, κατάφερε μέσα από τις 33 εμφανίσεις του με την Viktoria Kahl να πετύχει 15 γκολ ως επιθετικός, με αποτέλεσμα η 1860 Munich να τον αποκτήσει και να τον εντάξει στη δεύτερη της ομάδα για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο ίδιος ενσωματώθηκε στην πρώτη ομάδα του Μονάχου τη σεζόν 2007/08 και την επόμενη ακριβώς χρονιά κατάφερε να καθιερωθεί ως βασικός αμυντικός λόγω της έλευσης του Ewald Lienen, ο οποίος εν συνεχεία έπαιξε μεγάλο ρόλο στην μεταγραφή του ποδοσφαιριστή στον Ολυμπιακό.

Το κεφάλαιο Ολυμπιακός, η ελληνοποίησή του και η Roma

O Holebas, αποχωρώντας από την Γερμανία για τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2010, είχε καταφέρει να γράψει 47 συμμετοχές και 12 γκολ με την δεύτερη ομάδα και επίσης επτά τέρματα σε 74 παιχνίδια με την πρώτη των «Λιονταριών». Όπως προαναφέρθηκε, ο Lienen, που είχε περάσει νωρίτερα μια διετία στον Πανιώνιο, ήταν αυτός που εισηγήθηκε την μεταγραφή του στους ερυθρόλευκους, με την συμφωνία για την απόκτησή του να φτάνει τα 900,000 ευρώ. Αν και ο Γερμανός τεχνικός αποχώρησε πρόωρα, ο Jose κατάφερε μέσα από τα πεπραγμένα του στο γήπεδο να καθιερωθεί ως βασικός αριστερός οπισθοφύλακας στην ομάδα του Πειραιά για τέσσερα χρόνια.

Μία τετραετία, στην οποία αγωνίστηκε στο UEFA Champions League, κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα και πανηγύρισε δύο Κύπελλα, όντας μάλιστα εκ των πρωταγωνιστών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το 2011, ο Holebas πήρε την ελληνική υπηκοότητα και κλήθηκε στην Εθνική άμεσα, με τον ίδιο να αγωνίζεται και στα δύο μεγάλα τουρνουά που έλαβε μέρος το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Συγκεκριμένα, αγωνίστηκε σε συνολικά εφτά ματς σε Euro 2012 και World Cup 2014, με τις εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας να προσελκύουν το ενδιαφέρον της Roma, το ίδιο καλοκαίρι.

Με την χρηματική δαπάνη του ενός εκατομμύριου ευρώ από την Roma, ο Έλληνας πια αμυντικός μετακινήθηκε στην «Αιώνια Πόλη» έπειτα από 135 συμμετοχές, δέκα γκολ και 22 ασίστ με τον Ολυμπιακό. Το πέρασμα του από την Ιταλία όμως ήταν σύντομο, καθώς ο αριστεροπόδαρος μπακ έμεινε στην ομάδα της Ρώμης μόλις έναν χρόνο, έχοντας προλάβει να αγωνιστεί σε 34 ματς, με απολογισμό ένα γκολ και μία ασίστ. Και αυτό γιατί Roma και Watford έδωσαν τα χέρια και εκείνος μετακινήθηκε στα «Ελάφια» και στην Premier League.

Η μεταγραφή που δεν γνώριζε ότι έγινε

Η μετακίνηση στην Premier League αποτελεί όνειρο για κάθε ποδοσφαιριστή. Ωστόσο, ο ίδιος μεταγράφηκε στην αγγλική ομάδα χωρίς να το ξέρει. Τα τότε ρεπορτάζ (Ιούνιος 2015) μιλούσαν για πρόταση μεταξύ 2-3 εκατομμυρίων ευρώ στην ιταλική ομάδα. Λίγες μέρες μετά, εκείνος ενώ βρισκόταν σε διακοπές στο Ντουμπάι πληροφορήθηκε πως υπέγραψε συμβόλαιο με τους Άγγλους, διαψεύδοντας άμεσα την εν λόγω μεταγραφή και δηλώνοντας: «Ήμουν διακοπές στο Ντουμπάι και διάβασα ότι πήγα στη Watford! Τακτοποίησαν τη μετακίνηση μου, χωρίς να με ρωτήσουν. Δεν έχω υπογράψει κάτι και δεν ξέρω γιατί έγινε ό,τι έγινε. Δεν είπα ποτέ πως θέλω να φύγω από τη Roma. Θέλω να δω το συμβόλαιο». Όμως, όταν είδε το συμβόλαιο άλλαξε γνώμη, σκεπτόμενος πως δεν αξίζει να φορέσει ξανά τη φανέλα της Roma λόγω του ότι έπραξε δίχως την συγκατάθεσή του. Έτσι, υπέγραψε με την Watford και άλλαξε σελίδα στην καριέρα του!

Όταν έφτασε κοντά στην πόρτα της εξόδου

Το πρώτο του διάστημα στο Νησί δεν ήταν αυτό που θα περίμενε, αφού από τις αρχές Αυγούστου έως τα μέσα Οκτώβρη είχε πραγματοποιήσει μόλις τρεις συμμετοχές, όντας παράλληλα τρίτη επιλογή πίσω από τους Nathan Aké και Ikechi Anya. Ο τότε προπονητής του, Quique Sánchez Flores είχε δείξει με τον τρόπο του πως δεν τον πίστευε καθόλου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τον φέρει κοντά στην πόρτα της εξόδου την μεταγραφική περίοδο του Γενάρη, καθώς η Marseille του πρώην προπονητή του στον Ολυμπιακό, Michel Gonzalez, είχε εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον για την απόκτησή του. Η σεζόν κύλησε με τον ίδιο να την ολοκληρώνει, αγωνιζόμενος σε 13 ματς και έχοντας σκοράρει ένα γκολ. Εκεί, που η φυγή του έμοιαζε δεδομένη, ήρθε αντιθέτως η αποχώρηση του Flores από την τεχνική ηγεσία, με αποτέλεσμα να του παρουσιαστεί μία μεγάλη ευκαιρία μπροστά του για να δείξει τι πραγματικά άξιζε.

Η έλευση Mazzarri τον καθιέρωσε ως βασικό

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των «Ελαφιών» τον Ιούλιο του 2017 από τον Ιταλό Walter Mazzarri, αλλά και η αποχώρηση του Nathan Aké είχαν ως αποτέλεσμα να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Στεκόμενος εξαιρετικά στα πρώτα ματς της Premier League καθιερώθηκε ως αναπόσπαστο κομμάτι της ενδεκάδας. Έτσι, βοήθησε στα μέγιστα για να παραμείνει η Watford στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη και να μην υποβιβαστεί, αφού τερμάτισε 17η και με έξι βαθμούς διαφορά από την Hull City. Με την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου είχε καταγράψει 33 συμμετοχές, μετρώντας παράλληλα δύο γκολ και τέσσερις ασίστ. Παρόμοια περίπου με την δεύτερη ήταν η τρίτη του σεζόν στην ομάδα. Ο Έλληνας διεθνής, παρά την αλλαγή προπονητή και την πρόσληψη του Marco Silva, συνέχισε να αποτελεί το βασικό «γρανάζι» στο αριστερό άκρο της άμυνας, με τις εμφανίσεις του να φτάνουν τις 31 και τις ασίστ του τις τέσσερις δίχως κανένα γκολ.

Η πιο παραγωγική του χρονιά και η «αυλαία» που πέφτει

Αν μη τι άλλο η περσινή του σεζόν με τη φανέλα της Watford αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για τον ίδιο. Μία χρονιά, στην οποία αγωνίστηκε 32 φορές, πέτυχε τρία γκολ και μοίρασε έξι ασίστ στην Premier League. Μάλιστα, ήταν από τους κύριους λόγους που τα «Ελάφια» έφτασαν στη πηγή, αλλά δεν ήπιαν νερό, καθώς ο «αδίστακτος κυνηγός» τα υποχρέωσε σε έναν χαμένο τελικό στο FA Cup από την Manchester City με 6-0. Η ταχύτητα του, η εξυπνάδα του, τα ανεβάσματα του και οι επιθετικές του αρετές ήταν τα στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίσει κατά πολύ στα 34 του στο δυσκολότερο πρωτάθλημα του κόσμου εκείνη τη σεζόν.

Όσον αφορά, τη φετινή του χρονιά και όπως φαίνεται τελευταία του στη Watford, ένας πολύ ωραίος κύκλος για εκείνον φτάνει προς το τέλος του έπειτα από πέντε χρόνια παρουσίας. Μια πενταετία που τα είχε σχεδόν όλα, με τον ίδιο να «γράφει» 124 συμμετοχές, μαζί με έξι γκολ και 14 ασίστ. Πλέον, στα 36 του και με το συμβόλαιό του να ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου, ο αγαπημένος μας «Ιωσήφ» αναμένεται να ψάξει πιθανότατα εκτός Νησιού τον επόμενο σταθμό της πλούσιας καριέρας του.

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags