Facebook Pixel Λευτέρης Αυγενάκης: Επιστολή σε Γραμμένο για τον τελικό του Europa Conference League
| 2020-07-15 18:50:00

Επιστολή-φωτιά Αυγενάκη σε Γραμμένο για τον τελικό - "Ακατανόητες εξελίξεις..."

Sportdog Team
Επιστολή-φωτιά Αυγενάκη σε Γραμμένο για τον τελικό - "Ακατανόητες εξελίξεις..."

Τον προβληματισμό του για τις τελευταίες «ακατανόητες» -όπως τις χαρακτηρίζει- εξελίξεις, αναφορικά με τη διεκδίκηση από τη χώρα μας του τελικού του Europa Conference League για το 2022 ή το 2023, εκφράζει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε επιστολή του πρός τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο. Ο κ. Αυγενάκης αναφέρεται, τόσο στην εισήγηση του εκτελεστικού γραμματέα της ομοσπονδίας, Αλέξη Δέδε, περί απόσυρσης της ελληνικής υποψηφιότητας, όσο και στις πληροφορίες περί πρόθεσης της ΕΠΟ να αλλάξει τον τόπο διεξαγωγής και να προτείνει γήπεδο της Αθήνας, αντί του Παγκρητίου, κάτι που, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Αθλητισμού, δεν προβλέπεται στη σχετική συμφωνία με την UEFA.

Στην επιστολή του, που κοινοποείται επίσης στον γενικό γραμματέα της UEFA, Θόδωρο Θεοδωρίδη, τον διευθυντή εθνικών ομοσπονδιών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, και τοπικούς φορείς (περιφερειάρχη Κρήτης, δήμαρχο Ηρακλείου, ΕΠΣ Ηρακλείου, παραγωγικούς φορείς της Κρήτης), ο Λευτέρης Αυγενάκης κάνει αναφορά στις ενέργειες της κυβέρνησης, προκειμένου να προωθήσει την υποψηφιότητα του Παγκρητίου, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων εργασιών.

Καταλήγοντας, ο υφυπουργός Αθλητισμού ζητά να υπάρξει το συντομότερο δυνατό συνάντηση όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να προετοιμαστεί η υποψηφιότητα του Παγκρητίου, ενόψει των επισκέψεων κλιμακίων της UEFA. «Θεωρούμε αναγκαίο να δουλέψουμε όλοι μαζί για το ποδόσφαιρο, για τη χώρα μας» κλείνει την επιστολή του ο κ. Αυγενάκης.

Το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής προς τον Βαγγέλη Γραμμένο έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,
Με προβληματισμό παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες τις εξελίξεις που αφορούν στην ΕΠΟ και την ελληνική υποψηφιότητα του Παγκρητίου Σταδίου για τη διοργάνωση των τελικών Europa Conference League 2022-2023.
Εξελίξεις ακατανόητες, καθότι -ως γνωστόν- ο φάκελος που υποβλήθηκε στην UEFA είναι άρτιος, οι όποιες διαδικασίες ερωτήσεων από την πλευρά της και σχετικής αλληλογραφίας περατώθηκαν επιτυχώς στις 15 Ιουνίου 2020 και δόθηκαν, μάλιστα και συγχαρητήρια στην Ομάδα Εργασίας από τον Αntonio Giachino (Senior Club Competitions Manager).
Ωστόσο, οι αιφνίδιες δηλώσεις στις 28 Ιουνίου 2020 του Εκτελεστικού Γραμματέα, Αλέξη Δέδε, περί πρόθεσής του να εισηγηθεί την απόσυρσή της υποψηφιότητας του Παγκρητίου, προκειμένου «να μην χρεωθούμε μια ήττα», αλλά και όσα δια των ΜΜΕ αναπαράγονται χωρίς να διαψεύδονται, περί πρόθεσης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ να συζητήσει -στην προσεχή συνεδρίασή της- θέμα αλλαγής του τόπου διεξαγωγής του τελικού, δημιουργούν μέγιστη ανησυχία για την τύχη του φακέλου υποψηφιότητας και τις σκοπιμότητες των παραπάνω ενεργειών.
Τους ίδιους προβληματισμούς και τις έντονες ανησυχίες τους, γι’ αυτά τα σενάρια, έχουν ήδη εκφράσει, τόσο ο Δήμος Ηρακλείου με ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του, όσο και το σύνολο των παραγωγικών φορέων του νομού Ηρακλείου, με σχετική ανακοίνωσή τους, αλλά και η Περιφέρεια Κρήτης.

Κύριε Πρόεδρε,
Το Υφυπουργείο Αθλητισμού, προκειμένου να ενισχύσει όσο το δυνατόν την συγκεκριμένη υποψηφιότητα, η οποία είναι τιμητική για την Ελλάδα και εφόσον ευοδωθεί θα αποφέρει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη (αθλητικά, τουριστικά, οικονομικά, κοινωνικά), προχώρησε ως όφειλε, προχτές Δευτέρα 13 Ιουλίου, σε υπογραφή σχετικού «Μνημονίου Συνεργασίας» με τον Δήμο Ηρακλείου, στον οποίο ανήκει το «Παγκρήτιο Στάδιο».
Το «Μνημόνιο Συνεργασίας» του Υφυπουργείου Αθλητισμού με τον Δήμο Ηρακλείου θέτει ως πρωταρχικό στόχο και προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό και την πλήρη βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού του «Παγκρητίου Σταδίου», ώστε να φέρει εις πέρας την ενδεχόμενη διεξαγωγή του τελικού Europa Conference League 2022-2023, να μπορεί εν γένει να υποδέχεται στο άμεσο μέλλον και άλλες διεθνείς διοργανώσεις, ακόμα και εκτός ποδοσφαίρου, και φυσικά, να είναι κατάλληλο για έδρα της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου, σύμφωνα με απόφασή σας από τις 5 Νοεμβρίου 2018.
Για τον σκοπό αυτό, το Υφυπουργείο Αθλητισμού αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα απαιτούμενα έργα για τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού του Σταδίου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των FIFA και UEFA, πέραν όσων σημαντικών βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως ήδη γνωρίζετε.

Κύριε Πρόεδρε,
Με κατάπληξη άκουγα προς το τέλος του 2019, εν όψει της συγκρότησης της Ομάδας Εργασίας, στέλεχός σας να αμφιβάλλει σφόδρα εάν η ελληνική πλευρά θα προλάβαινε τις προθεσμίες της UEFA για την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας του Παγκρητίου στις 20 Φεβρουαρίου 2020, αλλά και για το πόσο δαπανηρή θεωρούσε τη σύνταξή του.
Όπως γνωρίζετε -και επισημάνατε με σχετική ανακοίνωσή σας στις 20 Φεβρουαρίου 2020, η Ομάδα Εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε σε συνεργασία της ΕΠΟ με στελέχη του Υφυπουργείου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Ηρακλείου, εργάστηκε εθελοντικά επί μήνες, με πείσμα, πίστη και αφοσίωση στον στόχο και κατέθεσε χωρίς το παραμικρό κόστος (αντί των 200-300 χιλιάδων ευρώ που προϋπολόγιζε στέλεχος της Ομοσπονδίας σας ότι θα απαιτούνταν μόνο για αρχή) τον πιο άρτιο φάκελο, όπως αναγνωρίζεται και από την UEFA.
Με την ίδια κατάπληξη παρακολουθώ και τώρα όσα ισχυρίζεται ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας σας, τα οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με την πραγματικότητα, τις πιθανότητες και τις ικανότητες του Παγκρητίου Σταδίου, του Ηρακλείου και συνολικά της Κρήτης στο να διοργανώσει και να υποστηρίξει συνολικά, με απόλυτη επιτυχία τους τελικούς Europa Conference League2022-2023, εφόσον η υποψηφιότητα επιλεγεί από την UEFA.
Επισημαίνω, παράλληλα, ότι, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Staging Agreement, της υπογεγραμμένης συμφωνίας μεταξύ UEFA-ΕΠΟ για την υποψηφιότητα διοργάνωσης των τελικών European Conference League 2022-2023, δεν προβλέπεται δυνατότητα αλλαγής υποψήφιου γηπέδου και πόλης διεξαγωγής. Αυτό μπορεί να εξεταστεί ως ενδεχόμενο, μόνο αφότου έχει ήδη ανατεθεί η διοργάνωση και κάτω υπό εξαιρετικές συνθήκες και προϋποθέσεις, π.χ. για αποδεδειγμένους λόγους ανωτέρας βίας.

Κατόπιν των παραπάνω, θα ήταν χρήσιμο να οριστεί το συντομότερο δυνατόν μια συνάντηση με συμμετέχοντες όλους τους εμπλεκομένους:
- Υφυπουργείο Αθλητισμού
- ΕΠΟ
- Δήμος Ηρακλείου
- Περιφέρεια Κρήτης
- Ομάδα Εργασίας Φακέλου Υποψηφιότητας
- ΕΠΣΗ
- Εκπροσώπους Τουριστικών και παραγωγικών Φορέων Κρήτης
έτσι ώστε να καθοριστούν οι άμεσες ενέργειες συνεργασίας, εν όψει των επικείμενων επισκέψεων κλιμακίων της UEFA για την περαιτέρω εξέταση της υποψηφιότητα του «Παγκρητίου Σταδίου» και την ευτυχή για όλους ανάληψη της διοργάνωσης των τελικών Europa Conference League 2022-2023.
Θεωρούμε αναγκαίο να δουλέψουμε όλοι μαζί για το ποδόσφαιρο, για τη χώρα μας».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags