Facebook Pixel ΠΑΟΚ: Χαστούκι από CAS - Οι ομάδες της Αθήνας έχουν το παρασκήνιο - Θα τιμωρήσουν… δύο φορές τον ΠΑΟΚ;
| 2020-07-17 18:25:00

Χαστούκι από CAS - Οι ομάδες της Αθήνας έχουν το παρασκήνιο - Θα τιμωρήσουν… δύο φορές τον ΠΑΟΚ;

Sportdog Team
Χαστούκι από CAS - Οι ομάδες της Αθήνας έχουν το παρασκήνιο - Θα τιμωρήσουν… δύο φορές τον ΠΑΟΚ;

ΠΑΟΚ: Στο στούντιο του FOCUS FM 103,6 βρέθηκε ο Λάκης Σημαιοφορίδης και μίλησε για όλα τα ανοιχτά νομικά θέματα που αφορούν τον ΠΑΟΚ.

Ο έμπειρος νομικός αναφέρθηκε στην τακτική που έπρεπε να ακολουθήσει η "ασπρόμαυρη" ΠΑΕ απέναντι στην ΕΕΑ, στην διαδικασία που ακολούθησε το CAS για να δώσει τους βαθμούς πίσω αλλά και στο ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να "κυνηγήσει" τον Ολυμπιακό σε όλα τα θέματα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Λάκης Σημαιοφορίδης :

Για την ΕΕΑ : "Στην ΕΕΑ δόθηκαν κάποιες αρμοδιότητες που ήταν κρίσεις ή αποφάσεις, απλά ήταν γνωμοδωτικές ή ερευνητικές. Από εκεί αυτές οι αποφάσεις που είναι γνωμοδοτικές πηγαίνουν στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου και εκεί κρίνονται.

Κάποια στιγμή επί υπουργίας Γιάννη Ιωαννίδη, τέθηκε θέμα η ΕΕΑ να διαλυθεί και ήμουν από εκείνους να παραμείνει αυτή η επιτροπή, τότε ως πρόεδρος του ΠΣΑΠ, γιατί έπρεπε κάποιος να ελέγχει τις ΠΑΕ και γενικότερα την λειτουργία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Βάσει του νόμου έπρεπε να παραμείνει η ΕΕΑ, είχα πει το 2008, από τότε συνεχίζει το έργο της αλλά η συγκεκριμένη επιτροπή φαίνεται ότι άλλαξε... λειτουργία. Για αυτό και ο ΠΑΟΚ έφτασε σε σημείο να αποτανθεί στο CAS για να βρει το δίκιο του. Στον χώρο του ποδοσφαίρου θα πρέπει να σταματήσει το θέμα του διορίζων και του διοριζομένου. Σε αυτή την κατάσταση πάντα θα υπάρχει σχέση εξάρτησης. Ο χώρος της αθλητικής δικαιοσύνης μπορεί να δώσει λύσεις μόνο αν δημιουργηθεί σχολή αθλητικού δικαίου, όπου σε αυτή την σχολή θα μπαίνουν άτομα με εξετάσεις. Όσοι μπαίνουν σε αυτή την σχολή, θα αποφοιτούν και στην συνέχεια θα στελεχώνουν επιτροπές, αλλά δεν το θέλουν στην Ελλάδα αυτό για να υπάρχουν αυτές οι σχέσεις εξάρτησης που δημιουργούν προβλήματα στην αθλητική δικαιοσύνη.

Ενημερώθηκα από ένα δικό μου πρόσωπο ότι υπήρχαν κανονικά στην ΕΕΑ αναπληρωματικά μέλη και θα έπρεπε αυτά να συμμετέχουν στην εκδίκαση της υπόθεσης του ΠΑΟΚ, από την στιγμή που έγινε αυτή η αλλαγή των μελών από τον Αυγενάκη και μπήκαν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά στην θέση καθηγητών από την Πανεπιστήμιο της Θράκης".

Για την απόφαση του CAS : "Η απόφαση του CAS είναι ένα... χαστούκι που επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει κανείς στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, γιατί αυτό είναι ο πρώτος κανόνας της FIFA. Θα πρέπει να συμβαδίσεις με τις επιταγές της FIFA και έχει δημιουργήσει ένα νομικό καθεστώς για να προστατεύσει το ποδόσφαιρο με δικούς τους κανόνες που τους εφαρμόζει μέσω του CAS. Για αυτό έρχεται και λέει «δεν μπορεί σε ένα θέμα τόσο σοβαρό εκτός ποδοσφαιρικού τόξου να παίρνει μια τέτοια απόφαση» και ήταν πιο απολύτως λογική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο".

Για τις παραιτήσεις στην Επιτροπή Εφέσεων : "Το ζήτημα με τις παραιτήσεις στην Εφέσεων είναι πολύ σημαντικό. Από την πλευρά του ο ΠΑΟΚ καλά έκανε και ζήτησε αυτές τις παραιτήσεις, αλλά δημιουργείται θέμα σχετικά με τον χρόνο. Υπήρξαν αυστηρές κριτικές και προφανώς ψάχνουμε να βρούμε ανθρώπους που να αντέξουν το βάρος μιας τόσο σημαντικής υπόθεσης. Ποιος θα αντέξει την πίεση να διοριστεί και να διαχειριστεί μια τέτοια υπόθεση; Μην ξεχνάτε ότι οι δικαστικοί είναι καριερίστες.

Πρωτόδικα λέγαμε ότι είναι δεσμευτική η εισήγηση της ΕΕΑ, όμως ενώ η εισήγηση της ΕΕΑ χαρακτήρισε την πράξη του ΠΑΟΚ ως «βαρεία αμέλεια», όμως η πρωτοδίκης στην Λίγκα τι έκανε... φεύγει από την έννοια της «βαρείας αμέλειας» και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, μετέτρεψε τον υποβιβασμό σε αφαίρεση βαθμών την τιμωρία του ΠΑΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και αποφάσισε.

Για το τι δεν έκανε καλά ο ΠΑΟΚ στα δικαστικά θέματα : "Ο ΠΑΟΚ άφησε την ΕΕΑ να παίξει... μπάλα μόνη της. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έγινε από την αρχή ένσταση για την σύσταση της επιτροπής. Δεν γίνεται μέλη της ΕΕΑ να βγαίνει σε ΜΜΕ και να κάνουν δηλώσεις και να κατευθύνουν ή να επηρέαζουν την κοινή γνώμη ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση! Θα έπρεπε ο ΠΑΟΚ να βγάλει μια ανακοίνωση ή με μια επιστολή να ζητήσει να σταματήσουν οι δηλώσεις από τον κ. Μαρούπα ή τον κ. Αρκούδη που εκείνο το διάστημα μιλούσαν δημοσίως.

Έπρεπε ο ΠΑΟΚ να το κάνει αυτό και το είπα τότε στον φίλο μου, τον Αχιλλέα τον Μαυρομάτη. Η πρώτη σκέψη είναι ότι το άφησαν γιατί περίμεναν μια ευθικρισία. Όταν έχεις απέναντι σου όμως τον Ολυμπιακό, δεν πρέπει να είσαι υποψιασμένος;

Για τον νέο αρχιδιαιτητή και την ψηφοφορία των Big 4 : "Δεν καταλαβάινω γιατί θα πρέπει να αποφασίζουν μόνο οι τέσσερις μεγάλοι. Οι υπόλοιποι τι είναι, ορντινάντσες; Αν ημουν σε μια από τις άλλες ομάδες θα έλεγα «εγώ τι ειμαι κύριοι; Γιατί με ρίχνετε; Εγώ δεν θα έχω στους αγώνες μου τους διαιτητές που θα επιλέγει ο Κλάτενμπεργκ;». Καλά κάνουν οι μεγάλοι, αλλά και οι άλλοι συμπληρώνουν το πρωτάθλημα. Αν είναι έτσι, τότε ας κάνουν ένα πρωτάθλημα οι τέσσερις μεγάλοι μόνο!

Για την κατάσταση στην αθλητική δικαιοσύνη : "Λέω κάποια στιγμή να γράψω στην βιογραφία μου ότι έχω ζήσει στα αθλητικά δικαστήρια. Κάποια στιγμή είχα μια υπόθεση με ένα ερασιτεχνικό σωματείο, με έναν πρόεδρο που δεν θα πω όνομα και παίρνω ένα τηλέφωνο ότι βγήκε η απόφαση παρά το γεγονός ότι είμαι σίγουρος 100% ότι θα κερδίζαμε. Πήρα τηλέφωνο τον πρόεδρο και του είπα ότι την χάσαμε την υπόθεση και την επόμενη μέρα το πρωί που δημοσιεύτηκε ξαφνικά είχαμε... κερδίσει την υπόθεση! Μην με ρωτάτε τι έγινε, δεν ξέρω...

Πως γινόταν οι κληρώσεις παλαιότερα; Γινόταν οι κληρώσεις με την μέθοδο της... καρφίτσας. Έβαζα εγώ παράδειγμα τρύπαγα ένα όνομα που ήθελα και με την αφή καταλάβαινες ποιο όνομα ήταν για να μπει στα παιχνίδια ως διαιτητής! Και έλεγε αυτό το λαμόγιο που έκανε την κλήρωση, πρόεδρε βάλαμε αυτόν που ήθελε στο παιχνίδι...

Και παλαιότερα αλλά και σήμερα πάρα πολλοί ζουν από το ποδόσφαιρο, κάνοντας δουλειά στο παρασκήνιο. Δεν αλλάζει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, μην γελιόμαστε..."

Για το αν οι ομάδες της Αθήνας είναι καλύτερες στο παρασκήνιο : "Οι ομάδες της Αθήνας έχουν... διδακτορικό στο παρασκήνιο. Όταν είσαι και πιο κοντά στα κέντρα αποφάσεων, έχεις ένα παραπάνω προβάδισμα, αλλά παίζει ρόλο και ότι στις ομάδες της πόλης ότι δεν υπάρχουν βαρβάτοι παράγοντες. Δεν υπήρχαν πάντα άνθρωποι όπως ο Ιβάν Σαββίδης που βγήκε μπροστά. Παλαιότερα έβγαιναν εδώ παράγοντες έλεγαν άλλα και όταν πήγαιναν στην Αθήνα τα γύριζαν. Με εξαίρεση τους Παντελάκη, Καμπάνη και Θεοδωρίδη δεν θυμάμαι κάποιον άλλον που να σήκωνε ανάστημα.

Απέναντι του ο Σαββίδης έχει μεγάλους πόλους και φανταστείτε ότι ήταν ακόμα δυνατός ο Παναθηναϊκός. Εδώ και χρόνια είναι ανυπόληπτος και δεν έχει δύναμη, που να ήταν δυνατός και αυτός, πόσο πιο δύσκολο θα ήταν για τον ΠΑΟΚ. Με πολύ δυνατούς και τους τρεις της Αθήνας, θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο..."

Για αυτούς που αμφισβητούν την απόφαση του CAS : "Υπάρχουν άνθρωποι που αμφισβητούν το CAS; Μιλάμε για το Ανώτατο Δικαστήριο που έχει δικάσει τον Μπλάτερ, την Μάντσεστερ Σίτι και τόσες άλλες. Θέλει λεφτά για να πας εκεί και δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσο σημαντικό είναι να φτάσεις σε σημείο να δικαιώνεσαι. Εκεί δεν περνάνε οι... μαγκιές που μπορεί να κάνει κάποιος στην Ελλάδα!

Οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια που είναι και η βάσιμη, από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ είναι δυνατός πρέπει να την κάνει. Για να αποδοθούν ευθύνες, πρέπει ο ΠΑΟΚ να μην αφήνει τιποτα να πέσει κάτω. Είτε αφορά πρόβλημα δικό του, είτε αφορά πρόβλημα των αντιπάλων του. Όπως ο Ολυμπιακός πράττει και δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτι, κάθε μέρα είναι έτοιμος να κάνει καταγγελία κατά του ΠΑΟΚ. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο ΠΑΟΚ".

Για το ενδεχόμενο να εκδικαστεί η υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας στην Εφέσεων από Σεπτέμβρη : "Ο ΠΑΟΚ στην ουσία τι πρόβλημα έχει; Τιμωρείται δυο φορές ουσιαστικά. Αν συζητηθεί το θέμα την επόμενη σεζόν, θα είναι σαν να τιμωρείται ξανά. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει τιμωρηθεί άμεσα, αλλά άμεσα με την ΕΕΑ να ανακοινώνει την απόφαση της την ώρα που παίζει αγώνα σε γεμάτο γήπεδο την Τούμπα, δημιουργήθηκε ένα κακό κλίμα και άλλαξε όλη η κατάσταση στην βαθμολογία. Δεν πρέπει να πάει τον Σεπτέμβρη η εκδίκαση στην Εφέσεων, πρέπει η ΕΠΟ να ενημερώσει το CAS να κοινοποιήσει γρήγορα την απόφαση και να γίνει άμεση η εκδίκαση, με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν άλλοι δυο εφέτες για την Επιτροπή Εφέσεων. Κάποια σημεία θα βοηθήσουν την Εφέσεων και πρέπει να πάρει άμεσα το σκεπτικό της απόφασης. Μέσα σε 3-4 μέρες μπορεί η Εφέσεων να βγάλει μια απόφαση, δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα αυτό, αλλά να βρεθούν άνθρωποι να στελεχώσουν την επιτροπή".

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags