Facebook Pixel Sportdog.gr | Όταν μία ομάδα όγδοης κατηγορίας φτάνει στον δεύτερο γύρο του FA Cup
| 2020-08-03 23:38:00

Όταν μία ομάδα όγδοης κατηγορίας φτάνει στον δεύτερο γύρο του FA Cup

Sportdog Team
Όταν μία ομάδα όγδοης κατηγορίας φτάνει στον δεύτερο γύρο του FA Cup

FA Cup. Το κύπελλο της Αγγλίας, η παλαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη, μπορεί να έχει χάσει πλέον την αίγλη που κάποτε απολάμβανε στις καρδιές των φιλάθλων, όμως μέχρι και σήμερα είναι γεμάτο με ανατροπές κι έχει στιγμές, που φέρνουν χαρά κι ελπίδα σε ομάδες που δεν τις βλέπουν κάθε μέρα.

Το Τσίτσεστερ είναι μία μικρή πόλη 26,000 κατοίκων στο Δυτικό Σάσεξ της νότιας Αγγλίας, που οριακά δεν ακουμπάει την θάλασσα της Μάγχης και βρίσκεται δίπλα στο πιο δημοφιλές Πόρτσμουθ. Ποδοσφαιρικά, πολλοί από τους ντόπιους αγνοούν ακόμη και την ύπαρξη κάποιας τοπικής ομάδας. Φαίνεται πως το «support your local team» δεν έχει ιδιαίτερη ισχύ στα χαμηλότερα στρώματα της non-league, όπου βρίσκει κανείς την Chichester City FC, στην όγδοη κατηγορία της αγγλικής πυραμίδας.

Και ίσως δε μπορεί να τους αδικήσει κανείς. Με την μεγαλύτερη στιγμή «δόξας» της ομάδας να μας πηγαίνει πίσω στο 1960, όταν και σε έναν αγώνα κυπέλλου με την Bristol City της τρίτης κατηγορίας αποκλείστηκαν με ένα σκορ της τάξης του… 11-0, η αύρα της δε σε προετοιμάζει για πολλές στιγμές χαράς. Μόνο που τους τελευταίους μήνες, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Την περσινή σεζόν τερμάτισαν χωρίς δυσκολία στην πρώτη θέση του ομίλου τους στην ένατη κατηγορία και κέρδισαν την άνοδο για τον νοτιοανατολικό όμιλο της Isthmian League στην όγδοη κατηγορία, όπου όταν η σεζόν εγκαταλείφθηκε βρίσκονταν έκτοι. Αυτό για το οποίο θα υπερηφανευτεί όμως ο κάθε οπαδός της ομάδας, είναι η φετινή πορεία τους στο κύπελλο, όπου έφτασαν έναν γύρο μακριά από το να έχουν πιθανούς αντιπάλους οποιαδήποτε ομάδα από την Premier League! Ας πάμε όμως έναν χρόνο πίσω…

 

10 Αυγούστου 2019. Στο τοπικό Oaklands Park, η Chichester υποδέχεται την Erith Town της ένατης κατηγορίας. Μπροστά σε ένα κοινό 120 (!) ανθρώπων οι «Lilywhites» κερδίζουν τους Λονδρέζους με 3-1 για τον προκριματικό γύρο, που είναι τόσο πίσω που ονομάζεται έξτρα-προ-προκριματικός (Extra Preliminary Round). Δύο εβδομάδες αργότερα και στον κανονικό προ-προκριματικό γύρο (Preliminary Round) διαλύουν χωρίς πρόβλημα την δέκατης κατηγορίας Bridon Ropes με 2-7. Η ομάδα έχει φτάσει πλέον σε γύρο που μπορεί να χαρακτηριστεί «προκριματικός». Στον πρώτο προκριματικό λοιπόν, βρίσκει επιτέλους έναν αντίπαλο αντάξιό της, την Chalfont St. Peter AFC από την όγδοη κατηγορία, που θα υπερκεράσει με 2-0. Η προσέλευση των 216 φιλάθλων δείχνει πως -ίσως- ο κόσμος αρχίζει να μαθαίνει ότι η ομάδα πάει καλά!

21 Σεπτεμβρίου. Το ταξίδι για τον δεύτερο γύρο στο ομώνυμο «χωριό» της Hartley Wintney φέρνει λευκή ισοπαλία ενάντια στην τοπική ομάδα. Τρεις μέρες μετά στον επαναληπτικό του Oaklands η Chichester σκοράρει ένα γκολ, το οποίο κι είναι αρκετό για την πρόκριση ακόμη μία φορά! Μπαίνουμε στον Οκτώβριο και σειρά έχει η Enfield Town του Βόρειου Λονδίνου για τον τρίτο προκριματικό, που δεν θα σταθεί εμπόδιο και θα ηττηθεί 1-0 μπροστά σε υπερδιπλάσιο κόσμο από την τελευταία φορά, αφού έκοψε 515 εισιτήρια. Στον τέταρτο και τελευταίο προκριματικό κάνουν την εμφάνισή τους ομάδες μέχρι και την πέμπτη κατηγορία, η δυσκολία ανεβαίνει. Η κληρωτίδα όμως φέρνει την Bowers & Pitsea της έβδομης κατηγορίας, σε ένα παιχνίδιο εκτός έδρας. Το ταξίδι στο Έσεξ κρίνεται επιτυχές. Η «απόδραση» με το διπλό με σκορ 1-2 δίνει στην Chichester την πρόκριση στον πρώτο γύρο του κυπέλλου για πρώτη φορά μετά από πολλά, πολλά χρόνια και φέρνει στον σύλλογο αθροιστικά έσοδα σχεδόν 50,000 λιρών από την FA για τις νίκες σε όλους τους γύρους μέχρι τώρα. Όλοι είναι εκστασιασμένοι, οι παίκτες γλεντάνε με πάθος το επίτευγμά τους!

Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Οκτωβρίου, όταν ήρθε η ώρα για την κλήρωση του πρώτου γύρου. Όλες οι ομάδες μέχρι και την τρίτη κατηγορία μπαίνουν στον θεσμό και η «Σταχτοπούτα» μας, που έχει επιτελέσει ήδη ένα μικρό θαύμα και είναι μία από τις μόνο δύο ομάδες που φτάσανε μέχρι εδώ από την όγδοη κατηγορία, ελπίζει σε έναν όσο πιο δυνατό και δημοφιλή αντίπαλο μπορεί να πάρει. Κι ενώ η ομάδα που τους τυχαίνει είναι όντως από την τρίτη κατηγορία, αυτή ονομάζεται… Bury FC! Ως γνωστόν η Bury έχει αποχωρήσει από το πρωτάθλημα και, καθώς δε γινόταν να κατεβάσει ενδεκάδα, η Chichester προκρίνεται αμέσως στον επόμενο γύρο, παίρνοντας μαζί της και τις 36,000 λίρες για την πρόκριση απ’ τον πρώτο γύρο του κυπέλλου, χρήματα που ίσως φαίνονται λίγα, αλλά είναι θησαυρός για τις ερασιτεχνικές ομάδες, καθώς μπορούν να τους κρατήσουν για 3-4 σεζόν χωρίς οικονομικά προβλήματα. Δεν κράτησαν όλο το ποσό και προς τιμήν και βοήθεια της Bury, η ομάδα δήλωσε στο Twitter πως θα κάνει μία δωρεά στον οργανισμό που αγωνίζεται για την συνέχισή της.

 

Είκοσι μέρες μετά, είναι η κλήρωση του δεύτερου γύρου και το Oaklands Park έχει την τιμή να την φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του! Οι «γηπεδούχοι» της κλήρωσης τυχαίνουν εκτός έδρας με τον νικητή του ζευγαριού Tranmere Rovers-Wycombe Wanderers που στον πρώτο αγώνα ήρθε 2-2. Η Tranmere κερδίζει στην παράταση του επαναληπτικού και θα φιλοξενήσει στο Birkenhead τους πρωταγωνιστές του παραμυθιού, την Chichester City. Το παιχνίδι επιλέγεται για τηλεοπτική μετάδοση (!) και η ομάδα προσθέτει στον τραπεζικό της λογαριασμό άλλες 75,000 λίρες. Οι φίλοι της Bury με τη σειρά τους δίνουν το παρόν στις εξέδρες του Prenton Park, με σκοπό να υποστηρίξουν την άσημη αλλά γενναιόδωρη φιλοξενούμενη, που τους είχε βοηθήσει λίγες βδομάδες πριν με τη δωρεά που έκανε!

Αυτή τη φορά όμως, υπήρξε ένα μεγάλο reality check. Ίσως φταίνε οι σαββατιάτικες μπύρες από το προηγούμενο βράδυ, όμως στην 1η Δεκεμβρίου οι «Lilywhites» ενώ άντεξαν ένα ημίχρονο, στο δεύτερο κατέρρευσαν και δέχτηκαν πέντε γκολ από την ομάδα του Μέρσεισαϊντ, καταφέρνοντας μόνο να σκοράρουν το γκολ της τιμής στις καθυστερήσεις για το τελικό 5-1. Για την ιστορία, αν κατάφερναν να κάνουν ένα ακόμη θαύμα, στον επόμενο γύρο θα αντιμετώπιζαν ίσως το σπουδαιότερο αντίπαλο στην ιστορία τους, την αγωνιζόμενη στην Premier League, Watford, που βρισκόταν οκτώ κατηγορίες ψηλότερα!

Κάνοντας τη σούμα (sic), βλέπουμε πως η Chichester μπήκε στη διοργάνωση ως μία από τους 736 συμμετέχοντες για το τρόπαιο, ως μέρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των ομάδων, που όχι απλά δεν αναμενόταν να το διεκδικήσουν, αλλά δε θα μάθαινε και ποτέ κανείς το όνομά τους. Έφτασε όμως μέχρι τους τελευταίους 84, κέρδισε έξι αντιπάλους στο ταξίδι αυτό, βοηθώντας μία ομάδα υπό διάλυση που έτυχε να πέσει μαζί της, γέμισε τα ταμεία της για τα επόμενα χρόνια και κυρίως, η Chichester κι οι παίκτες της απήλαυσαν μια ανεπανάληπτη διαδρομή που κράτησε τέσσερις μήνες, κάτι το οποίο θα το μνημονεύουν για χρόνια, με τις όποιες μυθολογικές προεκτάσεις πάρει με τον καιρό κι από στόμα σε στόμα. Τελικά, ίσως να υπάρχει ακόμη λίγη μαγεία του κυπέλλου που ζει ακόμη. Εκεί, στις ερασιτεχνικές κατηγορίες!

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags