Facebook Pixel Sportdog.gr | Η πιο τρελή... απόδραση ομάδας που έχετε δει! Έτσι σώθηκε στις καθυστερήσεις
| 2020-08-05 04:33:00

Η πιο τρελή... απόδραση ομάδας που έχετε δει! Έτσι σώθηκε στις καθυστερήσεις

Sportdog Team
Η πιο τρελή... απόδραση ομάδας που έχετε δει! Έτσι σώθηκε στις καθυστερήσεις

Σε μία θεότρελη αγωνιστική σεζόν στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου, την Championship, η Barnsley έμεινε κάτω από την ζώνη του υποβιβασμού για 35 αγωνιστικές, μέσα στην καραντίνα έκανε τον σχεδιασμό της για την League One, στα τελευταία δύο παιχνίδια ήθελε μόνο νίκες απέναντι στα φαβορί για την άνοδο που καίγονταν για βαθμούς και τελικά -λογικά- θα σωθεί από δύο τέρματα και μία έφεση για αφαίρεση βαθμών κυριολεκτικά στις… καθυστερήσεις!

Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι η ζωή εξελίσσεται πέρα από κάθε φαντασία και μοιάζει με το κλισέ σενάριο της απατηλής πραγματικότητας που δεν θα συνέβαινε ούτε σε ταινία! Η φετινή Barnsley δεν ξέρουμε αν θα «γεννήσει» οπαδούς, αν θα λησμονεύεται για χρόνια ή αν θα αναπτερωθεί τόσο ώστε να αποβάλλει την μάστιγα του «ασανσέρ» μεταξύ Championship και League One, όμως είναι σίγουρο πως αξίζει την προσοχή μας. Τα όσα κατάφερε το σύνολο του εξαιρετικού Gerhard Struber, που εντυπωσίασε με την Wolfsberger στο Europa League πριν φτάσει στον «τίτλο» της εδώ σωτηρίας, έχουν αφήσει άφωνο το Νησί και έχουν σοκάρει την κατακαημένη Wigan, που από το πουθενά αποχαιρετά την κατηγορία αν και κανονικά τελείωσε 13η!

Ας πάροουμε όμως τα πράγματα από την αρχή ή καλύτερα στην αρχή… του τέλους, πριν περίπου έναν μήνα, την 1η Ιουλίου. Οι «Latics» με τα δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα, που έχουν ήδη πωληθεί από τις 4 Ιουνίου στην εταιρία με βάση το Χονγκ Κονγκ, Next Leader Fund, ανακοινώνεται πως μπαίνουν σε administration και τους επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης 12 βαθμών. Με την τελική απόφαση της Football League ακόμα «μετέωρη» και την ομάδα στο +8 από την παραμονή όλα μοιάζουν πιθανά, αφού οι ομάδες της ουράς δεν κερδίζουν ούτε με αίτηση και η «σωμένη» Hull κατρακυλά σαν χιονοστιβάδα! Αν κάποια δείχνει βελτιωμένη μετά την αποχή είναι η Barnsley, που σε τρεις αγώνες μετρά εφτά βαθμούς και από «πεσμένη» στην League One ξαφνικά ελπίζει για το θαύμα!

Οι «Tykes» όμως ακόμα απέχουν παρασάγγας από την παραμονή, στις εναπομείναντες έξι αγωνιστικές αντιμετωπίζουν εκτός έδρας τις δύο πρώτες της κατηγορίας (η Brentford εναλλάσσεται με την West Brom συνεχώς) και συμπληρώνουν αισίως 30 αγωνιστικές κάτω από την γραμμή της σωτηρίας. Επιπλέον βλέπουν αντιπάλους όπως οι Luton και Charlton να βρίσκουν αναπάντεχους βαθμούς και την «τιμωρημένη» Wigan να παίρνει αέρα παραμονής ανεξάρτητα από την αρνητική της βαθμολογία. Η πίεση μοιάζει να λυγίζει το μετριότατο ρόστερ και οι επόμενες τέσσερις αγωνιστικές όχι μόνο δεν φέρνουν νίκη, αλλά καταρρακώνουν και την ψυχολογία των παικτών, που γνωρίζουν βαρύτερη ήττα της χρονιάς με 4-0 απέναντι στην Stoke.

Πια στα δύο τελευταία ματς απέναντι σε Nottingham Forest και Brentford ο σύλλογος χρειάζεται μόνο νίκη, ενώ παράλληλα πρέπει τα αποτελέσματα όλων των υπολοίπων να έρθουν βολικά. Για να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα αμφότερες οι δύο τελευταίοι αντίπαλοι «καίγονται» για νίκη, ώστε να εξασφαλίσουν την είσοδο σε play-offs και απευθείας άνοδο αντίστοιχα! Όταν μιλάμε για την φετινή Barnsley πρέπει να τονίσουμε πως είναι διαφορετικό το να πάρει ένα αποτέλεσμα, καθώς η άμυνα της υπό τον Struber είχε στρώσει αρκετά, και διαφορετικό το να πάρει νίκη, αφού σκόραρε με το σταγονόμετρο και είχε την δεύτερη χειρότερη επίθεση του πρωταθλήματος, πίσω μόνο από την Middlesbrough!

Ο πρώτος από τους δύο αγώνες ξεκίνησε ιδανικά, με τους «Tykes» να έχουν τον απόλυτο έλεγχο στο πρώτο ημίχρονο απέναντι στην κουρασμένη ομάδα του Sabri Lamouchi, όμως φυσικά το γκολ να αποτελεί πρόβλημα. Ο Struber αλλάζει συνεχώς το σχήμα και κάνει το αγαπημένο του 3-5-2 να παίζει άναρχα, με κατά μέτωπο επίθεση και πολλούς επιθετικούς, την στιγμή που η Forest μαθαίνει πως της αρκεί απλά να μην χάσει ώστε να εξασφαλίσει την παρουσία της στα play-offs μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Η μία ομάδα αμύνεται μαζικά και η άλλη δοκιμάζει να επιτεθεί, αφού το έχει κάνει ελάχιστα όλη την σεζόν. Ο Αυστριακός τεχνικός στο 82′ γυρίζει στον πάγκο του και βλέπει μια γνώριμη φιγούρα, τον συμπατριώτη του Patrick Schmidt, που είχε αντιμετωπίσει με την Wolfsberger στο περυσινό πρωτάθλημα, όταν ο νεαρός έπαιζε ακόμα στην Admira Wacker. Του κάνει νόημα να περάσει ως αλλαγή και «παρακαλά» να τον σώσει ένας άγουρος επιθετικός που δεν έχει αγωνιστεί ποτέ ως βασικός μέσα στην χρονιά. Κι όμως! Στο 93′ μετά από μία απίστευτη καραμπόλα στην αντίπαλη περιοχή ο μικρός σκοράρει και βάζει βόμβα στο πρωτάθλημα, ρίχνοντας σε υπολογισμούς δεκάδες ομάδες σε ουρά και κορυφή.

Με κανέναν να μην έχει το μυαλό του στα ματς της απευθείας ανόδου, η Barnsley με λύπη μαθαίνει πως τα αποτελέσματα αναγκάζουν την υπερηχητική φέτος Brentford να θέλει νίκη με κάθε τρόπο στην έδρα της στο φινάλε. Παράλληλα Charlton και Wigan έρχονται ισόπαλες και συνεχίζουν να ελπίζουν, ενώ η Luton κερδίζει και την Hull και στρέφει την παγκόσμια ποδοσφαιρική προσοχή στο πιο πολυδιαφημισμένο πρωτάθλημα δεύτερης κατηγορίας στον κόσμο. Μέσα σε όλα αυτά οι «Latics» ανακοινώνεται πως έχουν αποστείλει προσφορές εξαγοράς τους σε 60 (!) ενδιαφερόμενους, ώστε να προλάβουν να ολοκληρώσουν μια νέα μεταβίβαση μετοχών, να τακτοποιήσουν οφειλές με κάθε τρόπο και να αποκτήσουν ισχύ στην εξέταση της έφεσης, που έχει οριστεί για τις 31 Ιουλίου! Το πρωτάθλημα κυριολεκτικά μοιάζει να κρίνεται στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων εντός κι εκτός γηπέδων!

 

 

 

Η πολυαναμενόμενη τελευταία αγωνιστική φτάνει και η εξέλιξη ματς θυμίζει χιτσκοκικό (sic) σενάριο κάποιου φαντασιόπληκτου συγγραφέα. Η Barnsley κοιτάει ξανά πρωτίστως το δικό της παιχνίδι, καθώς δεν θέλει να μπει στις συνομωσίες περί «δώρου» της ήδη πρωταθλήτριας Leeds στην Charlton του αγαπημένου της Lee Bowyer και αδιαφορίας της Fulham, που κατεβαίνει με μισή ενδεκάδα αναπληρωματικούς απέναντι στην Wigan. Ο Struber με εξαιρετική μαεστρία καθοδηγεί τους οπλισμένους με «παρωπίδες» παίκτες του, που καταφέρνουν να προηγηθούν απέναντι στην καταιγιστική Brentford, με το πρώτο τέρμα στην σεζόν του 20χρονου Callum Styles! Στο ημίχρονο κανένας δεν ενημερώνεται για την εξέλιξη των υπολοίπων αγώνων (Leeds και Wigan νικάνε) και οι «Tykes» μπαίνουν το ίδιο αποφασισμένοι για να επιτελέσουν έναν «ηράκλειο» άθλο!

Μέχρι το 60′ όλα βαίνουν καλώς, αφού η West Brom όχι μόνο έχει ανατρέψει το παιχνίδι της απέναντι στην QPR, αλλά το ελέγχει και πιέζει και για άλλο τέρμα, με την Brentford να γεμίζει με ανασφάλεια και εκνευρισμό. Το γκολ του Manning στο Hawthorns αλλάζει όμως τα δεδομένα και για ένα δαιμονισμένο τέταρτο οι «Bees» πιέζουν ασφυκτικά, φτάνοντας τελικά στην ισοφάριση με τον Josh Dasilva στο 73′. Την ώρα που όλο το Νησί στοιχηματίζει για ανατροπή και η κλεψύδρα αδειάζει επιδεικτικά ο Struber κοιτάζει ξανά απελπισμένος τον πάγκο!

 

Στο 89′ σηκώνει τον Schmidt ως τελευταία αλλαγή και αφήνεται στην μοίρα και τον ηρωισμό των παικτών του, που αγωνίζονται μανιασμένα απέναντι σε μια ποιοτικότερη ομάδα που αγγίζει την απευθείας άνοδο. Στο 91′ λοιπόν και μετά από την πρώτη επίθεση της Barnsley μετά από σχεδόν 20 λεπτά, ο Styles κατεβάζει μία δύσκολη μπαλιά στα όρια της περιοχής και με ένα «τυφλό» γέμισμα βρίσκει -ποιον άλλον;- τον Αυστριακό νεοεισελθόντα, που αποφασίζει σε 10 αγωνιστικά λεπτά σε δύο αγώνες να γίνει «μύθος» του συλλόγου. Ο νεαρός επιθετικός στέκεται όρθιος μέσα στην περιοχή και γυρίζει ιδανικά για τον Clarke Oduor, που επίσης με το πρώτο του γκολ στην σεζόν «τραβά» από τα μαλλιά την πνιγμένη ομάδα του λίγο πριν τον θάνατο!

Όχι, όσα διαβάσατε δεν είναι ταινία, αλλά πραγματικότητα! Η Barnsley, που ήδη γνωρίζει, πως η Wigan έχει λήξει ισόπαλη με την Fulham, πανηγυρίζει στο γήπεδο σαν να πήρε το… Europa League (βλ. Wolfsberger) και όσοι παρακολουθούν την Championship, κοιτούν αποσβολωμένοι τι έχει μόλις συμβεί. «Δεν το πιστεύω πως είμαστε ασφαλείς! Πριν οκτώ εβδομάδες μάζεψα όλο το ρόστερ και τους είπα πως όλοι πρέπει να βοηθήσουν για να σωθούμε. Κοιτάξτε στα πιο απίθανα μέρη για ήρωες. Είδατε αυτές τις δύο αγωνιστικές τι έγινε με τους Schmidt, Clarke [Oduor] και Styles. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Είναι ώρα για πάρτυ. Αφήστε με να γιορτάσω», δηλώνει ο Struber ξετρελαμένος. Η τελική απόφαση φυσικά θα έρθει αύριο (31 Ιουλίου), όμως όλα δείχνουν πως η Wigan είναι ήδη στην League One, όπως επιβεβαιώνει και η φυγή του τεχνικού της Paul Cook μετά την αδυναμία πώλησης των μετοχών.

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags