Facebook Pixel Sportdog.gr | Γουστάρετε πραγματικές ποδοσφαιρικές ιστορίες; Αυτή η ομάδα αναγεννήθηκε από τις στάχτες της
| 2020-08-29 04:33:00

Γουστάρετε πραγματικές ποδοσφαιρικές ιστορίες; Αυτή η ομάδα αναγεννήθηκε από τις στάχτες της

Sportdog Team
Γουστάρετε πραγματικές ποδοσφαιρικές ιστορίες; Αυτή η ομάδα αναγεννήθηκε από τις στάχτες της

Υπό τον φόβο της οριστικής διάλυσης της Bury, οι οπαδοί των «Shakers» προχώρησαν στην δημιουργία ενός νέου συλλόγου. Έχοντας μείνει ήδη ένα έτος χωρίς ομάδα, η μεγάλη εμπορική πόλη του Μάντσεστερ ξαναζωντανεύει, έχοντας ήδη όλα όσα χρειάζονται για το ταξίδι από «αλώνια στα σαλόνια»!

Τον Αύγουστο του 2019 η Bury FC, μετά από μια ιστορία 135 χρόνων, ρίχνει «τίτλους τέλους» στα αγγλικά πρωταθλήματα. Ο σύλλογος αποβάλλεται από την League One εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων, αλλά και τον λογιστικών ατασθαλιών που βρέθηκαν αργότερα. Απειλείται με εξ’ ολοκλήρου διάλυση, ωστόσο βρίσκεται λύση και γλυτώνει από τον πλήρη αφανισμό και εξαθλίωση, μη δηλώνοντας όμως συμμετοχή σε κάποια από τις κατηγορίες για την σεζόν 2020/21. Οι απογοητευμένοι οπαδοί και πιστοί φίλαθλοι του συλλόγου, υπό τον φόβο της οριστικής κατάρρευσης των «Shakers» αποφασίζουν την δημιουργία ενός «phoenix club», που θα συνεχίσει να φέρει το όνομα της αγαπημένης τους ομάδας, αλλά και θα συνεχίσει να εκπροσωπεί το αστικό Μπέρι στην αγγλική ποδοσφαιρική πυραμίδα. Όλη αυτή η κίνηση ήταν φυσικά εμπνευσμένη από τους οπαδούς του συλλόγου, όπου αφού μελέτησαν όλες τις προϋποθέσεις για την σύσταση ενός συλλόγου, προχώρησαν στην δημιουργία του.

Το πρώτο εμπόδιο είχε ξεπεραστεί. Η Bury AFC με έτος ίδρυσης το 2020 ήταν γεγονός. Ωστόσο ήταν ακόμα η αρχή. Έπρεπε να γίνουν αιτήσεις συμμετοχής σε διάφορες κατηγορίες, να βρεθεί έδρα (το Gigg Lane είναι ασύμφορο προς συντήρηση) και κατόπιν φυσικά να επανδρωθεί το έμψυχο δυναμικό του συλλόγου. Μετά από αρκετές αιτήσεις σε κάθε κατηγορία από την National League και κάτω, ο σύλλογος έγινε δεκτός στην North West Counties League και στην Division One του Βορείου ομίλου, δηλαδή στην 10η κατηγορία της χώρας . Παράλληλα λύθηκε και το ζήτημα του γηπέδου, με τον σύλλογο να φτάνει σε συμφωνία με την Radcliffe για την χρήση του Stainton Park, χωρητικότητας περίπου 4,000 θεατών. Μια προς μια οι υποχρεώσεις ολοκληρώνονταν και πλέον έπρεπε ο σύλλογος να αρχίσει να ανοικοδομείται και με τους εν δυνάμει πρωταγωνιστές, που θα ανυψώσουν τον σύλλογο από τα «Τάρταρα» στις πύλες του «Παραδείσου»!

Ξεκινώντας λοιπόν από την καίρια θέση, αυτή του προπονητή, εκλεκτός είναι ο Andy Welsh. O 36 ετών πρώην μέσος των Sunderland, Leicester και Yeovil μεταξύ άλλων, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 750 αιτήσεις για να καθοδηγήσει τον σύλλογο στην παρθενική του χρονιά. Μοναδική προυπηρεσία; Ένα πέρασμα ως παίκτης-προπονητής από την Ossett Albion προ τριετίας και η σεζόν 2018/19, που καθοδήγησε επιεικώς μέτρια την Ossett United στην 8η κατηγορία του. Ο πρώτος παίκτης που υπέγραψε και θα φοράει τα μπλε από την νέα σεζόν είναι ο Adam McWilliam ο οποίος αποκτήθηκε από την AFC Totton, ενώ λίγες ώρες αργότερα οριστικοποιήθηκε και η μεταγραφή του Liam MacDevitt από την Stalybridge. H ανοικοδόμηση του ρόστερ συνεχίζεται με γοργούς και προσεκτικούς ρυθμούς, με στόχο η ομάδα να παρουσιαστεί έτοιμη στο ντεμπούτο της στους αγωνιστικούς χώρους.

Μόλις πριν τέσσερις ημέρες η Bury AFC κληρώθηκε με την West Didsbury & Chorton, ομάδα ίδιας κατηγορίας -αλλά διαφορετικού ομίλου- για τον πρώτο προκριματικό γύρο του FA Vase. Ημερομηνίες ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως παραδοσιακά τα παιχνίδια αυτού του γύρου διεξάγονται πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Και μιας και μιλάμε για το πρωτάθλημα, όποιος νομίζει ότι η 10η κατηγορία θα είναι «παιχνιδάκι» για την ομάδα του Welsh, κάνει μεγάλο λάθος! Ο Βόρειος όμιλος έχει ομάδες που μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα ντέρμπι και μεγάλες προσελεύσεις! Φερειπείν, η AFC Bury θα αναμετρηθεί με ομάδες, όπως η AFC Liverpool, το μικρό αδερφάκι των «Seasiders» AFC Blackpool, την γνωστή πλέον AFC Darwen και την παλαί ποτέ ομάδα της Conference, St. Helens Town. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι άλλες ομάδες της κατηγορίας, με τα αξιοπερίεργα ονόματα των Daisy Hill AFC, Cleator Moor Celtic, Garstang, Holker Old Boys και Lower Breck να κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το όλο εγχείρημα εξαρχής. Μπορεί την «σπίθα» να την δημιούργησαν οι οπαδοί του πρώην συλλόγου, όμως πλέον όλη η κοινωνία του Μπέρι συμμετέχει ενεργά. Είναι ο ορισμός του fan-owned club και το «support your local team» έχει αποκτήσει άλλη διάσταση στην πόλη του Ευρύτερου Μάντσεστερ. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ο σύλλογος έχει ήδη πουλήσει 1,000 φανέλες (!), ενώ 300 περίπου άτομα πλήρωσαν 50 λίρες παραπάνω για προσθέσουν όνομα και αριθμό στην φανέλα. Οποιοσδήποτε θέλει να γίνει μέλος στην ιδιοκτησία του συλλόγου είναι καλοδεχούμενος. Όπως αναφέρει και ένας εκ των ιδρυτών του συλλόγου: «Μέχρι το Πάσχα ήμασταν περίπου 250 άτομα. Πλέον είμαστε 750 και ανεβαίνουμε συνεχώς. Είμαστε κυριολεκτικά ένα fan-owned club. Δεν θέλουμε να πάθει η ομάδα ότι και η πραγματική Bury. Η ανταπόκριση είναι συγκινητική. Εθελοντές δουλεύουν σε διάφορα πόστα του συλλόγου, όπως αυτά που αφορούν τα μέσα, τις πωλήσεις και την προώθηση. Μάλιστα χάσαμε και αρκετά χρήματα από διάφορες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούσαμε, λόγω covid, αλλά μόνο από τις φανέλες τα κέρδη ήταν αναπάντεχα πολλά».

Στα μάτια του κόσμου η Bury AFC φαίνεται σαν ένα ακόμη protest club, όπως η Wimbledon και η United of Manchester, αλλά ο πρόεδρος του συλλόγου, Chris Murray, τοποθετήθηκε ακριβέστατα για το τι αντιπροσωπεύει ο νεοσύστατος σύλλογος. «Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε επαναστάτες. Δεν θα φτιάχναμε ποτέ τον σύλλογο αν υπήρχε η πραγματική Bury. Αλλά δεν υπάρχει. Αν σωζόταν ακόμη και την ύστατη στιγμή από κάποιους επιχειρηματίες, εμείς θα κάναμε πίσω. Όμως δεν έγινε τίποτα. Εδώ και ένα έτος οι φίλαθλοι μας είναι χωρίς ποδόσφαιρο. Δεν θέλουμε να τους στερήσουμε τα Σαββατοκύριακα στο γήπεδο και για αυτό φτιάξαμε τον σύλλογο. Για να ερωτευτεί ξανά ο κόσμος με το ποδόσφαιρο. Θέλαμε να κάνουμε κάτι ευεργετικό για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Αν καταφέρουμε να είμαστε στην EFL σε 10-12 χρόνια θα είναι μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο προέχει αυτή τη στιγμή να είμαστε ετοιμοπόλεμοι για την πρώτη μας σεζόν. Παράλληλα με το πέρασμα τον χρόνων σκοπεύουμε να φτιάξουμε την δική μας ακαδημία και να αγοράσουμε επίσης το Gigg Lane. Έχει πολύ δρόμο ακόμη, αλλά με μεθοδικά βήματα θα τα καταφέρουμε!»

Άνθρωποι σαν τον Chris Murray και όλο το Μπέρι ομορφαίνουν το ποδόσφαιρο. Εκεί που όλοι συσπειρώθηκαν και αναγεννούν έναν νέο σύλλογο, μέσα από τις στάχτες του παλιού. Μέσα από αναμνήσεις 135 ετών. 135 έτη ανόδων, υποβιβασμών, νικών, ήττων μα πάνω από όλα 135 χρόνων γραμμένης ιστορίας στα κιτάπια του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η Bury AFC ξεκινάει από το μηδέν και συνεχίζει να συμπληρώνει πλέον την ιστορία, που άφησε ημιτελή ο αυθεντικός σύλλογος!

ΠΗΓΗ: eyap.gr

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags