Facebook Pixel Sportdog.gr | Μπενφίκα: Ο Ζεσούς, τα 56 εκατομμύρια και η παράδοση στην Τούμπα
| 2020-09-01 06:35:00

Μπενφίκα: Ο Ζεσούς, τα 56 εκατομμύρια και η παράδοση στην Τούμπα

Sportdog Team
Μπενφίκα: Ο Ζεσούς, τα 56 εκατομμύρια και η παράδοση στην Τούμπα

Ο ΠΑΟΚ δεν το ‘χει με τις κληρώσεις και μάλλον θα πρέπει να ζητήσει από την UEFA να κάνει ορισμούς των πιο δύσκολων ομάδων στον διάβα του. Για ακόμη ένα καλοκαίρι ο Δικέφαλος του Βορρά ήταν άτυχος, αφού στον δρόμο του προς τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ θα βρεθεί η γνώριμη και πανίσχυρη Μπενφίκα. Για να δούμε όμως το προφίλ της πορτογαλικής ομάδας που θα βρεθεί στην Τούμπα στις 15 ή στις 16 Σεπτεμβρίου.

Την περσινή χρονιά η Μπενφίκα έχασε το πρωτάθλημα από την Πόρτο, καθώς τερμάτισε πέντε βαθμούς πίσω από τους «δράκους». Τίτλο δεν πήρε καθώς και στο Κύπελλο όπου βρέθηκε στον τελικό, έχασε με 2-1 από την Πόρτο, την 1η Αυγούστου. Στην Ευρώπη έμεινε στην τρίτη θέση στον όμιλο του Champions League με αντιπάλους Λειψία, Λυών και Ζενίτ, με την οποία ισοβάθμισε στους 7 βαθμούς. Συνέχισε στο Europa League χάρη στη νίκη που πέτυχε επί των Ρώσων την τελευταία αγωνιστική με 3-0, αλλά και πάλι δεν προχώρησε πολύ αφού αποκλείστηκε από την Σαχτάρ Ντόνετσκ στην φάση των «32» της διοργάνωσης (ήττα 2-1 στην Ουκρανία, ισοπαλία 3-3 στην Πορτογαλία).

Επέστρεψε ο πολυνίκης Ζεσούς

Στον πάγκο της επέστρεψε ο Χόρχε Ζεσούς μετά από πέντε χρόνια και θέλει να την βάλει ξανά στον δρόμο των επιτυχιών, εντός και εκτός συνόρων. Ο 66χρονος τεχνικός ήταν τρία χρόνια στην στην Σπόρτινγκ και από έναν σε Αλ Χιλάλ και Φλαμένγκο πριν επιστρέψει στο «Ντα Λουζ». Στην εξαετία θητεία του στη Μπενφίκα (2009-2015) κάθισε στον πάγκο των «αετών» σε 321 παιχνίδια, έχοντας 225 νίκες, 51 ισοπαλίες και 45 ήττες. Οδήγησε την Μπενφίκα σε 4 πρωταθλήματα Πορτογαλίας, 1 Κύπελλο, 5 Λιγκ Καπ, ένα Σούπερ Καπ και δύο φορές έφτασε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ.

Τα «έσκασε χοντρά» στις μεταγραφές

Η Μπενφίκα δεν έμεινε άπραγη στο μεταγραφικό παζάρι, καθώς απέκτησε τον φιναλίστ με την Τότεναμ του περσινού Champions League, τον 33χρονο Βέλγο στόπερ, Γιαν Βερτόνγκεν, τον 24χρονο ταλαντούχο επιθετικό, Λούκα Βάλντσμιντ, από την Φράιμπουργκ, κερδίζοντας στην «κούρσα» ομάδες όπως η Τσέλσι, ενώ δαπάνησε 20 εκατ.ευρώ για να φέρει τον Βραζιλιάνο εξτρέμ Εβερτον από την Γκρέμπιο και 18 εκατ. ευρώ για τον Βραζιλιάνο εξτρέμ, Πεδρίνιο, από την Κορίνθιανς. Εδωσε άλλα τρία εκατ.ευρώ στη Φλουμινένσε για τον δεξιό μπακ Ζιλμπέρτο, ενώ αγόρασε από την Μποαβίστα τον τερματοφύλακα Λέιτε. Με λίγα λόγια ο Ζεσούς εμπιστεύτηκε την βραζιλιάνικη αγορά, την οποία ξέρει αφού ήταν στην Φλαμένγκο την περσινή χρονιά. Από τους Πορτογάλους αποχώρησαν οι τερματοφύλακες Βαρέλα και Ζλόμπιν αλλά και ο εξτρέμ Ζίβκοβιτς. Κανείς τους όμως δεν ήταν βασικός ή έστω χρήσιμος την περσινή χρονιά.

Το λάτιν στοιχείο είναι έντονο στο ρόστερ, ενώ στα γκολπόστ δεσπόζει το όνομα του δικού μας, Οδυσσέα Βλαχοδήμου και στην άμυνα του διεθνούς Πορτογάλου, Ρούμπεν Ντίας. Ο έμπειρος, επίσης διεθνής Πορτογάλος, Πίτσι συνεχίζει να είναι το πρώτο βιολί στη μεσαία γραμμή, είναι μαέστρος της ομάδας και από τα πόδια του ξεκινάνε όλες οι επιθέσεις. Στην επίθεση, ο Βραζιλιάνος, Κάρλος Βινίσιους, έχει γίνει το βαρύ πυροβολικό της, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τον Ελβετό Σεφέροβιτς.

Η παράδοση υπέρ της Μπενφίκα

Τρεις φορές έχουν τεθεί αντιμέτωποι ΠΑΟΚ και Μπενφίκα με την τελευταία να μετρά ισάριθμες προκρίσεις. Το 1999 οι Πορτογάλοι είχαν επικρατήσει 2-1 στη Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε με το ίδιο σκορ στη ρεβάνς, το ματς πήγε παράταση αλλά ο αείμνηστος Ρόμπερτ Ένκε έπιασε δύο πέναλτι δίνοντας στην Μπενφίκα την πρόκριση.

Το 2013-14, οι «Αετοί» της Λισαβόνας έφυγαν νικητές 1-2 από την Τούμπα και στον επαναληπτικό είχαν εύκολο έργο, κερδίζοντας 3-0. Η πιο πρόσφατη ήταν αυτή το 2018, όπου στη Λισαβόνα οι δυο ομάδες ήρθαν ισόπαλες (1-1), ενώ στην ρεβάνς της Τούμπας, η Μπενφίκα είχε επικρατήσει με 4-1.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Βλαχοδήμος, Σβιλάρ, Λέιτε

Αμυντικοί: Ντίας, Βερτόγκεν, Φέρο, Λέμα, Ζαρντέλ, Γκριμάλντο, Νούνο Ταβάρες, Τόμας Ταβάρες, Αλμέιντα, Ζιλμπέρτο, Περέιρα

Μέσοι: Βάιγκλ, Φλορεντίνο, Σάμαρης, Φέισα, Σεμέντο, Γκάμπριελ, Τααράμπ, Πίτσι, Ζότα, Ράφα Σίλβα, Τσέρβι, Κροβίνοβιτς

Επιθετικοί: Εβερτον, Πεντρίνιο, Γκονσάλβες, Τσικίνιο, Βινίσιους, Σεφέροβιτς, Φερέιρα, Σόουζα, Βάλντσμιντ, Καντίθ

ΠΗΓΗ: metrosport.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags