Facebook Pixel Sportdog.gr | Ο μαθηματικός που έγινε άγαλμα έξω από το γήπεδο της Μπρίστολ! Σκόραρε 300 τέρματα
| 2020-09-02 04:33:00

Ο μαθηματικός που έγινε άγαλμα έξω από το γήπεδο της Μπρίστολ! Σκόραρε 300 τέρματα

Sportdog Team
Ο μαθηματικός που έγινε άγαλμα έξω από το γήπεδο της Μπρίστολ! Σκόραρε 300 τέρματα

Σε μία εποχή που η δόξα και τα χρήματα δεν ήταν το παν, ο John Atyeo λάτρεψε και λατρεύτηκε στην Bristol City, πέτυχε περισσότερα από 300 τέρματα, έγινε άγαλμα τόσο έξω από το γήπεδο όσο και στην ομώνυμη πόλη και έπαιξε για την Εθνική Αγγλίας, χωρίς να αγωνιστεί ποτέ στην κορυφαία κατηγορία της χώρας!

Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα, ως εκ τούτου, κάθε επιτυχία μιας ομάδας, είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων των στελεχών της, από τους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή μέχρι τους ανθρώπους που εργάζονται για λογαριασμό των ομάδων σε θέσεις που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής φαίνεται στον αγωνιστικό χώρο και δεν είναι λίγες οι φορές που η συνεισφορά κάποιων ποδοσφαιριστών και προπονητών έχει παίξει καθοριστικό ρόλο είτε για μια κατάκτηση τίτλου, είτε για μια ολοκληρωτική αλλαγή στην πορεία μιας ομάδας. Πολλοί σύλλογοι επιλέγουν να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους προς αυτούς τους ανθρώπους τοποθετώντας αγάλματα τους έξω από τα γήπεδα τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Manchester City, της οποίας ο πρόεδρος, Khaldoon Al Mubarak, γνωστοποίησε προς τους οπαδούς της ότι προτίθεται να βάλει άγαλμα του David Silva έξω από το Etihad προκειμένου να τιμήσει τον απερχόμενο 34χρονο Ισπανό μέσο.

Με αφορμή την είδηση αυτή, θα γυρίσουμε στις 5 Νοέμβριου του 2016 και θα μεταφερθούμε 270 χιλιόμετρα μακριά από το Μάντσεστερ, στο Μπρίστολ και πιο συγκεκριμένα στην έδρα της Bristol City, το Ashton Gate Stadium, όπου εκατοντάδες οπαδοί της ομάδας παρευρέθησαν στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος ενός δικού της θρύλου, του John Atyeo, το οποίο θα διακοσμούσε από εκείνη την ημέρα τον εξωτερικό χώρο του γηπέδου. Η δημιουργία του αγάλματος ανατέθηκε στον γλύπτη Tom Murphy, του οποίου έργα είναι και τα αγάλματα του Bill Shankly που έχει τοποθετηθεί στον εξωτερικό χώρο του Anfield, αλλά και του John Lennon που βρίσκεται στο αεροδρόμιο Liverpool John Lennon Airport. Για το άγαλμα του Atyeo, ο γλύπτης χρησιμοποίησε μπρούντζο και η δημιουργία του κόστισε 70,000 λίρες. Ποιος ήταν όμως ο John Atyeo και τι προσέφερε στους «Robins» στα 15 χρόνια που έμεινε στην ομάδα;

Ο Peter John Walter Atyeo γεννήθηκε το 1932 σε ένα μικρό χωριό της κομητείας του Σόμερσετ, το Στάντεργουικ. Ως μαθητής συμμετείχε σε ομάδες ποδοσφαίρου, ράγκμπι και κρίκετ, όμως τελικά το ποδόσφαιρο τον κέρδισε και έτσι την σεζόν 1950/51, ο 18χρονος τότε Atyeo αγωνίστηκε ως ερασιτέχνης με την τότε πρωταθλήτρια ομάδα της Portsmouth σε μόλις δύο παιχνίδια, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να σκοράρει. Ο μικρός ήταν ξεκάθαρα χαρισματικός και αυτό το είχαν δει οι άνθρωποι τόσο της Portsmouth όσο και άλλων συλλόγων, μεταξύ αυτών και η Bristol City η οποία χάρη στην προσπάθεια του προέδρου της, Harry Dolman, γνωστού και ως «Mr. Bristol City», κατάφερε την σεζόν 1951/52 να τον κάνει δικό της.

Συγκεκριμένα στις 14 Ιουνίου του 1951 ο Dolman συνάντησε τον πατέρα του Atyeo στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντίλτον Μαρς όπου εργαζόταν και κατάφερε να εξασφαλίσει την υπογραφή του, κάνοντας δεκτές τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του στοργικού γονέα. Έτσι ο John Atyeo εκτός από μια θέση στην ομάδα, απέκτησε και ασυνήθιστο συμβόλαιο, μιας και οι όροι του πατέρα του ήταν να βρίσκεται ο υιός του πάντα στους καλοπληρωμένους της ομάδας, να του επιτρέπεται να ζει στο σπίτι του ώστε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του ως επιθεωρητής ποσότητας, να μπορεί να πηγαίνει στις προπονήσεις οδηγώντας κάθε Τρίτη και Πέμπτη, να δωρίσει η Bristol City 100 λίρες στην Westbury United και να παίξουν οι δύο ομάδες έναν φιλικό αγώνα το καλοκαίρι του 1953 και τέλος να μην μπει ο υιός του στην λίστα μεταγραφών χωρίς να έχει δώσει πρώτα ο ίδιος την συγκατάθεση του!

Στις 18 Αυγούστου ο νεοφερμένος άσσος έπαιξε τον πρώτο του αγώνα με την νέα του ομάδα απέναντι στην Newport County, την οποία και κέρδισαν με 3-1 χάρη στα γκολ του Cyril Williams, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει στην Bristol City από την West Bromwich Albion, του Arnold Rodgers ο οποίος ήταν ο αρχισκόρερ της προηγούμενης σεζόν με 20 γκολ και φυσικά του ίδιου του Atyeo ο οποίος μόλις ξεκινούσε να γράφει την δική του ιστορία με την ομάδα. Συνολικά αγωνίστηκε σε 44 παιχνίδια στην πρώτη του χρονιά, καταφέρνοντας να σκοράρει 12 φορές. Την σεζόν 1954/55 η Bristol City κατέκτησε το πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας, με τον Άγγλο επιθετικό να συμμετέχει σε 46 παιχνίδια και να σκοράρει 28 φορές! Δυστυχώς αυτό ήταν το μοναδικό πρωτάθλημα που κατάφερε κερδίσει η ομάδα με τον Atyeo. Η επόμενη χρονιά μπορεί να μην τον βρήκε πρωταθλητή της δεύτερης κατηγορίας, όμως κατάφερε σε 39 παιχνίδια να πετύχει 30 ακόμη γκολ το οποίο και είναι το ατομικό του ρεκόρ σε μια σεζόν και με άλλα εφτά θα έσπαγε το ρεκόρ τερμάτων σε μια σεζόν για τον σύλλογο, το οποίο κατείχε τότε ο Don Clark.

Από το 1955 μέχρι το 1957, ο Atyeo κατάφερε με τις επιδόσεις του να κερδίσει μια θέση και στην εθνική Αγγλίας με την οποία αγωνίστηκε συνολικά έξι φορές στο διάστημα αυτό. Οι τρεις πρώτοι αγώνες στους οποίους αγωνίστηκε με την φανέλα της εθνικής ήταν φιλικοί κόντρα στην Ισπανία την οποία κέρδισαν με 4-1 στο Wembley στις 30 Νοεμβρίου του 1955, την Βραζιλία την οποία κέρδισαν με 4-2 και πάλι στο Wembley στις 9 Μαΐου του 1956 και με την Σουηδία στις 16 Μαΐου της ίδιας χρονιάς στην Στοκχόλμη, όπου ο αγώνας έληξε ισόπαλος με 0-0. Αντίθετα οι υπόλοιποι τρεις στους οποίους συμμετείχε, διεξήχθησαν στα πλαίσια της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958, το οποίο ήταν και το πρώτο που κατέκτησε ο Pelé με την Εθνική Βραζιλίας. Ο πρώτος αγώνας ήταν κόντρα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας την οποία η Αγγλία κέρδισε με 5-1 στο Wembley, ο δεύτερος κόντρα στην Δανία οπού κέρδισε και πάλι η Αγγλία με 4-1 στην Κοπεγχάγη και ο τρίτος και τελευταίος αγώνας του Atyeo με το εθνόσημο, διεξήχθη στο Δουβλίνο, με την Αγγλία να μην καταφέρνει να κερδίσει αυτή τη φορά την γείτονα χώρα, αφού ο αγώνας έληξε με 1-1.

Όπως είναι λογικό, ο Atyeo, χάρη στις επιδόσεις του τόσο με την Bristol City, όσο και με την Εθνική Αγγλίας, κατάφερε να προσελκύσει τον θαυμασμό του κόσμου, αλλά και διαφόρων συλλόγων μεταξύ των οποίων και οι Chelsea, Tottenham, Liverpool και Milan οι οποίες ήταν και αυτές που έδειξαν και εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για τον παίκτη, κάνοντας μάλιστα προσφορές που στη σημερινή τους αξία υπολογίζονται κοντά στις 20 εκατομμύρια στερλίνες, πράγμα που σημαίνει ότι αν αποδεχόταν την μεταγραφή, θα γινόταν ο πιο ακριβός παίκτης της Αγγλίας για την εποχή εκείνη! Αντ’ αυτού ο θρυλικός «Robin» προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του στην City, αποδεικνύοντας έτσι ότι τα λεφτά δεν μπορούν να εξαγοράσουν τα πάντα. Το 1958 υπέγραψε πλήρως επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα και τα επόμενα χρόνια κατάφερε να γίνει αρχηγός της και σε 645 αγώνες να σκοράρει 350 γκολ, καταφέρνοντας έτσι να γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, με τον δεύτερο της λίστας, Tom Ritchie, να έχει μόλις 132.

Το 1963, ο Atyeo άλλαξε το συμβόλαιο του και πάλι σε ημι-επαγγελματικό, προκειμένου να προετοιμαστεί για την μεταποδοσφαιρική του καριέρα ως μαθηματικός! Έτσι το 1966, ο 34χρονος πλέον επιθετικός «κρέμασε» τα παπούτσια του και πέρασε πάνω από 20 χρόνια ως καθηγητής στο Kingdown School στην περιοχή του Γουόρμινστερ. Παρά την «στροφή» στην καριέρα του συνέχισε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο μέσω της στήλης του στην εφημερίδα Sunday Independent. Δυστυχώς στις 8 Ιουνίου του 1993 ο αγαπημένος ήρωας του Μπρίστολ απεβίωσε στο σπίτι του στο Γουόρμινστερ από ανακοπή καρδιάς μόλις στα 61 χρόνια, αφήνοντας πίσω του την σύζυγο του και τα πέντε τους παιδιά. Μπορεί ο John Atyeo να μην βρίσκεται πλέον στην ζωή, όμως το άγαλμα του έξω από το Ashton Gate θα θυμίζει για πάντα στους παλιούς και νέους «Robins» τα κατορθώματα του σημαντικότερου παίκτη που πέρασε ποτέ από την ομάδα!

ΠΗΓΗ: eyap.gr

0

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags