Facebook Pixel Sportdog.gr | «Ήρωες της νιότης»: Ο ιδιότροπος κύριος Ερίκ Καντονά
| 2020-09-10 18:01:00

«Ήρωες της νιότης»: Ο ιδιότροπος κύριος Ερίκ Καντονά

Sportdog Team
«Ήρωες της νιότης»: Ο ιδιότροπος κύριος Ερίκ Καντονά

Ανεξάρτητα από την ομάδα που υποστηρίζαμε -και λογικά κάνουμε ακόμα- πολλοί αγαπήσαμε στα εφηβικά, αν όχι ακόμα νωρίτερα, ποδοσφαιρικές φιγούρες που δεν είχαμε ακόμα την εμπειρία και ωριμότητα να τους κατατάξουμε σε superheroes ή villains, αφού η ιδιόμορφη και ιδιότροπη συμπεριφορά τους θόλωνε κάπως την κρίση μας. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά ο Eric Cantona, με τον σηκωμένο γιακά, τον αιώνιο τσαμπουκά και την σπάνια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα!

Καλοκαίρι 2020 στο γραφικό Πήλιο. Έχω αράξει με την παρέα μου στην πλατεία του χωριού και νοσταλγούμε τις 90s ποδοσφαιρικές εποχές. Ξαφνικά ο φίλος μου ο Κώστας «πετάει στο τραπέζι» την εξής ερώτηση: «Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ποδοσφαιριστής που στιγμάτισε τα 90s τόσο με τις ποδοσφαιρικές του αρετές όσο και με τον χαρακτήρα του;». «Τρομοκράτης» εντός και εκτός γηπέδων, ο άνθρωπος που έφερε την «γαλλική επανάσταση» στο αγγλικό ποδόσφαιρο και απασχόλησε ουκ ολίγες φορές τα media της εποχής. Πως θα μπορούσα να σκεφτώ άλλον από τον Eric Cantona;

Ο Eric γεννήθηκε στη Μασσαλία στις 24 Μαΐου του 1966. Ήταν ο δεύτερος γιος του νοσοκόμου Albert Cantona και της μοδίστρας Eleonore Raurich. Αν και δεν είχε ποδοσφαιρικά ερεθίσματα από την οικογένεια του, ξεκίνησε από πολύ μικρός την ενασχόληση του με την «στρογγυλή θεά». Με ισπανικές και ιταλικές ρίζες ο βιρτουόζος άσος άρχισε παραδόξως την καριέρα του σαν τερματοφύλακας, όμως ο δυναμικός του χαρακτήρας και οι ηγετικές του τάσεις τον οδήγησαν γρήγορα στην κορυφή της επίθεσης. Η ομάδα της καρδιάς του ήταν η Olympique de Marseille, την οποία παρακολουθούσε από τις εξέδρες από μικρό παιδί. Το όνειρο του να αγωνιστεί με τα λευκά έγινε πραγματικότητα το 1988, έτος κατά το οποίο μεταγράφτηκε από την Auxerre, με τους Μασσαλούς να τον πιστεύουν και να του δίνουν την ευκαιρία να αναδειχθεί με τον σύλλογο.

 

Το 1991 ο Cantona έχοντας αφήσει την ομάδα της καρδιάς του για τη Nimes, εμπλέκεται σε ένα θερμό επεισόδιο που σχετίζεται με την μεταγραφή του στο Νησί. Αν και διεθνής με τους «Tricolor», σε έναν αγώνα της τότε ομάδας του, σε μια διαφωνία χτυπά τον διαιτητή με τη μπάλα στο πρόσωπο. Δεν ήταν η πρώτη τρέλα του, αλλά αυτή τη φορά είχε ξεπεράσει τα όρια! Σα να μην έφτανε αυτό, όταν η υπόθεση του παραπέμπεται στην αθλητική δικαιοσύνη αποκαλεί όλα τα μέλη της επιτροπής ηλίθιους. Για να προστατεύσει την διεθνή του καριέρα ο Γάλλος φορ συμβουλεύεται να αφήσει την Γαλλία και να κυνηγήσει την τύχη του στην γειτονική Αγγλία. Έτσι καταλήγει στην Leeds United, κατακτώντας με τα «Παγώνια» το πρωτάθλημα στο πρώτο του κιόλας εξάμηνο στην ομάδα!

Δεν είναι τυχαίο πως μέσα σε έναν χρόνο καταφέρνει να κερδίσει τα βλέμματα των ανθρώπων της Manchester United. Η πρώτη του σεζόν στο Old Trafford είναι ικανοποιητική, με την ομάδα να κατακτά τον τίτλο, όπως και την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο, με τον ίδιο να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ των «Κόκκινων Διαβόλων» σε όλες τις διοργανώσεις, με 25 τέρματα σε 49 εμφανίσεις. Όπως είναι φυσικός ο απόμακρος στην πραγματικότητα, αλλά σαγηνευτικός στο γήπεδο «Eric the King» γίνεται ο αγαπημένος παίκτης της εξέδρας!

 

Θα κατακτήσει όμως η Manchester United το τρίτο της σερί πρωτάθλημα; Η απάντηση; ΟΧΙ. Ο αστερίσκος; Eric Cantona. Στις 25 Ιανουαρίου του 1995 οι «Κόκκινοι Διάβολοι» αντιμετωπίζουν την Crystal Palace. Το μαρκάρισμα του Γάλλου έχει αναλάβει ο Richard Shaw. Στο 48ο λεπτό ο Cantona χάνει την ψυχραιμία του με τα σκληρά μαρκαρίσματα του αντιπάλου του και τον κλωτσάει. Ο διαιτητής βγάζει αστραπιαία την κόκκινη κάρτα και ο θερμόαιμος επιθετικός οδηγείται στα αποδυτήρια. Αμίλητος, ανέκφραστος με το ύφος χιλίων καρδιναλίων κοιτάζει μόνο την έξοδο.

Ξαφνικά ένας οπαδός της αντίπαλης ομάδας βρίζει τον ίδιο και την χώρα του, με τον Eric να προσγειώνεται πάνω του με μια εναέρια κλωτσιά. Μετά από αυτό ακολουθεί πολύμηνη τιμωρία, με τον Γάλλο μετά βίας να γλιτώνει την απέλαση! Η δήλωσή του στην συνέντευξη τύπου για το συμβάν αποτελεί μία ακόμα «κλωτσιά» στο ανυποψίαστο κοινό και τον επιτηδευμένο δημοσιογράφο: «Όταν οι γλάροι ακολουθούν τον ψαρά, είναι γιατί πιστεύουν πως οι σαρδέλες θα ριχθούν πίσω στην θάλασσα. Ευχαριστώ!». Με τον Cantona εκτός οι «Κόκκινοι Διάβολοι» χάνουν το πρωτάθλημα, ωστόσο κατακτούν τον τίτλο την επόμενη χρονιά!

 

Μάλλον δεν προκαλεί και μεγάλη έκπληξη πως το ίδιο επαναλήφθηκε και την επόμενη σεζόν, με τον «King Eric» να φτάνει άκοπα τα πέντε πρωταθλήματα σε λιγότερο από μία εξαετία στο Νησί! Ξαφνικά όμως τον Μάιο του 1997 σε ηλικία 31 ετών ο σπουδαίος Μασσαλός ανακοινώνει την απόσυρση του από την ενεργό δράση. Μια απόφαση που σόκαρε. Ο λόγος; Δεν είχε πλέον τη διάθεση να παίζει ποδόσφαιρο. Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τον ιδιότροπο κύριο… Eric Cantona. Σήμερα χωρίς τον χώρο του ποδοσφαίρου να τον απασχολεί πια στα 54 του ασχολείται με τον χώρο της υποκριτικής και την φιλανθρωπία…Well played, Eric!

​ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags