Facebook Pixel Sportdog.gr | Ο παίκτης που εικοσαπλασίασε την αξία του! Μια πώληση διαφορετική από όλες τις άλλες
| 2020-09-15 04:33:00

Ο παίκτης που εικοσαπλασίασε την αξία του! Μια πώληση διαφορετική από όλες τις άλλες

Sportdog Team
Ο παίκτης που εικοσαπλασίασε την αξία του! Μια πώληση διαφορετική από όλες τις άλλες

Αρκούν μόλις τρεις μήνες για να κριθεί ένας παίκτης και να εικοσαπλασιάσει την αξία του, αποχωριζόμενος την ομάδα που αγάπησε εδώ και μία δεκαετία, ενώ δεν έπαιζε ποτέ; O Emiliano Martinez μπήκε από το «παράθυρο» στην ενδεκάδα της Arsenal, έγινε σημείο αναφοράς της αντεπίθεσης υπό τον Mikel Arteta και έβαλε σε δίλημμα τους φίλους των «Κανονιέρηδων» αν αξίζει να εκθρονίσει τον «αναντικατάστατο» Bernd Leno!

«Ουδείς αναντικατάστατος». Μία πολυφορεμένη φράση της καθημερινότητας, που άλλοτε χρησιμοποιείται ως μέσο παρηγοριάς και άλλοτε ως κινητήρια δύναμη για βελτίωση. Μέχρι και τις 20 Ιουνίου η Arsenal είχε να ανησυχεί για πάμπολλα θέματα σε μία ιδιαίτερα καταστροφική σεζόν, όμως είχε και μία σταθερά. Κάτω από τα δοκάρια είχε ίσως τον πιο βελτιωμένο τερματοφύλακα -για άλλους και τον πιο φορμαρισμένο- της Premier League, που έμοιαζε κι εκ των φαβορί για κορυφαίο «Κανονιέρη» ολόκληρης της σεζόν! Αν ο νεοφερμένος Mikel Arteta καλούταν να αντικαταστήσει κάθε βασικό παίκτη της ομάδας του και μπορούσε να κρατήσει έναν, αυτός μάλλον θα ήταν ο Bernd Leno!

Σπουδαίες αποκρούσεις, αξιόπιστος με τα πόδια και σταθερά στις κλήσεις της Εθνικής Γερμανίας (βασικός στο τελευταίο ματς) με τον τεράστιο ανταγωνισμό, ο 28χρονος πορτιέρο φάνταζε ο πλέον κατάλληλος ακρογωνιαίος λίθος σε ένα ρόστερ που ήθελε γενική αναδόμηση. Στις 20 Ιουνίου όμως και το «καταραμένο» παιχνίδι με την Brighton, όπου η ομάδα γνώρισε ήττα με ανατροπή, έχασε ουσιαστικά το «τρένο» για την Ευρώπη (μέσω του πρωταθλήματος) και είδε το χειρότερο πρόσωπο του ελπιδοφόρου Matteo Guendouzi, ο Leno τραυματίστηκε σοβαρά και τέθηκε εκτός πλάνων μέχρι και την έναρξη της νέας σεζόν. Το σοκ μεγάλο, όμως η ανάγκη άμεσης προσαρμογής ακόμα μεγαλύτερη.

Λύση υπήρχε μόνο μία και άκουγε στο όνομα Emiliano Martinez. Ο Αργεντινός που είχε καταφθάσει πριν μία δεκαετία, χωρίς καν να έχει γράψει συμμετοχή με την Independiente, φάνταζε στο ευρύ κοινό απελπιστικά λίγος. Μία γρήγορη ματιά στο βιογραφικό του έδειχνε μόλις 15 συμμετοχές (μόλις έξι στην Premier League) στην πρώτη ομάδα της Arsenal από το 2010, έξι δανεισμούς στους οποίους ποτέ δεν θεωρήθηκε βασικός και μόλις μία εμπειρία από κορυφαία κατηγορία άλλης χώρας, όταν πριν δύο χρόνια στην Getafe έπαιξε με το ζόρι πέντε φορές στην La Liga, μην καταφέρνοντας ποτέ να ανταγωνιστεί τον Vicente Guaita, που αγωνίζεται πια στην Crystal Palace.

Ακόμα χειρότερα είχε κυλήσει η σεζόν 2018/19, όταν ως δανεικός στην Reading, έχασε την θέση του από τον «βετεράνο» Φινλανδό, Anssi Jaakkola, σε μία ομάδα που οριακά παρέμεινε στην Championship! Σε όλα αυτά υπήρχε μόλις μια θετική πτυχή, ο Martinez, ίσως και απογοητευμένος από τα συνεχόμενα στραπάτσα, είχε αποδεχθεί τον ρόλο του ως μόνιμος αναπληρωματικός στην… κανονική του ομάδα και αυτό του είχε προσδώσει λιγότερο άγχος και μία σχετική σταθερότητα στις εμφανίσεις του με την Arsenal στις παράλληλες διοργανώσεις (Europa League, League Cup και FA Cup). Η τιμή του βρισκόταν σε σταθερή πτώση και με το συμβόλαιό του να είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα ανανεωθεί ξανά, σύμφωνα με το έγκυρο Transfermarkt η αξία του δεν έφτανε καν το ένα εκατομμύριο λίρες!

Οι «κακές γλώσσες» δεν χρειάστηκαν ούτε μία αγωνιστική ώρα για να επαληθευτούν. Στο ντεμπούτο του απέναντι στους «Γλάρους» θα δεχθεί δύο τέρματα στο τελευταίο τέταρτο (στο ένα έχει μερίδιο ευθύνης), στερώντας από την ομάδα του ακόμα και τον ένα βαθμό στην τελευταία φάση του αγώνα. Η κατάσταση έμοιαζε οριακή και ίσως ήταν το αποτελειωτικό χτύπημα σε μία καριέρα, που από καιρό είχε πάρει την κάτω βόλτα. Τι έγινε στην συνέχεια; Στους επόμενους πέντε αγώνες ο Martinez θα γράψει τέσσερα clean sheets, θα δεχθεί μόλις ένα αδιάφορο τέρμα (σε καθυστερήσεις σε νίκη με 2-1) και θα δώσει δύο προκρίσεις στην Arsenal στο FA Cup!

Με το μυαλό σχεδόν αποκλειστικά σε αυτό το ενδεχόμενο τρόπαιο και την τελευταία ελπίδα ευρωπαϊκής εξόδου, οι «Κανονιέρηδες» θα αφήσουν το πρωτάθλημα σε δεύτερη μοίρα. Ο Αργεντινός όμως με σωρεία σημαντικών επεμβάσεων, δυναμικών εξόδων χάρη του σχεδόν δίμετρου ύψους του (1,95 μ.) και ελάχιστων λαθών θα ξεχωρίσει και στην Premier League, αποδεικνύοντας πως κάλλιστα μπορεί να σταθεί ως βασικός. Φυσικά η αποκορύφωση θα έρθει στο FA Cup, όταν σε μία ακόμα καλή του μέρα η Arsenal θα νικήσει την Chelsea με ανατροπή και θα φτάσει στον τίτλο, που θα είναι και ο πρώτος που θα έχει ο ίδιος ενεργό ρόλο.

Την στιγμή των πανηγυρισμών ο Martinez θα βρεθεί στο προσκήνιο. Οι συμπαίκτες του θα τρέξουν πάνω του για να του αφιερώσουν τον τίτλο, ο ίδιος θα καλέσει από μία άκρη του γηπέδου σε facetime την οικογένεια του και όταν θα κληθεί για δηλώσεις μετά την απονομή θα μιλήσει για τα δύσκολα χρόνια του αποχωρισμού από την οικογένειά του και την οικονομική βοήθεια που είχε υποσχεθεί να τους παράσχει, βάζοντας τα κλάματα on camera!

«Είχα δει τον μπαμπά μου ένα βράδυ να κλαίει γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει κάποιους λογαριασμούς. Θυμάμαι σε εκείνο το δείπνο κάτσαμε για φαγητό, όμως μόνο εγώ και ο αδερφός μου είχαμε πιάτα μπροστά μας. Οι γονείς μου είπαν πως δεν πεινούσαν!».

 

Απέμενε πια λιγότερο από ένας μήνας για την έναρξη της νέας σεζόν και στα γκολπόστ των «Κανονιέρηδων» είχε εδράσει η αβεβαιότητα. Ο Leno επανερχόταν δυναμικά από τον τραυματισμό του, ο Martinez δούλευε ακόμα πιο σκληρά και ανταγωνιστικά και ξαφνικά η ομάδα έμοιαζε να έχει το ισχυρότερο δίδυμο τερματοφυλάκων στο πρωτάθλημα! Ο Αργεντινός είχε για πολλούς όχι μόνο το μομέντουμ, αλλά και την κοινή γλώσσα με τον Arteta, καθώς επίσης και την δυνατότητα καθιέρωσης σε μία εθνική με ιδιαίτερα αναξιόπιστες λύσεις κάτω από τα δοκάρια τα τελευταία χρόνια και την «κατάρα» να πρέπει να πρωταγωνιστήσει (ιδιαίτερα όσο παίζει ο Messi) σε κάθε Μουντιάλ ή Copa America! Οι συζητήσεις για το ποιος θα έπρεπε να θεωρηθεί βασικός άρχιζαν να πληθαίνουν, με τον 28χρονο από την Λα Πλάτα να διαρρέει ότι θέλει να βρίσκεται κάπου που θα παίζει σταθερά.

Ο αγώνας του Community Shield απέναντι στην Liverpool τον βρίσκει ξανά βασικό, ο ίδιος είναι πάλι εξαιρετικός και η Arsenal φτάνει σε έναν ακόμα τίτλο με νίκη στα πέναλτι. Η κατάσταση μοιάζει να γίνεται κατάτι πολυπλοκότερη και ο Arteta καλείται να βρει λύση σε έναν «γόρδιο δεσμό», που μπορεί μόνο να κοπεί! Η απόφαση του λαμβάνεται με γνώμονα την λογική και όχι το συναίσθημα. Επιλέγει να στηρίξει την πιο δοκιμασμένη λύση κι επένδυση 23 εκ. λιρών πριν μία διετία, καταφέρνοντας παράλληλα να ανεβάσει την τιμή πώλησης του αιώνιου αναπληρωματικού περίπου στα ίδια χρήματα! Πραγματικά αδιανόητο!

Η Aston Villa που σώθηκε πέρυσι τις τελευταίες αγωνιστικές και πριν λίγες μόλις ημέρες είχε κάνει μεταγραφή-ρεκόρ (28 εκ. λίρες) τον Ollie Watkins, θα ξοδέψει περίπου 20 για να αντιμετωπίσει μία κρίση, που δημιούργησαν πέρυσι οι Heaton, Nyland και Reina με τις μετριότατες αποδόσεις τους και τα μόλις οκτώ clean sheets σε περίπου 50 ματς σε όλες τις διοργανώσεις! Σημειωτέον ο Martinez πέρυσι είχε περισσότερες (9) σε λιγότερο από τα μισά ματς και έχει πια την ευκαιρία να γίνει ένας ακόμα πρώην αναπληρωματικός της Arsenal, που γίνεται -πολύ- καλός βασικός μετά τους Fabianski και Szczęsny. Κι όλα αυτά ενώ στα τέλη Ιουνίου άξιζε μερικές χιλιάδες λίρες και μετρούσε μια ντουζίνα συμμετοχές σε δέκα χρόνια στο Λονδίνο!

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags