Facebook Pixel Sportdog.gr | Το ποδοσφαιρικό «Stonehenge» βρίσκεται στο Μπράιτον κι έχει… τέσσερις λίθους
| 2020-09-20 04:33:00

Το ποδοσφαιρικό «Stonehenge» βρίσκεται στο Μπράιτον κι έχει… τέσσερις λίθους

Sportdog Team
Το ποδοσφαιρικό «Stonehenge» βρίσκεται στο Μπράιτον κι έχει… τέσσερις λίθους

Στην μόλις τέταρτη -συνεχόμενη- χρονιά στην ιστορία της στην Premier League, η Brighton εντελώς αθόρυβα έχει μαζέψει στην συλλογή της μερικούς από τους καλύτερους ή πιο ελπιδοφόρους στόπερ όχι μόνο του αγγλικού Νότου, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Τέσσερις γηγενείς αμυντικούς «ογκόλιθους», που αποτελούν αξιοθέατο ενός ταχέως αναπτυσσόμενου συλλόγου, όπως ακριβώς το γειτονικό Stonehenge.

Η χθεσινή αναμέτρηση της Chelsea με την Brighton δεν ήταν ένας ακόμα αγώνας «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ», αλλά και μία ξεχωριστή σύγκρουση μίας νεοσύστατης ισχυρής μεσοεπιθετικής γραμμής με ένα επιμελώς αξιοθαύμαστο αμυντικό σύνολο. Το τελικό 1-3 υπέρ των «Μπλε» ίσως μοιάζει να ήρθε εύκολα, όμως η αλήθεια είναι πως οι «συμπληγάδες» του Graham Potter περιόρισαν άψογα τον «πολύ» Timo Werner, ανάγκασαν τον Kai Havertz σε ένα τραγικό ντεμπούτο, ώθησαν τον Loftus-Cheek σε μία ταχύτατη αντικατάσταση και «βάφτισαν» σκόρερ τους Jorginho, James και Zouma, που πέρυσι πέτυχαν όλοι μαζί τέσσερα γκολ (τα τρία με πέναλτι)!

«Ναι η Premier League μου φάνηκε διαφορετική, κυρίως οι αμυντικοί. Δεν έχω παίξει ποτέ ενάντια σε τρεις στόπερ τόσο ψηλούς και τόσο ογκώδεις!». O Werner στις δηλώσεις του μετά το ματς δεν είπε κάτι το περίεργο, αλλά αυτό που παρατήρησαν όσοι είδαν το παιχνίδι. Πως στο καλό όμως κατάφεραν οι «Γλάροι» να μαζέψουν έναν διεθνή στόπερ αξίας σχεδόν 50 εκ. λιρών, τον καλύτερο αμυντικό της περυσινής Championship και το κορυφαίο ταλέντο της Portsmouth την περασμένη δεκαετία που παίζει ασταμάτητα βασικός από τα 17, ενώ παράλληλα είχαν στον πάγκο τον ψηλότερο ποδοσφαιριστή της Premier League και καψούρα γνωστού τηλεσχολιαστή (λέγε με Τσόχο);

Ας ξεκινήσουμε από τον πρώτο, τον παλαιότερο εκ των τεσσάρων και αρχηγό της Brighton. O Lewis Dunk λοιπόν μετρά στην καριέρα του περισσότερες από 300 επίσημες συμμετοχές στα 28 του χρόνια και μόλις πέντε έχουν λάβει χώρα με διαφορετική φανέλα από την αγαπημένη του κυανόλευκη (Bristol City, 2013/14). Από το καλοκαίρι του 2012 και την πρώτη -φανταστική- χρονιά του στην Championship εμφανίζεται συνεχώς φευγάτος, όμως παραμένει πιστός και βλέπει την αξία του συνεχώς να αυξάνεται. Έχει κάνει τα πάντα για αυτόν τον σύλλογο, αφού έχει βγει πρώτος σκόρερ σε μία σεζόν (2014/15), κορυφαίος της χρονιάς, σε καλύτερες ομάδες της σεζόν, ενώ τον Νοέμβριο του 2018 έγινε και μόλις ο τέταρτος παίκτης στην ιστορία των «Γλάρων», που φορά την φανέλα με το εθνόσημο.

Η μεταγραφική «προθέρμανση» της Chelsea τον είχε θέσει από νωρίς πρωταρχικό στόχο για την ενίσχυση της άμυνας, όμως τα χρήματα και η δόξα ελάχιστα τον «άγγιξαν», με τον Dunk σχεδόν «προκλητικά» να υπογράφει τον περασμένο μήνα νέο πενταετές συμβόλαιο! Πέρυσι σκόραρε απέναντι σε Manchester United, Liverpool και Arsenal, ήταν ο πρώτος που προσφέρθηκε για μείωση αποδοχών ώστε να μαζευτεί η χασούρα λόγω της πανδημίας και γενικά θεωρείται για την Brighton ότι και το είδωλό του, ο John Terry, για την ομάδα που απέρριψε και αντιμετώπισε μόλις χθες!

Μια μεταγραφική ιστορία απασχόλησε και τον δεύτερο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αφού ο Marcelo Bielsa είχε δώσει εντολή στα αφεντικά της Leeds να του αγοράσουν τον περυσινό δανεικό του Ben White, για ότι αντίτιμο κι αν χρειαστεί! Τα σχεδόν 30 εκ. λίρες απορρίφθηκαν σχεδόν αμέσως, με τον Potter να μένει πιστός στις υποσχέσεις του καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν, πως ο καλύτερος αμυντικός της Championship έχει μέλλον μόνο στο Falmer Stadium. Σε ηλικία μόλις 22 ετών ο δυναμικός στόπερ βρίσκεται ήδη στα υπόψιν του Southgate για κλήση στην εθνική και όσο κι αν όλοι λαχταρούν να γίνει ο νέος «Dunk», η προοπτική του μοιάζει απαγορευτική για να μην γίνει σύντομα η ακριβότερη πώληση στην ιστορία της Brighton.

Η χθεσινή του εμφάνιση συνόψισε σε δύο φάσεις την τεράστια αξία του, όταν πρώτα ντρίμπλαρε από την μία περιοχή στην άλλη και μετά από μερικά λεπτά έκανε την τέλεια άμυνα ενός εναντίον δύο, απέναντι στους ταχύτατους Werner και Loftus-Cheek. Η επιτυχία του στους δανεισμούς δεν περιορίζεται φυσικά μόνο στην περυσινή Leeds, αλλά ξεκινά από τα 19 του χρόνια και την Newport County, όταν ο τότε προπονητής του Mike Flynn είχε δηλώσει στο τέλος της σεζόν πως πρόκειται για τον κορυφαίο δανεισμό στην ιστορία του συλλόγου!

Ο τρίτος χθεσινός βασικός ίσως δεν φάνηκε και τόσο αντάξιος των άλλων δύο, αφού πρακτικά θα έπρεπε να πιστωθεί και αυτογκόλ στο τρίτο γκολ της Chelsea, όμως μόνο τυχαίος δεν είναι. Καταρχάς ήταν αυτός που έπαιξε σχεδόν man-to-man τον Werner με μεγάλη επιτυχία, ενώ ήταν και ο καλύτερος της τριάδας σε tackles (3), interceptions (2) και clearances (2)! Ο Adam Webster έκανε ντεμπούτο με την Portsmouth στα 17 του κι έκτοτε μετρά 31 ματς ανά σεζόν είτε εκεί, είτε στις Aldershot, Ipswich και Bristol City!

Πέρυσι ντύθηκε «Γλάρος» με την προοπτική να αντικαταστήσει σταδιακά τον Shane Duffy, όμως με τις εμφανίσεις του εκτόπισε ταχύτατα τον Ιρλανδό εκτός ενδεκάδας κι από φέτος εκτός ομάδας (!), στέλνοντάς τον δανεικό για πρώτη φορά μετά από εφτά χρόνια στην Celtic. Βασικός στις εθνικές μέχρι την Κ-19, όταν και θεωρούταν από τα καλύτερα ταλέντα της χώρας κι ένα από τα σπουδαιότερα των ακαδημιών της Portsmouth, αν συνεχίσει έτσι δεν αποκλείεται να απασχολήσει σύντομα και τον Southgate, αφού είναι μόλις 25 χρονών.

Η παρουσία τους στα μετόπισθεν της Brighton δεν είναι όμως το μόνο κοινό τους στοιχείο, αφού προέρχονται και οι τρεις από τον αγγλικό Νότο! Συγκεκριμένα οι τόποι γέννησής τους (Τσίτσεστερ, Πουλ και Μπράιτον) βρίσκονται πάνω σε μία ακτίνα 100 μιλίων, με τους τρεις αμυντικούς «ογκόλιθους» να απέχουν λιγότερο από δύο ώρες από τους πιο φημισμένους… ογκόλιθους της χώρας, στο νεολιθικό ηρώο του Stonehenge! Ίσως το σπουδαιότερο ιστορικό μνημείο ολόκληρης της Βρετανίας, που «στολίζει» με την επιβλητική παρουσία του τον αγγλικό Νότο και προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει ένας ποδοσφαιριστής που δεν αγωνίστηκε χθες και είναι μάλιστα γέννημα-θρέμμα του Βορρά, όμως το θεόρατο ύψος του «προσεγγίζει» περισσότερο από όλους τους προαναφερθέντες τους ταφικούς βράχους του Stonehenge. Ο συμπαθητικός Dan Burn, που ξεπερνά τα δύο μέτρα σε ύψος και αποτελέι τον ψηλότερο ποδοσφαιριστή της Premier League, στην πρώτη του ουσιαστικά χρονιά στο Falmer Stadium (αγοράστηκε το 2018, αλλά δόθηκε δανεικός στην Wigan) κατείχε ένα φοβερό ρεκόρ, αφού ήταν ο μοναδικός παίκτης που δεν είχε χάσει ούτε δευτερόλεπτο από την έναρξη της σεζόν ως την Πρωτοχρονιά του 2020. Τότε σε ένα ματς απέναντι στην Chelsea συγκρούστηκε με τον Reece James και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση, μένοντας σχεδόν δύο μήνες έξω.

Ολοκλήρωσε την σεζόν με 34 συμμετοχές, τον είδαμε αρκετές φορές να παίζει ως επιθετικός-στόχος (aka Target Man), όταν η Brighton έμενε πίσω στο σκορ και αν το όνομά του δεν σας λέει κάτι, ήταν αυτός, που ο γνωστός τηλεσχολιαστής και δημοσιογράφος, Μιχάλης Τσόχος, δεν σταματούσε να του πλέκει το εγκώμιο! Α, και για να μην ξεχάσουμε, μέσα σε όλα ο Potter το καλοκαίρι έφερε και τον συχνά βασικό αμυντικό (στόπερ και δεξί μπακ) της Εθνική Ολλανδίας, Joel Veltman από τον Ajax, έτσι για να είναι δίκαια τα οικογενειακά διπλά!

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags