Facebook Pixel Sportdog.gr | Οι Shamrock Rovers και το παιχνίδι της ζωής τους
| 2020-09-21 04:33:00

Οι Shamrock Rovers και το παιχνίδι της ζωής τους

Sportdog Team
Οι Shamrock Rovers και το παιχνίδι της ζωής τους

Εννέα χρόνια υπομονής ήταν αρκετά για τους «Hoops». Εκεί όπου τις 15 Δεκέμβριου του 2011, οι Shamrock Rovers φιλοξενούσαν την Tottenham για την τελευταία αγωνιστική του πρώτου ομίλου του Europa League. Εκεί όπου το κατάμεστο Tallaght Stadium θα αποχαιρετούσε την δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, απέναντι σε μια από τις «ανερχόμενες» δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Εκείνη ήταν και η πρώτη επαφή των Shamrock Rovers, αλλά και όλου του ιρλανδικού ποδοσφαίρου από φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μια επαφή, που ξέφευγε από την χαμηλή δυναμικότητα και προβολή της αγαπημένης League of Ireland Premier League, με «typical British football stadium» να προβάλλεται σε κάθε άκρη της Ευρώπης εξαιτίας της μαγικής πορείας μέχρι τους ομίλους του Europa League. Για την Shamrock, το επίτευγμα αυτό δεν είχε συνέχεια. Οι «Hoops» έχασαν την επαφή με την κορυφή της Ιρλανδίας και αρκούνταν σε πλασαρίσματα που «ίσα-ίσα» έδιναν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Τα παιχνίδια με ΠΑΟΚ, Rubin Kazan και Tottenham έδωσαν την θέση τους σε αδιάφορα, με ομάδες «άσημες» όπως η φινλανδική RoPS, η λιθουανική Ekranas, η ισλανδική Stjarnan, με τον κοινό παρονομαστή να είναι ένας. Ο αποκλεισμός.

Όπως είναι λογικό, οι ελπίδες για μεγάλους αγώνες είχαν εξανεμιστεί. Μέχρι και φέτος! Για να ακριβολογούμε, δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στο ιρλανδικό στρατόπεδο. Αλλά μερικές φορές, η θεά τύχη, συνάμα με την βοήθεια της κληρωτίδας, είναι αρκετή ώστε να επαναφέρει την ανυπομονησία και τα χαμογέλα σε μια ηπειρωτικά άσημη ομάδα της Ευρώπης. Οι Shamrock Rovers, αγνοούν τον τίτλο του πρωταθλητή από το 2011. Εδώ και εννέα περίπου χρόνια, στο «θρόνο» του πρωταθλητή βρίσκεται -κατά κύριο λόγο- η Dundalk. Αναπόφευκτα «υποβιβάστηκαν» σε ομάδα μεσαίας ταχύτητας στο πρωτάθλημα και απολάμβανε κατά την διάρκεια της οκταετίας τις θέσεις 4 έως 7 , μένοντας και επί τρία συναπτά έτη εκτός Ευρώπης!

 

Ο Stephen Bradley, προπονητής από το 2016, είχε αναλάβει την επάνοδο της ομάδας και την μεταμόρφωση της σε διεκδικήτρια του τίτλου. Δεν τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής, αλλά η περυσινή σεζόν ήταν η αναλαμπή του παρελθόντος που περίμεναν οι φίλοι των «Hoops» να δουν. Μπορεί η Dundalk να κατέκτησε το πρωτάθλημα με έντεκα βαθμούς διαφορά, η αγαπημένη Shamrock όμως τερμάτισε στην δεύτερη θέση με μεγάλη άνεση, όντας 15 βαθμούς μπροστά από την τρίτη, Bohemians. Στην Ευρώπη δεν άλλαζε απολύτως τίποτα. Με χαμηλό συντελεστή (coefficient) του πρωταθλήματος, αλλά και του συλλόγου, όλες οι ομάδες της Ιρλανδίας, ξεκινούν από τον πρώτο προκριματικό γύρο. Και όπου πρώτος προκριματικός, σημειώστε ομάδες από πρωταθλήματα κατώτατης δυναμικότητας. Δηλαδή ομάδες από χώρες που έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν στο Tallaght!

Η κλήρωση του πρώτου γύρου, έβγαλε για αντίπαλο της ταπεινή Ilves από το Ταμπέρε της Φινλανδίας. Ήταν πραγματικά ένα κοινό ευρωπαϊκό παιχνίδι και αυτή την φορά χωρίς καμία προσέλευση κόσμου, γεγονός που το καθιστούσε ακόμα πιο αδιάφορο στα μάτια των φιλάθλων. Ίσως το μοναδικό ενδιαφέρον που άφηνε η αναμέτρηση, ήταν ότι το παιχνίδι θα ήταν ένας μονός αγώνας, και αυτός στην ιρλανδική πρωτεύουσα. Ο αγώνας στο Tallaght εξελίχθηκε σε θρίλερ. Το 2-2 της κανονικής διάρκειας έδωσε την θέση του σε μια παράταση μισής ώρας, καταπονώντας τα πόδια των απροετοίμαστων ποδοσφαιριστών.

Οι διαφορές λύθηκαν στην διαδικασία των πέναλτι, με τους Ιρλανδούς να παίρνουν την πρόκριση από την «Ipa» έπειτα από 26 εκτελέσεις! Οι Shamrock Rovers αστόχησαν μόνο στο πρώτο πέναλτι, ενώ η Ilves στο δεύτερο και στο τελευταίο, επικρατώντας έτσι με 12-11 στην διαδικασία αυτή και παίρνοντας την πρόκριση στον δεύτερο προκριματικό. Αφού ο παράγοντας «τύχη» είχε κάνει την εμφάνιση του στο παιχνίδι με τους Φινλανδούς, σειρά ανέλαβαν τα «κέφια» της κληρωτίδας. Η ιρλανδική ομάδα ως ανίσχυρη, δεδομένα θα είχε δύσκολο έργο. Μπορούσε να τεθεί αντιμέτωπη με οποιαδήποτε ισχυρή ομάδα, όμως στο Δουβλίνο «κοίταζαν» με λαγνεία τρία ονόματα. Wolfsburg, Tottenham και Milan. Όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Οι επτά φορές πρωταθλητές Ευρώπης, έχουν ήδη κλείσει τα αεροπορικά τους εισιτήρια για το Δουβλίνο και αύριο, ένας μεγάλος σύλλογος όπως η Milan, θα πατήσει το χορτάρι του Tallaght Stadium.

Αυτό που έχει όμως ιδιαίτερη σημασία δεν είναι ότι η Milan θα αντιμετωπίσει τους Shamrock Rovers, ούτε ότι παίκτες όπως ο Ibrahimovic θα περπατήσουν στους δρόμους της ιρλανδικής πρωτεύουσας. Από την στιγμή που το όνομα των Ιταλών βγήκε από την κληρωτίδα, ένας απύθμενος παροξυσμός κυρίευσε ξανά τους Ιρλανδούς φιλάθλους. Ένας παροξυσμός που έγινε ακόμη μεγαλύτερος από την στιγμή, που λόγω κορονοϊού στέρησε την ευκαιρία από 8,500 ποδοσφαιρόφιλους να παρακολουθήσουν δια ζώσης ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια στην ιστορία του συλλόγου!

 

Η σημασία του αγώνα, και το πόσο είχανε λείψει αυτά τα παιχνίδια από τις ζωές των φιλάθλων, φάνηκε από την στιγμή που ανακοινώθηκε η αναμέτρηση των δυο ομάδων. Εδώ και δύο βδομάδες το Δουβλίνο κινείται στους ρυθμούς του αγώνα, ανεξαρτήτως ομάδας. Μια «γύρα» στα social media του συλλόγου θα σας πείσει. Τα αναμνηστικά match programmes έχουν ήδη εξαντληθεί τρεις φορές και επανακυκλοφορούν, ενώ ανάρπαστα φυσικά γίνονται κασκόλ, καπέλα, σημαίες και κάθε είδος σουβενίρ που σχετίζεται με τον αγώνα.

Για να καταλάβετε την σημασία του αγώνα, πριν από τέσσερις ημέρες, διεξαγόταν το ντέρμπι με την Cork City. Ο ενθουσιασμός και η αναμονή για το παιχνίδι με την Milan είναι τέτοιος, που η εκτός έδρας νίκη με 3-0 στην έδρα μιας ομάδας που θεωρητικά θα διεκδικήσει τον τίτλο, πέρασε στα ψιλά! Το Tallaght Stadium έχει ήδη φορέσει τα καλά του για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβρη του 2011. Και ετοιμάζεται να προβληθεί για άλλη μια φορά στο παγκόσμιο στερέωμα. Δεν είναι τυχαίο ότι το παιχνίδι θα μεταδοθεί απευθείας σε οκτώ χώρες, μεταξύ άλλων και η Βραζιλία.

 

Εκεί όπου εκατομμύρια κόσμος δεν θα βλέπει μόνο τον Ibrahimovic, τον Leao και τον Paqueta, αλλά θα δει και τον Byrne και τον Burke και τον Kavanagh! Είναι από τα παιχνίδια που συμβαίνουν μια φορά στα δέκα χρόνια. Και ας είναι το γήπεδο άδειο. Μπορεί οι 8,500 θεατές να λείπουν από τις κερκίδες του σταδίου, αλλά περίπου μισό εκατομμύριο θα έχει την καρδιά του εκεί. Το Δουβλίνο αναγκάζεται να «μείνει σπίτι», αλλά η καρδιά του την Πέμπτη το βράδυ θα χτυπάει για την Shamrock! Και αν γίνει το θαύμα…

ΠΗΓΗ: eyap.gr

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags