Facebook Pixel Sportdog.gr | Καταπληκτικό θέμα για τη μεταγραφή του ΠΑΟΚ που απέφερε 3 εκατ.Ευρώ!
| 2020-09-24 17:55:00

Καταπληκτικό θέμα για τη μεταγραφή του ΠΑΟΚ που απέφερε 3 εκατ.Ευρώ!

Sportdog Team
Καταπληκτικό θέμα για τη μεταγραφή του ΠΑΟΚ που απέφερε 3 εκατ.Ευρώ!

Έπειτα από μια απόλυτα επιτυχημένη διετία στον ΠΑΟΚ, ο Chuba Akpom αφήνει την Τούμπα και το Champions League για την Middlesbrough της Championship. Μπορεί η απόφαση αυτή να φαίνεται ακατανόητη σε πολλούς, όμως ο ίδιος, επιστρέφει στην Αγγλία για να πραγματοποιήσει ότι δεν κατάφερε στην Arsenal και τους πέντε δανεισμούς του στην χώρα.

Γέννημα-θρέμμα «Κανονιέρης» ο Chuba Akpom εισήλθε μόλις από τα έξι του χρόνια στις ακαδημίες της Arsenal. H ταχύτητα και η αντίληψη που διέθετε εντός των τεσσάρων γραμμών, τον έκαναν να ανεβαίνει αστραπιαία τα τμήματα υποδομής του συλλόγου, σε σημείο όπου σε ηλικία 15 ετών αγωνιζόταν για την Κ-18 της ομάδας στην Premier Development League. Όντας μέλος μιας πολλά υποσχόμενης τότε φουρνιάς, o Άγγλος (με ρίζες από την Νιγηρία) ήταν από τους «προνομιούχους» όπου θα υπέγραφαν επαγγελματικό συμβόλαιο, μόλις στα 17 του χρόνια.

Παρέα λοιπόν μαζί με τους Hector Bellerin, Kristoffer Olsson και Isaac Hayden, μεταξύ άλλων, από την σεζόν 2013/14 θα άνηκαν στο έμψυχο δυναμικό της πρώτης ομάδας. Έκανε το ντεμπούτο του στην Premier League απέναντι στην Sunderland στις 14 Σεπτεμβρίου του 2013, ενώ λίγες μέρες αργότερα εμφανίστηκε και στο παιχνίδι απέναντι στην West Bromwich για το League Cup, αντικαθιστώντας τον σκόρερ, Thomas Eisfeld (ποιόν;). Το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι, μετά το ισόπαλο 1-1 σε κανονική διάρκεια και παράταση, με τον Akpom να ευστοχεί στην δική του εκτέλεση και να σκοράρει -τρόπον τίνα- το πρώτο του τέρμα με την φανέλα της Arsenal.

Στο Emirates όμως δεν καθιερώθηκε ποτέ. Έξι περάσματα δανεισμών «μέτρησε» κατά την διάρκεια της θητείας του, με ένα εξ’ αυτών όμως να του δίνει το έναυσμα και να τον προετοιμάζει για την ζωή εκτός Αγγλίας. Μετά από την «περίεργη» περιπέτεια στην Hull και ένα «λειψό» πεντάμηνο στην Brighton, o Chuba σε ηλικία σχεδόν 22 ετών αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό. Έχοντας περάσει το πρώτο εξάμηνο της σεζόν 2017/18 στην Arsenal με μόλις δυο ολιγόλεπτες συμμετοχές για το FA Cup και το League Cup, η έλευση του νέου έτους φέρνει μια ενδιαφέρουσα πρόταση για εκείνον.

Η ανερχόμενη Sint-Truiden είχε χτίσει ένα εξαιρετικά ταλαντούχο ρόστερ εκείνη την περίοδο και διεκδικούσε με αξιώσεις την «κατάληψη» μιας ευρωπαϊκής θέσης στο -πολύ περίεργο ομολογουμένως- βελγικό πρωτάθλημα. Έχοντας μάλιστα για συμπαίκτες τους δικούς μας Δημήτρη Γούτα και Στέλιο Κίτσιου, αλλά και τον πρώην επιθετικό της Charlton, Igor Vetokele, ο Akpom ξεδίπλωσε μέσα σε ένα εξάμηνο πολλές πτυχές του ταλέντου του. 16 συμμετοχές, έξι γκολ και μια ασίστ ήταν ένας ικανοποιητικός απολογισμός, με τον ίδιο να έχει δηλώσει πολλάκις την επιθυμία του να παραμείνει στο Βέλγιο.

Η κίνηση από την Sint Truiden δεν έγινε ποτέ, ελέω προβλημάτων οικονομικής φύσεως, η Arsenal δεν του ανανέωσε ποτέ το συμβόλαιο και ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε το σωστό timing και έφερε τον Αύγουστο του 2018 τον παίκτη στην Θεσσαλονίκη. Εκεί συνέχισε το έργο του, ενώ έγινε ακόμα πιο πολυδιάστατος ως παίκτης. Μπορεί οι αριθμοί να μην εντυπωσιάζουν, καθώς τα 18 γκολ και οι 10 ασίστ σε 79 παιχνίδια φαντάζουν λίγα, όμως ο δυναμικός φορ είναι πολλά περισσότερα από έναν τυπικό και συνηθισμένο επιθετικό. Η ταχύτητα που διαθέτει, είναι ένα τεράστιο «όπλο» στα χέρια κάθε προπονητή. Είναι εκείνος που αναλαμβάνει να ενορχηστρώνει το κομμάτι του pressing, όχι στους αμυντικούς της αντίπαλης ομάδας, αλλά και στην μεσαία γραμμή, που αποτελούσε θεωρητικά και «πληγή» για τον ΠΑΟΚ, αφού υστερούσε περισσότερο εκεί, απ’ ότι σε οποιοδήποτε άλλο κομμάτι του γηπέδου.

Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα δεν είναι άλλα από τα παιχνίδια με Besiktas και Benfica. O Akpom ακόμη δεν έχει σκοράρει φέτος, αλλά έχει συμβάλλει σημαντικά στις δυο αυτές προκρίσεις, με δυο ασίστ και μπόλικη «βρώμικη δουλειά», κλειδώνοντας την μεσοαμυντική λειτουργία των δύο ομάδων. Το δέλεαρ του Champions League είναι μεγάλο. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται ένα βήμα πριν την φάση των ομίλων και θα αντιμετωπίσει την Krasnodar του, πρώην συμπαίκτη του Akpom στην Arsenal , Kristoffer Olsson! O Άγγλος όμως δεν θα είναι εκεί!

Αφήνουμε τον παίκτη για λίγο και επιστρέφουμε στην Αγγλία και το Riverside. Εκεί όπου ο Neil Warnock προσπαθεί να αψηφήσει τους κανόνες της λογικής και να διαπρέψει με την Middlesbrough! Μια ομάδα η οποία απαρτίζεται από ένα σύνολο 24 παικτών με μέσο όρο ηλικίας τα 24 έτη, ο οποίος θα ήταν ακόμη μικρότερος αν δεν είχαν αποκτηθεί φέτος οι σχεδόν τριαντάρηδες Grant Hall και Sam Morsy. Ο Warnock όμως, υπό τον φόβο της απειρίας των παικτών του, έψαχνε για διψασμένους ποδοσφαιριστές με κάποια εμπειρία, αλλά και τις παραστάσεις για να κάνουν την διαφορά στην φετινή Championship.

Η επιθετική γραμμή της Middlesbrough αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες. Οι νεαροί Bola και Coulson δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμα στον ρόλο των μπακ-χαφ και δυσκολεύονται να συνεισφέρουν επιθετικά. Ο Folarin από την Κ-23 είναι ακόμα ανέτοιμος να αγωνιστεί σε τέτοιο επίπεδο, ενώ οι Tavernier, Browne, Fletcher και Assombalonga δυσκολεύονται να βρουν χημεία μεταξύ τους. Και έτσι φτάνουμε στην περίπτωση του Chuba Akpom. Η Middlesbrough πρόσφερε 3,2 εκατομμύρια ευρώ στον ΠΑΟΚ για τις υπηρεσίες του παίκτη και από σήμερα λογίζεται και επίσημα ως σημαντικό μέλος του ρόστερ.

Πως γίνεται όμως ένας παίκτης που βρίσκεται ένα βήμα πριν την συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, να γυρίζει πίσω για να αγωνιστεί στην δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας; Και η απάντηση είναι στον τίτλο αυτού του κειμένου. «Unfinished business». O Akpom, πλέον σε ηλικία 24 ετών, είναι ένας πολύ πιο ολοκληρωμένος παίκτης από εκείνον που αγωνιζόταν μέχρι τα 21 του στην Αγγλία. Οι δανεισμού του ενός και των τριών μηνών δεν τον άφησαν ποτέ να κάνει το λεγόμενο «settle down» σε μια ομάδα και να προσαρμοστεί σε αυτήν.

Θυμίζουμε ότι πριν τον ΠΑΟΚ και την Sint-Truiden, είχαν προηγηθεί περάσματα σε Brentford, Coventry City, Nottingham Forest, Hull, Brighton και 12 σκόρπιες συμμετοχές με την φανέλα της Arsenal σε όλες τις διοργανώσεις. Από αυτές, μόνο στην Hull έκλεισε μια πλήρη σεζόν η οποία ξεκίνησε καλά κι εξελίχθηκε κάπως αλλόκοτα, αλλά στο τέλος του έδωσε 2,152 αγωνιστικά λεπτά σε σύνολο 41 εμφανίσεων. Με εξαίρεση τις «Τίγρεις» καμία άλλη ομάδα δεν του έδωσε την δυνατότητα να δείξει τις πραγματικές ικανότητες του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο δανεισμός ενός μήνα (!) στην Brentford για τέσσερα παιχνίδια και ο τρίμηνος δανεισμός στην Coventry, στην οποία όμως υπήρχε συμφωνία να αγωνίζεται ο Akpom με την φανέλα της Arsenal στις υποχρεώσεις της ακαδημίας στο Youth League και το Youth FA Cup!

 

Πάντως με την φανέλα της Middlesbrough θα αντιμετωπίσει και την Brentford και την Coventry, αλλά και την Nottingham Forest. Έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε τόσο τα πεπραγμένα του παίκτη μέσα στην σεζόν, όσο και την πορεία της νέας του ομάδας του με εκείνον για «μπροστάρη». Αυτή τη φορά θα ξεχωρίσει στα αγγλικά γήπεδα και θα δικαιωθεί για την επιλογή του ή θα νοσταλγήσει σύντομα την Τούμπα και τον ΠΑΟΚ; Ο χρόνος θα δείξει…

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags