Facebook Pixel Sportdog.gr | Το πιο... νηστίσιμο Κύπελλο Αγγλίας που έγινε ποτέ!
| 2020-10-04 02:31:00

Το πιο... νηστίσιμο Κύπελλο Αγγλίας που έγινε ποτέ!

Sportdog Team
Το πιο... νηστίσιμο Κύπελλο Αγγλίας που έγινε ποτέ!

Το Κύπελλο Αγγλίας, ο παλαιότερος ποδοσφαιρικός θεσμός στον κόσμο, ήταν μία εκπληκτική ποδοσφαιρικά διοργάνωση μέχρι που η εμπορευματοποίηση των ομάδων το υποβίβασε σε παιχνίδια προετοιμασίας αναπληρωματικών και εφήβων παικτών των μεγάλων ομάδων. Σε όλο τον 20ο αιώνα, όμως, ήταν πολύ μεγάλη η σημασία που δινόταν στο κύπελλο και τεράστιο το ενδιαφέρον που προκαλούσε με συναρπαστικούς αγώνες, ειδικά όταν οι «μικροί» δεν δίσταζαν να αποκλείσουν τον... Γολιάθ και με πολλά, κατά κανόνα, γκολ.

Οπωσδήποτε, όμως, κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του και μία τέτοια έγινε την περίοδο 1968-69 όπου μερικά από τα σκορ των τελευταίων γύρων θα σε έκαναν να πιστέψεις ότι ξαφνικά ζήλεψαν την δόξα του ιταλικού κατενάτσιο, τόσο οι Άγγλοι τεχνικοί, όσο και οι παίκτες.

Αρχικά όλα ξεκίνησαν καλά, αλλά κάπου άρχισε να διαφέρει η Λέστερ. Ήταν μία ομάδα που ήδη είχε φτάσει στον τελικό δύο φορές στη δεκαετία αυτή και έφυγε από το Γουέμπλεϊ ηττημένη και τις δύο, παρά το ότι είχε τερματοφύλακα τον Γκόρντον Μπανκς. Ο Μπανκς πήγε στην Στόουκ και η Λέστερ επένδυσε στον διάδοχό του, τον νεαρό Πίτερ Σίλτον, ο οποίος παρά το ότι δεν είχε συμπληρώσει ακόμα τα 20 χρόνια του ξεκίνησε από τον 4ο γύρο να κρατάει το μηδέν. Οπότε οι επιθετικοί του, πέτυχαν ένα γκολ και απέκλεισαν την Μίλγουολ.

Στον επόμενο γύρο, τον πέμπτο δηλαδή, η Λέστερ κληρώθηκε με τη Λίβερπουλ και είχαμε 0-0 στον πρώτο αγώνα, οπότε η Λέστερ πήγε σε επαναληπτικό στο Άνφιλντ και όχι μόνο προηγήθηκε με 1-0, αλλά ο Σίλτον το κράτησε σε μία εμφάνιση που ο ίδιος την ανέφερε ως την καλύτερη της καριέρας του, αποκρούοντας μάλιστα και πέναλτι του Τόμυ Σμιθ. Ταυτόχρονα, οι δύο φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης, η Γουέστ Μπρόμ (που είχε κερδίσει τον τελικό, στην παράταση, με... 1-0!) και η Έβερτον... επιστράτευσαν το ίδιο σκορ για να περάσουν τις Άρσεναλ και Μπρίστολ Ρόβερς αντίστοιχα.

Στα προημιτελικά φαίνεται ότι το 1-0 ήταν όχι απλά μεταδοτικό, αλλά πλησίαζε την…επιδημία! Σχεδόν καθολική, καθώς αυτό σημειώθηκε στους τρεις από τους τέσσερις αγώνες με μοναδική εξαίρεση την κάτοχο του κυπέλλου Γουέστ Μπρόμ, η οποία νίκησε, και μάλιστα εκτός έδρας, την Τσέλσι με 2-1

Στα ημιτελικά οι φιναλίστ του 1968 έχασαν, καθώς η μεν Μάντσεστερ Σίτι νίκησε την Έβερτον με σκορ 1-0 και, αναπόφευκτα βέβαια, η Λέστερ την κάτοχο Γουέστ Μπρόμ με το ίδιο σκορ χάρη σε ένα γκολ του Άλαν Κλαρκ που είχε πάρει από την Φούλαμ. Εκείνος, όμως, την επόμενη χρονιά πήρε μεταγραφή για τη Λιντς σπάζοντας το (τότε, φυσικά) ρεκόρ με 165.000 λίρες!

Με αυτά τα δεδομένα, μάλλον οι bookmakers θα πρέπει να έθεσαν…φραγή στο 1-0 για σκορ του τελικού όπως και πραγματικά έγινε. Με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά η Λέστερ ήταν εκείνη που βρέθηκε ηττημένη. Και ο Πίτερ Σίλτον δεν κατάφερε, ούτε τότε, ούτε ποτέ άλλοτε να κερδίσει το Κύπελλο παρά τα άφθονα επιτεύγματα του στα 1.390 παιχνίδια της καριέρας του.

Και η Λέστερ μπορεί να κατέκτησε την Premier League κάνοντας μία τεράστια έκπληξη το 2016, αλλά δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ποτέ το κύπελλο στα 136 χρόνια της δικής της ιστορίας.

ΠΗΓΗ: england365.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags