Facebook Pixel Sportdog.gr | Ο Ancelotti, η αξία της Leeds και οι «φονικές» αλεπούδες… Βρε λέτε;
| 2020-10-10 04:33:00

Ο Ancelotti, η αξία της Leeds και οι «φονικές» αλεπούδες… Βρε λέτε;

Sportdog Team
Ο Ancelotti, η αξία της Leeds και οι «φονικές» αλεπούδες… Βρε λέτε;

Η αγωνιστική σεζόν στην Αγγλία ξεκίνησε φουριόζα, δίνοντας ασφαλή (;) δείγματα για το τι θα ακολουθήσει. Παραδοσιακές δυνάμεις προηγούμενων δεκαετιών, όπως η Everton και η Leeds, επέστρεψαν εκεί που τις είχαμε συνηθίσει, στην κορυφή! Κοντά τους όλα τα μεγαθήρια, αλλά και μερικές αναπάντεχες εκπλήξεις. Το έπος της Leicester στο σχετικά κοντινό 2016 αρχίζει να μας δείχνει τον δρόμο, ξυπνώντας μας παράλληλα τον ποδοσφαιρικό ρομαντισμό που για λίγα χρόνια είχαμε αφήσει στο συρτάρι. Βρε λέτε;

Στην παραπάνω ερώτηση, σου έρχεται να απαντήσεις με ένα ξερό «ναι». Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο αυτή η απάντηση θα συνδέεται με την πραγματικότητα ή θα υποδουλώνει έναν διακαή πόθο, δεν παύει πάντως να αποτελεί μία από τις επιλογές του γρίφου. Η Liverpool μπορεί να δέχθηκε επτά και οι φίλοι της να άρχισαν να μαθαίνουν τα τραγούδια της Χρύσπα, ωστόσο αν τα βάλεις κάτω στην οικονομία του πρωταθλήματος είναι απλώς τρεις χαμένοι βαθμοί. Τίποτα παραπάνω. Η ομάδα του Klopp και το hype της περασμένης χρονιάς έχει με το μέρος της, αλλά και την ποιότητα στο ρόστερ για να φτάσει στο repeat.

Από την άλλη η Manchester City, που δινόταν ως ξεκάθαρο φαβορί από τις στοιχηματικές εταιρίες κάπου στις αρχές Αυγούστου, πλέον βλέπει την πλάτη τεσσάρων ομάδων και τις γκέλες σε κάθε αγωνιστική. Μπορεί να είμαστε στις πρώτες τέσσερις στροφές και τίποτα να μην έχει κριθεί, ωστόσο η εικόνα και το κλίμα που εκλαμβάνουμε από τη φετινή Premier μας προϊδεάζει για κάτι μεγάλο, κάτι αναπάντεχο, κάτι που ίσως μας γυρίσει πίσω στο 2016 ή στο 1973 για τους παλιούς. Στην παραπάνω υπόθεση συνέβαλαν τα μέγιστα οι παρακάτω ομάδες που έχουν και τη φανέλα και την ιστορία και τον κόσμο για να τοποθετήσουν το όνομα τους δίπλα σε μία νέα αγγλική εποποιία…

 

Το Λίβερπουλ βάφεται μπλε

Εν αρχή η Everton του Carlo Ancelotti, μία ομάδα που αποπνέει υγεία από παντού. Οργανωμένη διοίκηση, ένα ποδοσφαιρικό μείγμα νεαρών και έμπειρων ποδοσφαιριστών με άμεση επίδραση στο παρόν, αλλά και το μέλλον του συλλόγου και φυσικά ο μεγάλος «καπετάνιος» στην άκρη του πάγκου. Ένα project που είναι καταδικασμένο να πετύχει και που σίγουρα σου «γεμίζει» το μάτι. Έως τώρα γεμίζει με συνέπεια και λογική πρωταθλήτριας ομάδας και το σακούλι με τους βαθμούς κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Ομάδα του Ancelotti είναι ούτως ή άλλως, δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς. Η εμπειρία, η σοφία και η καλώς εννοούμενη τρέλα του Ιταλού τεχνικού φαίνεται να δένει αρμονικά με αυτή των «Ζαχαρωτών», που τη φετινή χρονιά έχουν φροντίσει να προσθέσουν ακόμη περισσότερη… ζάχαρη στη συνταγή τους.

Σίγουρα πάντως η εκκίνηση τους στη σεζόν θυμίζει κάτι από τη McLaren του Lewis Hamilton. Δυναμικό, αήττητο, φορτσάτο. Το θέμα είναι πότε και αν θα ξεμείνει από βενζίνη, αν και οι ομάδες του πολύπειρου Ιταλού ξέρουν καλά να βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις κάθε φορά που παρουσιάζεται το πρώτο πρόβλημα. Μένει να τη δούμε -και κρίνουμε- και στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν με αντίπαλο τη μισητή για την ίδια Liverpool του επίσης «διαστροφικού» Jurgen Klopp. 17/10, Goodison Park στις 14:30. Save the date, που λένε και οι Άγγλοι. Τα αγωνιστικά της πλεονεκτήματα λίγο πολύ γνωστά, οι παίκτες-κλειδιά επίσης, οι αδυναμίες της περσινής χρονιάς, όμως, είναι αυτές που θα την οδηγήσουν ψηλά!

 

Και εξηγούμαστε: Με την ολοκλήρωση της περσινής περιόδου η Everton τερμάτισε 12η, έχοντας την έκτη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος. 56 γκολ παθητικό σε 38 αγώνες, ενώ την ίδια στιγμή έπαιρνε 44 τέρματα από την επίθεση της σε μία χρονιά όπου ο Calvert-Lewin κατάλαβε την έννοια της μοναξιάς. Αυτή η μεγάλη απόσταση στο goal difference έπρεπε κάπως να αντιμετωπιστεί και οι ιθύνοντες του συλλόγου δεν είχαν παρά να συμβουλευτούν τον ειδικό, σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, Ιταλό τεχνικό. Ο σπουδαίος Carlo Ancelotti χρειάστηκε να κάνει δύο τηλεφωνήματα για να αλλάξει το όλο σκηνικό. Ο ερχομός του αγαπημένου του παιδιού, James Rodriguez, αλλά και της δικής του αποκάλυψης στη Napoli, Allan, χάρισαν στην ομάδα του το καλύτερο ξεκίνημα της σύχγρονης ιστορίας της και μία νέα ταυτότητα. Αυτή του νικητή! Κι αν κάποιος μένει στα 12 γκολ που έχει ήδη πετύχει η επιθετική της μηχανή, μία ματιά στα υπόλοιπα στατιστικά και στην ανασταλτική λειτουργία των «Toffes» θα τον κάνουν να εκτιμήσει την ποδοσφαιρική λογική του Ancelotti.

Μιλάμε για την ομάδα που έως τώρα στη σεζόν καταγράφει τα μεγαλύτερα ποσοστά σε κατοχή μπάλας, παίζει σε όλα τα ματς κυριαρχικό ποδόσφαιρο, στοχεύοντας μεθοδευμένα στις αδυναμίες των αντιπάλων. Δεν χρειάζεται πολλές φάσεις και ρίσκα για να στείλει τη μπάλα στο πλεχτό, ενώ η συνέπεια στις μεταβιβάσεις αντικατοπτρίζεται στο εντυπωσιακό ποσοστό του 75% στις πετυχημένες πάσες. Και το μέτρημα δεν σταματάει εδώ! Οι Tom Davies και Abdoulaye Doucoure τρέχουν κατά μέσο όρο πιο πολύ από κάθε άλλον παίκτη της Premier League, όσο ο ηγέτης James Rodriguez κάνει το πιο δυνατό ξεκίνημα της καριέρας του σε μία σεζόν. Πώς να μην τρίβει, μετά, τα χέρια του από ικανοποίηση ο ευεργέτης Carlo Ancelotti που φαίνεται να «είδε» το έργο πριν την πρώτη παράσταση. Άραγε πόσο να δίνει τον Calvert-Lewin για πρώτο σκόρερ της φετινής Premier; Τα «Zαχαρωτά» ήρθαν για να μείνουν και ίσως για να κλέψουν λίγη από τη δόξα της συμπολίτισσας. Περισσότερα σε δέκα μέρες από σήμερα, όπου το «φρούριο» της, έστω και άδειο, θα φορέσει τα γιορτινά του για το πρώτο ντέρμπι της σεζόν!

Ο Marcelo Bielsa και τα παιδιά του ζουν το δικό τους σύγχρονο παραμύθι

Ο πλαγιότιτλος τα λέει όλα. Η αγωνιστική εικόνα της Leeds στην πολυαναμενόμενη επανεμφάνιση της στη μεγάλη κατηγορία επίσης. Η ομάδα του πολύπειρου Αργεντινού τεχνικού ξαναζωντανεύει στα αυτιά μας το τραγούδι του Γιώργου Δημητριάδη «Σαν να μην πέρασε μια μέρα». Και είναι όντως έτσι. Είναι κρίμα που στο Elland Road υπάρχουν μόνο άδεια καθίσματα, αυτό είναι ίσως και το μόνο μελανό σημείο της φετινής εκκίνησης για τα «Παγώνια». Η λογική που διακατέχει όχι μόνο τον Bielsa αλλά και την πλειοψηφία των Λατίνων τεχνικών και έχει ως βάση το «Όσα βάλουμε και όσα φάμε» φαίνεται να ταιριάζει τόσο στην ίδια όσο και στο πρωτάθλημα της φετινης Premier League.

Η αμυντική της αστάθεια (8 γκολ σε 4 ματς) της δίνει «φτερά» στην επίθεση και δείχνει να μπερδεύει μέχρι και τους πιο «κοφτερούς» εγκεφάλους. Για να γίνουμε πιο σαφής, στο ματς του Σαββάτου κόντρα στη Manchester City, ο Bielsa και η ομάδα του κατάφεραν να βάλουν την πιο δύσκολη εξίσωση στον Pep Guardiola, που έδειξε να κομπλάρει στο δεύτερο ημίχρονο και έφυγε με την ικανοποίηση ότι πήρε έστω τον βαθμό! Ο Καταλανός τεχνικός ήξερε ότι απέναντι του θα βρει μα εκ των πιο φορμαρισμένων και επικίνδυνων επιθετικών τριάδων, κάτι που περιόρισε τις επιλογές και τα όποια ρίσκα μπορούσε να πάρει κυρίως μετά το 0-1 του Sterling.

 

Στο δεύτερο ημίχρονο το ματς έγινε ροντέο, αντί για 1-1 θα μπορούσε να λήξει 4-4 κι ενώ στην μία άκρη του πάγκου επικρατούσε ανησυχία, στην απέναντι έδειχναν να το απολαμβάνουν. Ο Marcelo Bielsa πάει με τη χαρά του ποδοσφαίρου, με το θέαμα και έχει ήδη κατορθώσει να πονοκεφαλιάσει τα δύο μεγάλα φαβορί για το στέμμα. Η επιτυχία κρύβεται μέσα στον τρόπο αντιμετώπισης των καταστάσεων. Με την ίδια ποδοσφαιρική λογική και συνέπεια αγωνίστηκε στο Anfield, ακριβώς έτσι αντιμετώπισε και τις Fulham, Sheffiled United και Manchester City στο πιο πρόσφατο παράδειγμα. Το αν θα της βγει μέχρι το τέλος, η ιστορία θα το δείξει. Πάντως αυτό το πλάνο, αυτή η συνταγή με τον συγκεκριμένο κύριο να ρυθμίζει τα πάντα, θέλγει και τους πιο απαιτητικούς φιλάθλους…

Το δεύτερο κεφάλαιο έχει ως επικεφαλίδα τις μεταγραφές. Η Leeds ψώνισε από το πάνω ράφι και μέχρι τώρα της έχει βγει. Οι Rodrigo, Helder Costa, Koch και Diego Liorente προσδίδουν εμπειρία σε ένα σύνολο που ούτως ή άλλως ήταν φτιαγμένο για πολλά. Στον αγωνιστικό χώρο παίρνει και τις κατάλληλες βοήθειες από τις «παλιές» καραβάνες. Bamford, Roberts, Klich και Phillips συνεχίζουν με σπασμένα τα φρένα, αποδεικνύοντας σε όλους μας, αλλά και στους ίδιους τους τους εαυτούς ότι είναι παίκτες για το ανώτατο επίπεδο. Το ποδοσφαιρικό «τρένο» του Γιορκσάιρ ξαναμπήκε στις ράγες του, 16 χρόνια μετά τη τελευταία φορά και σίγουρα έχει πολλά να μας δώσει. Επιβιβαστείτε!

Η Leicester δείχνει τον δρόμο στην Aston Villa!

Για την Leicester τα έχουμε ξαναπεί πολλές φορές. Είναι η ομάδα που στη σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου έδωσε σε όλες τις υπόλοιπες του πλανήτη 1000 λόγους να πιστέψουν στο ακατόρθωτο και σε εμάς τη δυνατότητα να γράφουμε τέτοιου είδους άρθρα δίχως τον φόβο της… ξεφτίλας. Το σύνολο του Brendan Rodgers, πλέον, δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την πεντάδα, δείχνοντας στοιχεία μεγάλης ομάδας που στην καλή της μέρα μπορεί να σκορπίσει οποιονδήποτε αντίπαλο ή να μοιράζει 5αρες σε προηγούμενες πρωταθλήτριες. Ο Vardy συνεχίζει να «δαγκώνει», εκπαιδεύοντας παράλληλα τους καινούργιους τώρα που η περίοδος «κυνηγιού» σιγά-σιγά ξεκινά. Μια ενδεχόμενη επιστροφή στην κορυφή μόνο εύκολη δεν θα ναι, αλλά το όνειρο, για το οποίο η ίδια δημιούργησε τις προσδοκίες, δεν έχει παρά να το ακολουθήσει πιστά μέχρι το τέλος. Η διάρκεια είναι το ζητούμενο σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις. Η διάρκεια και το πάθος.

Πάντως, η Aston Villa δεν μπήκε τυχαία δίπλα στις «Αλεπούδες» και στην ποδοσφαιρική κουβέντα των φετινών εκπλήξεων στην Αγγλία. Έγινε η πρώτη ομάδα που ρίχνει εφτάρα (!) στην πρωταθλήτρια Liverpool μετά το πολύ μακρινό 1963. Επιπλέον έχει κάνει το απόλυτο των τριών νικών σε ισάριθμα ματς και εφόσον επικρατήσει και στο χρωστούμενο της με την Leeds θα γίνει συγκάτοικος της Everton στην κορυφή. Προς το παρόν έχει μπροστά της το ματς με την ομάδα που έθρεψε, μαζί με όλων των άλλων, τον ποδοσφαιρικό της εγωισμό τέσσερα χρόνια πριν και της έδειξε το δρόμο στο σήμερα. Leicester-Aston Villa ή αλλιώς Jamie Vardy vs Ollie Watkins σε ένα must-watch παιχνίδι το επόμενο αγωνιστικό Σάββατο (17/10).

 

Για να κάνουμε και λίγο πλάκα, η εταιρία αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Cazoo δίδαξε το πως γίνεται η σωστή διαφήμιση και σίγουρα κέρδισε χιλιάδες πελάτες από το Λονδίνο και το Λίβερπουλ. Με λίγα λόγια έκανε την πιο αποτελεσματική… καζούρα στο αντίπαλο δέος, φέρνοντας γούρι στις ομάδες, που εύλογα αποφάσισε να ντύσει τη φετινή χρονιά (Everton, Aston Villa). Τους χειροκροτείς. Κι αν πας κατά Αγγλία μεριά, τους προτιμάς κιόλας. Η κούρσα μόλις ξεκίνησε. Ίσως αυτή η χρονιά μας φανερώσει ένα ακόμη ποδοσφαιρικό «παραμύθι» που θα μνημονεύουμε για χρόνια. Υπομονή εννέα μήνες…

​ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags