Facebook Pixel Sportdog.gr | Veljko Paunovic: O Σέρβος που σκοπεύει να καθιερωθεί στην ελίτ των προπονητών
| 2020-10-15 04:33:00

Veljko Paunovic: O Σέρβος που σκοπεύει να καθιερωθεί στην ελίτ των προπονητών

Sportdog Team
Veljko Paunovic: O Σέρβος που σκοπεύει να καθιερωθεί στην ελίτ των προπονητών

Στους λάτρεις του ισπανικού ποδοσφαίρου, το όνομα του Veljko Paunovic, ίσως σας θυμίζει κάτι. Μερικοί ίσως τον είχατε δει πριν μια πενταετία στο Μουντιάλ Κ-20 να στέφεται πρωταθλητής κόσμου με την χώρα του. Άλλοι μπορεί να μην τον γνωρίζεται καν, όμως μέσα από την Reading, o Σέρβος σκοπεύει να καθιερωθεί στην ελίτ των προπονητών.

Έχοντας μια αξιοπρεπέστατη ποδοσφαιρική καριέρα σε Ισπανία, Ρωσία, Γερμανία και ΗΠΑ, ο Veljko Paunovic αποφάσισε να αποσυρθεί οριστικά από το ποδόσφαιρο σε ηλικία 32 ετών! Έχοντας αγωνιστεί σε Marbella, Atletico Madrid, Mallorca, Oviedo, Tenerife, Getafe και Almeria σε ένα διάστημα 12 περίπου χρόνων, κατάφερε να αποκτήσει την ισπανική υπηκοότητα. Στην ομοσπονδία της χώρας μάλιστα κατάφερε να αποκτήσει το πτυχίο του πάνω στον τομέα του αθλητικού διευθυντή, ενώ λίγο καιρό αργότερα απέκτησε και το δίπλωμα της προπονητικής του. Εργάστηκε ως αναλυτής αγώνων του Champions League για περίπου εννέα μήνες για την RTVE στην τηλεόραση και έπειτα αποφάσισε για πρώτη φορά να βγει στην αγορά εργασίας!

Όπως ήταν φυσικό κανείς δεν τολμούσε να εμπιστευτεί έναν 33χρονο προπονητή. Σύντομα κατάλαβε ότι σε συλλόγους πολύ δύσκολα κάποιος θα έδινε τα «κλειδιά» της τεχνικής ηγεσίας σε έναν νεαρό και μάλιστα χωρίς προϋπηρεσία. Έτσι στράφηκε στην επιλογή των εθνικών ομάδων. Και χτύπησε «φλέβα χρυσού». Στην ίδια του την χώρα. Οι ανακατατάξεις στο σέρβικο ποδόσφαιρο στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, έφεραν μια εξαιρετική φουρνιά ποδοσφαιριστών, με μια «old school» σχολή προπονητών. Έτσι του προτάθηκε η θέση του προπονητή στην Εθνική Κ-18, μιας ομάδας που το 2012 είχε στην διάθεση της παίκτες όπως οι Milinkovic-Savic, Mitrovic, Maksimovic και πολλοί άλλοι!

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Κ-18 δεν συμμετέχει σε επίσημες διοργανώσεις, αλλά προετοιμάζει του παίκτες για την Κ-19, της οποίας τότε προπονητής ήταν ο Ljubinko Drulovic. O Paunovic είχε κάνει εξαιρετικά το έργο του. Κατάφερε να φτιάξει μια συμπαγέστατη ομάδα, την οποία παρέδωσε έτοιμη στον «ανώτερό» του. Μια ομάδα η οποία έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ηλικιακή της κατηγορία εκείνη την χρονιά. Μετά από τον συγκεκριμένο «άθλο», ο Drulovic παραιτείται και το τρομερό σύνολο που είχε στα χέρια του συναντά ξανά τον παλιό του προπονητή!

Στην μοναδική σεζόν που έκατσε στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Κ-19, ο Paunovic έφερε όλα τα μεγάλα ταλέντα που βρίσκονταν στην Κ-17. Ο 16χρονος Luka Jovic, οι υπερταλαντούχοι Mihailo Ristic, Marko Grujic, Andrija Zivkovic και Sasa Zdjelar ήταν ορισμένοι από τους «under-aged» παίκτες που κάλεσε, δημιουργώντας για άλλη μια χρονιά ένα αξιόμαχο σύνολο που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αυτή η παρουσία στα ημιτελικά έφερε συνάμα την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ-20 που θα διεξαγόταν στην Νέα Ζηλανδία.

Άπαντες γνώριζαν ότι οι Σέρβοι είχαν μια εξαιρετική ομάδα που θα στεκόταν εξαιρετικά σε μια διοργάνωση παγκόσμιου βεληνεκούς. Τον θρίαμβο όμως που ακολούθησε δεν τον περίμενε κανείς! Ο Paunovic προχώρησε με την ίδια συνταγή. Παίκτες που τους γνώρισε σε εφηβικό επίπεδο και μέσα σε τρία χρόνια είχαν εξελιχθεί σε ανερχόμενους αστέρες. Ανάμεσά τους και ένας «Έλληνας», ο Sasa Zdjelar του Ολυμπιακού, ένας εκ των αγαπημένων «στρατιωτών» του. Η υπόθεση πρόκριση ήταν μάλλον εύκολη υπόθεση, έστω και αν η Σερβία τερμάτισε δεύτερη, πίσω από την Σενεγάλη και πάνω από Νέα Ζηλανδία και Μιανμάρ.

Στην φάση των «16» είχε κληρωθεί να αντιμετωπίσει την -στα μέτρα της- αλλά πάντα επικίνδυνη Ουγγαρία. Όλα έδειχναν ότι οι Μαγυάροι θα προκρίνονταν με το τέρμα του Mervo, αλλά στο 91′ ο Saponjic έστειλε το παιχνίδι στη παράταση, και εν συνεχεία στο 118′ ένα αυτογκόλ των Ούγγρων έκανε τους Σέρβους να πιστέψουν στο όνειρο. Long story short, η Σερβία άφησε στους «8» εκτός τις ΗΠΑ στα πέναλτι και στα ημιτελικά το Μάλι στην παράταση, για να έρθει ο νικηφόρος τελικός με την Βραζιλία και πάλι στην παράταση. Στο Ώκλαντ οι Σέρβοι στέφθηκαν πρωταθλητές κόσμου. Ο Paunovic γνώρισε την αποθέωση και επικεντρώθηκε στον επόμενο του στόχο.

Η λογική έλεγε ότι ο Paunovic θα «προβιβαζόταν» στην εθνική ομάδα της Σερβίας. Ο ίδιος όμως πίστευε ότι αυτό το «κεφάλαιο» έχει λάβει τέλος τον ίδιο. Αφού ακούστηκε και για αρκετές ελληνικές ομάδες (!) εκείνο το καλοκαίρι, τελικά μετακόμισε στις ΗΠΑ και την Chicago Fire. Μια από τις μικρομεσαίες ομάδες του MLS, η οποία αποφεύγει τις ηχηρές επιλογές και τα μεγάλα μπάτζετ. Συνολικά στο Ιλινόι πέρασε μια τετραετία. Σε αυτό το διάστημα η Chicago μετατράπηκε σε μια αξιόμαχη ομάδα, καταφέρνοντας μάλιστα να μπει και στα play-offs του MLS. Κάτι που είχε να συμβεί πέντε χρόνια.

Στο διάστημα που πέρασε στο Σικάγο συνεργάστηκε με τον Bastian Schweinsteiger στον τελευταίο σταθμό της καριέρας του, ενώ σε πολύ μεγάλο βαθμό πιστώνεται η αναγέννηση του επίσης γνώριμού μας, Aleksandar Katai, πριν πάρει μεταγραφή για τους LA Galaxy. Παρόλα αυτά, η ομάδα από το Σικάγο είχε πιάσει ταβάνι. Αδυνατούσε να κάνει την διαφορά και σε συνεργασία με την «αδιαφορία» της διοίκησης για να επιτευχθεί το βήμα παραπάνω, αποφάσισε να αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία λίγο πριν τα περασμένα Χριστούγεννα.

Έμεινε εκτός προπονητικής καθόλη την διάρκεια του κορωνοϊού. Περίμενε κι έψαχνε υπομονετικά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Υπό αυτό το πρίσμα έγινε και η πρόσληψή του στην Reading. O Mark Bowen είχε πραγματοποιήσει μια -μάλλον αδιάφορη- πορεία στην Championship, τερματίζοντας στην 14η θέση. Οι ιθύνοντες περίμεναν την ομάδα τους περισσότερο ανταγωνιστική και έτσι, λίγες μέρες πριν την έναρξη του φθινοπώρου, ο Veljko Paunovic ήταν και με την βούλα ο νέος προπονητής του συλλόγου.

Η εκκίνηση είναι πέρα για πέρα εντυπωσιακή. Στο Madejski Stadium έχουν να υπερηφανεύονται για το απόλυτο 4/4 μέχρι στιγμής, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι «Royals» θα είναι από τις ομάδες που θα διεκδικήσουν την άνοδο. Αποδίδουν εξαιρετικό ποδόσφαιρο και οι παίκτες δείχνουν να έχουν αφομοιώσει σε άριστο βαθμό το 4-2-3-1 του Σέρβου προπονητή. Η ομάδα δείχνει άκρως ελκυστική με τον τρόπο που αγωνίζεται, ενώ ο 43 χρονος πλέον προπονητής βασίζεται αρκετά σε δυο νεαρούς ποδοσφαιριστές που ήδη έχουν ξεχωρίσει με την παρουσία τους. Τον 18χρονο Michael Olise και τον 23χρονο πλέον Andy Rinomhota, έναν ποδοσφαιριστή που πριν από δύο χρόνια αγωνιζόταν στην Portchester και την 9η κατηγορία της Αγγλίας!

Είναι ακόμη νωρίς να γνωρίζουμε το πώς θα εξελιχθεί οι σεζόν για τους «Royals», όμως η ομάδα του Paunovic έχει τις βάσεις να χτίσει ένα εξαιρετικό σύνολο. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός λένε και σίγουρα αν συνεχίσει σε αυτό το τέμπο, η Reading θα είναι μια από τις διεκδικήτριες της ανόδου στην Premier League. Με μόλις τέσσερα παιχνίδια να έχουν παιχτεί είναι δύσκολο να αναλύσουμε περαιτέρω, μιας και ο κίνδυνος της έκθεσης μονίμως ελλοχεύει. Ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα και κάτι μας λέει πως σύντομα θα τα ξαναπούμε!

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags