Facebook Pixel ΠΑΟΚ - Ντιέγκο Μαραντόνα: "Βγήκε μόνος του στη σέντρα και άρχισε να μιλάει στην μπάλα"
| 2020-11-26 15:15:00

"Βγήκε μόνος του στη σέντρα και άρχισε να μιλάει στην μπάλα - Βουβάθηκαν 50.000 ΠΑΟΚτσήδες"!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Βγήκε μόνος του στη σέντρα και άρχισε να μιλάει στην μπάλα - Βουβάθηκαν 50.000 ΠΑΟΚτσήδες"!

"Καλό ταξίδι Ντιέγκο. Ήταν τιμή μας που «ευλόγησες» τα χώματα της Τούμπας με την παρουσία σου. Ήταν ευλογία να σε παρακολουθούμε να αγωνίζεσαι. Καλό ταξίδι Ντιέγκο...". Με αυτόν τον τρόπο αποχαιρέτησε ο ΠΑΟΚ τον Ντιέγκο Μαραντόνα, φέρνοντας στη μνήμη τη μεγάλη βραδιά της 6ης Οκτωβρίου 1988, όταν ο Δικέφαλος του βορρά υποδεχόταν τη Νάπολι του Μαραντόνα, στη ρεβάνς του 1-0 της Ιταλίας για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Επρόκειτο για ένα αλησμόνητο παιχνίδι, στο οποίο η Τούμπα έμοιαζε σαν ηφαίστειο πολλές ώρες πριν τη σέντρα της αναμέτρησης, η οποία συγκέντρωσε περισσότερους από 45.000 θεατές που οδήγησαν τον Αργεντινό να υποκληθεί στην έδρα του ΠΑOΚ! Μάλιστα, ο Μαραντόνα ερωτήθηκε μετά το ματς από δημοσιογράφο της ιταλικής τηλεόρασης γι' αυτό που συνάντησε στο σπίτι των Θεσσαλονικιών. "Πόσα παιχνίδια έχεις παίξει παγκοσμίως σε τέτοια ατμόσφαιρα;" με τον Ντιεγκίτο να απαντά: "Έχω παίξει πολλά παιχνίδια, αλλά δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα!".

Οι οπαδοί του ΠΑOΚ είχαν νιώσει στο πετσί τους τον βαθμό της λατρείας που έχαιρε ο Μαραντόνα στην πόλη του ιταλικού νότου, μερικές ημέρες πριν, στο πρώτο ματς, στο Σαν Πάολο. "Φτάσαμε στη φτωχική Νάπολι και πήραμε τον δρόμο για το ξενοδοχείο. Εκεί κοντά υπήρχε μία συνοικία σαν το Πανόραμα στη Θεσσαλονίκη. Μόλις αντιλήφθηκαν, ότι φτάσαμε βγήκαν όλοι στους δρόμους και φώναζαν για τον Ντιέγκο. Στο γήπεδο υπήρχαν μόνο πανό για τον Μαραντόνα. Υπήρχε απίστευτη προσωπολατρεία", θυμάται μιλώντας στο sportdog ο Αντώνης Κλαδάς, παλιός πρόεδρος της "Θύρας 4".

Βγήκε μόνος του στο γήπεδο και άρχισε να μιλάει στην μπάλα

Στον επαναληπτικό της Τούμπας έγινε το αδιαχώρητο, αφού εκστράτευσε όλη η Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη για να δει το ματς. "Από την Καλαμάτα μόνο είχαν φύγει 500 άτομα", φέρνει στη μνήμη του ο Αντώνης Μαυρέας, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος στο γήπεδο με τον Μαραντόνα σε εκείνα τα δύο παιχνίδια με τη Νάπολι. "Η Τούμπα ήταν γεμάτη από τις 16:00 και το ματς ήταν στις 21:00 το βράδυ", συμπληρώνει ο βετεράνος αμυντικός του ΠΑOΚ.

Η μεγάλη στιγμή ήταν η είσοδος του Μαραντόνα στον αγωνιστικό χώρο. Βγήκε μόνος του. "Άφησε άφωνο όλον τον κόσμο. Μπήκε μόνος του και έκανε ζέσταμα. Εκεί πραγματικά τον θαύμασε και τον είδε όλος ο κόσμος", αναφέρει ο Μαυρέας.

"Θυμάμαι που στα παλιά αποδυτήρια των φιλοξενούμενων που ήταν στη θύρα 7, είχε αμέτρητους φωτογράφους πίσω από την εστία. Περίμεναν να βγει ο Ντιέγκο. Όταν βγήκε το γήπεδο σηκώθηκε στον αέρα. Μπήκε στο κέντρο του γηπέδου και άρχισε να μιλάει με την μπάλα. 50.000 κόσμος βουβάθηκε. Ήταν ένας καταπληκτικός ποδοσφαιριστής", προσθέτει ο Κλαδάς.

Το δώρο του Μαραντόνα

Στο αγωνιστικό σκέλος η Νάπολι προηγήθηκε με 0-1 με τον Καρέκα από ασίστ του Μαραντόνα με τον Σκαρτάδο να σημειώνει το τελικό 1-1, το οποίο έδινε το εισιτήριο στην ιταλική ομάδα που εν τέλει έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου!

"Ήμουν τυχερός και ευλογημένος που μου έτυχε να ζήσω από κοντά τα δύο ματς με τη Νάπολι απέναντι σε αυτόν τον θεό. Θεωρώ ότι ήταν ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που έχει περάσει από το ποδόσφαιρο. Γεννούσε ιδέες, είχε επινοήσεις. Ήταν έξυπνη προσωπικότητα. Στα δύο παιχνίδια που τον είχα αντίπαλο έδειχνε, ότι έπαιρνε στην πλάτη του την ομάδα του. Έβγαζε στο γήπεδο την έντονη προσωπικότητα και το ταλέντο του. Ήταν άνθρωπος που έδωσε και δίδαξε πράγματα", λέει ο παλιός Καλαματιανός άσος και υπογραμμμίζει: "αν έκανε κακό το έκανε στον εαυτό του. Χαίρομαι που τον γνώρισα και έπαιξα απέναντί του. Είμαι συγκλονισμένος μπροστά στην αγάπη που του δείχνει ο κόσμος".

Τι κρατούν οι δύο μάρτυρες από τον μέγα ποδοσφαιρικό "αρχιερέα" που πέρασε στο πάνθεον; "Κρατώ την υπόκλιση του λαού του ΠΑΟΚ στο μεγαλείο του. Ήταν ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που βγήκε στο χορτάρι. Κανείς δεν μπορεί να τον φτάσει", αναφέρει ο παλιός πρόεδρος της Θύρας 4, ενώ ο βετεράνος άσος μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει στη συλλογή του ένα προσωπικό δώρο από τον Μαραντόνα. "Μετά το τέλος μέσα στη Νάπολι, μπήκε στα αποδυτήρια και έκανε δώρο σε όλους τους παίκτες του ΠΑOΚ από ένα ρολόι. Ήταν η επιβράβρευση ενός τεράστιου αθλητή. Ήταν πολύ εγκάρδιος μέσα στα αποδυτήρια. Άνθρωπος", καταλήγει ο Aντώνης Μαυρέας.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags