Facebook Pixel Τα πρώτα "μπαμ" του Μανόλο Χιμένεθ - Τρομερές οι αλλαγές στην ΑΕΚ
| 2020-12-23 13:37:00

Τα πρώτα μπαμ Χιμένεθ! Σαρωτικές αλλαγές - Ποιοι πανηγυρίζουν, ποιοι "τρέμουν" - Ηχηρή επιστροφή!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Τα πρώτα μπαμ Χιμένεθ! Σαρωτικές αλλαγές - Ποιοι πανηγυρίζουν, ποιοι "τρέμουν" - Ηχηρή επιστροφή!

Ο Μανόλο Χιμένεθ αναλαμβάνει για τέταρτη φορά τον πάγκο της ΑΕΚ, ξεπερνώντας τις θητείες του Ντούσαν Μπάγεβιτς στη νεότερη ιστορία της ομάδας. Ο Ισπανός τεχνικός επιστρέφει μία πολύ δύσκολη περίοδο για την ομάδα η εικόνα της οποίας δρομολόγησε το διαζύγιο με τον προκάτοχο, Μάσιμο Καρέρα.

Οπότε παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον πώς ο 56χρονος προπονητής θα διαχειριστεί την κατάσταση. Και εννοείται ποιες αλλαγές θα σημάνει η επαναδραστηριοποίησή του στην τεχνική ηγεσία του Δικεφάλου. Είναι θετικό, ότι ο Μανόλο δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής. Ξέρει την ομάδα, γι' αυτό και αποφασίστηκε η επιστροφή του, παρότι η αποχώρησή του το καλοκαίρι του 2019 έγινε πάνω σε μία αλλαγή φιλοσοφίας της ομάδας που ήθελε να παίξει επιθετικότερο ποδόσφαιρο. Η σκέψη ήταν σωστή, η επιλογή των προσώπων όμως εντελώς αποτυχημένη.

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυσή μας να υπογραμμίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι ο Ανδαλουσιανός είναι ο άνθρωπος που οδήγησε την AΕΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια, το 2018. Ο τελευταίος που είχε σηκώσει τίτλο με την Ένωση ήταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Οι παίκτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιoς είναι ο Χιμένεθ. Η πρώτη αλλαγή που πάντα φέρνει ένας νέος προπονητής και ειδικά ένας όπως ο Μανόλο είναι στην ψυχολογία. Ο Σεβιγιάνος είναι μετρ του είδους. Ξέρει πως να φτιάχνει τους ποδοσφαιριστές και πως να διαχειρίζεται ιδιαίτερες προσωπικότητες.

Στην AΕΚ τα έβγαλε πέρα με παίκτες-χειροβομβίδες στα αποδυτήρια, όπως ο Μάρκο Λιβάγια, ενώ διαχειρίστηκε με πολύ μαεστρικό τρόπο τους αντιεπαγγελματικούς παροξυσμούς του Όγκνιεν Βράνιες, ιδιαίτερα τη χρονιά του πρωταθλήματος που τα τερτίπια του Βόσνιου που πίεζε για τη μεταγραφή στην Άντερλεχτ παραλίγο να τινάξουν τον κιτρινόμαυρο οργανισμό στον αέρα.

Το πόσο αγαπητός είναι στους πρώην Γιουγκοσλάβους της ομάδας ο Χιμένεθ φάνηκε από το ποστάρισμα της συζύγου του Λιβάγια κατά τη δεύτερη επιστροφή του στην Ένωση τον Φεβρουάριο του 2019 ( "Καλωσόρισες σπίτι σου").

Συν τοις άλλοις υπάρχει μεγάλος αλληλοσεβασμός μεταξύ Χιμένεθ και Μάνταλου, ο οποίος ως αρχηγός έχει καταλυτική παρουσία στη διατήρηση της ισορροπίας στον οργανισμό της ομάδας.

Η δεύτερη αλλαγή που θα γίνει με Χιμένεθ είναι το συμμάζεμα της προβληματικής άμυνας. Ο Ισπανός συνήθιζε να παίζει με ένα σχήμα, το οποίο άλλαζε ανά πάσα στιγμή μέσα στο παιχνίδι ανάλογα με τις συνθήκες. Οπότε άλλοτε χρησιμοποιούσε το 4-2-3-1, το οποίο μπορούσε να μετατρέψει σε 3-5-2.

Για να το καταφέρει αυτό είχε και τους κατάλληλους παίκτες για να το παίξει, μία εποχή που υπήρχε ο Βράνιες στην ομάδα. Σε αυτό το σχήμα όμως υπήρχε (και υπάρχει) ο Μπακάκης, ο οποίος την καλύτερη του χρονιά στην ΑΕΚ την έκανε τη σεζόν του πρωταθλήματος, παίζοντας ως αριστερό στόπερ στην τριάδα. Οπότε δεν αποκλείεται η επιστροφή Χιμένεθ να φτιάξει τον Έλληνα αμυντικό, για τον οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι έχει εκφράσει την επιθυμία του να φύγει από την ομάδα.

Η παρουσία του Χιμένεθ αναμένεται να βοηθήσει και τον Σβάρνα, στον οποίο είχε δώσει την ευκαιρία να παίξει βασικός τον Μάρτιο του 2019 (κόντρα στον Παναιτωλικό), όταν η AΕΚ αντιμετώπιζε προβλήματα με τις απουσίες των Τσιγκρίνσκι-Τσόσιτς. Ο Μανόλο δουλεύει πολύ στην άμυνα και είναι απαιτητικός! Θέλει οι παίκτες να ανταποκρίνονται στο πλάνο του. Οπότε οι νεοαποκτηθέντες Νεντελτσιάρου-Χνιντ θα περάσουν από κόσκινο, ιδιαίτερα ο δεύτερος που τα δείγματά του μέχρι στιγμής είναι απογοητευτικά.

Εννοείται, ότι ο Χιμένεθ δεν έχει το μαγικό ραβδάκι. Ούτε μπορεί να μάθει μπάλα σε παίκτες όπως ο Ινσούα. Τουλάχιστον από τον τελευταίο θα μπορέσει να πάρει περισσότερα πράγματα και να τον καθοδηγήσει καλύτερα λόγω γλώσσας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της AΕΚ στα μετόπισθεν εντοπίζεται στη δεξιά πλευρά, όπου η προσθήκη ποδοσφαιριστή φαντάζει μονόδρομος. Ο Χιμένεθ έχει δείξει όμως, ότι είναι αρκετά βολικός όσον αφορά τις μεταγραφές, κάτι που δεδομένα χαλά τους "απαιτητικούς" οπαδούς της ομάδας. Αν και εφόσον μείνει ελεύθερος ο Βράνιες πάντως, η επιστροφή του στην AΕΚ φαίνεται πολύ πιθανή, παρά τον πρότερο κακό του βίο στην ομάδα, ελέω της πολύ κακής αμυντικής συμπεριφοράς του κιτρινόμαυρου συνόλου.

Όσον αφορά την επίθεση τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ναι ο Αραούχο είναι αγαπημένος παίκτης τόσο του Μανόλο όσο και του κόσμου. Η AΕΚ όμως αυτήν τη στιγμή έχει Λιβάγια, Ανσαριφάρντ, Ολιβέιρα, οπότε επιστροφή του Αργεντινού θα μπορούσε να μπει στο τραπέζι της συζήτησης αν είχαμε σοβαρές αποχωρήσεις. Πάντως η ομάδα μεσοεπιθετικά έχει φοβερή ποιότητα και ο Μανόλο με τα όπλα που έχει μπορεί να βγάλει πράγματα ενδιαφέροντα.

Η AΕΚ δείχνει βιολογικά ότι έχει χάσει δυνάμεις. Εδώ έρχεται για να κολλήσει η τρίτη σημαντική αλλαγή που αναμένεται να δούμε με Χιμένεθ και αφορά τον τομέα της φυσικής κατάστασης. Μαζί με τον Μανόλο έρχεται ο Μπασκόν που είναι γυμναστής διαφορετικής φιλοσοφίας σε σχέση με τον Ουρμπάνο του Καρέρα. Οι ποδοσφαιριστές έχουν την καλύτερη άποψη, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς του κιτρινόμαυρου ρεπορτάζ, η AΕΚ του 2017-18 ήταν η πιο ανθεκτική ομάδα των τελευταίων ετών.

Η δουλειά του Μπασκόν ήταν καταλυτική για την κατάκτηση του πρωταθλήματος εκείνη τη σεζόν. Έτσι ο Μανόλο έχει μπροστά του χρόνο να δουλέψει, γιατί θα πέσει κατευθείαν στα βαθιά και δη στο Καραϊσκάκης απέναντι στον Ολυμπιακό.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags