Facebook Pixel Μπαρτσελόνα: Η Μπαρτσελόνα όταν ανέλαβε για πρώτη φορά ο Λαπόρτα
Ποδόσφαιρο
| 2021-03-08 16:45:00

Αυτός θα... αναστήσει τη Μπαρτσελόνα - Σούπερ εξέλιξη - "Ψήνεται" ανατροπή με Μέσι!

Του Μιχάλη Σοφιανού
Αυτός θα... αναστήσει τη Μπαρτσελόνα - Σούπερ εξέλιξη - "Ψήνεται" ανατροπή με Μέσι!

Ο νέος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα έχει βρεθεί και πάλι σε αυτή θέση παλαιότερα. Όμως πως ήταν οι "μπλαουγκράνα" όταν ανέλαβε και τι γινόταν στο ισπανικό ποδόσφαιρο το όχι και τόσο μακρινό 2003;

Μπαρτσελόνα: Ο Τζοάν Λαπόρτα είναι και επίσημα ο νέος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, από το βράδυ της Κυριακής (7/3), συγκεντρώνοντας ποσοστό 54,28%, δηλαδή 30.184 συνολικά ψήφους μελών του κλαμπ. Ο Καταλανός δικηγόρος είναι μόλις ο τέταρτος, σε 122 χρόνια της ιστορίας των μπλαουγκράνα, που εκλέγεται στη συγκεκριμένη θέση για δεύτερη φορά, μετά από τον ιδρυτή του κλαμπ Ζοάν Γκάμπερ, τον Γκασπάρ Ροσές και τον Ενρίκε Πινιέιρο. Τα βήματα προόδου της Μπαρτσελόνα την τελευταία 20ετια είναι τεράστια, ακόμα και την εξαετία του Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου που θεωρείται από τις χειρότερες εποχές του συλλόγου, όμως πιο πριν τα πράγματα δεν ήταν έτσι ακριβώς. Ας θυμηθούμε πως ήταν οι Καταλανοί, αλλά και το ισπανικό ποδόσφαιρο, όταν ο Τζοάν Λαπόρτα αναλάμβανε τα ηνία του συλλόγου για πρώτη φορά.

15 Ιουνίου 2003, ένας 41χρονος τότε νομικός, παίρνει το 52,6% (27,138 ψήφους) και νικώντας τον Γιουίς Μπασάτ εκλέγεται πρόεδρος. Το όνομά του; Τζοάν Λαπόρτα που αναλαμβάνει μια ομάδα σε βαθιά κρίση. Η νέα χιλιετία βρίσκει τους Καταλανούς να έχουν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα από το 1999, ενώ ταυτόχρονα βλέπει τους αιώνιους αντιπάλους, τη Ρεάλ Μαδρίτης να κατακτά δύο εγχώριους τίτλους αλλά και δύο Champions League με τους… μαγικούς Galacticos, έχοντας στη ενδεκάδα τους ένα… δικό τους παιδί, τον Λουίς Φίγκο. Όσο για το… καμάρι της Καταλονίας αγωνιζόταν με τον Μπονάνο, τον Πάτρικ Άντερσον, τον Φιλιπ Κριστανβάλβ, τον Ρόσεμπακ, τον Ντάνι, τον Σέρζιο Γκαρσία και την ολλανδική… παροικία που είχε φέρει ο Φαν Γκααλ μερικά χρόνια πριν. Από την άλλη το ρόστερ της Βασίλισσας προκαλούσε… τρόμο. Ρομπέρτο Κάρλος, Ζιντάν, Φίγκο, Ρονάλντο, Μοριέντες, Ραούλ, Μακελελέ, Κασίγιας, Καμπιάσο και άλλους… Το χάσμα, τεράστιο…

Στη La Liga που ολοκληρώθηκε το 2003 βλέπουμε απίστευτα πράγματα. Η Ρεάλ σήκωνε το πρωτάθλημα με 78 βαθμούς, 2 πάνω από την Σοσιεδάδ, με τρίτη τη Λα Κορούνια (72β) και την Θέλτα τέταρτη με 61. Αυτές ήταν και οι ομάδες που θα πέρναγαν στο επόμενο Champions League, με τις δύο τελευταίες να πρέπει να αγωνιστούν στον τρίτο προκριματικό γύρο. Για την ιστορία και οι δύο βρέθηκαν στη κλήρωση των ομίλων με τη Θέλτα να περνάει την Σλάβια Πράγας (3-0,0-2) και τους Γαλιθιάνους την Ρόζεμποργκ (0-0, 1-0). Στην πέμπτη θέση είχε τερματίσει η Βαλένθια, με την Μπαρτσελόνα να παίρνει την έκτη θέση με 56 βαθμούς, 22 ολόκληρους από την κορυφή και πρόκριση στον πρώτο γύρο του κυπέλλου UEFA. Αξίζει να πούμε ότι η Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν 12η, Βιγιαρεάλ 15η (που προκρίθηκε στο Ιντερτότο!) και η Εσπανιόλ 17η, που..

Στο Copa del Rey η Μπαρτσελόνα κατάφερε και έγραψε… ιστορία με τους μπλαουγκράνα να αποκλείονται στη φάση των 32 από τη Νοβέλντα, που αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία, με ήττα 3-2. Η μεγαλύτερη έκπληξη βέβαια είναι το ζευγάρι του τελικού με τη Μαγιόρκα να κερδίζει τον πρώτο της τίτλο νικώντας την Ουέλβα (!!!) με 3-0. Οι νησιώτες για να φτάσουν στον τελικό είχαν αποκλείσει τη Ρεάλ σε διπλή αναμέτρηση έχοντας αποσπάσει 1-1 στη Μαδρίτη και κερδίζοντας 4-0 εντός έδρας, έχοντας τον Ετο και τον Παντιάνι σε εκπληκτική κατάσταση.

Το πρώτο καλοκαίρι του Λαπόρτα θα γίνουν οι πρώτες κινήσεις που θα… χτίσουν τη δυναστεία των επόμενων χρόνων. Θα έρθει ο Φαν Μπρόχορστ από την Άρσεναλ, ο Ράφαελ Μάρκες από την Μονακό, θα… ανέβουν στην πρώτη ομάδα οι Ινιέστα, Βίτκορ Βαλντές και Ολεγκέρ, ενώ θα φτάσει στη Βαρκελώνη και το next big thing του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο Ροναλντίνιο. Προπονητής προσλαμβάνεται ο Φράνκ Ράικαρντ αντικαθιστώντας τον Ράντομιρ Άντιτς. Το πρωτάθλημα δεν θα έρθει ούτε εκείνη τη σεζόν, όμως μια πρώτη νίκη θα έρθει με τους Καταλανούς να τερματίζουν πάνω από τη Ρεάλ Μαδρίτης και θα προκριθούν και πάλι στο Champions League. 

Από το 2003 μέχρι το 2010 που θα παραμείνει στον προεδρικό θώκο της Μπαρτσελόνα ο Τζουάν Λαπόρτα θα κατακτήσει 4 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, 3 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 2 Champions League, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων. Παράλληλα εκτός θα δώσει την ευκαιρία στον Πεπ Γκουραδίολα να αναλάβει την πρώτη ομάδα, δημιουργώντας την καλύτερη Μπαρτσελόνα όλων των εποχών στηριζόμενος στις ακαδημίες, ενώ θα δώσει και το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο στον Λιονέλ Μέσι.

Η σημερινή στιγμή, που ο Καταλανός γίνεται και πάλι πρόεδρος, μοιάζει πολύ με εκείνη την πρώτη φορά… Η ομάδα στην αφάνεια, με ευρωπαϊκούς διασυρμούς και χωρίς ψυχολογία. Αυτό που μένει να δούμε αν ο Λαπόρτα θα μπορέσει να βγάλει… λαγούς από το καπέλο για ακόμα μια φορά στην Μπαρτσελόνα, αρχής γενομένης από την ανανέωση του συμβολαίου του Αργεντίνου σούπερ σταρ της ομάδας.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags