Facebook Pixel Εθνική Ελλάδας: "Φωτιές" για Μανωλά-Σωκράτη: "Λάθος η στάση τους στην Εθνική - Δεν είμαστε η Βραζιλία..."
| 2021-03-26 20:30:00

"Φωτιές" για Μανωλά-Σωκράτη: "Λάθος η στάση τους στην Εθνική - Δεν είμαστε η Βραζιλία..."

Sportdog Team
"Φωτιές" για Μανωλά-Σωκράτη: "Λάθος η στάση τους στην Εθνική - Δεν είμαστε η Βραζιλία..."

Ατάκες-φωτιά για Εθνική, Σωκράτη, Μανωλά και όχι μόνο...

Εθνική Ελλάδας: Για το σπουδαίο αποτέλεσμα που πήρε η Εθνική στην Γρανάδα απέναντι στην Ισπανία για την πρεμιέρα των προκριματικών του Μουντιάλ και για το πώς βλέπει τις πιθανότητες πρόκρισης της «γαλανόλευκης» στο Παγκόσμιο Κύπελλο μίλησε ο Γιάννης Τοπαλίδης.

Αναλυτικά όσα είπε ο έμπειρος κόουτς και στενός συνεργάτης του Ότο Ρεχάγκελ στον FOCUS FM 103,6:

Για το παιχνίδι με την Ισπανία και το τελικό 1-1: «Όταν παίζει μια ομάδα παγκόσμιας κλάσης όπως είναι η Ισπανία και καταφέρνεις να πάρεις ένα θετικό αποτέλεσμα όπως το πήρε η Εθνική και το πιο σημαντικό ότι στα 95 του αγώνα, ο τερματοφύλακας μας δεν χρειάστηκε να κάνει καμία σωτήρια επέμβαση. Σε παρόμοια ματς όταν παίρνεις μεγάλα αποτελέσματα, λες ο τερματοφύλακα μας έβγαλε και 5-6 σίγουρα γκολ. Χθες δεν χρειαστήκαμε τον τερματοφύλακα μας καθόλου και δεν έκανε καμία σπουδαία επέμβαση. Δεν χρειάστηκε να επέμβει σε σουτ προς το «παραθυράκι» ούτε σε τετ α τετ. Συνεπώς τα έκανε όλα σωστά η Εθνική στον αγωνιστικό χώρο.

Οι Ισπανοί έβαλαν ένα πολύ ωραίο γκολ. Το γκολ τους είναι σε δημιουργία και σε εκτέλεση, ένα γκολ παγκόσμιας κλάσης. Αυτό το γκολ μπορούν να το δεχτούν όλες οι ομάδες, δηλαδή αυτό το γκολ δεν το αποφεύγεις. Αλλά στο υπόλοιπο του ματς, ότι και αν έκαναν, δεν δημιούργησαν φάσεις, αν και υπερείχαν στον αγωνιστικό χώρο».

Για το αν εφαρμόστηκε χθες τακτική Ρεχάγκελ: «Όταν παίζεις με τέτοιους αντιπάλους, αυτό το λέγαμε και τότε, χρειάζεται να παίξεις καλή άμυνα και να είσαι συγκεντρωμένος 100 λεπτά. Όταν παίζαμε με ομάδες όπως η Γεωργία και η Αρμενία, δεν παίζαμε αμυντικά, όταν παίζαμε όμως με ομάδες παγκοσμιού κλάσης έπρεπε να διαλέξεις μια τακτική.

Η ομάδα μας δεν έχει τα φόντα να παίξει πιο επιθετικά. Πρέπει να δεις και ποια είναι η ομάδα σου. Αν παίζαμε λίγο πιο ανοιχτά, μπορεί να τρώγαμε και πέντε γκολ γιατί θα είχαν χώρους και είναι πολύ καλοί με την μπάλα στα πόδια. Η τακτική που ακολούθησε η Εθνική ήταν μονόδρομος, δεν μπορούσες να κάνεις κάτι άλλο. Οι προπονητές κοιτάνε τα αποτελέσματα και μην ξεχνάτε ότι η Ισπανία κέρδισε την Γερμανία με 6-0 πριν δυο μήνες!

Ο προπονητής είδε τα αποτελέσματα και σκέφτηκε ότι μπορεί να εκτεθεί η ομάδα, για αυτό σκέφτηκε να παίξει πιο αμυντικά, βάζοντας μια ενδεκάδα χωρίς σέντερ φορ. Η αποστολή του ήταν δύσκολη και συμφωνώ απόλυτα με τις επιλογές του προπονητή».

Για την ενδεκάδα της Εθνικής: «Το έχει στο μυαλό του ένας προπονητής, να προσέξει. Από όταν ήμασταν εμείς στην ομάδα, θυμάμαι που πάντα βλέπαμε τα αποτελέσματα των άλλων και προσέχαμε περισσότερο. Πρέπει να πάρουμε υπόψην μας το υλικό που έχει η Ελλάδα και το ποδόσφαιρο που μπορεί να παίξει. Ακούω πολλές φορές να λένε να έρθει ένας προπονητής μοντέρνος που θα παίξει πιο επιθετικά. Με ποιους παίκτες θα παίξεις επιθετικά; Όταν παίζαμε με μεγάλες ομάδες, είμαστε σε θέση να παίξουμε επιθετικά; Τι σημαίνει δηλαδή επιθετικά; Να παραμελώ την άμυνα και να παίξω ανεξέλεγκτα στην επίθεση; Επιθετικά μπορεί να παίξει η Μάντσεστερ Σίτι, η Παρί, η Μπάγερν, η Λίβερπουλ, οι ομάδες που έχουν αυτούς τους παίκτες για να στηρίξουν το επιθετικό ποδόσφαιρο. Εσυ που δεν έχεις αυτούς τους παίκτες και θα παίξεις κόντρα στην Ισπανία, πρέπει να παίξεις διαφορετικά.

Η Εθνική μας δεν προέρχεται από επιτυχίες τα τελευταία οκτώ χρόνια και η δική μας ομάδα θέλει σε αυτόν τον όμιλο να πάρει έστω την 2η θέση και να πάει στα μπαράζ για την πρόκριση στο Μουντιάλ, που σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολο. Αλλά θα έχει μια ελπίδα να προκριθεί. Τι να παίξει μέσα στην Ισπανία; Επιθετικά; Ας μην τρελαθούμε...».

Για το τι θύμισε το παιχνίδι με την Ισπανία: «Έχουμε περάσει πολλά χρόνια από τότε αλλά θα σας δώσω παράδειγμα. Κερδίσαμε την Ισπανία και την Ουκρανία, πλέον είμαστε πρώτοι και πάμε να παίξουμε δυο ματς με Αρμενία και Βόρειο Ιρλανδία. Εμείς τώρα πρέπει να κρατήσουμε την πρώτη θέση και να περάσουμε στo EURO της Πορτογαλίας. Είμαι σε έναν αγώνα και με ειρωνεύεται ένας δημοσιογράφος Έλληνας και μου λέει «καλά και μέσα στην Αρμενία με τρεις στόπερ θα παίξετε;» και πριν το ματς συζητήσουμε με τον Ρεχάγκελ πως θα παίξουμε. Λέω εγώ την άποψη μου ότι πρέπει να παίξουμε με τρεις κεντρικούς αμυντικούς γιατί παίζουμε την πρόκριση και θέλουμε την νίκη, τι να παίξουμε; Επιθετικά; Αν δεν κερδίσουμε, θα χάσουμε την πρώτη θέση.

Όταν έφυγε ο Ρεχάγκελ οι δημοσιογράφοι και πολύς κόσμος έλεγαν ότι πρέπει να παίξουμε επιθετικά και να φέρουμε ένα προπονητή τέτοιο. Σε ποια χώρα ζείτε και θέλετε να παίξετε επιθετικά; Ποιοι είμαστε και θέλετε να παίξετε επιθετικά; Η Βραζιλία;

Ήμουν στην Εθνική σχεδόν 10 χρόνια και πάνω από 100 παιχνίδια. Έχω γαλουχηθεί με το στυλ παιχνιδιού αυτό και αυτή την νοοτροπία του Ρεχάγκελ. Εμείς το 2004 είχαμε καλύτερη ομάδα από ότι τώρα. Μπορούσαμε να παίξουμε και λίγο επιθετικά, αλλά για να πετύχουμε τον σκοπό μας για να ποιο λόγο να ρισκάρουμε; Εμείς δεν θέλαμε να πάρουμε βραβείο... ομορφιάς ποδοσφαίρου, θέλαμε την πρόκριση και την διάκριση και σε αυτά μετράει μόνο το αποτέλεσμα. Με αυτό το αποτέλεσμα της Ελλάδας χθες διεκδικεί να πάρει την 2η θέση, είναι μέσα στο παιχνίδι με αυτή την ισοπαλία».

Για την ψυχολογία της ομάδας μετά το 1-1: «Πρώτα από όλα μέσα στην ομάδα ανεβαίνουν όλοι. Κάθε καλό αποτέλεσμα φέρνει αυτοπεποίθηση. Σε αυτόν τον όμιλο που είμαστε εμείς, είναι δύσκολο να βγούμε δεύτεροι. Δεν υπάρχει ομάδα που να λες ότι θα την κερδίσω σίγουρα μέσα – έξω. Και μέσα στην Γεωργία θα είναι δύσκολο το παιχνίδι και μέσα στο Κόσοβο, για την Σουηδία δεν το συζητάω. Συνεπώς δεν μπορείς να πεις ότι θα κάνεις σίγουρα δυο νίκες εκτός έδρας. Αν οι Ισπανοί χάσουν βαθμούς σε έναν ακόμα αγώνα, θα χρειαστούν την νίκη την τελευταία αγωνιστική που θα έρθουν στην Ελλάδα, γιατί δεν θα έχουν προκριθεί. Θα έρθουν ενδιαφερόμενοι εδώ.

Το Κόσοβο όταν έπαιξε στο Nations League δεν ήταν κομπλέ, τώρα βλέπω έχουν τον Ράσιτσα της Βέρντερ και είναι πιο γεμάτοι και θα είναι πιο δύσκολα από ότι στην προηγούμενη διοργάνωση. Όλες οι ομάδες θα είναι κομπλε επειδή πρόκειται για προκριματικά Μουντιάλ».

Για το ματς με την Γεωργία: «Η Γεωργία έφτασε μια ανάσα από το να περάσει στο EURO, στο τελευταίο παιχνίδι έχασε από τα Σκόπια και έμεινε εκτός. Αν κέρδιζε, θα περνούσε. Είναι υπολογίσιμος αντίπαλος και καλή ομάδα.

Θα είναι πιο δύσκολο παιχνίδι από ότι της πρεμιέρας γιατί η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν πιο επιθετικό προσανατολισμό. Αυτό πάντα φέρνει δυσκολίες σε εμάς. Είμαστε φαβορί πάντως».

Για τον Τζόλη και το αν μπορεί να σταθεί στην Γερμανία: «Τον Τζόλη επειδή είναι ένας παίκτης πάρα πολύ ταλαντούχος και τον παρακολουθούν όλοι, αλλά αυτό πρέπει να το δούμε σε πιο υψηλό επίπεδο. Χθες που μπήκε δεν φάνηκε ότι μπορέι να ανταπεξέλθει σε αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο. Πρέπει να τον πάρει μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα και νομίζω εκεί μέσα θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να πούμε 100% αν μπορεί να ανταποκριθεί ή όχι. Πάντως είναι σίγουρα ένας εξελίξιμος παίκτης».

Για τον Ζαγοράκη και την υποψηφιότητα του για πρόεδρος στην ΕΠΟ: «Συμφωνώ 100% μαζί του και είμαι μαζί του στην προσπάθεια που κάνει. Το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να διορθωθεί μόνο αν βγάλει παίκτες, αν διορθώσει ποιοτικά το άθλημα. Το αν μπει πρόεδρος ο ένας ή ο άλλος δεν θα αλλάξει τόσο. Θα αλλάξει μόνο αν ανέβει η ποιότητα των ακαδημιών μας.

Οι Ελπίδες έπαιξαν χθες με την Κύπρο και έφεραν 0-0 και έχουν να πάνε σε μεγάλο τουρνουά 20 χρόνια, είναι ένα παράδειγμα που σας δίνω για τους παίκτες.

Αυτοί οι παλιοί παίκτες όπως ο Ζαγοράκης μπορούν να το αλλάξουν αυτό. Ένας φίλος μου έλεγε «αν σου δώσουν σάπια υλικά, μπορεί να κάνεις τούρτα για τον βασιλιά;», η ποιότητα των παικτών πρέπει να γίνει καλύτερη».

Για την δήλωση του Ρεχάγκελ για τα 200 χρόνια από το 1821: «Ο Ρεχάγκελ όταν ήταν στην Ελλάδα και είχε ξεκινήσει η κρίση και έγραφαν διάφορα χαζά στην Γερμανία, θύμωνε! Αν δεν ξέρουν για την χώρα και τους ανθρώπους εδώ, γιατί γράφουν τέτοιες βλακείες, μου έλεγε. Ο Ρεχάγκελ είναι ένας μάγκας άνθρωπος και την επιτυχία που κάναμε οφείλεται βέβαια στους παίκτες αλλά και στον ίδιο. Ακόμα και σήμερα όποτε συναντάει Έλληνες μιλάει πάντα με τα καλύτερα λόγια. Τον θεωρώ έναν πολύ μεγάλο μάγκα άνθρωπο και φιλέλληνα».

Για τους Παπασταθόπουλο και Μανωλά και την στάση τους με την Εθνική: «Λάθος τους! Πάνω από όλα είναι η Εθνική. Συμφωνώ ότι πρέπει να επιστρέψουν, αλλά η στάση τους δεν είναι καλή. Πάνε στην Εθνική παίξε σαν κύριος και μην μιλάς. Κανείς πάνω από την Εθνική και καλά έκαναν τους χτύπησαν την πόρτα, γιατί χρειαζόμαστε τις διακρίσεις, όχι μονο στην Εθνική και στους συλλόγους».

Για τον φαν'τ Σχιπ: «Φαίνεται κύριος, όσον αφορά το πώς είναι στην προπόνηση και στην ομιλία. Ο προπονητής κρίνεται από τα αποτελέσματα. Για χθες τους βγάζω όλους το καπέλο, αλλά για το Nations League ήταν αποτυχία η δεύτερη θέση, εκεί απέτυχε. Αν αποτύχουμε και σε αυτά τα προκριματικά... τελείωσε, αλλά μετά από αυτό αποτέλεσμα μπορούν να αλλάξουν αρκετά, αν κερδίσει και την Γεωργία».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags