Facebook Pixel Παναθηναϊκός - Ερυθρός Αστέρας: "Είχε στο Λονδίνο μια δουλεία" – Πενήντα χρόνια από το έπος του ΠΑΟ με τον Ερυθρό Αστέρα (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2021-04-28 12:12:00

"Είχε στο Λονδίνο μια δουλειά" - Πενήντα χρόνια από το έπος του ΠΑΟ με τον Ερυθρό Αστέρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Μιχάλη Σοφιανού
"Είχε στο Λονδίνο μια δουλειά" - Πενήντα χρόνια από το έπος του ΠΑΟ με τον Ερυθρό Αστέρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Σαν σήμερα πριν ακριβώς 50 χρόνια θα γραφτεί ίσως η σημαντικότερη στιγμή στο ελληνικό διασυλλογικό ποδόσφαιρο με τους Πράσινους να ανατρέπουν το 4-1 του πρώτου αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα και να παίρνουν την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών κερδίζοντας με 3-0.

Παναθηναϊκός - Ερυθρός Αστέρας: Η ξέφρενη πορεία του Παναθηναϊκού προς το Γουέμπλεϊ και τον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών το 1971 είχε… φρενάρει απότομα στις 14 Απριλίου, όταν ο Ερυθρός Αστέρας είχε καταφέρει να κερδίσει με 4-1 τους Πράσινους, παρόλο που η ομάδα του Πούσκας ήταν αρκετά καλή. Παρά το γεγονός της βαριάς ήττας, παίκτες και προπονητής είχαν πίστη στην ανατροπή και την πρόκριση, όμως αυτό που… βασάνιζε τον Ούγγρο ήταν η τιμωρία του Μίμη Δομάζου και Κώστα Ελευθεράκη από τον διαιτητή του πρώτου αγώνα. Ο Πούσκας, όμως θα μεταβεί ο ίδιος στην Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA στην Γενεύη και θα τους πείσει να μην υπάρξει ποινή, κυρίως λόγω τους κύρους που είχε σαν προσωπικότητα.

Για δύο εβδομάδες οι πάντες θα έμεναν στον Αστέρα Βουλιαγμένης με στόχο την καλύτερη προετοιμασία, τόσο πνευματικά όσο και αγωνιστικά, για τη μεγάλη ρεβάνς. Καθημερινά εκεί αρκετοί φίλοι των Πρασίνων τους επισκέπτονταν με στόχο να τους τονώσουν το ηθικό. Την ημέρα του αγώνα, 28 Απριλίου 1971, η Λεωφόρος ήταν… καμίνι με τους πάντες να πιστεύουν στην ανατροπή. Οι παίκτες του Αστέρα προσπαθούσαν να συνηθίσουν τόσο τον κάκιστο αγωνιστικό χώρο του "Απ. Νικολαΐδης", όσο και το κλίμα που επικρατούσε, όμως φαινόταν ότι έχουν αγχωθεί από την κατάσταση που επικρατούσε. Οι συμβουλές που είχε δώσει ο Πούσκας, σύμφωνα με τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές ήταν δύο. Να μην δεχτούν γκολ και να μην αγχωθούν σε περίπτωση που δεν σημειώσουν οι ίδιοι γρήγορα τέρμα. Μάλιστα είχε πει χαρακτηριστικά ότι "αν η απόδοση σας πλησιάσει το 50% εκείνης του Βελιγραδίου εμένα μου φτάνει".

Τα πάντα ήταν σχεδιασμένα. Ο Δομάζος στο στρίψιμο της δεκάρας θα πάρει το τέρμα προς τον Λυκαβηττό, ώστε ο τερματοφύλακας του Αστέρα να έχει τον ήλιο στο πρόσωπο, για να μην βλέπει καλά. Κι έτσι και έγινε, όταν στο 2' ο Γκλενκόφσκι θα κάνει λάθος υπολογισμό και ο Αντωνιάδης με πλασέ θα κάνει το 1-0. Το ημίχρονο θα τελειώσει με αυτό το σκορ, με το "Τριφύλλι" να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και στο δεύτερο μέρος. Στο 55' ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει κόρνερ. Με μια δουλεμένη… κομπίνα ο Γραμμός θα πασάρει στον Φυλακούρη που θα κάνει τη σέντρα με τον "Ψηλό" να πιάνει την κεφαλιά, παίρνοντας τους πάντες μαζί του, και έκανε το 2-0. Η Λεωφόρος… φλέγεται! Οχτώ λεπτά μετά το… ηφαίστειο εκρήγνυται! Ο Φυλακούρης έχει την μπάλα και δημιουργείται τρύπα στην άμυνα των Γιουγκοσλάβων, η μπάλα πάει στον Καμάρα με τον Πούσκας να φωνάζει από τον πάγκο "Καμάρας, Καμάρας, σουτ, σουτ…". Και το έκανε! Ο παίκτης του Παναθηναϊκού θα κάνει ένα σουτ που… τρυπάει τα δίχτυα του Ντουίκοβιτς κάνοντας το 3-0. Η περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη, ακόμα και σήμερα… ανατριχιάζει "Γκολ, το ΓΚΟΛ του Καμάρα!".  Κόσμος μπαίνει στο γήπεδο, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να τους σταματήσουν. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγύριζαν σαν μικρά παιδιά!

Ο αγώνας όμως δεν είχε τελειώσει. Οι παίκτες του Αστέρα, χωρίς να έχουν κάτι να χάσουν, βγήκαν στην επίθεση και δύο φορές έφτασαν μια ανάσα από το γκολ. Στην πρώτη φάση ο Βασίλης Κωνσταντίνου θα κάνει μια απίστευτη απόκρουση σε σουτ του Κάρασι από τη μεγάλη περιοχή, ενώ μια κεφαλιά του Όστοϊτς θα περάσει χιλιοστά από το δοκάρι του γκολκίπερ του Παναθηναϊκού που δεν μπορούσε να αντιδράσει. Το τελευταίο σφύριγμα μετατρέπει σε Λεωφόρο ολόκληρη της Αθήνα! Ο Παναθηναϊκός το είχε καταφέρει! Ήταν στον ΤΕΛΙΚΟ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ, γιατί… είχε στο Λονδίνο μια δουλειά!

Σκόρερ: Αντωνιάδης (2', 54'), Καμάρας (63')

Διαιτητής: Οντίθ ντε Μεντιβίλ (Αυστρία)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Χατζηανδρέου (90'), Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης, Αθανασόπουλος (54')

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Ντουίκοβιτς, Τζόριτς, Παύλοβιτς, Μπογκίσεβιτς, Κλενκόφσκι, Νόφκοβιτς, Κάρασι, Ατσίμοβιτς, Γιάνκοβιτς, Οστοϊτς, Φιλίποβιτς.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags