Facebook Pixel Παγκόσμιο Κύπελλο: Έτσι θα είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2050 – Αγώνες 60 λεπτών και αλλαγές… μπάσκετ
| 2021-05-21 16:16:00

Έτσι θα είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2050 – Αγώνες 60 λεπτών και αλλαγές… μπάσκετ

Του Μιχάλη Σοφιανού
Έτσι θα είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2050 – Αγώνες 60 λεπτών και αλλαγές… μπάσκετ

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την κλιματική αλλαγή, όμως κατά πόσο κάτι τέτοιο θα επηρεάσει την διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων; Οι πρώτες έρευνες αποκαλύπτουν ότι δεν θα έχουν καμία σχέση με όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Παγκόσμιο Κύπελλο: Πως θα σας φαινόταν η ιδέα για ένα Μουντιάλ που οι αγώνες θα γίνονταν μόνο βραδινές ώρες, αλλά και με περιορισμένο αριθμό θεατών λόγω της κλιματικής αλλαγής; Φανταστικό σενάριο; Οι ειδικοί διαφωνούν… Μάλιστα το BBC έκανε από τώρα μια έρευνα για το πως θα είναι η διοργάνωση 29 χρόνια μετά, αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι.

Οι αγώνες

Παρά το γεγονός ότι τα γήπεδα θα είναι κλιματικά ελεγχόμενα, οι προκλήσεις για όλους τους συμμετέχοντες στη διοργάνωση της Κίνας θα είναι πολλές. Συγκεκριμένα οι 24 χώρες που θα λάβουν μέρος θα αποτελούνται από αποστολές 40 ποδοσφαιριστών για να μην υπάρχει κόπωση από την έλλειψη καθαρού οξυγόνου. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει ώστε οι προπονητές να διαχειριστούν καλύτερα τις καταστάσεις, ενώ οι αλλαγές τύπου… μπάσκετ θα γίνονται όποτε οι ενδείξεις των βιομετρικών στοιχείων των παικτών, που θα αφορούν την θερμοκρασία τους ή την κόπωση, θα δείχνουν… κόκκινο.

Υπάρχει μάλιστα η εικασία ότι το 2050 θα έχουμε δύο ημίχρονα των 30 λεπτών, με τον χρόνο να σταματάει κάθε φορά που η μπάλα περνάει εκτός γραμμών, όμως μάλλον το πιθανότερο είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο προηγούμενων διοργανώσεων με τρεις 20λεπτες περιόδους και την ύπαρξη της διαδικασίας πέναλτι, χωρίς παράταση, στα νοκ άουτ παιχνίδια.

Οχτώ εβδομάδες καλοκαιρινού ποδόσφαιρου

Θυμάστε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, που έγινε τους χειμερινούς μήνες, περίπου 30 χρόνια πριν; Στα χρόνια που πέρασαν πολλές διοργανώσεις θα έπρεπε να αλλάξουν ημερομηνίες μιας και οι κλιματικές συνθήκες των χωρών που λάμβαναν χώρα απαιτούσαν αλλαγές. Παρόλα αυτά η γιγάντωση των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων με όλο και περισσότερους αγώνες, σε μικρότερο χρονικό διάστημα λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, έκανε τα Παγκόσμια Κύπελλα τον χειμώνα να μην είναι βιώσιμα. Η διοργάνωση της Κίνας θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου του 2050, ενώ ο μεγάλος τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 30 Ιουλίου. Το τουρνουά θα είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια όλων των εποχών, περίπου οχτώ εβδομάδες, και αυτό γιατί θα υπάρχουν περισσότερες μέρες ξεκούρασης μεταξύ των αγώνων. Αυτό δίνει την δυνατότητα και για εναλλακτικές ημερομηνίες, σε περίπτωση ακυρώσεων αναμετρήσεων από τυφώνες, αφού η Κίνα πλήττεται από αυτά τα φαινόμενα από τον Μάϊο μέχρι τον Δεκέμβριο, με την κορύφωση να γίνεται από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο.

Ποια θα είναι η μορφή της διοργάνωσης

  • Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας θα έχει 24 χώρες που θα λάβουν μέρος, αριθμός μικρότερος από προηγούμενες διοργανώσεις. Αυτό γίνεται για να μειωθούν οι αεροπορικές μετακινήσεις, με αποτέλεσμα λιγότερο άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Οι όμιλοι θα είναι έξι, με τέσσερις χώρες ο κάθε ένας. Οι δύο πρώτες και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες ομάδες θα είναι αυτές που θα προκριθούν στην φάση των 16.
  • Η Κίνα 2050 θα είναι το πρώτο τουρνουά που όλοι αγώνες θα γίνουν βράδυ. Αυτό θα συμβεί για να αντιμετωπιστεί η ακραία ζέστη της χώρας, τόσο για τους θεατές, όσο και για τους ποδοσφαιριστές.
  • Με την Κίνα να είναι 6 ώρες μπροστά, οι ώρες έναρξης των αναμετρήσεων για την χώρα μας θα είναι 11:00, 13:00 και 14:00.

Τι θα γίνει με τους θεατές; Θα υπάρχει κόσμος στις εξέδρες;

Εδώ είναι η μεγάλη αλλαγή. Τα εισιτήρια των αγώνων θα δίνονται μόνο στους ντόπιους. Αυτό σημαίνει ότι στις εξέδρες θα βρίσκονται μόνο Κινέζοι πολίτες με μερικές… εξαιρέσεις. Οι ξένοι οπαδοί θα μπορούν να βρεθούν εντός γηπέδων μόνο αν αποδείξουν ότι έχουν φτάσει στη χώρα χρησιμοποιώντας μέσα που δεν δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον, όπως πχ ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή υδροκίνητα σκάφη. Παράλληλα οι πτήσεις στο εσωτερικό της χώρας θα απαγορευτούν για να μείνουν χαμηλά τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Παρόλα αυτά οι διοργανωτές αναφέρουν ότι οι ξένοι θεατές δεν θα αισθανθούν ότι χάνουν κάτι και αυτό γιατί θα υπάρξει μια καινοτόμος τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας. Αυτή έχει τοποθετηθεί σε όλα τα γήπεδα και θα δίνει τη δυνατότητα σε δισεκατομμύρια ανθρώπους να συνδέονται και να παρακολουθούν ταυτόχρονα τις αναμετρήσεις, σαν να βρίσκονται στις εξέδρες, από όποιο μέρος του πλανήτη και να βρίσκονται.

Φυσικά η παρακολούθηση γεγονότων με την εικονική πραγματικότητα δεν είναι κάτι νέο, όμως οι διοργανωτές μιλάνε για μια καινούργια απίστευτη εμπειρία που με την προσθήκη  της αφής, αλλά και της μυρωδιάς στο ήδη υπάρχον πακέτο θα προσφέρει μια νέα αίσθηση για όποιον παρακολουθήσει έτσι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Παράλληλα οι οθόνες επαυξημένης πραγματικότητας θα δίνει τη δυνατότητα και στους ποδοσφαιριστές να ακούν όσα λένε αυτοί που θα παρακολουθήσουν τη διοργάνωση από το σπίτι.

Οι τυχεροί που θα βρεθούν στην Κίνα θα μεταφέρονται στα γήπεδα, αλλά και θα επιστρέφουν στα ξενοδοχεία τους, με ένα νέο δίκτυο μεταφοράς που αντέχει την θερμότητα, όμως με τις τιμές των εισιτηρίων να είναι στα… ύψη αυτή τη δυνατότητα θα την έχουν λίγοι.

Μπορεί όλη αυτή ιστορία να είναι φανταστική, όμως τα δεδομένα που υπάρχουν το 2021 δίνουν τη δυνατότητα να πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβεί. Η Κίνα, μέσω του προέδρου της, Σι Τζίνπίνγκ, έχει πει ότι η χώρα πρέπει να διοργανώσει ή να κερδίσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι το 2050, ενώ η απέραντη αγορά της χώρας κάνει σχεδόν σίγουρη τη ύπαρξη ενός τουρνουά εκεί μέχρι τότε. Παράλληλα η κλιματική αλλαγή σε αυτές τις περιοχές, ιδιαίτερα σε αυτές τις Ανατολικής Ασίας, είναι τεράστια τα τελευταία χρόνια. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι σε μερικά χρόνια θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και τεράστια υγρασία. Οπότε μπορεί όλα όσα αναφέραμε να είναι δημιουργήματα της… φαντασίας, όμως είναι πολύ πιθανό να δούμε έτσι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και σε… πραγματικό χρόνο στο μέλλον.

Photo Credits: bbc.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags