Facebook Pixel Euro 2020: Οι ωραιότερες εμφανίσεις εθνικών ομάδων στην ιστορία των Euro (ΦΩΤΟ)
| 2021-06-11 11:17:00

Οι ωραιότερες εμφανίσεις εθνικών ομάδων στην ιστορία των Euro (ΦΩΤΟ)

Του Μιχάλη Σοφιανού
Οι ωραιότερες εμφανίσεις εθνικών ομάδων στην ιστορία των Euro (ΦΩΤΟ)

Σε κάθε διοργάνωση το πως θα είναι οι εμφανίσεις των ομάδων που συμμετέχουν παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και άλλοτε ενθουσιάζουν, ενώ κάποιες άλλες απογοητεύουν

Euro 2020: Ελάχιστες μέρες μας χωρίζουν πια από την πρώτη σέντρα για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου με όλες τις χώρες να έχουν παρουσιάσει τις εμφανίσεις τους. Το σίγουρο είναι ότι το ρετρό έχει επανέλθει στη μόδα και οι περισσότεροι που τις σχεδίαζαν το έχουν λάβει... υπόψιν τους. Έτσι πάμε να θυμηθούμε τις ωραιότερες εμφανίσεις στην ιστορία των Euro.

15. Βέλγιο - Euro 1984
Η χώρα της κεντρικής Ευρώπης έχει πάντα όμορφες εμφανίσεις, όμως όταν ακούς κίτρινα, κόκκινα και μαύρα διαμάντια διασκορπισμένα σε ένα λευκό πλαίσιο, σε ερυθρό φόντο το ακούς... φρικτό. Σε αντίθεση όμως με αυτό που σκέφτεσαι όταν το βλέπεις είναι εντυπωσιακό. Η adidas είχε μεγάλα... κέφια το 1984 κάτι που το δείχνει και το γεγονός ότι το Βέλγιο αρκετές φορές πάτησε πάνω σε αυτό το σχέδιο στο μέλλον.

14. Πολωνία - Euro 2012
Σκεπτόμενοι τις ρετρό εμφανίσεις, είναι πολύ δύσκολο να αντιγράψει κάποιος ακριβώς το ίδιο σχέδιο 30 χρόνια μετά. Η Πολωνία για πολλά χρόνια είχε πειραματιστεί με διάφορα σχέδια, όμως το 2012 αποφάσισε να γυρίσει... πίσω και πέτυχε. Χωρίς να έχει τίποτα το εντυπωσιακό, τίποτα το πρωτοποριακό με απλό λευκό χρώμα στην μπλούζα και μια κόκκινη ρίγα στη μέση εντυπωσίασε.

13. Τσεχοσλοβακία - Euro 1976
Μια από τις πιο... ωραίες ρετρό εμφανίσεις ήταν αυτοί των Ανατολικοευρωπαΐων στη διοργάνωση του 1976. Η παρουσία δε του Αντόνιν Πανένκα με αυτή την κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη, μιας και φορώντας τη έγραψε... ιστορία με το χτύπημα πέναλτι στον τελικό απέναντι στον Ζεπ Μάγιερ της Δ. Γερμανίας στον τελικό, χαρίζοντας το κύπελλο στην χώρα του. Η εμφάνιση δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο με την μπλούζα να θυμίζει ένα της... λαϊκής και αυτό που κερδίζει τα πάντα είναι το ραμμένο σήμα στο κέντρο της. 

12. Σοβιετική Ένωση - Euro 1988
Εντυπωσιακή η εμφάνιση των Σοβιετικών το 1988. Με το CCCP (συντομογραφία της ονομασίας της χώρας) στο κέντρο και τον ψυχεδελικό σχεδιασμό του κόκκινου και του λευκού συνθέτουν μια πολύ... ρετρό επιλογή εμφάνισης που τραβάει τα βλέμματα, μιας και τα 80s και 90s ήταν η "χρυσή" εποχή για αυτό το στυλ.

11. Κροατία - Euro 1996
Η εθνική ομάδα της Κροατίας είναι συνώνυμο αυτού του τύπου των εμφανίσεων με τα λευκά και κόκκινα τετράγωνα, όμως αυτή του 1996 είναι η ωραιότερη. Αργότερα θα προσπαθήσουν να είναι πιο... minimal αφήνοντας λευκά τα μανίκια ή τα πλευρά της εμφάνισης, όμως η γεμάτη μπλούζα, με το μεγάλο γιακά, σε συνδυασμό ότι είναι φαρδιά την έκανε εκπληκτική.

10. Πορτογαλία - Euro 2000 
Ακόμα και ένας μη Πορτογάλος να φορούσε αυτή φανέλα θα ήταν εντυπωσιακή επάνω του. Η Ομοσπονδία αποφάσισε να φύγει από σκούρα κόκκινα χρώματα για την εμφάνιση, βάζοντας ένα... "αιμάτινο" στην θέση κάνοντας έτσι τη διαφορά. Παράλληλα η χρυσή λεπτομέρεια, μαζί με το πράσινο σόρτς μπορεί να φαντάζει... κιτς, όμως δεν είναι.

9. Ιταλία - Euro 1996
Μπορεί η συγκεκριμένη διοργάνωση να έφερνε αναμνήσεις στους Άγγλους, όμως η εμφάνιση των "ατζούρι" ήταν εντυπωσιακή. Σίγουρα αγωνιστικά απέτυχε, όμως το μπλε, σε συνδυασμό με το χρυσό και το λευκό, με τις κομψές γραμμές της εμφάνισης την κάνουν από τις πιο αγαπημένες όλων των εποχών για τους φίλους της Ιταλίας.

8. Σουηδία - Euro 2004
Το κίτρινο και το μπλε είναι πάντα εντυπωσιακό σε μια εμφάνιση, όμως αυτή του 2004 κάνει την διαφορά. Μπορεί να φταίει που την  φόρεσε για τελευταία φορά ο Χένρικ Λάρσον, μαζί με τους Λιούνγκμπεργκ και Ιμπραΐμοβιτς, όμως οι μπλε λεπτομέρειες στη συγκεκριμένη μπλούζα την κάνει να φαίνεται υπέροχη. 

7. Αγγλία - Euro 1996
Το 1996 τα "Τρία Λιοντάρια" θέλησαν να γυρίσουν πίσω στα 80s και το κατάφεραν. Το σήμα στο κέντρο, με την λαιμόκοψη με το φαρδύ κολάρο μας κάνει να σκεφτόμαστε απευθείας αυτή όταν ακούμε Αγγλία. Πολύ σημαντικό αυτής της σκέψης είναι σίγουρα η παρουσία του Πολ Γκασκόιν με το πλατινέ μαλλί.

6. Γαλλία - Euro 1984
Σίγουρα η Γαλλία είναι μια από τις χώρες με τις ωραιότερες εμφανίσεις. Το 1984, όμως, πρωτοτύπησαν για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της πατρίδας τους, όπου η μεγάλη λαιμόκοψη, μαζί με το μεγάλο σήμα παράλληλα με τις κόκκινες και λευκές γραμμές έδωσαν άλλη αίσθηση. Η adidas εκείνης της εποχής κατάφερε να δημιουργήσει μια αριστοκρατική εμφάνιση, κάτι που το αποδεινύει το γεγονός ότι το 1998 θα την ξαναφτιάξει για το Μουντιάλ, ενώ το σχέδιο αποδείχθηκε πολύ... γούρικο, μιας και τις δύο φορές οι Γάλλοι έφτασαν στο τρόπαιο.

5. Γερμανία - Euro 2008
Σε μια εποχή που οι πάντες προσπαθούσαν να  εντυπωσιάσουν οι Γερμανοί έκαναν το απλό. Λευκή μπλούζα και μαύρο σορτσάκι. Βέβαια η λεπτομέρεια της γερμανικής σημαίας στο κέντρο της εμφάνισης έκανε τη διαφορά, ενώ τα τρία χρυσά αστέρια, για τα ισάριθμα Παγκόσμια Κύπελλα, έκαναν ακόμα πιο εντυπωσιακή την φανέλα.

4. Σουηδία - Euro 1992
Ακόμα μια εμφάνιση των Σκανδιναβών με την adidas να προσπαθεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Αυτό ήταν οι τρεις μπλε ρίγες που κατέβαιναν από τους ώμους κάνοντας την μπλούζα τελείως διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες. 

3. Ιταλία - Euro 2000
Τώρα ας μιλήσουμε για εμφανίσεις. Η φανέλα της Ιταλίας το 2000 ήρθε σε κόντρα με τα εκκεντρικά σχέδια της προηγούμενης δεκαετίας, φέρνοντας πίσω αυτό που έλειπε από τους "ατζούρι" την απλότητα. Χωρίς καθόλου λεπτομέρειες, με μακριά μανίκια και λαιμόκοψη που θύμισε t-shirt έκανε τους πάντες να την αγαπήσουν. Αν δεν υπήρχε και ο Τρεζεκέ στην παράταση του τελικού θα ήταν ακόμα πιο... λατρεμένη από τους Ιταλούς.

2. Δυτική Γερμανία - Euro 1988
Μπορεί η προσπάθεια του 2008 να ήταν καλή, όμως το η εμφάνιση που φορέθηκε στον τελικό του 1988 από τους Γερμανούς ήταν εντυπωσιακή. Η φανέλα ήταν κάτι πραγματικά πρωτοποριακό για την εποχή, με τα χρώματα που επέλεξαν οι σχεδιαστές να φτιάχνουν αυτά της σημαίας της χώρας, ενώ παράλληλα το σήμα έγινε πιο μεγάλο και ευδιάκριτο. Πολλές χώρες προσπάθησαν να το... αντιγράψουν, όμως το πρωτότυπο σχέδιο ήταν πάντα το ωραιότερο.

1. Ολλανδία - Euro 1988
Μάλλον μιλάμε για την ωραιότερη εμφάνιση όλων των εποχών σε Euro. Όπως είδαμε και σε αυτή της Σοβ. Ένωσης η... ψυχεδέλεια χτύπαγε... κόκκινο εκείνη την εποχή, κάτι που συνδέθηκε και με την πορεία των Ολλανδών σε αυτό το τουρνουά. Χωρίς να έχει πολλές λεπτομέρειες, κομψή, όμως το απίστευτο πορτοκαλί χρώμα και το μεγάλο σήμα κάνουν την εμφάνιση των "Οράνιε" αξεπέραστη ακόμα και σήμερα. 
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags