Facebook Pixel Euro 2020: "Δεν θα έβλεπα Euro για 20 χρόνια αν περίμενα τη Σερβία - Γρουσουζιά στη Γαλλία και τρόπαιο η Ιταλία"
| 2021-06-12 11:00:00

"Δεν θα έβλεπα Euro για 20 χρόνια αν περίμενα τη Σερβία - Γρουσουζιά στη Γαλλία, τρόπαιο η Ιταλία"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Δεν θα έβλεπα Euro για 20 χρόνια αν περίμενα τη Σερβία - Γρουσουζιά στη Γαλλία, τρόπαιο η Ιταλία"

"Επταήμερο ευφορίας και τρέλας με νίκη". Σέρβος δημοσιογράφος καταθέτει στο Sportdog πως περιμένει το Euro 2020.

Euro 2020: Η Εθνική Ελλάδας δεν κατάφερε να προκριθεί στο Euro 2020, αφού έμεινε στην τρίτη θέση στον όμιλό της και έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα εισιτήριο για τη διοργάνωση μέσω των μπαράζ. Όπως ήταν φυσικό η απογοήτευση ήταν έντονη για τους Έλληνες οπαδούς, στο θυμικό των οποίων είναι νωπά αποτυπωμένη η επιτυχία του Euro 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Και αν οι Έλληνες έχουν να ακούσουν τον εθνικό ύμνο στα γήπεδα ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από το 2012, τί να πούνε και οι Σέρβοι που 21 χρόνια βρίσκονται μακρυά από το κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού της Γηραιάς Ηπείρου. Μάλιστα σε αυτήν τη διοργάνωση βρέθηκαν ένα βρήμα από την πηγή, αλλά η Σκωτία ήταν αυτή που ήπιε νερό, επικρατώντας 5-4 στα πέναλτι μετά το ισόπαλο 1-1 στην κανονική διάρκεια των μπαράζ.

Πώς είναι για έναν Σέρβο οπαδό να παρακολουθεί το Euro χωρίς η χώρα του να συμμετέχει σε αυτό; Ο Μίλουτιν Βούιτσιτς, δημοσιογράφος και ρεπόρτερ του Ερυθρού Αστέρα μιλά στο Sportdog για τη διοργάνωση, περιγράφει ποδοσφαιρικές στιγμές με άρωμα Βαλκανίων και εκτιμά, ότι η Γαλλία είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, αν και θα ήθελε την Ιταλία. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:

Επιτέλους Euro! Σου έλειψε μετά την αναβολή του λόγω κορωνοϊού;

«Εννοείται. Απογοητεύτηκα πολύ όταν το Euro αναβολήθηκε εξαιτίας της πανδημίας, αλλά αυτή ήταν η πιο έξυπνη κίνηση της UEFA τα τελευταία χρόνια. Τώρα θα δούμε λίγους οπαδούς στα στάδια και νομίζω, ότι τα πράγματα επιτέλους επιστρέφουν ξανά στην πραγματικότητα. Όταν σκέφτεσαι ότι η Πορτογαλία ήταν πρωταθλήτρια πέντε χρόνια πίσω, η αναμονή είναι μεγάλη και ελπίζω αυτό το καλοκαίρι, το Euro 2020 θα είναι ανταμοιβή για εμάς. Θα απολαύσουμε καλό ποδόσφαιρο».

Αυτό το τουρνουά θα παιχτεί σε 11 διαφορετικές χώρες. Ποιά είναι η γνώμη σου γι'αυτό;

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν μου άρεσε αυτή η ιδέα. Την απεχθάνομαι πολύ περισσότερο. Από την οπτική γωνία του οπαδού και του δημοσιογράφου, είναι πολύ δύσκολο να ταξιδέψεις, να παρακολουθήσεις παιχνίδια, να κοινωνικοποιηθείς με άλλους οπαδούς, οι οποίοι δεν είναι στον όμιλο που παρακολουθείς. Νομίζω, ότι δεν μπορείς να βιώσεις το κλίμα αυτής της μεγάλης διοργάνωσης το ίδιο με το να διεξαγόταν σε μία χώρα».

Η εθνική ομάδα της Σερβίας, όπως και η Ελλάδα, δεν κατάφερε να προκριθεί στα τελικά του Euro. Αυτό μειώνει το ενδιαφέρουν σου για τη διοργάνωση;

«Αν ήταν έτσι, δεν θα παρακολουθούσα κανένα από τα τουρνουά του Euro από το 2000 (ακούγονται γέλια). Υπάρχει λίγο λιγότερη ευφορία πριν από το τουρνουά. Δεν υπάρχει το ίδιο συναίσθημα. Το όνειρο για ένα γκολ στο 90' που θα κρίνει το παιχνίδι. Αλλά το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο δεν έχει αλλάξει. Δεν μπορώ να περιμένω να δω το Euro και φυσικά το Κόπα Αμέρικα, το οποίο θα παίζεται ταυτόχρονα».

Πως συνήθιζαν να παρακολουθούν τέτοιες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στη Σερβία προ κορωνοϊού;

«Την τελευταία φορά που η Σερβία προκρίθηκε στο Euro, το 2000, μεγάλος αριθμός οπαδών ταξίδεψαν για τα γήπεδα Ολλανδίας και του Βελγίου. Αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Αγαπάμε το γέλιο και ήμασταν πάντα πολύ αισιόδοξοι. Οπότε πάντα υποφέραμε μετά από μεγάλες διοργανώσεις. Πάντα θα δεις Σέρβους στους δρόμους με σημαίες, βεγγαλικά, να τραγουδούν μέχρι να κλείσει η φωνή τους. Πάντα αυτοί που έμεναν πίσω παρακολουθούσαν τα παιχνίδια σε μπαρς. Αν νικούσαμε ακολουθούσαν επτά μέρες πλήρους ευφορίας και τρέλας».

Ως Σέρβος ποιά ομάδα θα παρακολουθήσεις με μεγαλύτερο ενδιαφέρον;

«Υπάρχουν ακόμα δεσμοί αίματος με τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Οπότε η πρώτη ματιά θα είναι στην Κροατία και στα Σκόπια. Μερικοί θα τις υποστηρίζουν. Άλλοι θα χαίρονταν αν έχαναν. Ειδικά για την Κροατία. Για μένα η Ιταλία είναι πάντα η χώρα που υποστηρίζω στις μεγάλες διοργανώσεις, ακόμα και ας μην είμαι οπαδός του Ρομπέρτο Μαντσίνι. Θα παρακολουθήσω φυσικά όλα τα παιχνίδια και ίσως υπάρξουν άλλες ομάδες που θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος».

Για σένα ποιά θα είναι η ομάδα-έκπληξη της διοργάνωσης;

«Δεν είμαι σίγουρος, ότι θα δούμε μεγάλες εκπλήξεις. Υπάρχει ένα γκρουπ 7-8 ομάδων, οι οποίες είναι ξεκάθαρα φαβορί. Και δεν βλέπω για πολύ Ουαλία και Ισλανδία σε αυτό το Euro. H μόνη που μου έρχεται στο μυαλό είναι η Ουκρανία, αλλά είναι παράξενη ομάδα. Μπορεί να προκριθεί στον όμιλο, αλλά μπορεί και να αποτύχει παταγωδώς».

Ποιός είναι ο αγαπημένος σου ποδοσφαιριστής στο Euro;

«Θα έλεγα ο Νγκολό Καντέ παρά το γεγονός, ότι δεν υποστηρίζω τη χώρα του στο Euro. Υποστηρίζω την Τσέλσι και τον αγαπώ. Είναι τόσο ενεργητικός στο γήπεδο και ήρεμος εκτός αγωνιστικού χώρου. Πιστεύω ότι θα κερδίσει τη χρυσή μπάλα, αν η Γαλλία πάρει το Euro. Επίσης ελπίζω, ότι θα δούμε μερικούς νέους αστέρες».

Ποια ομάδα εκτιμάς, ότι θα κερδίσει το τρόπαιο;

«Πιστεύω, ότι η Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για αυτό. Οι ποδοσφαιρικές σεζόν έχουν μεγαλώσει και δυσκολέψει. Έχουν την καλύτερη ομάδα και τον βαθύτερο πάγκο. Θεωρώ, ότι αυτός θα ήταν παράγοντας κλειδί στις τελευταίες φάσεις που οι παίκτες θα είναι πολύ κουρασμένοι. Ελπίζω αυτά τα λόγια μου θα τους φέρουν γρουσουζιά και θα κερδίσει η Ιταλία το τρόπαιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι "Έλληνες" του Euro και αυτοί που κόπηκαν - "Νικητές" ΠΑΟΚ... Κούγιας - Πίκρα για ΑΕΚ-Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags