Facebook Pixel Euro 2020: "Πάρτι" για την Ελβετία στο Μπακού - Έστειλε... σπίτι από νωρίς την απογοητευτική Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2021-06-20 20:53:00

"Πάρτι" για την Ελβετία στο Μπακού - Έστειλε... σπίτι από νωρίς την απογοητευτική Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

του Δημήτρη Δημητρόπουλου
"Πάρτι" για την Ελβετία στο Μπακού - Έστειλε... σπίτι από νωρίς την απογοητευτική Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Με ρεσιτάλ του Τσερντάν Σακίρι, που σημείωσε δύο υπέροχα γκολ, η Ελβετία επικράτησε με 3-1 της Τουρκίας στο Μπακού, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στον πρώτο όμιλο και διατηρώντας ελπίδες για πρόκριση. Με τρεις ήττες και γκολ 1-8 αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση οι Τούρκοι.

Euro 2020: Η Ελβετία νίκησε με 3-1 την Τουρκία και τερμάτισε στην τρίτη θέση του πρώτου ομίλου, πίσω από την Ιταλία και την Ουαλία, αναμένοντας πλέον το φινάλε της φάσης των ομίλων για να διαπιστώσει εάν θα είναι μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων τρίτων ομάδων που θα προκριθούν στη φάση των 16.

Ο Σεφέροβιτς έδωσε προβάδισμα στους Ελβετούς μόλις στο 5' και ο Σακίρι έκανε το 2-0 με φανταστικό σουτ στο 26'. Ο Ιρφάν μείωσε σε 2-1 με εξίσου όμορφο γκολ για την Τουρκία, όμως στο 68' ο Σακίρι σκόραρε για δεύτερη φορά και διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

Η Ιταλία τερμάτισε πρώτη με 9 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Ουαλία με 4 πόντους. Η Ελβετία μάζεψε επίσης 4 βαθμούς αλλά μειονεκτεί των Ουαλών στα γκολ (4-5 έναντι 3-2 της Ουαλίας) και με αυτή τη συγκομιδή θα ανταγωνιστεί τις τρίτες ομάδες των υπόλοιπων ομίλων στην ειδική βαθμολογία.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έπαιξε δύο από τους τρεις αγώνες της Αζερμπαϊτζάν, με το κοινό στο πλευρό της, υποχρεώθηκε σε τρεις ήττες με κακές εμφανίσεις και σίγουρα θα θέλε να ξεχάσει γρήγορα τη φετινή παρουσία της στο Euro.

Το ματς

Η Τουρκία μπήκε καλύτερα στο παιχνίδι και είχε την πρώτη ευκαιρία, με τον Αϊχάν να πιάνει ωραίο σουτ στο 4' και να υποχρεώνει τον Ζόμερ σε δύσκολη απόκρουση. Δευτερόλεπτα αργότερα, στο 5', η Ελβετία ευτύχησε να προηγηθεί στην πρώτη καλή στιγμή της στο ματς, όταν ο Σεφέροβιτς έκανε ξαφνικό σουτ εκτός περιοχής και νίκησε τον Τσακίρ για το 1-0!

Ο Ζούμπερ στο 20' για την Ελβετία και ο Τουφάν στο 23' για την Τουρκία έστειλαν την μπάλα άουτ, αλλά στο 26΄μίλησε η κλάση του Σακίρι. Ο ηγέτηγς των Ελβετών έπιασε ένα φανταστικό φαλτσαριστό σουτ από μακρινή απόσταση με το δεξί και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας το 2-0 και καταρρακώνοντας ψυχολογικά ακόμα περισσότερο τους Τούρκους.

Ο Ζόμερ εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή του πρώτου ημιχρόνου, καθώς νίκησε τον Μούλντουρ σε δύο περιπτώσεις. Στο 33' ο Τούρκος μπακ νικήθηκε από τον Ελβετό γκολκίπερ σε μακρινό σουτ και στο 43' επιχείρησε να πετύχει ένα από τα καλύτερο γκολ του Euro, καθώς πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και πλάσαρε με το δεξί μέσα από τη μεγάλη περιοχή αλλά ο Ζόμερ είπε και πάλι "όχι".

Όπως είχαν διαμορφωθεί τα δεδομένα στο έτερο ματς του ομίλου (Ιταλία - Ουαλία), η Ελβετία γνώριζε ότι χρειάζεται τουλάχιστον ένα γκολ ακόμα για να τερματίσει δεύτερη, γι' αυτό και μπήκε επιθετικά στο δεύτερο μέρος, με τον Εμπολό να χάνει μεγάλη ευκαιρία στο 52', αφού δεν μπόρεσε να νικήσει τον Τσακίρ με διαγώνιο πλασέ.

Στο 64' οι Τούρκοι έβγαλαν μια... μίνι αντίδραση και πέτυχαν το πρώτο -και μοναδικό όπως αποδείχθηκε- γκολ τους στο φετινό Euro. Μάλιστα, αυτό ήταν εξόχως εντυπωσιακό, με τον Ιρφάν να σκοράρει με υπέροχο φαλτσαριστό σουτ και να μειώνει σε 2-1.

Ο Σακίρι δεν άφησε την Ελβετία να αγχωθεί και το... το πήρε πάνω. Ο βραχύσωμος μεσοεπιθετικός βρέθηκε σε θέση βολής μετά από εξαιρετική αντεπίθεση της Ελβετίας και σκόραρε για το 3-1 με ωραίο αριστερό πλασέ στην κίνηση.

Στο 76' ο Τζάκα είχε δοκάρι σε απευθείας εκτέλεση φάουλ και στα τελευταία λεπτά οι Ελβετοί κατέβασαν ταχύτητα. Το... θαύμα που περίμεναν από τη Ρώμη δεν έγινε (ήθελαν δύο ακομα γκολ της Ιταλίας) και έτσι η ομάδα του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς τερμάτισε τρίτη και η αγωνία της παρατάθηκε αναφορικά με την πρόκριση στους 16.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags