Facebook Pixel Euro 2020: Θέλει εκδίκηση η Ουγγαρία - Το ματς που προκάλεσε σάλο και οι κατηγορίες για ντόπινγκ των Γερμανών
| 2021-06-23 16:56:00

Θέλει εκδίκηση η Ουγγαρία - Το ματς που προκάλεσε σάλο και οι κατηγορίες για ντόπινγκ των Γερμανών

Του Μιχάλη Σοφιανού
Θέλει εκδίκηση η Ουγγαρία - Το ματς που προκάλεσε σάλο και οι κατηγορίες για ντόπινγκ των Γερμανών

Ουγγαρία και Γερμανία θα αγωνιστούν το βράδυ της Τετάρτης (23/6) για την τελευταία αγωνιστική του 6ου ομίλου, όμως για να βρούμε την προηγούμενη αναμέτρηση σε επίσημη διοργάνωση, θα πρέπει να γυρίσουμε 67 χρόνια πίσω και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954, στην Ελβετία

Euro 2020: Γερμανία και Ουγγαρία κοντράρονται την Τετάρτη (23/6) στο Μόναχο σε ένα… τελικό για την πρόκριση στην φάση των "16" της φετινής διοργάνωσης. Κι αν για τα Πάντσερ ο αγώνας μοιάζει κάτι παραπάνω από το να είναι στα μέτρα τους, οι Μαγυάροι σίγουρα θα χρειαστούν ένα… θαύμα για να πάρουν τους πολυπόθητους τρεις βαθμούς, ώστε να καταφέρουν να είναι εκείνοι που θα κατακτήσουν το "χρυσό" εισιτήριο. Βέβαια όταν λέμε… θαύμα μπορεί εννοούμε κάτι παρόμοιο με αυτό που οι σημερινοί αντίπαλοί τους πέτυχαν στην Βέρνη το 1954, στην τελευταία επίσημη αναμέτρηση των δύο ομάδων, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ελβετίας.

Για να μπούμε λίγο στην εποχή των 50s η Ουγγαρία ήταν κάτι παραπάνω από την καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Για 49 μήνες και συνολικά 42 αγώνες δεν βρέθηκε καμία να μπορέσει να την νικήσει. Μάλιστα, έχοντας τον Φέρεντς Πούσκας πρωταγωνιστή, κατέκτησε με χαρακτηριστική άνεση το 1952 το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι. Επόμενο θύμα για τους θαυματουργούς Μαγυάρους ήταν οι Άγγλοι που σε δύο φιλικά, με χαρακτήρα επίσημου αγώνα, θέλησαν να δείξουν ότι αυτοί είναι η καλύτεροι στον κόσμο, μιας και "πατέρες" του αθλήματος. Το αποτέλεσμα θα τους διαψεύσει οικτρά. Στο Ναό του ποδοσφαίρου, στο Γουέμπλεϊ, το Νοέμβριο του 1953, οι Ούγγροι θα συντρίψουν την Αγγλία με 6-3, ενώ λίγους μήνες μετά στην Βουδαπέστη θα είναι και πάλι καταιγιστικοί και θα κερδίσουν ξανά, αυτή τη φορά με 7-1.

Από την άλλη η Γερμανία δεν θύμιζε σε τίποτα την ομάδα που μερικά χρόνια μετά θα κυριαρχήσει τόσο στην Ευρώπη, όσο και στον κόσμο. Τα Πάντσερ βρίσκονταν και πάλι σε μεγάλη διοργάνωση μετά το 1938 και αφού η Γερμανία είχε εκτίσει ποινή αποκλεισμού από το προηγούμενο Μουντιάλ, του 1950, ως υπαίτια για τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τοποθετηθούν στους αδύναμους, ενώ παράλληλα υπήρχε τεράστια αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Ομοσπονδιακού προπονητή Ζεπ Χέρμπεργκερ για τις επιλογές του.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 ξεκίνησε με ένα τεράστιο φαβορί που δεν ήταν άλλο από την Ουγγαρία. Στην πρώτη φάση οι Μαγυάροι θα αποδείξουν περίτρανα τον λόγο που οι πάντες πίστευαν ότι το κύπελλο του Ζιλ Ριμέ θα μπορούσε να καταλήξει στα χέρια τους. Θα κερδίσουν με 9-0 τη Βόρεια Κορέα, ενώ θα αντιμετωπίσουν και τους Γερμανούς που θα διαλύσουν με 8-3. Με τον Πούσκας τραυματία από τα το χτύπημα του Βέρνερ Λίμπριχ, οι Ούγγροι θα αντιμετωπίσουν τους Βραζιλιάνους, παγκόσμιους πρωταθλητές το 1950, στον προημιτελικό όπου θα νικήσουν με 4-2, αλλά και τους σκληροτράχηλους Ουρουγουανούς στον ημιτελικό που μπορεί να χρειάστηκαν την παράταση, αλλά τα δύο γκολ του Κότσις εκεί, θα κερδίσουν με το ίδιο σκορ και θα προκριθούν για πρώτη φορά στον τελικό.

Από την άλλη πλευρά το μεγάλο αουτσάιντερ, Γερμανοί, θα χρειαστεί αρχικά να δώσουν αγώνα μπαράζ για την πρόκριση στα προημιτελικά. Εκεί θα αντιμετωπίσουν τους Τούρκους, που θα διαλύσουν με 7-1, ενώ στους "8" θα πραγματοποιήσουν το πρώτο… θαύμα κερδίζοντας με 2-0 τους Γιουγκοσλάβους. Ο δεύτερος… άθλος ήρθε στον ημιτελικό, με αντίπαλο την πανίσχυρη Αυστρία της εποχής, τελευταία εκδοχή της απίθανης Wunderteam που εντυπωσίαζε τους πάντες εκείνη την εποχή. Τελικό σκορ, 6-1 για την Γερμανία και πρόκριση στον τελικό, κάτι που δεν περίμενε κανείς.

Την Κυριακή 4 Ιουλίου 1954 το φαβορί, Ουγγαρία με τον Πούσκας παρόντα στον αγωνιστικό χώρο, θα αντιμετώπιζε το τεράστιο αουτσάιντερ Γερμανία για την πρώτη θέση στον κόσμο. Οι Μαγυάροι θα δείξουν άμεσα την ανωτερότητά τους. Με τέρματα του "Καλπάζοντα Συνταγματάρχη" και του Τσίμπορ θα προηγηθούν στο 8' με 2-0. Όμως τα Πάντσερ μέσα σε 12 λεπτά θα φέρουν τον αγώνα στα ίσα, δείχνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου ότι η μαχητικότητα μπορεί να κερδίσει την τεχνική. Η Ούγγροι θα χάσουν πολλές ευκαιρίες και οι πάντες θεωρούσαν ότι είναι θέμα χρόνου να σκοράρουν το τρίτο γκολ, όμως ξαφνικά μια αλλαγή στον καιρό κάνει τα πάντα διαφορετικά. Η δυνατή βροχή που θα κάνει την εμφάνισή της, δυσκολεύει το τεχνικό παιχνίδι των Μαγυάρων, ενώ βοηθάει τον δυναμισμό των Γερμανών. Λίγα λεπτά πριν το φινάλε το… θαύμα ολοκληρώνεται. Ο Χέλμουτ Ραν με πλασέ θα κάνει το 3-2 για τα Πάντσερ, με ελάχιστο χρόνο να απομένει μέχρι το τέλος αναμέτρησης. Ο Φέρεντς Πούσκας θα πεισμώσει και θα προσπαθήσει να αλλάξει την κατάσταση. Και λίγο πριν το τελικό σφύριγμα θα το καταφέρει και θα ισοφαρίσει σε 3-3. Ο διαιτητής θα δείξει "σέντρα", όμως ο επόπτης θα υποδείξει οφσάιντ, κάτι μάλλον άδικο.

Το τελικό σφύριγμα θα βρει τους Γερμανούς να έχουν κατορθώσει το ακατόρθωτο και να βρίσκονται στην κορυφή του κόσμου, σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών. Μετά από 42 συνεχή παιχνίδια, τελικά, η Ουγγαρία είχε χάσει το πιο κρίσιμο. Αρκετά χρόνια αργότερα, πολλές φήμες βγήκαν στην επιφάνεια για χρήση ουσιών, κυρίως με ορούς αντοχής, από τους Γερμανούς, ενώ παράλληλα ακούγεται έντονα ότι στο ημίχρονο το τεχνικό επιτελείο των Πάντσερ έκανε ενέσεις βιταμίνης C σε όλους τους παίκτες. Το μόνο που μένει να δούμε αν οι Μαγυάροι θα είναι αυτοί που θα μπορέσουν να πάρουν… εκδίκηση για το "θαύμα της Βέρνης", κάνοντας την έκπληξη στην αναμέτρηση της Τετάρτης (23/6) με τους Γερμανούς στο Μόναχο…

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags