Facebook Pixel Κι όμως έτσι ήταν ο κόσμος όταν Ιταλία και Αγγλία σήκωναν τα τελευταία διεθνή κύπελλα (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2021-07-08 18:21:00

’Ετσι ήταν ο κόσμος όταν Ιταλία και Αγγλία σήκωναν κούπα για τελευταία φορά - Iστορικό κατόρθωμα της ΑΕΚ

Του Μιχάλη Σοφιανού
’Ετσι ήταν ο κόσμος όταν Ιταλία και Αγγλία σήκωναν κούπα για τελευταία φορά - Iστορικό κατόρθωμα της ΑΕΚ

Ένα ταξίδι στο... χρόνο για να μπορέσουμε να θυμηθούμε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν στον κόσμο όταν οι Ατζούρι και τα Τρία Λιοντάρια έφταναν σε κατάκτηση διεθνούς τροπαίου

Euro 2020: Βρισκόμαστε πια ένα βήμα πριν το τέλος του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, μιας και το μόνο που απομένει είναι να μάθουμε ποια εκ των Ιταλίας και Αγγλίας θα κατακτήσει το στέμμα την Κυριακή (11/7) στο Γουέμπλεϊ. Οι δύο χώρες κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το τέλος, ξεπερνώντας άλλοτε εύκολα και άλλοτε δυσκολότερα τους αντιπάλους που τους παρουσιάστηκαν σε όλη τη διαδρομή και για πολλούς πρόκειται για τον πιο δίκαιο τελικό των τελευταίων ετών σε μεγάλη διοργάνωση.

Από την μια οι περισσότεροι θυμούνται τους Ατζούρι σε τελικό τόσο Euro, μιας και πέρασαν μόλις 9 χρόνια από τον τελικό του 2012, όταν ηττήθηκαν με 4-0 στο Κίεβο από την Ισπανία, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν μπορούν να ξεχάσουν τον θρίαμβο των Ιταλών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, στα γήπεδα της Γερμανίας. Από την άλλη, ότι τα Τρία Λιοντάρια κατάφεραν και βρέθηκαν σε έναν τελικό ξανά που είναι κάτι αξιομνημόνευτο, μιας και τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν το μακρινό 1966, όταν και πάλι, όπως τώρα, στο Γουέμπλεϊ είχαν κερδίσει με 4-2 τους Γερμανούς κατακτώντας το κύπελλο Ζιλ Ριμέ.

Το πολύ ενδιαφέρον σε αυτή την ιστορία είναι να θυμηθούμε πως ακριβώς ήταν ο κόσμος και τι ακριβώς γινόταν, όταν Ιταλία και Αγγλία κατέκτησαν τα τελευταία τους κύπελλα, που και για τις δύο είναι για το Παγκόσμιο Κύπελλο, και να καταλάβουμε πόσο πολύ έχουν αλλάξει όλα, όταν τόσο οι Ατζούρι, όσο και οι Βρετανοί έβγαιναν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.

Θα ξεκινήσουμε με το… σωτήριο, για τους Άγγλους, έτος 1966. Τότε στην Αμερική ο Ρόμπερτ Ουίβερ γίνεται ο πρώτος Αφρομαερικανός υπουργός, ενώ η Σοβιετική Ένωση, ναι υπήρχε, εκτοξεύει το μη επανδρομένο σκάφος Λούνα 9, στη… μάχη για την κατάκτηση του διαστήματος. Γίνεται η οριστική απέλαση και των τελευταίων Ελλήνων υπηκόων από την Κωνσταντινούπολη, ενώ ένας ισχυρός σεισμός στην Ευρυτανία θα ισοπεδώσει 15 χωριά της περιοχής αλλά θα κοστίσει τη ζωή και σε έναν πολίτη. Η ΕΙΡ θα πραγματοποιήσει την πρώτη την δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή, σε ένα δίωρο πρόγραμμα που είχε ειδήσεις, ντοκιμαντέρ και θεάματα, και θα κάνει χιλιάδες κόσμου να κάθονται μπροστά από τα καταστήματα που πουλούσαν τηλεοράσεις, για να την παρακολουθήσουν. Η ΑΕΚ θα κερδίσει  75-45 την Ερυθρά Σημαία της Σόφιας και θα γίνει η πρώτη ομάδα μπάσκετ που προκρίνεται σε τελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης θα νικήσει με 2-1 την Παρτιζάν στον τελικό των Βρυξελλών και θα κατακτήσει το 6ο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας της.

Εκείνη την χρονιά θα ιδρυθεί το Ευγενίδειο Πλανητάριο, ενώ στις ΗΠΑ θα προβληθεί το πρώτο επεισόδιο της σειράς επιστημονικής φαντασίας Σταρ Τρεκ. Η Μποτσουάνα θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο και στο Κακουργιοδικείο της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει η δίκη για την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, όπου μετά από δύο μήνες θα καταδικαστούν οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης σε ποινές φυλάκισης 11 και 8½ χρόνων αντίστοιχα, ενώ απαλλάσσονται όλοι οι αξιωματικοί της Χωροφυλακής που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία και παράβαση καθήκοντος. Ο Έντουαρντ Μπρούκ θα γίνει ο πρώτος Αφροαμερικάνος που εκλέγεται Γερουσιαστής των ΗΠΑ, ενώ και τα Μπαρμπάντος θα αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα θα γίνουν τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ το ελληνικό πλοίο Ηράκλειον θα βυθιστεί στο Αιγαίο με απολογισμό πάνω από 200 νεκρούς και τέλος θα ανακαλυφθεί ο δορυφόρος του πλανήτη Κρόνου, Επιμηθέας.

Φυσικά και όλα αυτά μπορεί να φαίνονται αρκετά μακρινά, μιας και είναι, όμως ας θυμηθούμε και τα σημαντικότερα γεγονότα του… κοντινού 2006, όταν οι Ιταλοί κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή του κόσμου.

Η χρονιά θα ξεκινήσει με την Πάτρα στο… επίκεντρο καθώς γίνεται πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώ σεισμός 6,9 ρίχτερ, με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή Χανίων και Κυθήρων θα δονήσει όλη την χώρα. Η Χιλή θα αποκτήσει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο την Μισέλ Μπατσελέτ, ενώ η Ελλάδα θα συνταραχθεί από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών εις βάρος του πρωθυπουργού και στελεχών της Κυβέρνησης. Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα πεθάνει και η Γαλλία θα ζήσει μέρες… 1968 καθώς δύο εκατομμύρια κόσμου θα διαδηλώσουν για άμεση απόσυρση του νόμου για την πρώτη απασχόληση των νέων κάτω των 26 ετών, κάτι που θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό.

Η Μπαρτσελόνα θα κατακτήσει το Champions League για δεύτερη φορά στην ιστορία της μετά τη νίκη της επί της Άρσεναλ με 2-1, στο Παρίσι και η Eurovision θα γίνει για πρώτη φορά στην Αθήνα. Το Μαυροβούνιο θα αποφασίσει με ποσοστό 55% να αποκτήσει την ανεξαρτησία του, με αποτέλεσμα να διαλυθεί το κράτος Σερβίας – Μαυροβουνίου. Ο Επαναστατικός αγώνας θα εξαπολύσει  βομβιστική επίθεση στο σπίτι του τότε υπουργού Πολιτισμού, Γιώργου Βουλγαράκη, ενώ το Ισραήλ ξεκινήσει πόλεμο κατά του Λιβάνου. Η Ελλάδα θα γράψει… ιστορία κερδίζοντας την Dream Team των ΗΠΑ στον ημιτελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος μπάσκετ στην Ιαπωνία, ενώ, τέλος στην χώρα μας θα γίνουν Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, η κόσμος μας έχει αλλάξει πλήρως από τότε… Το μόνο που δεν έχει αλλάξει είναι το… ποδόσφαιρο και πλέον Ιταλοί και Άγγλοι περιμένουν όσο τίποτα τον μεγάλο τελικό του Euro 2020 στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου την Κυριακή (11/7).

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags