Facebook Pixel Euro 2020: Η... μάχη Ιταλίας και Αγγλίας μέσα από το... πεντάγραμμο - Spice Girls Vs Seven Nation Army (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2021-07-10 18:06:00

Η... μάχη Ιταλίας και Αγγλίας μέσα από το... πεντάγραμμο - Spice Girls Vs Seven Nation Army (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Μιχάλη Σοφιανού
Η... μάχη Ιταλίας και Αγγλίας μέσα από το... πεντάγραμμο - Spice Girls Vs Seven Nation Army (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπορεί όλοι να ξέρουν το Football's coming home για ως το τραγούδι που... ταξιδεύει μαζί τα Τρία Λιοντάρια σε όλες τις διοργανώσεις, όμως τόσο οι Άγγλοι όσο και οι Ιταλοί έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να δημιουργήσουν... ύμνους για τις μεγάλες διοργανώσεις, άλλοτε επιτυχημένες, άλλοτε αποτυχημένες

Euro 2020: Αντίστροφα, πλέον, μετράει ο χρόνος για τον μεγάλο τελικό μεταξύ Ιταλίας και Αγγλίας που είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή (11/7) στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου και οι φίλοι των δύο ομάδων σε όλο τον κόσμο ανυπομονούν για το… ιστορικό ραντεβού. Τα κασκόλ έχουν ξεκρεμαστεί από τα… ράφια, οι φανέλες με τα χρώματα των δύο χωρών έχουν… σιδερωθεί και οι πάντες κάνουν πρόβα στον… καθρέφτη τους τα συνθήματα και τα τραγούδια που θα δώσουν… ζωή στην πρωτεύουσα της Αγγλίας. Μπορεί μέχρι τώρα το… άσμα της διοργάνωσης να είναι το "Football is coming home", που έχει γίνει viral, όχι μόνο στο Νησί αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως το εντυπωσιακό είναι ότι τόσο οι Ατζούρι, όσο και τα Τρία Λιοντάρια, έχουν τραγούδια που τους συντροφεύουν εδώ και πολλές διοργανώσεις, που όμως δεν τα γνωρίζει κανείς…

Ξεκινώντας από τους, τυπικά τουλάχιστον, γηπεδούχους Ιταλούς η πρώτη προσπάθεια για τραγούδι αφιερωμένο για την Εθνική έγινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώθηκε στη γειτονική χώρα το 1990. Πρόκειται για το Notti magiche (μαγικές νύχτες), που τραγούδησαν ο Εντουάρντο Μπενάτο και η Τζιάνα Νανίνι που έδωσε… ώθηση στην Squadra Azzurra να φτάσει ως τα ημιτελικά. Το τραγούδι γράφτηκε από Τζίορτζιο Μοροντέρ και ήταν το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις το 1990.

Italia ancora - Stelle Azzurre 1994

Τέσσερα χρόνια μετά οι Ιταλοί προχώρησαν σε νέο τραγούδι με τίτλο Italia ancora (η Ιταλία πάλι) με τον παίκτη της ομάδας Πάολο Μαλντίνι να είναι αυτός που το… άνοιγε. Το τραγούδησαν οι Ενρίκο Ρουγκέρι, Μάσιμο Ρανιέρι και Ντιέγκο Αμπαταντουόνο. Ο ρυθμός του ήταν αρκετά ήρεμος, σε σχέση με όσα έδειξαν οι Ιταλοί στα γήπεδα των ΗΠΑ, ενώ μέσα ένα κομμάτι των στίχων έγινε viral για πολλά χρόνια μιας και έλεγε " Η Ιταλία είναι η χώρα του ήλιου, της θάλασσας και της αγάπης, θα είμαι πάντα μαζί σου".

Da me a te - Claudio Baglioni 1998

Παγκόσμιο Κύπελλο Γαλλίας το 1998 και οι γείτονες συνέχισαν την παράδοση του τραγουδιού αφιερωμένο στην Εθνική τους. Ο Κλαούντιο Μπαλιόνι με το Da me a te (από εμένα για σένα) ήταν από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια των 90s, ενώ στο βιντεοκλίπ εναλλάσσονται εικόνες από αγρότες(!!), παιδιά με παππούδες και γιαγιάδες, στιγμιότυπα από προηγούμενους αγώνες των Ατζούρι και το τραγουδιστή να παίζει πιάνο στο κέντρο του Ολυμπιακού Σταδίου της Ρώμης ντυμένος στα λευκά.

Cuore azzurro - Pooh 2006

Μετά από παύση μιας τετραετίας οι Ατζούρι ταξίδεψαν στην Γερμανία το 2006 έχοντας συντροφιά τους το Cuore azzurro (μπλε καρδιά) των Pooh και μάλιστα τραγουδήθηκε μαζί με τους Περούτσι, Καναβάρο, Μπουφόν, Ιακουίντα και Όντο. Βέβαια αν και θα μπορούσε να είναι στην μνήμη όλων μιας και η Ιταλία έφτασε στην κορυφή του κόσμου, όμως την… πρωτιά την… έκλεψε το Seven Nations Army, μιας και το popopopo που τραγούδαγαν οι γείτονες στις εξέδρες των γηπέδων ακόμα και σήμερα… ανατριχιάζει.

Un Amore Cosi Grande – Negramaro 2014

Η τελευταία προσπάθεια σε τραγούδι έπεσε σε μια τεράστια αποτυχία των Ιταλών, μιας και οι Ατζούρι δεν κατάφεραν να προκριθούν ούτε από την φάση των ομίλων με αντίπαλους Ουρουγουάη, Κόστα Ρίκα και Αγγλία. Από την άλλη το τραγούδι Un Amore Cosi Grande (μια τόσο μεγάλη αγάπη) προσπάθησε με το… ροκ ρυθμό του να δώσει πνοή στο σύνολο του Πραντέλι, όμως ότι ο δίσκος έγινε πλατινένιος ήταν η μόνη επιτυχία για την Ιταλία το 2014.

Από την άλλη οι Άγγλοι έχουν καταφέρει να μετατρέψουν το τραγούδι του 1996, που συνδέθηκε με μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες όλων των εποχών, να είναι το πιο γνωστό τραγούδι αφιερωμένο στα Τρία Λιοντάρια. Φυσικά δεν μιλάμε για άλλο από το Three Lions (Football's coming home) των The Lighting Seeds.

To… αγγλικό σόου ξεκίνησε μετά την αποτυχία πρόκρισης σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου τόσο το 1974, όσο και το 1978, οπότε το 1982 έπρεπε να είναι… ξεχωριστό. Πρωταγωνιστής του τραγουδιού και… frontman ο Κέβιν Κίγκαν, που είχε ξεκινήσει με… σόλο καριέρα μερικά χρόνια πριν έχοντας βγάλει single με τίτλο Head over heels in love. Το τραγούδι που συντρόφευσε τα Τρία Λιοντάρια στην Ισπανία είχε τίτλο This Time (We'll Get It Right) (Αυτή τη φορά θα το κάνουμε σωστά) με τους διεθνείς να τραγουδάνε. Φυσικά και δεν έγινε σωστά, μιας και οι Άγγλοι αποκλείστηκαν από την διοργάνωση στην δεύτερη φάση, ενώ το τραγούδι έφτασε στο νούμερο δύο των charts.

We've got the whole world at our feet – Άγγλοι διεθνείς 1986

Τέσσερα χρόνια μετά οι Βρετανοί μάλλον διάλεξαν τον πιο… λάθος τίτλο για το τραγούδι των Τριών Λιονταριών. "Δεν υπάρχει καμία ομάδα που δεν μπορούμε να νικήσουμε" είπαν οι Άγγλοι διεθνείς πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό, όμως ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε τελείως διαφορετική άποψη. Το τραγούδι έφτασε μόλις στο νούμερο 66 των charts και μόνο η κατάκτηση του χρυσού παπουτσιού από τον Γκάρι Λίνεκερ ήταν αυτή που κάπως… έσωσε την κατάσταση. Δεν πήγε πολύ καλά αυτό…

World in motion – New order 1990

Το συγκεκριμένο είναι το δεύτερο αγαπημένο για τους Άγγλους, μιας και το γνωστό συγκρότημα μαζί με το… ραπ του Τζον Μπαρνς έγραψε… ιστορία. Οι υπόλοιποι διεθνείς είχαν ελάχιστη συμμετοχή, όμως η καινοτομία της ηλεκτρονικής μουσικής και του ραπ το έκανε να ακούγεται ακόμα και σήμερα χωρίς κανείς να καταλαβαίνει ότι πρόκειται για τραγούδι αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο.

(How does it feel to be) On top on the World – Spice Girls feat England United 1998

Το πασίγνωστο ποπ συγκρότημα μαζί με τους Echo and the Bunnymen και τους Space and the Ocean Color Scene, συνέθεσαν μαζί το επίσημο τραγούδι των Τριών Λιονταριών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, με τίτλο "Πως νιώθεις όταν είσαι στην κορυφή του κόσμου". Οι διεθνείς αυτή τη φορά δεν τραγουδάνε, αλλά παίζουν στο βιντεοκλίπ, όμως δεν αγαπήθηκε από κανένα τόσο πολύ όσο το Vindaloo των Fat Les, που δεν ήταν άλλοι από τον μπασίστα των Blur Άλεξ Τζέιμς, τον ηθοποιό Κιθ Άλεν και ο τραγουδιστής Ντάμιεν Χάρστ.

We are on the ball – Ant and Dec 2002

Οι δύο γνωστοί, για την εποχή, καλλιτέχνες ανέλαβαν να συντροφεύσουν τα Τρία Λιοντάρια στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2002. Μέσα στο τραγούδι ακούμε να μιλάνε για τον "σούπερ Σουηδό", Σβεν Γκόραν Έρικσον, αλλά και στο ιστορικό 1-5 των Άγγλων μέσα στην Γερμανία για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Ούτε αυτό βέβαια έφερε αρκετή… τύχη, μιας και ήρθε ο αποκλεισμός στα προημιτελικά από την Βραζιλία.

World at your feet – Embrace 2006

Το επίσημο τραγούδι των Άγγλων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, ανατέθηκε στο πολύ γνωστό συγκρότημα, τις δεκαετίες των 90s και 00s, Embrace. Βρέθηκε για έξι εβδομάδες στο νούμερο τρία των charts, όμως και πάλι δεν ήταν αρκετά γούρικο για τα Τρία Λιοντάρια μιας και πάλι στα προημιτελικά ήταν η παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο που τους έστειλε… στο σπίτι.

Ole – Krept & Konan 2021

Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι αφιερωμένο στο φετινό Euro, με ήχους ραπ και στίχους βγαλμένους από το παρελθόν, όπως "Στέρλινγκ σκόραρε όπως το έκανε και ο Γκάζα". Μπορεί ο ρυθμός να φεύγει μακριά από τα παραδοσιακά αγγλικά τραγούδια αφιερωμένα σε μεγάλες διοργανώσεις, όμως με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι πολύ πιθανό να είναι το πιο… γούρικο, μιας και τα Τρία Λιοντάρια έχουν την ευκαιρία την Κυριακή (11/7) να φτάσουν στην κορυφή της Ευρώπης.  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags