Facebook Pixel ΑΕΚ – Βελέζ: «Ικανή στις αντεπιθέσεις η Βελέζ! Πρόβλημα η άμυνα – Ζωντανός θρύλος ο Μπάγεβιτς»
| 2021-07-20 12:16:00

"Ικανή στις αντεπιθέσεις η Βελέζ - Νο1 Κίνδυνος ο Μπραντάο - Ζωντανός θρύλος ο Μπάγεβιτς" (ΦΩΤΟ)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Ικανή στις αντεπιθέσεις η Βελέζ - Νο1 Κίνδυνος ο Μπραντάο - Ζωντανός θρύλος ο Μπάγεβιτς" (ΦΩΤΟ)

Δείτε αποκλειστική φωτογραφία με το γκράφιτι του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Βόσνιος δημοσιογράφος αναλύει στο Sportdog το προφίλ της αντιπάλου της ΑΕΚ στον β' προκριματικό γύρο του Conference League και αποθεώνει τον "Ντούσκο".

ΑΕΚ – Βελέζ: Η Βελέζ είναι μία ομάδα με επιθετικούς προσανατολισμούς, με ακραία μπακ που ανεβαίνουν και δημιουργούν καταστάσεις στις αντίπαλες άμυνες, ωστόσο το μειονέκτημά της είναι στα μετόπισθεν. Αυτήν την άποψη εξέφρασε ο Αντνάν Πλότζο, συντάκτης της ιστοσελίδας «sportske.ba» και ραδιοφωνικός παραγωγός της εκπομπής “Sportski mikrofon” (ελληνιστί “Αθλητικό Μικρόφωνο”) του ραδιοφωνικού σταθμού «Radio 8» στο Σαράγεβο.

Ο Βόσνιος δημοσιογράφος μίλησε στο Sportdog, όπου ανέλυσε το προφίλ της αντιπάλου της ΑΕΚ στο β' προκριματικό γύρο του Conference League. Η ομάδα του Μόσταρ απέκλεισε (με δύο νίκες με 2-1 όπως η αντίπαλος του Ολυμπιακού στα προκριματικά του Champions League, Νέφτσι Μπακού, τη Ντιναμό Τυφλίδας) την Κολερέιν από τη Βόρεια Ιρλανδία και θα βρεθεί στο δρόμο της Ένωσης στη νεοσύστατη ευρωπαϊκή διοργάνωση που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. H πρώτη αναμέτρηση θα γίνει στο Σαράγεβο στις 22 Ιουλίου και ο επαναληπτικός στις 29 του μηνός.

Ο συντάκτης της ιστοσελίδας «sportske.ba» και ραδιοφωνικός παραγωγός της εκπομπής “Sportski mikrofon” του ραδιοφωνικού σταθμού «Radio 8» στο Σαράγεβο, Αντνάν Πλότζο.

Ποιό είναι το ποδοσφαιρικό στυλ της Βελέζ, ποιο σύστημα παίζει, ποιοί είναι οι πιο επικίνδυνοι παίκτες και γιατί η ομάδα δεν αγωνίζεται στη φυσική της έδρα; Ο συνάδελφος έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, αποκάλυψε την εικόνα που έχουν για την ΑΕΚ στην πατρίδα του και στο τέλος μίλησε για έναν ποδοσφαιρικό ήρωα, η μορφή του οποίου συνεχίζει να εμπνέει! Ο λόγος για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:

Ποιο στυλ ποδοσφαίρου παίζει η Βελέζ;

«Οι ποδοσφαιριστές της Βελέζ παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο, αλλά μεγάλη προσοχή υπάρχει στην άμυνα. Ο προπονητής Φέντα Ντούντιτς έχει δημιουργήσει μία δυνατή ομάδα, οι παίκτες βρίσκονται μαζί για πολύ καιρό και γνωρίζουν ο ένας τον άλλον πολύ καλά. Είναι πολύ καλοί ειδικά στις αντεπιθέσεις. Διαθέτει γρήγορους παίκτες και το κέντρο έχει στηθεί από παίκτες που τεχνικά είναι πολύ καλοί».

Ποιό είναι το σύστημα που παίζει;

«Η Βελέζ παίζει σε διάταξη 4-3-3. Πολύ επιθετικά είναι τα δύο μπακ της, που συχνά ανεβαίνουν στην επίθεση και δημιουργούν προβλήματα στην άμυνα του αντιπάλου».

Ποιός είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας;

«Για τρεις σεζόν η ραχοκοκκαλιά της Βελέζ παραμένουν οι ίδιοι παίκτες. Άλλαξαν το πολύ δύο παίκτες κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Οι τρεις πιο επικίνδυνοι παίκτες είναι σίγουρα οι Μπραντάο, Νεμάντια Αντζούσιτς και Σαμίρ Ράντοβατς. Ο Μεχμέτ Τσόσιτς είναι επίσης επικίνδυνος. Η Βελέζ έχει σταθερότητα στην άμυνα λόγω του τερματοφύλακα Μπογκντάνοβιτς. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιον αυτός είναι ο μέσος Σαμίρ Ράντοβιτς, ο οποίος είναι από τους καλύτερος παίκτες του πρωταθλήματος στη θέση που καλύπτει».

Ο νούμερο ένα κίνδυνος για την ΑΕΚ;

«Ο Βραζιλιάνος Μπραντάο. Είναι ευφυής και τεχνικά πολύ καταρτισμένος. Είναι γρήγορος με τη μπάλα, δεν την κρατά πολύ και έχει καλό ποσοστό αξιοποιημένων ευκαιριών (Σκόραρε 3 γκολ στα ματς με την Κόλερεϊν».

Ο Βραζιλιάνος Μπραντάο που σκόραρε 3 γκολ στα ματς της Βελέζ με την Κόλερεϊν.

Ποιό είναι το αδύνατο σημείο της Βελέζ;

«Η άμυνα είναι το πιο αδύνατο σημείο της ομάδας. Φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπειρίας από ευρωπαϊκά ματς. Η Βελέζ δεν έπαιξε στην Ευρώπη για 33 χρόνια».

Γιατί το παιχνίδι δεν γίνεται στη φυσική έδρα της Βελέζ, το Μόσταρ;

«Εξαιτίας του πολέμου και της πολιτικής στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Μόσταρ ήταν μία διχασμένη πόλη. Ένα μέρος της πόλης ανήκε στους Βόσνιους, το άλλο στους Κροάτες. Το στάδιο της Βελέζ, το "Pod Bijelim brijegom" (βλέπε φώτο) είναι στην πλευρά που ανήκει στους Κροάτες. Η ομάδα Zrinjski παίζει τώρα εκεί και στην Βελέζ απαγορεύεται να παίξει σε αυτό το γήπεδο. Με την άφιξη νέων επενδυτών στην ομάδα πριν από τρία χρόνια, άρχισε να κτίζεται, το οποίο θα είναι ένα από τα ομορφότερα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Είναι ακόμα υπό κατασκευή, αλλά δεν πληρεί τα κριτήρια της UEFA για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια».

Tο στάδιο της Βελέζ, το "Pod Bijelim brijegom", είναι στην πλευρά που ανήκει στους Κροάτες.

Τί γνωρίζουν στη Βοσνία για την ΑΕΚ;

«Στη Βοσνία είναι γνωστή από τα ΜΜΕ, ειδικά όταν δικοί μας παίκτες παίζουν στην ομάδα. Πολλοί στη Βοσνία θεωρούν, ότι η ΑΕΚ είναι η μεγαλύτερη ελληνική ομάδα, αλλά δεν μπορώ να πω, ότι η ΑΕΚ έχει φανατικό κοινό στη χώρα».

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποτελεί εμβληματική μορφη τόσο της ΑΕΚ όσο και τη Βελέζ; Πως νιώθεις που ένας άνθρωπος είναι σύμβολο για δύο ομάδες σε δύο διαφορετικές χώρες;

«Ο Ντούσκο Μπάγεβιτς είναι ένας αληθινός ποδοσφαιρικός θρύλος στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Δεν είχα τη δυνατότητα να τον παρακολουθήσω ως παίκτης, αλλά σύμφωνα με αυτά που έχω ακούσει από ιστορίες του πατέρα μου και παλαιότερους συνάδελφους, είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της χώρας όλων των εποχών. Είναι ζωντανός θρύλος στο Μόσταρ και οι οπαδοί ζωγραφίζουν γκράφιτι προς τιμήν του (δείτε στη φωτογραφία). Yπάρχουν αρκετά μέσα στην πόλη. Ο Μπάγεβιτς είναι ο κορυφαίος σκόρερ της Βελέζ έχοντας πετύχει πάνω από 170 γκολ με την κόκκινη φανέλα. Πολλοί τον θεωρούν τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της ομάδας όλων των εποχών».

Γκράφιτι του Ντούσαν Μπάγεβιτς στη Ντόνια Μαχάλα

Θα είναι ο Μπάγεβιτς παρών στην αναμέτρηση;

«Οι πληροφορίες που έχουμε, λένε, ότι ο Μπάγεβιτς είναι στην Ελλάδα και δεν θα είναι στο στάδιο «Grbavica», όταν η Βελέζ υποδεχτεί την ΑΕΚ».

Με θέα το Στάρι Μοστ

Το Sportdog ζήτησε από τον Αλέξανδρο Μαργαρίτη, τον μεγαλύτερο συλλέκτη στην οικογένεια της ΑΕΚ, έναν άνθρωπο που διατηρεί το πληρέστερο αρχείο της ομάδας, να μοιραστεί μερικά φωτογραφικά ντοκουμέντα από την παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς στη Βελέζ και στην Ένωση.

Στην πρώτη φωτογραφία, φαίνεται ο Ντούσαν Μπάγεβιτς μαζί με τον συμπαίκτη του στη Βελέζ και αργότερα στην ΑΕΚ, Βλάντιτς, καθώς και τον Μάριτς.

Στη δεύτερη φωτογραφία, ο Σερβοβόσνιος προπονητής στα νιάτα του με φόντο το ορόσημο της πόλης Μόσταρ, τη γέφυρα Στάρι Μοστ, η οποία ενώνει τις όχθες του ποταμού Νερέτβα.

Η τρίτη εικόνα είναι η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία του Ντούσαν Μπάγεβιτς με τη φανέλα της Ένωσης. Όπως σημειώνει ο Αλέξανδρος Μαργαρίτης: «Είμαστε στα χρόνια της αθωότητας... σωτήριον έτος 1977 και στην ΑΕΚ μας έρχεται ένας μουντιαλικός σέντερ φορ. Η προετοιμασία της ομάδας γινόταν στην Πάρνηθα και εμείς τρέξαμε να τον γνωρίσουμε από κοντά.

Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά, ο "πατέρας" της Original 21, Δημήτρης Χατζηχρήστος, ο βοηθός του Φάντροκ, Πέτροβιτς, ο Αλέξανδρος Μαργαρίτης. Καθήμενος ο Τάσος Ίσαρης.

 

Το Βαλκανικό Κύπελλο και το χατ τρικ του Μαύρου

Η ΑΕΚ έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν τη Βελέζ Μόσταρ εφτά φορές. Οι δύο είναι για το Βαλκανικό Κύπελλο και οι πέντε σε φιλικό επίπεδο. Το 1980-81 η Ένωση ηττήθηκε 2-0 στο Μόσταρ για την 1η αγωνιστική της φάσης των ομίλων της βαλκανικής διοργάνωσης με γκολ των Σκόκατζιτς (49') και Ματίγεβιτς (89').

Στο ματς της Νέας Φιλαδέλφειας, για την 3η αγωνιστική, η ομάδα του Δικέφαλου αετού επικράτησε με σκορ 3-1. Η ομάδα από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη προηγήθηκε στο 25' με τον Μεντιέντοβιτς, στη συνέχεια όμως ο Θωμάς Μαύρος πέτυχε χατ τρικ, δίνοντας, με την ανατροπή, επικές διαστάσεις στη νίκη των κιτρινόμαυρων.

Δείτε την προϊστορία στις αναμετρήσεις ΑΕΚ - Βελέζ όπως δείχνει ο πίνακας της βάσης δεδομένων του aek.com

Η ΑΕΚ έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν τη Βελέζ Μόσταρ εφτά φορές.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags