Facebook Pixel Sportdog.gr | Hat off! "Περήφανος που είμαι ομοφυλόφιλος και Ολυμπιονίκης" - Δήλωση που κάνει τον γύρο του κόσμου
| 2021-07-27 08:09:00

Hat off! "Περήφανος που είμαι ομοφυλόφιλος και Ολυμπιονίκης" - Δήλωση που κάνει τον γύρο του κόσμου

Sportdog Team
Hat off! "Περήφανος που είμαι ομοφυλόφιλος και Ολυμπιονίκης" - Δήλωση που κάνει τον γύρο του κόσμου

Λίγη ώρα μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον τελικό των συγχρονισμένων καταδύσεων με τον Ματ Λι, ο Βρετανός Τόμας Ντάλεϊ γιόρτασε την πρώτη του νίκη στη διοργάνωση, παρέχοντας ένα θερμό μήνυμα υποστήριξης στους νέους της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Όταν ήμουν νεότερος, πάντα ένιωθα πως ήμουν εκείνος που ήταν μονάχος και διαφορετικός και 'δεν ταίριαζε', και πως υπήρχε κάτι σχετικά με μένα, που δεν θα γινόταν ποτέ τόσο καλό, όσο η κοινωνία θα ήθελε εμένα να είμαι.

Ελπίζω ότι οποιοσδήποτε νέος ανήκει στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ εκεί έξω, μπορεί να δει πως όσο μόνος και αν νιώθεις αυτή τη στιγμή, δεν είσαι μόνος», είπε ο 27χρονος αθλητής και συνέχισε: «Μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε θέλεις και υπάρχει πολύς κόσμος εκτός από την επιλεγμένη σου οικογένεια εκεί έξω, έτοιμος να σε στηρίξει».

Ο Ντάλει έστειλε το μήνυμά πλαισιωμένος απ' τους Κινέζους και Ρώσους αντιπάλους του, οι οποίοι κατέκτησαν τα ασημένια και χάλκινα μετάλλια αντίστοιχα, πράγμα που σήμαινε ότι τα μέσα ενημέρωσης και στις δύο χώρες - καμία από τις οποίες δεν επιτρέπει τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου - μετέδωσαν τα λόγια του. 

Εξήγησε προηγουμένως, ότι απέφυγε να συμμετάσχει σε διοργάνωση στη Ρωσία λίγο μετά την «αποκάλυψή» του, επειδή ένιωθε ανασφαλής, δεδομένης της ομοφοβίας και μιας σειράς αντι-ΛΟΑΤΚ νομοθετικών διατάξεων στη χώρα.

«Αισθάνομαι απίστευτα περήφανος που λέω ότι είμαι ομοφυλόφιλος και επίσης Ολυμπιονίκης», δήλωσε ο Ντάλεϊ, ο οποίος έκανε το ολυμπιακό ντεμπούτο του όταν ήταν μόλις 14 ετών: «Όταν ήμουν νεότερος, δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα πετύχαινα κάτι, εξαιτίας αυτού που ήμουν. Το να είμαι Ολυμπιονίκης τώρα, δείχνει απλά ότι μπορείς να πετύχεις τα πάντα».

Ο Ντάλεϊ ανακοίνωσε ότι είναι ομοφυλόφιλος το 2013 και είναι ένας από τους τουλάχιστον 142 αθλητές ΛΟΑΤΚΙ που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο - αριθμός ρεκόρ σύμφωνα με την ΜΚΟ GLAAD. 

Το 2017 παντρεύτηκε τον Ντάστιν Λανς Μπλακ, έναν Αμερικανό σεναριογράφο και σκηνοθέτη που κέρδισε το βραβείο της Ακαδημίας το 2008 για το αρχικό σενάριο του «Milk», μιας βιογραφίας του πολιτικού και ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, Χάρβεϊ Μιλκ. Το πρώτο παιδί του ζευγαριού γεννήθηκε το 2018.

Ο Ντάλεϊ και ο συναθλητής του στις καταδύσεις, Μάτι Λι, συγκέντρωσαν 471.81 βαθμούς στον τελικό της συγχρονισμένης κατάδυσης από βατήρα 10 μέτρων, επικρατώντας των Κινέζων, Τσάο Γιουάν/Τσεν Αϊσεν (470.58 βαθμούς) και των Ρώσων, Αλεκσάντρ Μπόνταρ και Βίκτορ Μινμπάεφ, που πήραν την 3η θέση με 439.92 βαθμούς.

Η νίκη της ομάδας της Μεγάλης Βρετανίας σηματοδοτεί την πρώτη ήττα για την Κίνα στο αγώνισμα, από το 2004. Ο Ντάλεϊ έχει πλέον αγωνιστεί σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεκινώντας από το Πεκίνο το 2008.

Το 2009 κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο ατομικό από βατήρα 10 μέτρων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κατάδυσης. Κέρδισε επίσης χάλκινα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έφτασε στην κορυφή του βάθρου στους Αγώνες.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags