Facebook Pixel Premier League: Από τον Ρούνεϊ στον… δανεισμό του Κέιν – Οι κορυφαίες μεταγραφές της Premier στην deadline day
Ποδόσφαιρο
| 2021-08-31 20:00:00

Από τον Ρούνεϊ στον… δανεισμό του Κέιν – Οι κορυφαίες μεταγραφές της Premier στην deadline day

Του Μιχάλη Σοφιανού
Από τον Ρούνεϊ στον… δανεισμό του Κέιν – Οι κορυφαίες μεταγραφές της Premier στην deadline day

Σίγουρα η τελευταία μέρα των μετακινήσεων στο καλοκαιρινό… παζάρι έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για τις ομάδες, που έχουν 24 ώρες στην διάθεσή τους για να κάνουν το… μπαμ, όσο και για τους οπαδούς που περιμένουν την μεγάλη κίνηση έστω και την ύστατη ώρα.

Premier League: Βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν την λήξη της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου και για αυτή την αγωνιστική χρονιά και σε όλη την Ευρώπη οι διεργασίες της τελευταίας στιγμής είναι κάτι πολύ σύνηθες. Ιδιαίτερα στην Αγγλία η συγκεκριμένη ημέρα... κυκλώνεται από τους οπαδούς των ομάδων, από την Premier League μέχρι και την… τελευταία κατηγορία, και με σύμμαχο τις ζωντανές εκπομπές των αθλητικών καναλιών ζουν 24 ώρες αγωνίας περιμένοντας την μεταγραφή που θα αλλάξει τη νέα χρονιά.

Ας θυμηθούμε όμως τα 10 μεγαλύτερα deal που έγινα στο Νησί την τελευταία ημέρα των μεταγραφικών κινήσεων.

Γουέιν Ρούνεϊ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (27 εκατομμύρια λίρες)

Ο Άγγλος επιθετικός έγινε Κόκκινος Διάβολος στις 31 Αυγούστου 2004, με την Γιουνάιτεντ να πληρώνει 20 εκατομμύρια λίρες και άλλα 7 σε μπόνους. Στη νέα του ομάδα αγωνίστηκε 559 φορές, έχοντας την έκτη θέση των περισσότερων συμμετοχών, ενώ σημείωσε 253 γκολ, τα περισσότερα που έχει βάλει κάποιος στον σύλλογο και μετατράπηκε σε έναν από τους θρύλους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Κλοντ Μακελέ στην Τσέλσι (16 εκατομμύρια λίρες)

Τεράστιος ντόρος είχε γίνει όταν τις τελευταίες ώρες της deadline των μεταγραφών το 2003 η Τσέλσι είχε καταφέρει να αγοράσει τον Γάλλο μέσο από την Ρεάλ Μαδρίτης. Μάλιστα το σοκ των Μερένχες ήταν τέτοιο που ο Ζινεντίν Ζιντάν είχε σχολιάσει τη μετακίνηση λέγοντας: "Γιατί να βάλεις χρυσά καθίσματα σε μια Bentley, όταν έχεις χάσει τον κινητήρα σου;"

Στους Μπλε ο Μακελελέ έπαιξε 217 φορές και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου που έφτιαξε ο Ζοσέ Μουρίνιο, κερδίζοντας την Premier League το 2005 και το 2006. Μάλιστα εκείνο το καλοκαίρι η Τσέλσι ήταν εντυπωσιακή στο μεταγραφικό παζάρι ξοδεύοντας 111 εκατομμύρια λίρες, όμως η μετακίνηση του Γάλλου ήταν αυτή που άξιζε περισσότερο.

Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (30,75 εκατομμύρια λίρες)

Μπορεί οι πάντες το καλοκαίρι του 2008 να πίστευαν ότι ο Βούλγαρος επιθετικός θα γινόταν παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι, όμως κανείς δεν είχε υπολογίσει την παρουσία του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

"Αυτή είναι μια μεταγραφή κλειδί. Ο Ντίμιταρ είναι ένας από τους καλύτερους και πιο εντυπωσιακούς επιθετικούς το παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Το στυλ του και οι ικανότητές του, θα δώσουν στην ομάδα διαφορετική διάσταση, ενώ είμαι σίγουρος ότι θα είναι από τους πιο δημοφιλείς παίκτες του συλλόγου", είχε πει ο Φέργκι.

Και φυσικά είχε απόλυτο δίκιο, μιας και λατρεύτηκε από τον κόσμο των Κόκκινων Διαβόλων, αλλά και άλλων ομάδων, μιας και αγωνίστηκε 100 φορές με την Γιουνάιτεντ, σκοράροντας 48 γκολ, πριν αποχωρήσει με προορισμό τη Φούλαμ το 2012.

Ούγκο Γιορίς και Κλιντ Ντέμπσεϊ στην Τότεναμ

Σε δύο εντυπωσιακές κινήσεις είχαν προχωρήσει τα Σπιρούνια την τελευταία μέρα των μεταγραφών το 2012, φέρνοντας τον Γάλλο τερματοφύλακα για 17 εκατομμύρια λίρες και τον Αμερικάνο επιθετικό έναντι 6 εκατομμυρίων λιρών στο Λονδίνο. Το ίδιο καλοκαίρι είχαν έρθει ο Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ, ο Γιαν Βεργκότεν και ο Μούσα Ντεμπελέ φτιάχνοντας μια εκπληκτική ομάδα.

Το γεγονός ότι ο Γιορίς είναι ακόμα και σήμερα, 9 χρόνια μετά, βασικός δείχνει το πόσο μεγάλη μεταγραφή ήταν αυτή, ενώ ο Ντέμπσεϊ με την μεταγραφή του έγινε ο υψηλότερα αμειβόμενος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος στις ΗΠΑ.

Άσλεϊ Κόουλ στην Τσέλσι ( 5 εκατομμύρια λίρες)

Για πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος αριστερός μπακ στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και αυτός είναι ο λόγος που η Τσέλσι έκανε την κίνησή της για τον αποκτήσει από την Άρσεναλ, την τελευταία μέρα των μεταγραφών το 2006.

Οι Μπλε κατάφεραν να πείσουν τους Κανονιέρηδες για τη μεταγραφή, μιας και έδωσαν σαν αντάλλαγμα τον Γκαλάς και πέντε εκατομμύρια λίρες, ώστε να ολοκληρώσουν το deal. Η μετακίνηση έγινε γνωστή με κοινή δήλωση των δύο συλλόγων, μόλις μια ώρα πριν την λήξη της διορίας. Ο Άγγλος έπαιξε πάνω από 200 φορές με τους Μπλε και κατέκτησε τέσσερα Κύπελλα Αγγλίας, ένα πρωτάθλημα και ισάριθμα Europa και Champions League.

Λούκας Μόουρα στην Τότεναμ (23 εκατομμύρια λίρες)

Ο Βραζιλιάνος, που πολλοί είναι αυτοί που θα ισχυριστούν πως είναι ο λόγος που τα Σπιρούνια βρέθηκαν στον τελικό του Champions League το 2019 με το χατ τρικ του, ήρθε στο Λονδίνο την τελευταία μέρα των μεταγραφών του 2018-19 για 23 εκατομμύρια λίρες.

Ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής έχει αγωνιστεί πάνω από 100 φορές με την Τότεναμ και πρόκειται για μια μεταγραφή κυριολεκτικά των τελευταίων λεπτών για την ομάδα του Λονδίνου.

Χάρι Κέιν δανεικός στην Νόριτς

Την στιγμή που Γιορίς και Ντέμπσεϊ ερχόντουσαν στο Λονδίνο, ο Άγγλος επιθετικός έφευγε δανεικός με προορισμό τη Νόριτς. Μπορεί στα Καναρίνια ο Άγγλος σούπερ σταρ να έπαιξε μόλις πέντε φορές, λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού που είχε, όμως ακόμα αναφέρει πως αυτός ο δανεισμός του είναι αυτός που τον έκανε τον επιθετικό που είναι σήμερα.

"Ίσως αυτή η περίοδος ήταν η πιο δύσκολη. Ήμουν 19 ετών και σκεφτόμουν πως αν δεν μπορώ να παίξω στην Νόριτς και την Λέστερ, που ήταν στην Championship, πως θα μπορέσω να επιστρέψω στην Premier League. Πηγαίνοντας στα Καναρίνια ήταν ένα βήμα για μένα να αποδείξω ότι μπορώ να σκοράρω στην κορυφαία κατηγορία. Όμως δεν το είδα σαν την τελευταία μου ευκαιρία. Κάθε φορά που πήγαινα δανεικός το μοναδικό πράγμα στο μυαλό μου ήταν να επιστρέψω και να παίξω για την Τότεναμ", έχει πει ο Χάρι Κέιν.

Κάρλος Τέβεζ και Χαβιέ Μασεράνο στην Γούεστ Χαμ

Το 2006 τα Σφυριά προχώρησαν όχι σε μια, αλλά σε δύο πολύ ηχηρές μεταγραφές ακριβώς με το φινάλε της περιόδου, μιας και απέκτησαν τόσο τον Κάρλος Τέβες, όσο και τον Χαβιέ Μασεράνο. Ο έμπειρος φορ μπορεί να σκόραρε μόλις 7 φορές με τον σύλλογο του Λονδίνου, όμως όλα ήταν στους 10 τελευταίους αγώνες, την στιγμή που η Γουέστ Χαμ έδινε την δική της μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού, κάνοντάς τον μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του κλαμπ. Βέβαια η πορεία του σε Μάντσεστερ Σίτι, Γιουνάιτεντ και Γιουβέντους, όπου πέτυχε πάνω από 100 τέρματα σε κάθε ομάδα, δείχνουν για πόσο μεγάλο ποδοσφαιριστή μιλάμε.

Από την άλλη ο Χαβιέ Μασεράνο αγωνίστηκε πέντε φορές με την Γουέστ Χαμ, μιας και την θέση στην βασική ενδεκάδα στο κέντρο είχε ο Χάιντεν Μούλινς. Παρόλα αυτά η πραγματική αξία του Αργεντίνου φάνηκε αργότερα, τόσο σε Λίβερπουλ, όσο και σε Μπαρτσελόνα όπου έπαιξε σχεδόν 300 αγώνες σε αυτές τις ομάδες, όπου πέρασε 11 χρόνια της καριέρας του.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags