Facebook Pixel Champions League: Από την Λα Κορούνια μέχρι το... έπος του Άμστερνταμ – Οι αγώνες που σόκαραν το Champions League (BINTEO)
Ποδόσφαιρο
| 2021-09-14 16:29:00

Από την Λα Κορούνια μέχρι το... έπος του ΠΑΟ - Οι αγώνες που σόκαραν το Champions League (Vid)

Του Μιχάλη Σοφιανού
Από την Λα Κορούνια μέχρι το... έπος του ΠΑΟ - Οι αγώνες που σόκαραν το Champions League (Vid)

Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση κάνει πρεμιέρα και είναι έτοιμη να προσφέρει τεράστιες συγκινήσεις σε όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου και θυμόμαστε τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού.

Champions League: Η μέρα που οι περισσότεροι ποδοσφαιρόφιλοι, για να μην πούμε όλοι, έφτασε και η διοργάνωση που τραβάει τα βλέμματα όλου του πλανήτη κάνει εκκίνηση. Όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης μπαίνουν στην αφετηρία, με στόχο τον τελικό της Αγίας Πετρούπολης, που είναι προγραμματισμένος για τις 28 Μαΐου και το κύπελλο με τα "μεγάλα αυτιά". Όμως το συναρπαστικό του Champions League δεν είναι άλλο από τις ομάδες… έκπληξη που κάθε χρόνο εμφανίζονται κάνοντας, άλλοτε μεγάλο και άλλες φορές μικρότερο… κρότο, δίνοντας το απαραίτητο αλατοπίπερο στην διοργάνωση. Άλλωστε από το 1992, που υπάρχει το νέο φορμάτ, δεν είναι λίγες οι ομάδες που… σόκαραν την Ευρώπη.

Ντιναμό Κιέβου 2-0 Ρεάλ Μαδρίτης (17/3/1999)

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στα προημιτελικά της διοργάνωσης και τα τρομερά παιδιά του Βαλερί Λομπανόφσκι κατάφεραν και έγραψαν… ιστορία. Στην πρώτη αναμέτρηση στην Μαδρίτη οι Ουκρανοί κατάφεραν και πήραν ένα υπερπολύτιμο 1-1, με τους Μερέχνες να ξέρουν πως για να πάρουν την πρόκριση θα έπρεπε να σκοράρουν στο Κίεβο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε… ποτέ, με τον σούπερ σταρ της Ντιναμό, Αντρέι Σεφτσένκο, να οδηγεί τους γηπεδούχους στο τελικό 2-0 και σε μια επική πρόκριση στα ημιτελικά. Βέβαια το… θαύμα δεν θα έχει συνέχεια, μιας εκεί αντιμετώπισαν την Μπάγερν Μονάχου, όπου και αποκλείστηκαν.

Μπάτε Μπόρισοφ 3-1 Μπάγερν Μονάχου (2/10/2012)

Οι Βαυαροί μπορεί να είναι από τις πιο σταθερές ομάδες τις διοργάνωσης, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που πέφτουν θύματα σοβαρών εκπλήξεων. Ένα από τα πιο απροσδόκητα αποτελέσματα των Γερμανών ήταν εκείνο στην Λευκορωσία, όπου στην φάση των ομίλων ταπεινώθηκαν με 3-1 από την… άσημη Μπάτε. Σοβαρή ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα ήταν το rotation που είχε κάνει ο τεχνικός της ομάδας, ενώ το γεγονός που κάνει τη νίκη των Λευκορώσων ακόμα πιο σημαντική είναι πως η Μπάγερν στο τέλος της… διαδρομής ήταν αυτή που κατέκτησε το κύπελλο στον τελικό του Γουέμπλεϊ.

Μπαρτσελόνα 1-2 Ρούμπιν Καζάν (20/10/2009)

Μια ήττα από την… μικρούλα Ρούμπιν είναι κάτι… απαράδεκτο για τους μεγάλους της Ευρώπης, όπως και η Μπαρτσελόνα, ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει στην έδρα της. Οι Ρώσοι κατάφεραν και ξεπέρασαν το σοκ της ισοφάρισης με την έναρξη του δευτέρου μέρους από τον Ιμπραΐμοβιτς και έδωσαν την… χαριστική βολή στους Μπλαουγκράνα με τον Καραντενίζ στο 73'. Η αξία των Καταλανών εκείνη την περίοδο, έχοντας παίκτες μύθους για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, κάνει ακόμα μεγαλύτερη τη νίκη της Ρούμπιν.

Σέλτικ 2-1 Μπαρτσελόνα (8/11/2012)

Οι Καταλανοί είναι πρωταγωνιστές σε ακόμα μια σούπερ έκπληξη στο Champions League. Η σεζόν για την Μπαρτσελόνα ήταν από την αρχή… περίεργη, μετά την φυγή του Πεπ Γκουαρντιόλα και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Τίτο Βιλανόβα και εκείνο το βράδυ στη Γλασκόβη ήταν σίγουρα μια ηχηρή… σφαλιάρα. Βέβαια το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα του αγώνα, μιας και οι Κέλτες είχαν μόλις 5 σουτ, απέναντι σε 23 των Μπλαουγκράνα, ενώ παράλληλα οι γηπεδούχοι είχαν μόλις το 11% στην κατοχή της μπάλας. Βέβαια αυτό που μετράει είναι τα γκολ και αυτά των Γουανιάμα και έδωσαν στους Bhoys μια ιστορική νίκη.

Χέλσιμποργκ 1-0 Ίντερ (9/8/2000)

Μπορεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα να έγινε στην προκριματική φάση της διοργάνωσης, όμως και πάλι πρόκειται για μια απίστευτη έκπληξη, μιας και οι Νερατζούρι δεν κατάφεραν να φτάσουν στην φάση των ομίλων. Ο απίθανοι Σουηδοί, κατάφεραν και πήραν προβάδισμα πρόκρισης, με τέρμα του Μάικλ Χάνσον στον πρώτο αγώνα και παρά το γεγονός ότι οι πάντες πίστευαν πως οι Νερατζούρι στο Μιλάνο θα ανατρέψουν το σκορ, το τελικό 0-0 σόκαρε την ποδοσφαιρική Ευρώπη.

ΑΠΟΕΛ 1-0 Λυών (8/3/2012)

Οι Κύπριοι είχαν κάνει την Ευρώπη να… παραμιλάει εκείνη την σεζόν μιας και κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αντιμετώπισαν την Ρεάλ Μαδρίτης. Η πρόκρισή τους από τον όμιλο, με Πόρτο, Σαχτάρ και Ζενίτ, είχε θεωρηθεί τεράστια επιτυχία για το κυπριακό ποδόσφαιρο, όμως οι Πορτοκαλί δεν έμειναν εκεί. Στην φάση των 16 οι Γάλλοι που αντιμετώπισαν ήταν μια από τις ισχυρότερες ομάδες στην Ευρώπη, έχοντας κατακτήσει 7 συνεχόμενα πρωταθλήματα και η νίκη τους με 1-0 στο Λυών έκανε τους πάντες να πιστέψουν πως θα είναι αυτοί που θα προκριθούν στα προημιτελικά. Οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ όμως είχαν άλλη άποψη και ένα γκολ του Μαντούκα έστειλε τον αγώνα αρχικά την παράταση και μετά στα πέναλτι. Εκεί ο θρίαμβος των Κυπρίων θα ολοκληρωθεί, μιας και θα είναι πιο εύστοχοι, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι τερματοφύλακας της Λυών εκείνη την εποχή ήταν ο Ούγκο Γιορίς.

Βασιλεία 2-1 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (7/12/2011)

Τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων και οι Κόκκινοι Διάβολοι χρειάζονται μόλις έναν βαθμό για να περάσουν στις νοκ άουτ φάσεις της διοργάνωσης, ενώ οι Ελβετοί αποκλειστικά τη νίκη. Η Βασιλεία όμως ήταν έτοιμη εκείνο το βράδυ να γράψει… ιστορία και μόλις στο 9' θα ανοίξει το σκορ με τον Στρέλερ, ενώ το σοκ για τους Άγγλους θα γίνει μεγαλύτερο όταν ο αρχηγός τους, Νεμάνια Βίντιτς, θα αποχωρήσει τραυματίας. Το έπος των Ελβετών θα ολοκληρωθεί στο 84' όταν ο Αλεξάντερ Φρέι θα κάνει το 2-0, ενώ το τέρμα του Φιλ Τζόουνς δεν θα ανατρέψει την κατάσταση. Αυτή η ήττα έκανε την Γιουνάιτεντ να μην περνάει την φάση των ομίλων, μόλις για τρίτη φορά σε 17 συμμετοχές, ενώ αντίθετα η Βασιλεία κατέγραψε την δεύτερη συμμετοχή της στην φάση των 16.

Μονακό 3-1 Ρεάλ Μαδρίτης (6/4/2004)

Οι Μονεγάσκοι εκείνης της εποχής μπορεί να είχε ένα εκπληκτικό σύνολο, με παίκτες όπως τον Πατρίς Εβρά, Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ, Λουντοβίκ Ζιουλί, Φερνάντο Μοριέντες και τον… δικό μας Άκη Ζήκο στις τάξεις τους, όμως και πάλι η ανατροπή που πέτυχαν απέναντι στην Βασίλισσα στον προημιτελικό της σεζόν 2003-04 είναι ακόμα και σήμερα μια τεράστια έκπληξη. Οι Μαδριλένοι είχαν πάρει ισχυρό προβάδισμα στον πρώτο αγώνα κερδίζοντας με 4-2 στο Μπερναμπέου και οι όλοι θεώρησαν ότι η υπόθεση πρόκριση είχε τελειώσει  ότι ο Ραούλ στο 36' άνοιξε το σκορ στο "Λουί Ντε". Τα πράγματα όμως άλλαξαν πλήρως στο όταν αρχικά ο Ζιουλί ισοφάρισε στο 45', ενώ ο Μοριέντες, που αγωνιζόταν δανεικός από τη Ρεάλ, θα δώσει στο 48' προβάδισμα στους Μονεγάσκους. Την επική ανατροπή θα ολοκληρώσει στο 66' ο αρχηγός της Μονακό, σημειώνοντας το δεύτερο δικό του τέρμα, δίνοντας παράλληλα την πρόκριση στα ημιτελικά στην ομάδα του.

Ντεπορτίβο Λα Κορύνια 4-0 Μίλαν (7/4/2004)

Μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές και εκπλήξεις όλων των εποχών, όχι μόνο στο Champions League, αλλά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είχε συμβεί στο Ριαθόρ το 2004. Οι Ισπανοί ήξεραν ότι για προκριθούν θα έπρεπε να γυρίσουν το 4-1 του Μιλάνο και μάλιστα απέναντι στου Ροσονέρι που ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Οι Γαλιθιάνοι, όμως, ήταν βγαλμένοι από… κόμικ και με τέρματα των Παντιάνι, Βαλερόν, Λούκε και Φραν Γκονζάλες έφτασαν στο τελικό 4-0 γράφοντας μια από τις πιο χρυσές στιγμές της ιστορίας τους.

Άγιαξ 0-1 Παναθηναϊκός (3/4/1996)

Ήταν η μέρα που οι Πράσινοι κατάφεραν να σοκάρουν ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ευρώπη. Η ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα αντιμετώπιζε τα "τρομερά μωρά" του Λουίς Φαν Χάαλ, αήττητα για 19 αγώνες εντός έδρας, για την πρώτη αναμέτρηση των ημιτελικών του Champions League. Οι Ολλανδοί ήταν πρωταθλητές Ευρώπης εκείνη την περίοδο και το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσουν και το δεύτερο σερί, όμως εκείνο το βράδυ στο Άμστερνταμ έμειναν αποσβολωμένοι να κοιτάνε τα πανηγύρια των φίλων του Τριφυλλιού, στον τελευταίο αγώνα τους στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η στιγμή που… παγώνει τους Ολλανδούς θα έρθει στο 87' όταν μετά από μια εκπληκτική κούρσα του Δώνη, η μπάλα θα φτάσει στον Βαζέχα που θα πλασάρει τον Φαν ντε Σάαρ κάνοντας το 0-1, δίνοντας στους Πράσινους μια από τις πιο μεγάλες νίκες στην ιστορία τους.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags