Facebook Pixel Μπαρτσελόνα: Το.. μαύρο κουτί της Μπαρτσελόνα – Η απόρριψη των Εμπαπέ, Χάαλαντ και η καταστροφή ενός project
Ποδόσφαιρο
| 2021-09-15 16:18:00

Το... μαύρο κουτί της Μπαρτσελόνα – Η απόρριψη των Εμπαπέ, Χάαλαντ και η καταστροφή ενός project

Του Μιχάλη Σοφιανού
Το... μαύρο κουτί της Μπαρτσελόνα – Η απόρριψη των Εμπαπέ, Χάαλαντ και η καταστροφή ενός project

Οι Μπλαουγκράνα είναι βυθισμένοι σε ένα οικονομικό τέλμα, που δείχνει να πρόκειται να κρατήσει πολλά χρόνια, έχοντας περάσει από σύλλογο πρότυπο στο "μαύρο πρόβατο" τόσο του ισπανικού όσο και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Μπαρτσελόνα: Οι Καταλανοί την Τρίτη (14/9) βίωσαν ακόμα μια… μαύρη μέρα στην ιστορία του συλλόγου καθώς όχι μόνο έχασαν στην πρεμιέρα του Champions League από την Μπάγερν Μονάχου, κάτι που είχε να συμβεί από τις 17 Σεπτεμβρίου 1997 όταν γνώριζαν την ήττα από τη Νιούκαστλ με 3-2, αλλά παράλληλα για 90 λεπτά δεν είχαν σουτ στον στόχο. Και μπορεί η ήττα να μην σημαίνει τίποτα, που στην συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει πάρα πολλά, η μη δημιουργία κλασσικής ευκαιρίας να σκοράρει δείχνει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει και δεν θυμίζει σε τίποτα τις ομάδες του όχι μακρινού παρελθόντος.

Η Μασία την οδηγεί στην δόξα

Οι Μπλαουγκράνα μπορεί για πολλά χρόνια να ήταν στην σκιά της μισητής Ρεάλ Μαδρίτης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έχοντας εκλάμψεις όπως η κατάκτηση του Champions League το 1992 ή το κύπελλο Κυπελλούχων το 1997, όμως μέσα από μεθοδική οργάνωση κυρίως των ακαδημιών της, δημιουργήθηκε μια ομάδα θαύμα από το 2008 μέχρι το 2012. Εκείνη την περίοδο, υπό την ηγεσία ενός ανθρώπου που γνώριζαν όσο λίγοι τον οργανισμό, τον Πεπ Γκουαρντιόλα, όχι μόνο κατέκτησε τα πάντα αλλά για πολλούς παρουσίασε ένα από τα καλύτερα σύνολα στην ιστορία του αθλήματος. Η συνέχεια τόσο με τον Τίτο Βιλανόβα, όσο και με τον Λουίς Ενρίκε θα παρόμοια, με τους τίτλους να συνεχίσουν να έρχονται, όμως τα… καμπανάκια είχαν αρχίσει να ηχούν. Και όταν μιλάμε για καμπανάκια, εννοούμε τόσο αγωνιστικά όσο κυριότερο οικονομικά.

Πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού η Μπάρτσα κατάφερε να γίνει ο πρώτος σύλλογος στην ιστορία όλων των αθλημάτων που είχε έσοδα πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια τον χρόνο, ενώ μόλις δύο χρόνια μετά το χρέος της αγγίζει τα 1,4 δις., με την La Liga  να της απαγορεύει να ξοδέψει χρήματα, που δεν είχε, με αποτέλεσμα να χάσει τον μεγάλο αστέρα της, Λιονέλ Μέσι, χωρίς να βάλει στα ταμεία της ούτε ένα ευρώ. Τι άλλαξε όμως μέσα σε 10 περίπου χρόνια και το "Καμάρι της Καταλονίας" έφτασε από το ζενίθ στο… ναδίρ. Βασικό κομμάτι του προβλήματος είναι ότι οι Μπαλουγκράνα κατάφεραν και έφτασαν στην κορυφή χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο δικά της παιδιά, "προϊόντα" της ιστορικής Μασία, που έκανε τον σύλλογο να μην χρειάζεται τεράστια ποσά για να αγοράσει ποδοσφαιριστές. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι φίλοι της Μπαρτσελόνα έλεγαν ότι εμείς δημιουργούμε Galacticos και δεν τους αγοράζουμε.

Η αλλαγή φιλοσοφίας που θα εξελιχθεί σε… τραγωδία

Η κατάσταση έδειξε να αλλάζει άρδην όταν το 2015 ανέλαβε την προεδρία του συλλόγου, ο φιλικός προς τον Τύπο τότε, Ζοζέπ Μαρία Μπερτομέου, με υποσχέσεις για αγορά, ξαναγράφουμε ΑΓΟΡΑ, μεγάλων αστεριών κάτι που θα αποδειχθεί καταστροφικό. Οι μεταγραφές θα είναι… άμεσες, με τον αθλητικό διευθυντή, Αντόνιο Θουμπιθαρέτα, να φέρνει στο Καμπ Νόου τους Νεϊμάρ και Λουίς Σουάρες, που μαζί με τον Λιονέλ Μέσι θα δημιουργήσουν τους θρυλικούς "MSN", μια από τις καλύτερες τριπλέτες στην ιστορία του συλλόγου. Η πτώση αρχίζει το 2017, όταν ο οργανισμός θα πουλήσει τον Βραζιλιάνο για 220 εκατομμύρια στην Παρί, χωρίς ποτέ να μπορεί να τον αντικαταστήσει. Βέβαια το ποσό αυτό δεν μπήκε ποτέ ολόκληρο στα ταμεία του συλλόγου, μιας και υπήρχαν φόροι, χρήματα σε μάνατζερ και πολλά άλλα… Η Μπαρτσελόνα αποφασίζει εκείνη τη σεζόν να απορρίψει τον Κιλιάν Εμπαπέ(!!!), όπως και τον νεαρό τότε Έρλινγκ Χάαλαντ γιατί "δεν ήταν παίκτης για το μοντέλο του συλλόγου" και να αγοράσει για 145 εκατομμύρια περίπου τον Ουσμάν Ντεμεπλέ από τη Ντόρτμουντ.

Έξι μήνες αργότερα οι Καταλανοί θα δώσουν άλλα 160 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν τον Φιλίπ Κοουτίνιο από την Λίβερπουλ. Λίγο καιρό μετά θα δαπανηθούν 75 εκατομμύρια για να έρθει από τον Άγιαξ, ο Φρένκιε Ντε Γιόνγκ, παίκτης που ήταν οπαδός του συλλόγου από μικρό παιδί, απορρίπτοντας τις Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεντ Ζερμέν. Και σίγουρα ο Ολλανδός μπορεί να είναι ένας αξιόλογος ποδοσφαιριστής, όμως όπως δήλωνε αργότερα ο μάνατζερ Χασάν Τσεντιγκάγια, που συμβουλεύει τον Άγιαξ, το ποσό που πήραν στο Αίαντα ήταν περίπου το διπλάσιο από αυτό που ήλπιζαν.

Από τον Νεϊμάρ στον Γκριεζμάν ένας… Μέσι δρόμος

Η πίεση θα γίνει μεγαλύτερη, όταν ο Νεϊμάρ θα στείλει μήνυμα στον Λιονέλ Μέσι ότι θέλει να φύγει από την Παρί, με τον Αργεντίνο να καλεί τον Μπερτομέου και να του λέει πως πρέπει να αγοραστεί ο Βραζιλιάνος για να επανέλθει η ομάδα στους ευρωπαϊκούς τίτλους. Το ίδιο θα πει και στα Μέσα. Οι Καταλανοί θα σκεφτούν τη συγκεκριμένη κίνηση, όμως θα αποφασίσουν να μην δώσουν το ποσό των 200 εκατομμυρίων για να φέρουν τον Βραζιλιάνο, θεωρώντας πως είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς. Τότε τα πρώτα οικονομικά προβλήματα θα κάνουν αισθητά την εμφάνισή τους, κυρίως λόγω των αποτυχημένων μεταγραφικών κινήσεων, αλλά και των ποσών που έπαιρνε ο Λιονέλ Μέσι από το συμβόλαιό του. Μάλιστα τότε η El Mundo είχε δημοσιεύσει ότι από το 2017 μέχρι το 2021 ο Αργεντίνος πήρε παραπάνω από 555 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που διέψευσε τόσο η Μπαρτσελόνα, όσο και η πλευρά Μέσι.  

Τελικά το καλοκαίρι του 2019 δεν θα επιστρέψει ο Νεϊμάρ, με τους Καταλανούς να δηλώνουν "Συγγνώμη, κάναμε τα πάντα, όμως δεν μπορεί να έρθει", όμως θα προχωρήσουν σε ακόμα μια κίνηση που θα αποδειχθεί τραγική, αγοράζοντας με 120 εκατομμύρια τον Αντουάν Γκριεζμάν από την Ατλέτικο Μαδρίτης, που ένα χρόνο νωρίτερα είχε αρνηθεί να γίνει κάτοικος Βαρκελώνης. Η αποτυχία του οργανισμού να αγοράσει τον Βραζιλιάνο θα εκνευρίσει παραπάνω, τον ήδη θυμωμένο με την πολιτική του συλλόγου Μέσι, με την σχέση του με τον Μπερτομέου να χαλάει σε τεράστιο βαθμό.

Η συνέχεια του... δράματος

Συνολικά από το 2014 μέχρι το 2019 η Μπαρτσελόνα θα ξοδέψει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για μεταγραφές, ποσό πολύ μεγαλύτερο από κάθε άλλη ομάδα, όμως κάθε χρόνο ήταν και χειρότερη αγωνιστικά. Τον Ιανουάριο του 2020 θέλει να αγοράσει επιθετικό, για να αντικαταστήσει τον τραυματία Λουίς Σουάρες, με τον Σεντρίκ Μπακαμπού, της Μπεϊγίν Γκουάν, βασικό στόχο. Ο ποδοσφαιριστής θα φύγει από το Χονγκ Κονγκ με προορισμό τη Βαρκελώνη, όμως λίγο πριν την προσγείωση βλέπει ένα μήνυμα από τον αθλητικό διευθυντή της Μπάρτσα, Ερίκ Αμπιντάλ, που του έλεγε πως τελικά ο παίκτης που θα αποκτηθεί είναι ο Δανός Μάρτιν Μπρέθγουεϊτ, από την Μίντλεσμπρο που αγωνιζόταν στην Championship. Θα ακολουθήσει ακόμα μια μεταγραφή, αυτή του 21 ετών, Φερνάντες από την Παλμέιρας που θα αγωνιστεί συνολικά 17 λεπτά και η τρύπα στα οικονομικά θα συνεχίζει να μεγαλώνει…

Σύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου το έλλειμα που θα υπήρχε θα έπρεπε να εξοφληθεί από τα μέλη του ΔΣ, ενώ για να μπορεί ο σύλλογος να είναι εντός των κανονισμών θα έπρεπε μέχρι την λήξη του οικονομικού έτους, την 1η Ιουλίου, να μπορεί να δείξει κέρδος. Έτσι θα υπάρξει ακόμα μια…ιδέα που θα… βοηθούσε. Η Γιουβέντους θα πουλήσει στους Μπλαουγκράνα τον Μιραλέμ Πιάνιτς με 60 εκατομμύρια, ενώ θα αγοράσει την ίδια στιγμή τον Άρθουρ έναντι 72, με τα συγκεκριμένα ποσά να μην δίνονται ποτέ, αλλά να επινοούνται για λογιστικούς λόγους. Τα χρήματα που τελικά πληρώθηκαν ήταν τα 12 εκατομμύρια ευρώ, η διαφορά των δύο μεταγραφών, κάτι που τελικά βοήθησε τους δύο συλλόγους να… καθαρίσουν τα βιβλία τους, αλλά μόνο παροδικά.

Τα πράγματα στον σύλλογο θα χειροτερέψουν πολύ περισσότερο και μετά την νύχτα ντροπής και την ήττα με 8-2 από την Μπάγερν θα γιγαντωθεί. Η Μπαρτσελόνα έπρεπε να μειώσει τα έξοδα από τους μισθούς των παικτών, που πληρώνονταν αδρά, αλλά δεν μπορούσαν να βοηθήσουν πραγματικά. Ο Λουίς Σουάρες θα δεχθεί τηλέφωνο από την διοίκηση που θα τον ενημερώνει πως η ομάδα δεν τον χρειάζεται πια. Ο Ουρουγουανός θα πάει στην Ατλέτικο Μαδρίτης, όμως οι Καταλανοί θα συνεχίσουν να πληρώνουν μέρος του μισθού του. Η μοναδική κίνηση του Μπερτομέου που πραγματικά ήταν καλή, είναι η μεταγραφή του 17χρονου Πέδρι από την Λας Πάλμας με μόλις 5 εκατομμύρια, με το νεαρό να βγάζει… μάτια τόσο στο Euro όσο και στο Ολυμπιακό τουρνουά.

Το τούνελ δεν έχει φτάσει στο τέλος του…

Την ίδια στιγμή η Μπαρτσελόνα μέχρι το 2021, από το 2016, δεν μπορεί να δώσει νέο συμβόλαιο στον Λιονέλ Μέσι, γνωρίζοντας ότι στο τέλος Ιουνίου το υπάρχον λήγει. Το ακόμα πιο εξωφρενικό είναι το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό ακούγεται πως ο Αργεντίνος έχει συμφωνήσει να ανανεώσει ακόμα και το 1/4 των χρημάτων που έπαιρνε. Στο αγωνιστικό κομμάτι οι Μπλαουγκράνα θα χάσουν ένα δικό τους πρωτάθλημα και θα τερματίσουν τρίτοι, χειρότερη θέση από το 2008, με την Ατλέτικο Μαδρίτης να κατακτά τη La Liga έχοντας τον Σουάρες πρωταγωνιστή, σκοράροντας 21 τέρματα, κάτι  που έλειπε πολύ από την Μπαρτσελόνα. Τα πράγματα όμως θα γίνουν και χειρότερα…

Η διοργανώτρια αρχή θα δηλώσει ότι οι Καταλανοί θα μπορούν να ξοδέψουν για μεταγραφές 160 εκατομμύρια ή 200 για ανανεώσεις, ποσά που είναι λιγότερα από τα 1/3 των χρημάτων που έδινε ο σύλλογος τρία χρόνια πριν. Η Μπάρτσα, όμως, συνεχίζει να πληρώνει υπέρογκους μισθούς σε παίκτες και χρωστάει δόσεις σε ομάδες από αποτυχημένες μεταγραφές. Για να μπορέσει να ανανεωθεί το συμβόλαιο του Μέσι, που έχει ήδη συμφωνήσει, θα πρέπει να μειωθούν τα έξοδα. Ο Φερνάντες μαθαίνει  πως η συνεργασία του τερματίζεται μέσω mail με τον ίδιο να αντιδρά και να θέλει να κινηθεί νομικά εναντίον της ομάδας. Η Μπάρτσα θα προσπαθήσει να πουλήσει κάποιους από τους παίκτες με μεγάλα συμβόλαια, όμως ο Ουσμάν Ντεμπελέ είναι τραυματίας, ο Κουτίνιο προσπαθεί να αναρρώσει, ενώ οι σύλλογοι της Ευρώπης, γνωρίζοντας τα προβλήματα είναι αμείλικτοι απέναντι της. Το ίδιο και τα οικονομικά προβλήματα…

Η συνέχεια είναι γνωστή… Ο Λιονέλ Μέσι είναι παίκτης της Παρί, ο Γκριεζμάν δανεικός στην Ατλέτικο και η Μπαρτσελόνα προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη ξέροντας πως και η φετινή σεζόν είναι χαμένη όχι από τον Σεπτέμβρη, αλλά από τον Ιούλιο, όμως το σημαντικότερο είναι πως πιθανά δεν θα είναι η τελευταία…

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags