Facebook Pixel ΑΕΚ - Τσίτσαν Στάνκοβιτς: "Ανθρώπινο αμορτισέρ ο μηνίσκος - Υψηλός κίνδυνος ρήξης σε τερματοφύλακες" - Τι ισχύει στην Ελλάδα
Ποδόσφαιρο
| 2021-10-24 15:00:00

"Ανθρώπινο αμορτισέρ ο μηνίσκος - Υψηλός κίνδυνος ρήξης σε τερματοφύλακες" - Τι ισχύει στην Ελλάδα

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Ανθρώπινο αμορτισέρ ο μηνίσκος - Υψηλός κίνδυνος ρήξης σε τερματοφύλακες" - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Ο τραυματισμός Στάνκοβιτς στην ΑΕΚ, το... σύνηθες φαινόμενο και η πρόληψη! Ο ειδικός στην αποκατάσταση γόνατος, Αντώνης Θεοδωρίδης, στο Sportdog για τους τραυματισμούς στον μηνίσκο.

ΑΕΚ - Τσίτσαν Στάνκοβιτς: Στην προπόνηση της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου 2021 ο Αυστριακός τερματοφύλακας αποχώρησε με ενοχλήσεις στο γόνατο.

Ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς υποβλήθηκε σε εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν, ότι έχει ένα μικρό πρόβλημα στον μηνίσκο. Την Πέμπτη όμως ένιωσε καλύτερα και αποφασίστηκε από κοινού με τον Παντελή Νικολάου να συνεχίσει κανονικά και η κατάστασή του να επανεξετάζεται. Προς το παρόν ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ αποφεύγει το χειρουργείο.

Τί είναι ο μηνίσκος, ποιοι τραυματισμοί οδηγούν αθλητές να υποβληθούν σε επέμβαση, ποιός είναι ο χρόνος αποθεραπείας και που πρέπει να δοθεί βάση; Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκε να διεισδύσει δίνοντας επιστημονικές απαντήσεις ο Ορθοπεδικός, Χειρουργός και Τραυματολόγος, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Άντωνης Θεοδωρίδης, ο οποίος είναι ειδικός στην αποκατάσταση γόνατος.

Ο επιστήμων ανέλυσε τη λειτουργία του μηνίσκου, περιέγραψε γιατί ένας τερματοφύλακας έχει αυξημένους κινδύνους να έχει τραυματισμό στο γόνατο και στο τέλος αποκάλυψε, ότι υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης! Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:

Τί είναι ο μηνίσκος;

«Υπάρχουν δύο μηνίσκοι σε κάθε γόνατο. Υπάρχει ο έσω μηνίσκος και ο έξω μηνίσκος. Ο μηνίσκος είναι ένας τύπου χόνδρος. Είναι πιο ινώδης από τον αρθρικό χόνδρο, ο οποίος είναι η λεία επιφάνεια της άρθρωσης. Οι βασικές λειτουργίες του μηνίσκου είναι δύο. Πρώτον λειτουργεί σαν αμορτισέρ. Απορροφά τους κραδασμούς και τις δονήσεις στο γόνατο, έτσι ώστε να μειωθούν οι δυνάμεις και η τριβή στον χόνδρο. Επίσης παρέχει και κάποια σταθερότητα. Είναι ισορροπιστής ανάμεσα στο μηριαίο οστό και στην κνήμη. Έχει το σχήμα κούπας που δέχεται το μηριαίο οστό αφού είναι ημισεληνοειδές».

Πόσο συνηθισμένος τραυματισμός είναι η ρήξη μηνίσκου σε αθλητές;

«Οι αθλητές είναι ευάλωτοι σε τέτοιου είδους τραυματισμούς. Γιατί στα άλματα και ιδιαίτερα στην αλλαγή κατεύθυνσης ασκούνται μεγάλες δυνάμεις στο γόνατο και στον μηνίσκο! Ο μηνίσκος είναι ευάλωτος ιδιαίτερα στην στροφή του γονάτου. Αυτή η στροφή μπορεί να προκαλέσει ρήξη μηνίσκου».

Πόσο επιβαρύνονται οι μηνίσκοι ενός τερματοφύλακα;

«Οι δυνάμεις που ασκούνται στο γόνατο αυξάνονται όσο αλλάζουν μεγαλύτερη φόρτιση και ιδιαίτερα ανάλογα με την ταχύτητα που κινείται. Στο απλό περπάτημα οι δυνάμεις που ασκούνται στο γόνατο ξεπερνούν μιάμιση με δύο φορές το σωματικό βάρος. Για παράδειγμα ζυγίζει ένας τερματοφύλακας 80 κιλά; Μπορεί να ασκηθεί περίπου δύναμη 120 μέχρι 160 κιλών. Αν όμως αρχίζει και πηδάει, κάνει άλματα, τρέχει, ιδιαίτερα όμως στην έκρηξη, οι δυνάμεις μπορεί να ξεπεράσουν πέντε μέχρι δεκαπέντε φορές το βάρος του σώματος, σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αν βάλουμε στην εξίσωση την αλλαγή κατεύθυνσης, τότε οι δυνάμεις που ασκούνται στον μηνίσκο μεγεθύνονται ακόμα περισσότερο. Τα δύο-τρία... εκρηκτικά βήματα που μπορεί να κάνει ο τερματοφύλακας είναι αρκετά για να προκαλέσουν μεγάλες δυνάμεις στον μηνίσκο και να προκαλέσουν τραυματισμό».

Οι τερματοφύλακες είναι πιο ευάλωτοι σε σχέση με τους άλλους συμπαίκτες τους;

«Ο τερματοφύλακας επειδή δεν κάνει τόσα βήματα σε σχέση με τους άλλους παίκτες δεν είναι πιο ευάλωτοι σε βάθος χρόνου. Αλλά οι εκρήξεις του τερματοφύλακας είναι μεγάλες και χρειάζεται να έχει σταθερά γόνατα, για να μπορεί να κάνει την έκρηξη. Επίσης ο τερματοφύλακας αγωνίζεται πολλή ώρα με λυγισμένα γόνατα. Ο ποδοσφαιριστής που τρέχει δεν λυγίζει τα γόνατά του τόσο πολύ όσο ο γκολκίπερ».

Αυτό τί σημαίνει;

«Λυγισμένα γόνατα σημαίνει, ότι το πίσω μέρος του μηνίσκου παίρνει πολλαπλάσιες φορτίσεις. Όσο πιο κάμπτεται το γόνατο τόσο περισσότερο ασκείται πίεση στο πίσω μέρος του μηνίσκου, ιδιαίτερα στον έσω μηνίσκο. Γι'αυτό και πολλές ρήξεις συμβαίνουν σε βαθιά καθίσματα. Αυτή όμως είναι και η πιο συνηθισμένη θέση ενός τερματοφύλακα»

Πρέπει να μείνει εκτός δράσης ένας αθλητής που παρουσιάζει θέμα στον μηνίσκο;

«Αν ένας αθλητής υψηλών απαιτήσεων έχει ρήξη μηνίσκου το λιγότερο που θα περίμενα, αν είναι συντηρητική αγωγή, είναι δύο με τέσσερις εβδομάδες ξεκούραση, για να μπορέσει να κάνει τις κινήσεις που πρέπει να κάνει ένας αθλητής χωρίς πόνο. Αν μπορούμε να τον επαναφέρουμε σε τέτοιο βαθμό σε λίγες εβδομάδες, τότε μπορεί να επιστρέψει. Αυτήν την πιθανότητα τη βρίσκω πιο μικρή από το να χρειαστεί μία αρθροσκόπηση είτε για να βγει το κομμένο κομμάτι του μηνίσκου είτε να κάνουμε συρραφή στη ρήξη του μηνίσκου. Οι επιλογές αυτές εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Για να κάνουμε συρραφή μηνίσκου χρειαζόμαστε καλή αιμοδοσία. Αν η ρήξη μηνίσκου είναι περιμετρικά, τότε υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επουλωθεί με μία συρραφή. Αν η ρήξη είναι πιο κεντρικά, επειδή έχει λιγότερη αιμοδοσία, τότε είναι λιγότερο πιθανή να γίνει μία επιτυχημένη συρραφή. Άρα βγάζουμε το κομμένο κομμάτι. Αν συνεχίσει ο αθλητής με τη ρήξη μηνίσκου ή επιστρέψει στην αγωνιστική δράση νωρίτερα απ'ότι θα έπρεπε, το σιγουρότερο είναι ότι θα συνεχίσει να πονά. Το σοβαρότερο είναι μία μικρή ρήξη να γίνει μεγαλύτερη».

Υπάρχει πιθανότητα δηλαδή να προκληθεί και ρήξη χιαστών;

«Επειδή ιδιαίτερα ο έσω μηνίσκος παρέχει σταθερότητα στο γόνατο, μειώνεται η τάση στον πρόσθιο χιαστό. Ακολούθως ο χιαστός προστατεύει τον μηνίσκο. Αλληλοπροστατεύονται. Είναι σημαντικό αν έχουμε μία μεγάλη ρήξη μηνίσκου. Ρισκάρουμε τον χόνδρο γιατί αυξάνονται ραγδαία οι δονήσεις και οι τριβές. Άρα αν πάθει πρόβλημα ο χόνδρος δημιουργείται πρώιμη αρθρίτιδα. Ρισκάρουμε και το πόσα χρόνια μπορεί να συνεχίσει να αθλείται ένας άνθρωπος αλλά και την ποιότητα της ζωής του. Άρα δεν πρέπει να βλέπουμε πόσο γρήγορα μπορεί να επιστρέψει ένας αθλητής, αλλά πόσο μπορεί να το κάνει σε καλύτερη δυνατή κατάσταση χωρίς να ρισκάρει ούτε την απόδοσή του αλλά ούτε την ποιότητα ζωής του».

Ποιός πιστεύετε, ότι είναι ο ελάχιστος χρόνος επιστροφής στην αγωνιστική δράση μετά από ρήξη μηνίσκου;

«Αν είναι υποβληθεί μερική μηνισκεκτομή, τότε η επιστροφή συνήθως είναι από τέσσερις με έξι εβδομάδες. Αλλά πρέπει να έχει μία άρτια κατάσταση και σωστή τεχνική. Γιατί μερικές φορές βλέπουμε σε ρήξη μηνίσκου, ότι δεν υπάρχει κάτι καλά στη βιομηχανική του και στην κίνηση. Άρα, για να βελτιωθεί θα πρέπει να πάρει πολύ χρόνο. Δηλαδή υπάρχει αιτία λόγω κακής τεχνικής στην κίνηση του αθλητή που πρέπει να βελτιώσουμε. Αυτό θέλει χρόνο. Αν πάμε προς συρραγή του μηνίσκου, τότε πάμε για τέσσερις μήνες για την επιστροφή. Η συρραφή του μηνίσκου, είναι πάντα προτιμότερη, γιατί πρέπει να κάνουμε το παν για να σώσουμε τον μηνίσκο. Αν σώσουμε τον μηνίσκο, λειτουργεί το αμορτισέρ καλύτερα και προστατεύει εξίσου καλά τον χόνδρο, έτσι ώστε να μην αποκτήσει πρώιμη αρθρίτιτιδα. Όσο μπορούμε να σώσουμε τον μηνίσκο με συρραφή».

Από την εμπειρία σας στην Αγγλία ποια προβλήματα έχετε εντοπίσει στην Ελλάδα σχετικά με τη ρήξη μηνίσκων;

«Αυτό που ήθελα να πω, ότι στην Ελλάδα βλέπω πάρα πολλές φορές άσκοπες μηνισκεκτομές. Αυτό μπορεί να φέρει μεν τον αθλητή πίσω γρηγορότερα στην αθλητική δραστηριότητα, αλλά δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή σε βάθος χρόνου. Αλλάζουμε την ποιότητα της ζωής στον αθλητή που είναι τραγικό. Θα συμβούλευα, ότι σε πρόβλημα μηνίσκου, αν και οι περισσότεροι ορθοπεδικοί μπορούν να κάνουν αρθροσκόπηση μέσα στο γόνατο, ιδιαίτερα όταν έχουμε αθλητές με υψηλές απαιτήσεις, ένας εξειδικευμένος γιατρός έχει τη δυνατότητα να ράψει τις περισσότερο περίπλοκες ρήξεις μηνίσκου και να έχει καλύτερο αποτέλεσμα ο αθλητής σε βάθος χρόνου».

Υπάρχει δυνατότητα πρόληψης τέτοιων τραυματισμών;

«Βεβαίως! Θα ήθελα να επισημάνω τη σημασία των προγραμμάτων πρόβλεψης τραυματισμών. Δυστυχώς είναι ένας τομέας που δεν δίνεται μεγάλη έμφαση, ακόμα και σε χώρες όπως η Αγγλία. Για την Ελλάδα, δεν το συζητώ, είναι τραγική η κατάσταση. Αυτά είναι προγράμματα για να βελτιώσουμε την τεχνική στην κίνηση του αθλητή και τη σωστή ενδυνάμωση, έτσι ώστε να μειώσουμε το ρίσκο τραυματισμού. Με περίπου 15 λεπτά με 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα επί τρεις μήνες, μειώνεται το ρίσκο τραυματισμών στα κάτω άκρα από 50% με 80%, είτε μιλούμε για προσαγωγούς, μηνίσκους, χιαστούς ή οπίσθιους μηριαίους τένοντες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατροπή στην ΑΕΚ με απόφαση Γιαννίκη - Αυτή τη μεταγραφή "έκοψε" - Ποιον ζήτησε για τον Γενάρη

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags