Facebook Pixel Εθνική Ελλάδας: "Νέος... Ρεχάγκελ για Εθνική - Δεν καταλαβαίνει από ονόματα - Θα φέρει Έλληνες που δεν ξέρει κανείς"
Ποδόσφαιρο
| 2021-12-27 20:50:00

"Νέος... Ρεχάγκελ για Εθνική - Δεν καταλαβαίνει από ονόματα - Θα φέρει Έλληνες που δεν ξέρει κανείς"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Νέος... Ρεχάγκελ για Εθνική - Δεν καταλαβαίνει από ονόματα - Θα φέρει Έλληνες που δεν ξέρει κανείς"

"Προπονητής... ψυχολόγος, θα έρθει να γράψει ιστορία στην Εθνική". Ποιος είναι ο Τζιάνι Ντε Μπιάζι που πήγε την Αλβανία στο Euro! Αλβανός δημοσιογράφος στο Sportdog για τον Ιταλό τεχνικό που φέρεται να είναι ψηλά στη λίστα των ανθρώπων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Σε αναζήτηση προπονητή βρίσκεται η Εθνική Ελλάδας μετά το διαζύγιο με τον Τζον Φαν'τ Σιπ τον Νοέμβριο του 2021. Πρόσφατα δημοσιεύματα υποστήριζαν, ότι στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τρέφουν μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπο του Τζιάνι Ντε Μπιάζι (Με δήλωσή του εξέφρασε πάντως αργά το βράδυ την επιθυμία του παραμείνει στο Αζερμπαιτζάν, ωστοσο από την ΕΠΟ επιμένουν πως βρίσκεται μέσα στη λίστα τους και θα παλέψουν την περίπτωσή του).

Πρόκειται για τον τεχνικό που οδήγησε την εθνική Αλβανίας στην τελική φάση του Euro 2016. Ο Ιταλός προπονητής είναι πολύ ψηλά στη λίστα των ανθρώπων της ΕΠΟ, στους οποίους έχουν προταθεί και άλλοι συμπατριώτες του, όπως ο Γκατούζο και ο Ντοναντόνι.

Γιατί όμως θεωρείται στους κόλπους της ομοσπονδίας, ότι ο 65χρονος Ιταλός τεχνικός με αλβανικές, έχει όλο το πακέτο; Το Sportdog επικοινώνησε με τον Νταριάν Κονόμι. Ο Αλβανός δημοσιογράφος ξετύλιξε το κουβάρι των παραστάσεων που αποκόμισε από τον πρώην ομοσπονδιακό προπονητή της χώρας του και κατέγραψε τα στοιχεία που διακρίνουν την ιδιοσυγκρασία του.

«Τεράστιο το έργο του! Ανανέωσε την εθνική. Δεν καταλαβαίνει από ονόματα και είναι πολύ καλός ψυχολόγος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο συνάδελφος στη συνέντευξη που παραχώρησε.

Ποιό ήταν το έργο του Ντε Μπιάζι στην Εθνική Αλβανίας;

«Το έργο του ήταν τεράστιο! Γιατί πέρα από την ιστορική πρόκριση στο Ευρωπαϊκό, το οποίο ήταν ένα γιγάντιο επίτευγμα για την Αλβανία, ένας άθλος, έκανε και μια ανανέωση στην ομάδα. Δηλαδή για να καταλάβετε την εποχή που ήταν στην εθνική, πρέπει να έκανε διεθνείς τουλάχιστον 60 νέους Αλβανούς ποδοσφαιριστές».

Πώς κατάφερε να φέρει αυτόν τον αέρα αλλαγής;

«Αυτό που έκανε μαζί με το επιτελείο του είναι να ψάξει να βρει Αλβανούς ποδοσφαιριστές σε όλον τον κόσμο. Αφού τους ανακάλυπτε, τους έπειθε να παίξουν στην Εθνική. Όπως ξέρετε υπάρχουν Αλβανοί που προτιμούσαν να παίξουν σαν Ελβετοί ή στην Ιταλία. Τρανταχτό παράδειγμα ο Γκάσι. Ήταν ένα από τα ταλέντα που έβγαλε και έπιασε κορυφή υπό τις οδηγίες του Ντε Μπιάζι. Επίσης ο Σαντικού ήταν ένας από αυτούς, ο οποίος είχε πετύχει ιστορικό γκολ κόντρα στη Ρουμανία, στο Euro, αφού με το τέρμα του η Αλβανία σημείωσε την πρώτη της νίκη σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης».

Θεωρείς δηλαδή, ότι ο Ντε Μπιάζι θα στραφεί σε ομογενείς ποδοσφαιριστές;

«Θα δουλέψει πολύ πάνω σε αυτό. Πολλοί στην Αλβανία αναρωτιούνταν, γιατί δεν παίρνει έστω έναν ποδοσφαιριστή από το αλβανικό πρωτάθλημα. Ο άνθρωπος απαντούσε ξεκάθαρα. “Δεν είναι για το επίπεδο της εθνικής. Ο Ντε Μπιάζι αυτό που θα κάνει είναι να ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη για να δει Έλληνες παίκτες που δεν τους ξέρει κανένας. Όπως κανείς στην Αλβανία δεν ήξερε τον Γκάσι. Πήγαινε τους έβρισε και διαπραγματευόταν. Σαν μάνατζερ».

Ποιό είναι το στυλ του ως προπονητής;

«Είναι ένας αμυντικογενής προπονητής. Δηλαδή είναι ακριβώς αυτό που θέλει η Ελλάδα. Μοιάζει στο στυλ του Ρεχάγκελ. Δεν καταλαβαίνει από ονόματα. Θυμάμαι που άφησε τον Τσάνα, τη σημαία της Εθνικής Αλβανίας κάτι σαν τον Ζαγοράκη για την Ελλάδα, στον πάγκο και προτίμησε τον Αγέτι, τον οποίο τη συγκεκριμένη συγκυρία θεωρούσε περισσότερο έτοιμο».

Ποιό παιχνίδι της Εθνικής Αλβανίας θυμάσαι χαρακτηριστικά με τον Ντε Μπιάζι στον πάγκο;

«Θυμάμαι το κορυφαίο ματς που έκανε η Αλβανία με την Ελβετία στο Euro, που το χάσαμε μεν 1-0 αλλά παίζαμε από το 25΄ με 10 παίκτες. Εμείς ξεκινήσαμε με 4-5-1. Αποβλήθηκε ο Τσάνα και περιμέναμε όλοι να βγάλει τον Γκάσι. Εκείνος κράτησε τον επιθετικό μέσα, το σύστημα έγινε 4-4-1 και παίξαμε καλή μπάλα. Είχαμε κλασικές ευκαιρίες για γκολ. Έπρεπε να πάρουμε τουλάχιστον την ισοπαλία, την οποία μας τη στέρησε ο τερματοφύλακας της Ελβετίας, Σόμερ».

Ποιο δυνατό του στοιχείο ως κόουτς ξεχωρίζεις;

«Είναι πολύ καλός ψυχολόγος. Ξέρει να συνδέεται με το περιβάλλον που δουλεύει. Όταν συστήθηκε στους παίκτες της Εθνικής Αλβανίας είχε γράψει ένα συγκλονιστικό κείμενο, το οποίο και τους διάβασε. Τους έλεγε, ότι “εκπροσωπείτε ένα μικρό έθνος. Από σήμερα πρέπει να κάνουμε κάτι ιστορικό για τα παιδιά μας! Για να σας θυμούνται όλοι όταν φύγετε από την Εθνική».

Θεωρείς, ότι αν ερχόταν στην Εθνική θα “πατούσε” επικοινωνιακά στο γεγονός, ότι η Ελλάδα διαθέτει ιστορία χιλιάδων ετών;

«Θα “πατήσει” πολύ. Έχει ιστορία στην Ιταλία. Έχει πολύ καλή δουλειά και θα κάνει ίδια καλή δουλειά. Αμφιβάλλω αν θα γίνει ποτέ θεός στην Ελλάδα όπως στην Αλβανία. Σίγουρα όμως στο ποδόσφαιρο οι επιτυχίες σε κάνουν Θεό ή αποτυχημένο. Στην Ελλάδα όμως θεωρώ, ότι θα κάνει κάτι καλό, αν συνδεθεί με το περιβαλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα επιστροφή Έλληνα άσου μετά τον Μανωλά - Σκάει ανακοίνωση - Στο... περίμενε από μεγάλη ομάδα!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags