Facebook Pixel Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Ο τελικός... κόλαση ΠΑΟ - ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ - Το πέναλτι, ο Μπάκας και ο... Καπετάνιος (ΒΙΝΤΕΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2022-02-27 09:25:00

Ο τελικός "κόλαση" ΠΑΟ-ΑΕΚ: Το πέναλτι του... βαζέλα, το ξύλο στον Μπάκα και ο... Καπετάνιος (Vid)

Του Μιχάλη Σοφιανού
Ο τελικός "κόλαση" ΠΑΟ-ΑΕΚ: Το πέναλτι του... βαζέλα, το ξύλο στον Μπάκα και ο... Καπετάνιος (Vid)

Μια διαιτητική απόφαση που άναψε... φωτιές στο ΟΑΚΑ. Ένας τελικός που έγινε ενώ στις εξέδρες οπαδοί του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ έδιναν μάχες σώμα με σώμα. Ένας πρόεδρος που επιτέθηκε σε βαθμοφόρο αστυνομικό ή αλλιώς Παναθηναϊκός εναντίον ΑΕΚ.

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Μπορεί τα ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ να μην απασχολούσαν τόσο έντονα την δημοσιότητα, όσα εκείνα μεταξύ των Πρασίνων με τον Ολυμπιακό, όμως ειδικά την δεκαετία του 1990 δημιουργούσαν εκρηκτική κατάσταση τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Φυσικά μεγαλύτερη στιγμή της μονομαχίας του Τριφυλλιού και της Ένωσης είναι ο τελικός Κυπέλλου του 1995, που σίγουρα πρόκειται για μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου μέχρι και τις μέρες μας.

Την συγκεκριμένη δεκαετία και συγκεκριμένα στην αρχή της, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ήταν οι καλύτερες ομάδες της χώρας μονοπωλώντας τους εγχώριους τίτλους, με τους δύο συλλόγους να κατακτούν από το 1989 μέχρι το 1996 από τέσσερα πρωταθλήματα η κάθε μια, ενώ από το 1988 ως και το 1997, μόνο τα κύπελλα του 1990 και 1992 κατάφεραν και πήγαν σε άλλο σύλλογο και συγκεκριμένα από τον Ολυμπιακό. Το 1995 οι Πράσινοι ήταν σαρωτικοί στο πρωτάθλημα, με την Ένωση μετά από 3 χρόνια να χάνει τον τίτλο και μάλιστα να βρίσκεται 21 βαθμούς από την κορυφή.

Παρόλα αυτά το Τριφύλλι έφτασε αρκετά δύσκολα στον τελικό του κυπέλλου. Στον πρώτο γύρω είχε αποκλείσει τον Απόλλωνα με ήττα 1-2 στο ΟΑΚΑ και νίκη 0-3 στην Ριζούπολη, την Ξάνθη στην παράταση, τον Ολυμπιακό στον επικό προημιτελικό με νίκη των Ερυθρόλευκων 1-2 στο ΟΑΚΑ και την επικράτηση 3-2 των Πρασίνων στο Καραϊσκάκη, ενώ στα ημιτελικά πέρασε εύκολα το εμπόδιο της Καβάλας (1-0 και 5-0). Από την πλευρά της η Ένωση είχε κάνει περίπατο κερδίζοντας και στους δύο αγώνες Δόξα Βύρωνα, Παναιτωλικό, Εθνικό και Εδεσσαϊκό κατά σειρά.

Ο μεγάλος τελικός είχε προγραμματιστεί για την Μεγάλη Τετάρτη 19 Απριλίου 1995 στο ΟΑΚΑ, ενώ διαιτητής από την ΕΠΟ είχε ορισθεί ο Φίλιππος Μπάκας από την Θεσσαλονίκη, που εκείνη την σεζόν είχε ήδη σφυρίξει 9 αγώνες πρωταθλήματος. Το ανοιξιάτικο εκείνο βράδυ πάνω από 60.000 οπαδοί και των δύο ομάδων κατέκλεισαν το ΟΑΚΑ για τον τελικό, με τους Πράσινους να θέλουν το τρίτο συνεχόμενο τίτλο κυπέλλου μετά το από αυτούς με Ολυμπιακό, το 1993, και ΑΕΚ έναν χρόνο μετά. Η κανονική διάρκεια του αγώνα δεν είχε πολλά να θυμάται κανείς εκτός από πολλά σκληρά μαρκαρίσματα και από τις δύο πλευρές και την στιγμή του Δημήτρη Σαραβάκου στο 12'.

Ο... Μητσάρας που μετά από πολλά χρόνια αγωνιζόταν με την ΑΕΚ ανατράπηκε και έπεσε, μάλλον αρκετά εύκολα, από τον Στράτο Αποστολάκη, με τον Μπάκα να δίνει πέλαντι. Την εκτέλεση την ανέλαβε ο ίδιος που αν έστελνε την μπάλα στα δίχτυα θα έφτανε τον Γιώργο Σιδέρη με 6 γκολ σε τελικούς κυπέλλου. Κάπου εκεί το ΟΑΚΑ άρχισε να δονείται από το σύνθημα των οπαδών του Παναθηναϊκού που φώναζαν "Μητσάρα βαζέλα βγάλε την φανέλα". Ο Σαραβάκος σαφώς επηρεασμένος, χωρίς φυσικά να έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι έγινε επίτηδες, έχασε το πέναλτι, σουτάροντας πάνω από τα δοκάρια του Βάντσικ.

Τα… όργανα άρχισαν στο ημίχρονο και ολοκληρώθηκαν στο τέλος!

Στο ημίχρονο οι κάμερες θα καταγράψουν τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, πρόεδρο του Παναθηναϊκού, να είναι εκτός εαυτού και να επιτίθεται σε βαθμοφόρο αστυνομικό στην φυσούνα του ΟΑΚΑ, ενώ άγνωστοι θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν τους Ντούσαν Μπάγεβιτς και Πέτρο Ραβούση.

Την ίδια ώρα στις εξέδρες του γηπέδου οι οπαδοί των δύο φιναλίστ θα ξεκινήσουν μια 10λεπτη μάχη με ανταλλαγές καπνογόνων, καρεκλών και άλλων αντικειμένων, ενώ οι συγκρούσεις δεν θα αργήσουν να φτάσουν να γίνονται σώμα με σώμα, με 10 ανήλικους και 8 ενήλικες να συλλαμβάνονται. Στα του… αγώνα οι δύο ομάδες δεν θα βρουν δίχτυα με αποτέλεσμα ο τελικός να πάει στην παράταση με τους πάντες να θεωρούν πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα να μην δουν και πάλι πέναλτι, όπως και έναν χρόνο πριν. Τα πράγματα όμως άλλαξαν στο 112'. Ο Μάρκος θα προσπαθήσει να βρει τον Βαζέχα με μια κάθετη πάσα, με τον Πολωνό να πέφτει και αυτός, όπως και ο Σαραβάκος στο πρώτο μέρος, αρκετά εύκολα στην μεγάλη περιοχή μετά από μαρκάρισμα του Βλάχου, με τον Μπάκα να δίνει πέναλτι!

Έκρηξη! Οι παίκτες της ΑΕΚ θα κάνουν επίθεση στον διαιτητή του τελικού, με τον τελευταίο να αποβάλει τους Βλάχο και Μανωλά, ενώ λίγο αργότερα ο Θεσσαλονικιός ρέφερι θα φανεί στα πλάνα να έχει σκισμένο το αριστερό του μανίκι. Την ίδια στιγμή τα πράγματα θα αρχίσουν να… ξεφεύγουν και στις κερκίδες, με τους οπαδούς της ΑΕΚ να ζητούν από τον Μπάγεβιτς να πάρει την ομάδα και να φύγει, σκέψη που συζητήθηκε όμως δεν πραγματοποιήθηκε. Λίγο αργότερα και αφού τα πράγματα θα ηρεμήσουν ο Βαζέχα θα νικήσει τον Αταμτζίδη χαρίζοντας το 16ο κύπελλο και πέμπτο νταμπλ στους Πράσινους. Από την Ένωση οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές δεν θα πάνε να παραλάβουν τα μετάλλιά τους, κάτι που έφερε την τιμωρία τους, με την ομάδα να αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τους ημιεπαγγελματίες Ανανιάδη, Κωνσταντέλο, Αγγελή και Χάλαρη για να μπορέσει να κατεβάσει αποστολή στα τελευταία τρία παιχνίδια του πρωταθλήματος.

Η επίθεση στον Μπάκα μερικές μέρες μετά

Τα πράγματα όμως δεν θα τελειώσουν με την λήξη του τελικού. Ο διαιτητής του τελικού, θα οριστεί για τον αγώνα της Καλαμάτας με τον ΠΑΣ Γιάννινα για την 30η αγωνιστική της Β' Εθνικής. Ο Μπάκας θα αφιχθεί στην Αθήνα, μια μέρα πριν για να φτάσει στην πόλη της Μεσσηνίας, όμως στο Άνω Καλαμάκι και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Λαμίας και Αλίμου θα δεχθεί επίθεση από αγνώστους και θα ξυλοκοπηθεί άγρια. Η εικόνα του στο νοσοκομείο με το εσώρουχα ακόμα και σήμερα μας θυμίζει τις άγριες στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου που ακόμα και σήμερα βιώνουμε χωρίς να έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε πολλά.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags