Facebook Pixel Παναθηναϊκός - Γιώργος Δώνης: "Δεν είχαμε 10.000 έξτρα στον Παναθηναϊκό - Άργησαν με Διούδη - Μακάρι κάποτε να γυρίσουμε με Δώνη"
Ποδόσφαιρο
| 2022-03-17 12:42:00

"Δεν είχαμε 10.000 έξτρα στον Παναθηναϊκό - Άργησαν με Διούδη - Μακάρι κάποτε να γυρίσουμε με Δώνη"

"Δεν είχαμε 10.000 έξτρα στον Παναθηναϊκό - Άργησαν με Διούδη - Μακάρι κάποτε να γυρίσουμε με Δώνη"

Ατάκες για το μπάτζετ, Διούδη, Μπρινιόλι, ΑΕΚ και Εθνική ομάδα! Ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Δώνη και εκ των κορυφαίων Ελλήνων προπονητών τερματοφυλάκων, ο Παναγιώτης Μαλιαρίτσης, μιλάει για ΟΛΑ στο Sportdog. Το νέο κεφάλαιο στην Αλ Φάτεχ, ο Παναθηναϊκός και ο τρόπος που έφυγαν, το ενδεχόμενο να επιστρέψουν και η προσέγγιση που έγινε στον Δώνη από άλλη ελληνική ομάδα φέτος. Ατάκες που θα συζητηθούν για Διούδη και Μπρινιόλι! Υπήρξε τελικά κρούση από την Εθνική ομάδα;

 

Παναγιώτης Μαλιαρίτσης. Για όσους τυχόν δεν τον γνωρίζουν, μιλάμε για έναν από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές τερματοφυλάκων, που εδώ και χρόνια συμπεριλαμβάνεται στο τεχνικό επιτελείο του Γιώργου Δώνη. Μαζί έχουν περάσει από τον Παναθηναϊκό και τον ΑΠΟΕΛ, μέχρι το Τελ Αβίβ και τη Σαουδική Αραβία, όπου βρίσκονται άλλωστε τώρα. Για άλλους, είναι (δικαίως θα πούμε εμείς) ο λόγος πίσω από την αλματώδη εξέλιξη του Σωκράτη Διούδη τα προηγούμενα χρόνια. Ο στενός συνεργάτης του κόουτς Δώνη δεν μιλάει συχνά. Αλλά όταν το κάνει, αποφασίζει να πει αλήθειες. Είτε αρέσουν, είτε όχι. 

Αυτό θα κάνει αυτή τη φορά αποκλειστικά στο Sportdog! Το νέο κεφάλαιο στην Αλ Φάτεχ, ο Παναθηναϊκός και ο τρόπος που αποχώρησαν το καλοκαίρι του 2020, το ενδεχόμενο να επιστρέψουν κάποια στιγμή και η προσέγγιση που έγινε στον Γιώργο Δώνη από άλλη ελληνική ομάδα φέτος. Ατάκες που θα συζητηθούν για Διούδη και Μπρινιόλι! Υπήρξε τελικά κρούση από την Εθνική ομάδα; Όλες οι απαντήσεις παρακάτω!

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη με τον Παναγιώτη Μαλιαρίτση:

Κόουτς κατ' αρχάς καλησπέρα και ευχαριστούμε πολύ για την αποδοχή της συνέντευξης. Πείτε μας λίγο που βρίσκεστε αυτή τη στιγμή, στο νέο κεφάλαιο με τον Γιώργο Δώνη στην Αλ Φάτεχ;

«Εδώ είμαστε στην Σαουδική Αραβία μαζί με τον προπονητή μας (σ.σ. τον Γιώργο Δώνη) και όλο το προπονητικό σταφ στην ομάδα Aλ Φάτεχ. Είναι μία επαρχιακή ομάδα με εξαιρετική οργάνωση για τα δεδομένα της Σαουδικής Αραβίας, με πολύ καλό προπονητικό κέντρο και με ανθρώπους που τρέχουν και μας λύνουν όλα τα προβλήματα. Η ομάδα βρισκόταν στην προτελευταία  θέση της βαθμολογίας και τώρα μετά από 7-8 παιχνίδια είμαστε στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα».

Είναι το ποδόσφαιρο στα Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία πιο ανταγωνιστικό από αυτό που, ενδεχομένως, φαντάζονται οι περισσότεροι;

«Να μη συγκρίνουμε το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας με το πρωτάθλημα των Αραβικών Εμιράτων, δεν έχουν καμία σχέση. Στην Σαουδική Αραβία το πρωτάθλημα είναι η ζωή τους και σας πληροφορώ, ότι από την 7η-6η θέση και πάνω  υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος ανταγωνισμός και ευχαριστιούνται το ποδόσφαιρο. Ειδικά τώρα μετά τον κορωνοϊό έχουν αφήσει ελεύθερο τον κόσμο και ιδίως στα μεγάλα τα ντέρμπι μπορεί να έχει 60.000-65.000 λαού στο γήπεδο και είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό. Στο Ντουμπάι δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό, υπάρχουν μία-δύο ομάδες, κόσμος δεν πηγαίνει. Υπάρχει μεγάλη διαφορά και θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας έχει ποιότητα. Πολλές ομάδες που βρίσκονται εδώ στο πρωτάθλημα, μπορούν άνετα να παίξουν και σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Υπάρχει μεγάλη ποιότητα παικτών».

Αλλάζει η δουλειά του προπονητή τερματοφυλάκων ανάλογα με τους γκολκίπερ που έχει στη διάθεσή του ή την ομάδα στην οποία βρίσκεται;

«Το δικό μας το κομμάτι πάει ανάλογα με τι τερματοφύλακες έχεις απέναντί σου να δουλέψεις. Ακόμη και στην Ελλάδα και στο Τελ Αβίβ και στην Σαουδική Αραβία και στην Κύπρο που δουλέψαμε, κάθε τερματοφύλακας έχει διαφορετικά στοιχεία. Δεν μπορεί μία προπονητική μονάδα να είναι όλοι για όλους. Θα πρέπει να ξεχωρίζεις ποια είναι τα υπέρ του κάθε τερματοφύλακα, ποια είναι τα κατά του και να δουλεύεις αυτά τα κομμάτια έξτρα με τον κάθε γκολκίπερ. Άλλο βέβαια το κομμάτι του αν θα γίνει τακτική με την υπόλοιπη ομάδα. Στην προπόνηση την ατομική του τερματοφύλακα δουλεύεις στον καθένα ξεχωριστά τα σημεία που του λείπουν. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Πιστεύω σε μεγάλο βαθμό στους προπονητές τερματοφυλάκων».

Πάμε στα λίγο... πιο ελληνικά. Θεωρείστε από πολλούς ο άνθρωπος, που άλλαξε επίπεδο τον Σωκράτη Διούδη στον Παναθηναϊκό. Πώς βλέπετε τη φετινή του παρουσία στους «πράσινους»;

«Ειδικά με τον Σωκράτη θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται, γιατί η σχέση που έχουμε αναπτύξει έχει ξεφύγει πλέον και από το ποδοσφαιρικό κομμάτι. Κανένας προπονητής τερματοφυλάκων δεν φαίνεται η δουλειά του, αν δεν θέλουν και οι τερματοφύλακες. Ο Σωκράτης και ο Βασίλης (σ.σ. Ξενόπουλος) και τα άλλα παιδιά όταν ήμουν εγώ στον Παναθηναϊκό είχαν όρεξη να μάθουν. Είχαν όρεξη να δουλέψουν και ειδικά ο Σωκράτης, προερχόμενος από δύο-τρεις χρονιές που δεν ήταν καλές γι’ αυτόν, δούλεψε πάρα πολύ. Συνολικά εργαστήκαμε πάρα πολύ σε όλα τα κομμάτια, όσον αφορά τα στοιχεία του τερματοφύλακα και τις αξίες που θέλαμε να περάσουμε. Από εκεί και πέρα εγώ το μόνο που θέλω να πω είναι ότι, προσωπικά για μένα, δεν ξέρω πως σκέφτεται ο προπονητής τερματοφυλάκων που είναι τώρα στον Παναθηναϊκό ή το τιμ του συλλόγου. 

Προσωπικά επαναλαμβάνω, εμένα μου έκανε έκπληξη όταν βγήκε ο Σωκράτης από την ομάδα, όχι τώρα που μπήκε! Και τί θέλω να πω με αυτό: όταν ξεκινάει ένα πρωτάθλημα και έχεις έναν ξεκάθαρο βασικό τερματοφύλακα, η φιλοσοφία η δική μου και κατ’ επέκταση και του προπονητή που έχουμε -γιατί αυτός είναι ο αρχηγός- είναι ότι βασικός τερματοφύλακας βγαίνει από την ομάδα, μόνο όταν βρίσκεται σε παρατεταμένη μη καλή κατάσταση. Ας το πούμε ντεφορμάρισμα ή για κάποιο λόγο που τον κρατάει μακριά από τις υποχρεώσεις της ομάδας. Και καταλήγω ότι και πάλι στο παράδειγμα του Σωκράτη, για μένα προσωπικά μιλάω και δεν ξέρω πως θα ακουστεί και αυτό, όταν ο τερματοφύλακάς σου βγαίνει έξω όχι για κακή απόδοση, όποιος και να είναι ο αντικαταστάτης του μετά από ένα-δύο παιχνίδια, θα πρέπει να επιστρέψει ο βασικός σου τερματοφύλακας στην ομάδα. Αυτή είναι η άποψή μου. Για μένα προσωπικά άργησε και πολύ να επανέλθει ο Σωκράτης!».

Ασκήθηκε άδικα σκληρή κριτική φέτος στον Διούδη;

«Θέλω να σας πω ένα παράδειγμα, αν θυμάστε στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης. Ο Σωκράτης έπαθε ένα σοβαρό ατύχημα, χτύπησε στο κεφάλι του. Ήταν βασικός μέχρι τότε. Τον αντικατέστησε και μάλιστα πολύ επάξια ο Κώστας ο Κότσαρης και θυμάστε τι παιχνίδι είχε κάνει μέσα εκεί τα υπόλοιπα 20 λεπτά που έπαιξε το παιδί. Την επόμενη αγωνιστική ο Σωκράτης επειδή είχε κάποια προβλήματα με το κεφάλι του, ξανά έπαιξε ο Κώστας (σ.σ. Κότσαρης) με τον Απόλλωνα. Στο τρίτο παιχνίδι, όταν ο Σωκράτης ήταν έτοιμος μπήκε και επανήλθε στη θέση του ξανά. Καταλάβατε τι εννοώ, ποια πρέπει να είναι η φιλοσοφία.

Υπάρχει μία ορολογία στην οποία λέμε ότι «έχω δύο ισάξιους τερματοφύλακες». Δεν υπάρχει αυτό, δεν υπάρχουν ισάξιοι! Υπάρχουν παίκτες καλοί με διαφορετικά στοιχεία ο καθένας. Και θέλω να καταθέσω την άποψή μου, η οποία μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους γιατί και στην Ελλάδα δεν εκτιμάμε πολύ τα δικά μας παιδιά. Όταν ο Σωκράτης αν θυμάστε στο ματς του Χαριλάου με τον Άρη έκανε μία μεγάλη μπαλιά λανθασμένη, μετά από αυτή την πάσα κι έπειτα από δύο-τρεις φάσεις ο Παναθηναϊκός δέχθηκε γκολ. Ο κάθε τερματοφύλακας και ο κάθε παίκτης δεν έχει 100% ευστοχία στις πάσες του. Την άλλη μέρα λοιπόν με μεγάλη μου έκπληξη διάβαζα τα sites και έριχναν την ευθύνη στον Σωκράτη. Και σας λέω εγώ καλά έκαναν και εντάξει έτσι πρέπει να γίνεται, άδικο... ξεάδικο! 

Μετά από τρεις-τέσσερις αγωνιστικές η ομάδα του Παναθηναϊκού αγωνίστηκε μέσα στην Τρίπολη με τον Αστέρα. Το ίδιο λάθος, αν θυμάστε στο δεύτερο γκολ της Τρίπολης ξεκινάει από λανθασμένη πάσα του Μπρινιόλι. Και εκεί ήταν άμεση η επίθεση και άμεσο το γκολ που δέχθηκε η ομάδα. Και βλέπω την άλλη μέρα, ότι δεν ασχολείται κανένας με αυτό! Άρα κάπου ας το πούμε υπάρχει και μία αδικία ως προς τα δικά μας τα παιδιά. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αυτή την έχω καταθέσει, από εκεί και πέρα είμαι σε θέση να λέω την γνώμη μου έτσι όπως τη νιώθω».

Αν ήσασταν εσείς στον Παναθηναϊκό ακόμα, θα εισηγούσασταν σαν τεχνικό τιμ να αποκτηθεί τερματοφύλακας εν δυνάμει βασικός σαν τον Μπρινιόλι;

«Δεν μπορώ να μπω ούτε στο μυαλό του πρώτου προπονητή του Παναθηναϊκού, που ο άνθρωπος είναι πολύ σοβαρός και η δουλειά του φαίνεται, ούτε του προπονητή τερματοφυλάκων, πως το σκέφτηκαν να κάνουν αυτή την κίνηση και μάλιστα στις τελευταίες μέρες την μεταγραφικής περιόδου. Αν θυμάστε, ο Μπρινιόλι δεν ήρθε από την προετοιμασία, να υπάρχει ένας ανταγωνισμός και να λέμε «ξεκινάω από την αρχή όποιος είναι καλύτερος παίζει». Αλλά ακόμα κι έτσι, σε αυτή την κατάσταση πάλι ξεκινάς με τον τερματοφύλακά σου που δύο χρόνια, στα δύσκολα χρόνια του Παναθηναϊκού, ήταν από τους καλύτερούς σου παίκτες. Τα δύο χρόνια που είμασταν εμείς στον Παναθηναϊκό, ήταν χρόνια δύσκολα. Τώρα να σας πω την αλήθεια ναι μεν ο τερματοφύλακας που έρχεται, προέρχεται από μία καλή σχολή τερματοφυλάκων, την ιταλική, αλλά δεν παίρνεις και έναν γκολκίπερ να σου κάνει την μεγάλη διαφορά. 

Ακόμα και με τα πόδια που λένε για τον Μπρινιόλι πως είναι καλύτερος, εγώ πιστεύω ότι και ο Διούδης είναι σε αυτή την κατάσταση με κάποια προβληματάκια που έχει με την μέση του και με κάποιες ατέλειες, τις οποίες δεν έχει ο Σωκράτης σε σχέση με τον Ιταλό και που δεν τις βλέπει ο απλός ο κόσμος. Εμείς όμως που είμαστε μέσα στην δουλειά, τις βλέπουμε. Από τα παιχνίδια που έχω δει, ειδικά στις εξόδους υπάρχει ας το πούμε ένα προβληματάκι με τον Μπρινιόλι, αυτό έχω δει εγώ. Να σας δώσω να καταλάβετε μου έχει μείνει ακόμη το παιχνίδι μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης» που έπαιξε που στάθηκε πολύ καλά. Μπήκε σε ένα παιχνίδι κρίσιμο μετά από καιρό να παίξει και στάθηκε πολύ καλά. Κάποιες σέντρες που γίνανε, αν παρατηρήσετε, τις έχασε, του έφυγε η μπάλα από τα χέρια. Χωρίς να θέλω να τον μειώσω, έχει πάρα πολλά καλά στοιχεία ο Μπρινιόλι. Απλά δεν έκανε την διαφορά που κάνει ο τερματοφύλακάς σου, ο οποίος έχει 70-80-90 ενενήντα σερί παιχνίδια και είναι και βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας. Μην το ξεχνάμε αυτό γιατί και ο Σωκράτης μετά από κόπο, πολλή δουλειά και καλές εμφανίσεις, κλήθηκε και στην Εθνική ομάδα».

Όντας εδώ και χρόνια δίπλα στον Γιώργο Δώνη και ως σταθερό μέλος του τεχνικού τιμ που υπηρέτησε σε δύσκολους καιρούς τον Παναθηναϊκό, σας πείραξε ο τρόπος που φύγατε από την ομάδα;

«Επειδή έχει ειπωθεί πολλές φορές αυτό και επειδή εμείς την αγαπάμε την ομάδα, απλά πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη στεναχώρια και ακόμη το συζητάμε το τι έγινε! Αλλά παρ' όλα αυτά εμείς παρακαλάμε να βρει τον δρόμο του ο Παναθηναϊκός γιατί είναι μεγάλη ομάδα, με πολύ κόσμο που αξίζει να έχει επιτυχίες. Το μεγάλο μας παράπονο είναι ότι ενώ εμείς παλεύαμε με ένα μπάτζετ πολύ χαμηλό και καταφέραμε, ειδικά την δεύτερη χρονιά να σταθούμε πάρα πολύ καλά και να πάρουμε και μία θέση η οποία οδηγούσε στην Ευρώπη, δεν είχαμε τα... όπλα που έχει ας το πούμε ο φετινός προπονητής. Αυτό είναι μεγάλο παράπονο για εμάς. Αυτά τα έχει πει και ο προπονητής, εδώ δεν είχαμε 10.000 ευρώ έξτρα να πάμε σε καλύτερο προπονητικό κέντρο στην Αυστρία, δεν περισσεύανε τα λεφτά! Δόξα τον Θεό αυτό που συμβαίνει τώρα είναι και πάρα πολύ καλό όχι μόνο για τους ποδοσφαιριστές, αλλά και για όλο τον οργανισμό του Παναθηναϊκού από φροντιστές, από τον οδηγό του πούλμαν, τους μάγειρες, τις καθαρίστριες, είναι πολύ καλό αυτό που γίνεται που εργάζεσαι και πληρώνεσαι. Απλά, ποδοσφαιρικά αν συγκρίνουμε τα μπάτζετ που είχαμε εμείς με το φετινό μπάτζετ του Παναθηναϊκού, είναι η νύχτα με την μέρα και αυτό είναι το παράπονό μου!».

Είναι στο μυαλό το δικό σας ή του Γιώργου Δώνη να επιστρέψετε ξανά στο «τριφύλλι»;

«Αυτές οι αποφάσεις είναι του προπονητή μας. Αυτός αποφασίζει. Ναι μεν μας ενημερώνει για κάποια θέματα αλλά τις τελικές αποφάσεις, ειδικά που θα υπογράψει και που θα πάμε είναι του προπονητή. Δεν μπορώ να πω εγώ κάτι άλλο. Μακάρι κάποια στιγμή να ξαναγυρνούσαμε μετά από χρόνια να δουλέψουμε στην ομάδα!».

Απ' όταν αποχωρήσατε από τον Παναθηναϊκό, υπήρχε άλλη ελληνική ομάδα που να σας προσέγγισε; Ακόμα κι αν δεν την ονοματίσετε;

«Ναι, προσέγγισε τον προπονητή φέτος κάποια ομάδα, δεν θέλω να αναφέρω το όνομά της».

Υπήρξε σενάριο να αναλάβετε εσείς με τον Γ. Δώνη και το υπόλοιπο τιμ του την Εθνική ομάδα;

«Καμία συζήτηση και ειδικά σε αυτό το κομμάτι της Εθνικής, δεν θα ήθελα να πω παραπάνω πράγματα. Δεν υπήρχε καμία πρόταση, ούτε καν φωνάξανε τον προπονητή να μιλήσει με κάποιον να πει ποτέ τίποτα. Όπως και για το θέμα με την ΑΕΚ, επίσης ούτε καν είχε γίνει κάτι, ιδίως με την ΑΕΚ δηλαδή το παραμικρό!».

Ποιο ήταν προσωπικά για εσάς το καλύτερο περιβάλλον στο οποίο βρεθήκατε επαγγελματικά σαν προπονητής τερματοφυλάκων και ποιο το δυσκολότερο;

«Το κλίμα που είχαμε φτιάξει στην ομάδα του Παναθηναϊκού με όλα τα παιδιά και όχι μόνο τους ποδοσφαιριστές, με όλο τον οργανισμό του Παναθηναϊκού, ήταν απίστευτο σαν κλίμα! Ήταν σαν μία μεγάλη οικογένεια! Δηλαδή έφευγες από το σπίτι σου ώρες πριν για να πας στο προπονητικό, που ήταν το δεύτερο σπίτι μας. Έτσι είχε εξελιχθεί ο οργανισμός του Παναθηναϊκού και γι’ αυτό και υπήρχε η στενοχώρια από όλο τον οργανισμό, όταν έφυγε ο προπονητής. Το πιο δύσκολο περιβάλλον μπορώ να πω ότι το συναντήσαμε στο Τελ Αβίβ. Δύσκολοι άνθρωποι, πολύ δύσκολοι άνθρωποι και στην συνεργασία και σε πολλά θέματα. Ναι μεν οι παίκτες γούσταραν την προπόνηση, ευχαριστιόντουσαν αλλά γενικά με τους ανθρώπους του οργανισμού μέσα στο προπονητικό κέντρο ήταν λίγο περίεργα τα πράγματα. Φανταστικοί άνθρωποί είναι και εδώ στην ομάδα που βρισκόμαστε τώρα και φυσικά στο ΑΠΟΕΛ είχαμε πάρα πολλή καλή συνεργασία, άνθρωποι μας αγαπούσαν. Γενικά είμαστε ένα τιμ το οποίο ξεκινώντας από τον προπονητή μας, προσπαθούμε να φτιάξουμε τις σχέσεις μας με όλους όσον αφορά μέσα στο προπονητικό κέντρο και στην ομάδα. Δεν έχουμε... τουπέ, προσπαθούμε όλοι γιατί ο καθένας σε μία ομάδα είναι σημαντικός. Από τον μάγειρα, μέχρι τον οδηγό του λεωφορείου, όλοι είναι ένα «γρανάζι» το οποίο πρέπει να δουλεύει πολύ καλά και αυτό μεταφέρεται και στους παίκτες μέσα στο γήπεδο».

Προσεχώς έχουμε και ελληνική «μονομαχία» στα Εμιράτα, σωστά; Αντιμετωπίζετε την ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη.

«Την Πέμπτη (17/3) παίζουμε με την Αλ Φαϊσαλί, στην οποία όπως ξέρει ο κόσμος προπονητής είναι πλέον ο κύριος Ουζουνίδης. Έχει έρθει την περασμένη εβδομάδα και μάλιστα έχει και δύο επιτυχή αποτελέσματα, κέρδισε στην έδρα του και πήρε και μία ισοπαλία εκτός έδρας. Βρίσκεται σε λίγο πιο δύσκολη κατάσταση η ομάδα της Αλ Φαϊσαλί βαθμολογικά. Γενικώς εδώ τα παιχνίδια στην Σαουδική Αραβία τα ευχαριστιέται ο κόσμος γιατί είναι ανοικτά παιχνίδια και αν δείτε και τα σκορ, κυμαίνονται στα 3-4 ακόμη και 5 γκολ μπορούν να μπουν σε ένα παιχνίδι. Εμείς ναι με θέλουμε το ματς γιατί παίρνοντας τους βαθμούς κατά 80%-85% μένουμε στην κατηγορία και προσπαθούμε να πιάσουμε και την 5η θέση. Για την ομάδα του κυρίου Ουζουνίδη είναι παιχνίδι κατηγορίας, είναι δύσκολο δηλαδή πρέπει να το κερδίσει βαθμολογικά».

 
Παναθηναϊκός | Οπαδοί στο Κορωπί για στήριξη σε Δώνη και παίκτες" itemprop="name" /> Παναθηναϊκό ζήτησαν οπαδοί που πήγαν σε προπόνηση ττης ομάδας και είχαν διάλογο με τον τεχνικό διευθυντή Τσάβι Ρόκα. Ο Ισπανός τους... παρέπεμπψε στη διοίκηση του συλλόγου. " itemprop="description" />

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags