Facebook Pixel Τάκης Μπαλτάκος: Ατάκες Μπαλτάκου στη "Δίκη" - Τι είπε για διαιτησία και συνδέσμους - "Είμαι Παναθηναϊκός" (ΒΙΝΤΕΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2022-04-19 09:34:00

Ατάκες Μπαλτάκου στη "Δίκη" - Τι είπε για διαιτησία και συνδέσμους - "Είμαι Παναθηναϊκός" (ΒΙΝΤΕΟ)

Sportdog Team
Ατάκες Μπαλτάκου στη "Δίκη" - Τι είπε για διαιτησία και συνδέσμους - "Είμαι Παναθηναϊκός" (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Τάκης Μπαλτάκος φιλοξενήθηκε στη "Δίκη στο Open" και μίλησε για τις πρώτες του σκέψεις για την ΕΠΟ, την οπαδική βία, αλλά και την αγάπη του για τον Παναθηναϊκό.

Ο μοναδικός υποψήφιος – και όπως όλα δείχνουν επόμενος – πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος ήταν προσκεκλημένος στην τηλεοπτική «Δίκη στο Open» του και μίλησε για όλα τα σημαντικά ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Αρχικα είπε:

«Με έχουν προτείνει 44 Ενώσεις, αλλά πρέπει να σεβαστούμε τους ψηφοφόρους, οπότε δεν πρέπει να πούμε από τώρα ότι θα είμαι σίγουρα ο πρόεδρος της ΕΠΟ. Πρέπει να περιμένουμε την 1η Ιουνίου. Φυσικά έχω σχέδιο για την Ομοσπονδία και κινείται σε δύο άξονες. Καταρχάς, να γίνει ένας οργανισμός ευρωπαϊκού επιπέδου. Να σταματήσει η επιτροπεία ακόμη και στη διαιτησία και να γίνει όπως ακριβώς είναι όλες οι ομοσπονδίες των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο δεύτερος άξονας είναι να ασχολείται με τα του οίκου της και όχι με τα του οίκου των άλλων. Πρέπει να ασχολείται με την ενίσχυση των ενώσεων σε όλη τη χώρα. Σε αυτόν τον άξονα συμπεριλαμβάνεται και το σκέλος ότι η ΕΠΟ πρέπει να ασχοληθεί με την δική της ομάδα. Αν ο Βασιλακόπουλος πέτυχε στο μπάσκετ, παρ΄ότι είναι γνωστό πως ξεκίνησε από τον Παναθηναϊκό, το έκανε επειδή στην ομοσπονδία έφτιαξε τη δική του ομάδα και πέτυχε όλα όσα πέτυχε όλα αυτά τα χρόνια».

Για το αν υπάρχει κάποιο κώλυμα για την υποψηφιότητά του επειδή στο παρελθόν είχε εισπράξει χρήματα από την ομοσπονδία:

«Είχα εισπράξει από την ΕΠΟ για μια παράσταση σε μια δίκη που υπερασπίστηκα την ΕΠΟ. Δεν υπάρχει κανένα κώλυμα. Αυτό ισχύει για μέλη ποδοσφαιρικών σωματείων και όσους έχουν πάγια σχέση με τα σωματεία αυτά, όσοι δηλαδή έχουν πάγια αντιμισθία με την ΕΠΟ. Δεν έχει να κάνει με δικηγόρους αυτό. Οι δικηγόροι εξαιρούνται σίγουρα».

Κληθείς να σχολιάσει τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αλλά και το νόμο περί αναδιάρθρωσης στη Super League 2:

«Ψηφίστηκε ένας αντισυνταγματικός νόμος. Η ΕΠΟ πρέπει να έχει τη δύναμη να ανθίσταται στην κυβέρνηση όταν χρειάζεται. Κακώς παρεμβαίνει η κυβέρνηση στο ποδόσφαιρο. Η ΕΠΟ δεν πρέπει να αποδέχεται αντισυνταγματικούς νόμους και οφείλει να συνεργάζεται με την FIFA και την UEFA πάνω σε αυτό. Καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να παρεμβαίνει στα του ποδοσφαίρου, παρά μόνο να εποπτεύει. Αν αυτό συνεχιστεί, η ΕΠΟ δε θα το δεχτεί. Όλες οι κυβερνήσεις είχαν τέτοια τάση. Διαβάζω δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να νομοθετήσει σε σωματείο του αστικού κώδικα. Είναι αυτό συνταγματικό; Αν είμαι στην ΕΠΟ, δεν πρόκειται να δεχτώ κάτι τέτοιο».

Για την οπαδική βία, ο κ. Μπαλτάκος σημείωσε:

«Δεν μειώνεται με νόμους αυτό το φαινόμενο. Αυτός που προκάλεσε το τραύμα, αυτός μπορεί να το θεραπεύσει. Οι σύνδεσμοι δηλαδή. Μόνοι οι επικεφαλής των συνδέσμων μπορούν να κλείσουν αυτό το κεφάλαιο. Μπορούν να τους ελέγχουν. Μόνο αυτοί μπορούν. Το να τιμωρείται μια ΠΑΕ για επεισόδια έξω από το γήπεδο είναι παράλογο. Και πρέπει να ξέρετε ότι όταν ένας νόμος είναι πολύ αυστηρός ακόμη και οι δικαστές δεν τον εφαρμόζουν. Διστάζουν και ψάχνουν να βρουν την αμφιβολία. Με νόμους δεν αλλάζεις τα κοινωνικά δεδομένα. Φυσικά ευθύνες έχουν οι ΠΑΕ, διότι προσπάθησαν να ποδηγετήσουν τους συνδέσμους και έγιναν πιο ισχυροί από αυτές. Οι ΠΑΕ έχασαν κάθε έλεγχο. Αν τους ενδυναμώσεις κάποια στιγμή θα σε ξεπεράσουν. Για να έχουμε συνεπώς οπαδούς και των δύο ομάδων σε ένα γήπεδο, θα πρέπει να προηγηθεί αυτό που είπα, ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι αυτοί να συμφωνήσουν».

Για το σημαντικό ζήτημα τη επιλογής του αρχιδιαιτητή κι αν αυτός πρέπει να είναι ξένος, ο κ. Μπαλτάκος τόνισε:

«Είναι λάθος τον αρχιδιαιτητή να τον επιλέγουν οι Big 4. Επίσης δεν μου αρέσει καθόλου αυτός ο όρος, τι πάει να πει Big 4; Αν κάποιος τον επιλέγει, αυτός πρέπει να είναι η ΕΠΟ . Γενικά η διαιτησία είναι βαρίδι για την ΕΠΟ. Η διαιτησία δεν αφήνει την ΕΠΟ να αναπνεύσει. Δεν πρέπει να διατηρηθεί η διεθνής επιτροπεία στη διαιτησία. Το θέμα είναι να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Τώρα πρέπει να μείνει ο κ. Κλάτενμπργκ, αλλά όχι να κοιτάμε τον επόμενο αγώνα, αλλά το πώς θα επαναφέρουμε τους Ελληνες διαιτητές σε ένα καθεστώς κύρους και μη καχυποψίας. Ντρέπομαι να βλέπω τους ξένους διαιτητές. Μόνο για μεταβατικό στάδιο πρέπει να μείνει ο κ. Κλάτενμπεργκ. Είμαι υπέρ του να φύγει η διαιτησία από την ΕΠΟ. Τώρα αυτή τη στιγμή λέω να μείνει ο κ. Κλάτενμπεργκ, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να φύγει από την ΕΠΟ και η τελευταία να ασχοληθεί με τα του οίκου της. Η επαγγελματική διαιτησία να πάει στη Λίγκα και η ερασιτεχνική να μείνει στην ΕΠΟ».

Για το θέμα της αθλητικής δικαιοσύνης είπε:

«Με απασχολεί στην αθλητική δικαιοσύνη διορίζονται και δεν κληρώνονται, όπως στην ποινική. Πρέπει να κληρώνονται οι δικαστές και στην αθλητική δικαιοσύνη».

Για τα χειραγωγημένα παιχνίδια υπογράμμισε:

«Ο στοιχηματισμός είναι το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να συμβεί στο ποδόσφαιρο και η χειραγώγηση πρέπει να παταχθεί με κάθε δυνατό μέσο. Χαλάει την εικόνα του ποδοσφαιρικού αγώνα, αρχίζουν οι υποψίες ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να ελεγχθεί».

Για τα φίλαθλα αισθήματά του, αλλά και το γήπεδο του Παναθηναϊκού:

«Αλλο η διοίκηση της ΕΠΟ, άλλο τα φίλαθλα αισθήματα. Η ομάδα που υποστηρίζω είναι γνωστή και χθες είχε ένα καλό αποτέλεσμα. Είμαι Παναθηναϊκός και όχι απλά δεν το κρύβω, είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Ο Παναθηναϊκός το είχε ξεκινήσει αυτό το θέμα για το γήπεδο από το 2004. Δεν είναι τωρινό το θέμα, πριν από 19 χρόνια έχει ξεκινήσει αυτή η ιστορία για τον Παναθηναϊκό. Μακάρι να γίνει γρήγορα για τον ΠΑΟΚ η διαδικασία».

Για το θέμα της έφεσης του Μακεδονικού για τον παίκτη της Λευκίμμης που δεν τιμωρήθηκε, αλλά και το κρούσμα ντόπινγκ στη Μαρσέιγ:

«Για την υπόθεση του Μακεδονικού ό,τι αναφέρει στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής πρέπει να έχει πειθαρχική κύρωση, οπότε ο παίκτης πρέπει να τιμωρηθεί. Για το θέμα του ντόπινγκ μου φαίνεται παράλογο που δεν τιμωρείται η ομάδα. Αν γνώριζε, πρέπει να τιμωρηθεί».

Ο κ. Μπαλτάκος επίσης ξεκαθάρισε πως δεν έχει την πολιτική στο μυαλό του, παρ’ ότι το προτάθηκε να είναι υποψήφιος βουλευτής και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη, ενώ απαντώντας στο μέλος της Εκτελεστικής της ΕΠΟ, κ. Κουπτσίδη ότι είναι υποψηφιότητα των μίντια και δεν γνωρίζει από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, απάντησε μεταξύ άλλων: «Θα μιλήσω με όλους τους ανθρώπους, θα πάω σε όλες τις Περιφέρειες».

Παράλληλα πάντως για το αν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο τη ΕΠΣ Πειραιά ή αν θα στηριχθεί από τον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό, είπε;

«Όπου είμαι personna non grata δε θα πάω. Αν με καλέσει ο κ. Σπάθας θα πάω. Αν δεν με καλέσει δε θα πάω. Δε θα απαντήσω αν θα με ψηφίσει ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags