Facebook Pixel “Απαράδεκτος ο Ανατολάκης!”
| 2011-12-25 19:53:00

“Απαράδεκτος ο Ανατολάκης!”

“Απαράδεκτος ο Ανατολάκης!”

Αιχμές κατά του Γιώργου Ανατολάκη άφησε ο Ντανιέλ Μπατίστα, επειδή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν δηλώσεις που έθιγαν τον παλαίμαχο της ΑΕΚ και την ελληνοποίησή του!

Ο Ντανιέλ Μπατίστα μιλάει για όλους και για όλα ξετυλίγοντας το κουβάρι από τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα μέχρι και την προπονητική του καριέρα στις Ακαδημίες της ΑΕΚ

Το ταξίδι για να φτάσει στην ΑΕΚ και να καθιερωθεί κερδίζοντας τίτλους και αγαπώντας την ομάδα ξεκίνησε , το 1986, όταν και ήρθε στην Ελλάδα παίρνοντας μεταγραφή στον Εθνικό. Σε αυτό βοήθησε ο Λίμα που εκείνη την εποχή αγωνιζόταν στον Πανιώνιο και έπεισε τους ιθύνοντες της Πειραιώτικης ομάδας να αγωνιστεί στον σύλλογο. Σύντομα όλοι έτριβαν τα χέρια τους, όχι μόνο για τα γκολ που πέτυχε, αλλά και για το εκρηκτικό στυλ που μοίραζε θέαμα σε κάθε αγώνα. Ο λόγος φυσικά για τον Ντάνιελ Μπατίστα, ο οποίος αγαπήθηκε από όλους τους οπαδούς στην ΑΕΚ, αλλά και γενικότερα από όλη την Ελλάδα για το ταλέντο του και τον χαρακτήρα του.

Ο «Γκούλιτ των φτωχών» σε μια απολαυστική συνέντευξη που παραχώρησε στο aek365.gr μίλησε για το «δέσιμό» του με την ΑΕΚ, την αιτία της φυγής του και κατά συνέπεια την μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει και την κατάσταση στην ΠΑΕ, τον Ντέμη Νικολαϊδη, αλλά την συνεργασία του με τον Νίκο Κωστένογλου.

-Η ποδοσφαιρική σου πορεία για να φτάσεις στην ΑΕΚ το 1986.

- Αρχικά έπαιξα στους ερασιτέχνες της Φέγενορντ, στην Ολλανδία, και κατόπιν αγωνίστηκα στην Εξέλσιορ, έφυγα νωρίς από την πατρίδα μου και αναζήτησα την ποδοσφαιρική στέγη στην Ελλάδα. Τότε ο Λίμα που αγωνιζόταν στον Πανιώνιο έπεισε τους ιθύνοντες του Εθνικού να με δοκιμάσουν σε συνδυασμό με τον Δημήτρη Κωνσταντάρα. Έτσι κι έγινε και τότε ήρθα. Σε τρία χρόνια με απέκτησε η ΑΕΚ και καταφέραμε να κάνουν πολλά πράγματα μαζί, τίτλοι, καλή μπάλα και καλή χημεία με όλο το τιμ.

-Τι γεύση σου έχει μείνει από την πορεία σου στην ΑΕΚ;

-Φυσικά μου έχει μείνει αυτό το πολύ καλό κλίμα που είχαμε στα αποδυτήρια, κάτι που φαινόταν από την καλή μπάλα που παίζαμε και την συνεργασία που είχαμε όλοι οι παίκτες σε όλες τις γραμμές. Έτσι καταφέρναμε να παίρνουμε και τίτλους και να έχουμε από τις καλύτερες αποδόσεις σε θέαμα στην ιστορία της ομάδας.

-Που πιστεύεις πως οφείλονται οι επιτυχίες που είχε η ΑΕΚ εκείνη την περίοδο;

-Από το 1995 μέχρι το 1999 η ΑΕΚ έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο και αυτό είναι αλήθεια. Αυτό έχει μια απλή εξήγηση. Είχαμε στην ομάδα σε όλες τις γραμμές πολύ καλούς παίκτες, βέβαια σε αυτό θα προσθέσω και τον εαυτό μου (γέλια). Όλοι στην ομάδα είχαν εμπειρία, δύναμη, τεχνική και βασικό, όλα αυτά τα συνδύαζαν με το μυαλό.

-Εκείνη την εποχή είχες προπονητή του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Θα θέλαμε ένα σχόλιο για την δουλειά του ως προπονητής.

-Ένας πολύ καλός προπονητής. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός στις περισσότερες ομάδες που πήγε κατέκτησε το Πρωτάθλημα. Ήξερε να παίρνει από τον κάθε παίκτη τα καλά στοιχεία. Στα αποδυτήρια είχαμε αρκετά καλό κλίμα, και στην δουλειά του ήταν αρκετά έξυπνος και αυτό έκανε καλό στην ομάδα.

-Ο τρόπος που έφυγε για τον Ολυμπιακό όμως δημιούργησε αρκετούς «εχθρούς».

-Καταλαβαίνω πως η δουλειά που είχε κάνει στην ΑΕΚ και οι τίτλοι που είχε κατακτήσει τον είχαν δέσει με τους οπαδούς της ομάδας. Αλλά δεν θα μπω στην διαδικασία να σχολιάσω τον τρόπο που έφυγε. Ήταν δική του επιλογή.

-Για την δική σου μεταγραφή στον Ολυμπιακό.

-Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά εκείνη την περίοδο, αλλά η αλήθεια είναι πως εγώ δεν ήθελα να φύγω από την ΑΕΚ. Η ιστορία είναι περίπλοκη, αφού κάποιοι άνθρωποι έδειχναν να με υποτιμούν σαν άνθρωπο και σαν ποδοσφαιριστή. Έτσι από υπερηφάνεια και εγωισμό όταν μου έγινε πρόταση από τον Νταϊφα συμφώνησα να συνεχίσω στον Ολυμπιακό την καριέρα μου. Εκείνο το διάστημα είχα πρόταση και από την Μπριζ, όμως ήθελα να παραμείνω στην Ελλάδα για να συνεχίσω σε υψηλό κλίμα την καριέρα μου. Έτσι έδωσα προφορικά τον λόγο μου και οι επίσημες υπογραφές θα έπεφταν λίγο αργότερα. Στην συνέχεια υπήρξε αλλαγή στα διοικητικά της ΑΕΚ, με την έλευση του Δημήτρη Μελισσανίδη και μετάνιωσα που δεν μίλησα μαζί του για να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα και να μείνω τελικά στην ομάδα. Όμως από την άλλη είχα δώσει τον λόγο μου στον Ολυμπιακό και ήθελα να τον τιμήσω. Έτσι το 1992 άλλαξα στρατόπεδο, όμως σύντομα και ειδικά με την άσχημη κατάσταση που επικρατούσε εκεί επέστρεψα στην ΑΕΚ.

- Με την ΑΕΚ και τους οπαδούς της από ότι καταλαβαίνουμε έχεις δεθεί περισσότερο.
-Είναι φυσικό, αφού αγωνίστηκα περισσότερο καιρό στην ΑΕΚ και μαζί με όλους τους παίκτες παίξαμε αρκετά καλά, προσφέροντας παράλληλα θέμα και τίτλους στους οπαδούς μας. Μπορεί μετά την φυγή μου για τον Ολυμπιακό να τους πίκρανα, αλλά η καλή σχέση που είχαμε σύντομα επανήλθε.

-Αυτή την περίοδο είχες προλάβει να αγωνιστείς με τον Ντέμη Νικολαϊδη με τον οποίο είχατε αρκετά καλή χημεία.

-Πράγματι. Ο Ντέμης ήταν πολύ καλός σκόρερ και σε συνδυασμό με το ότι εγώ μπορούσα να φτιάξω και φάσεις είχαμε μια πολλή καλή συνεργασία. Είχε πολύ μυαλό πάνω στο παιχνίδι του και πολύ τεχνική. Αυτά ήταν τα στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίσει.

-'Ένα σχόλιο όσον αφορά στο διάστημα που έμεινε στην προεδρία της ΠΑΕ.

-Σαν πρόεδρος πιστεύω έκανε αρκετά λάθη που δεν έπρεπε, από την στιγμή που είχε περάσει από την ομάδα σαν ποδοσφαιριστής και γνώριζε αρκετά καλά τα πράγματα. Έκανε περισσότερο από όσα μπορούσε να αντέξει, όπως για παράδειγμα έκανε μεταγραφές εκατομμυρίων που το ταμείο της ΑΕΚ δεν μπορούσε να αντέξει. Αυτά τα λάθη πληρώνει τώρα η ΑΕΚ, αν και μπορούσε να βρίσκεται σε καλύτερη θέση, αφού με το άρθρο 44 είχε μπει σε μια καλή πορεία και δεν χρωστούσε αρκετά. Μέσα σε μια 5ετία όμως ότι έχτισε με δυσκολία τα γκρέμισε. Ένα ακόμα λάθος που έκανε είναι πως δεν θέλησε να ζητήσει την βοήθεια ανθρώπων που αγαπούν την ομάδα. Δεν είναι δυνατό να απομακρύνεις τους Παλαιμάχους της ΑΕΚ και να δίνεις θέσεις σε άτομα που δεν έχουν επαφή με την ομάδα.

-Εσύ θα βοηθούσες αν ζητούσαν οποιαδήποτε στιγμή βοήθεια από την ΠΑΕ είτε σαν προπονητής είτε σε κάποια άλλη θέση;

-Δεν είμαι από τους ανθρώπους που επιθυμούν να πάρουν κάποια θέση λόγω του ονόματος που έχουν δημιουργήσει στην ομάδα. Επιθυμία μου είναι πάντα να προχωράω με την αξία μου. Πιστεύω πως οπουδήποτε μου ζητηθεί είμαι έτοιμος να προσφέρω στην ΑΕΚ.

-Με ποιόν παίκτη στην μέχρι τώρα πορεία σου μπορείς να πεις πως είχες την καλύτερη συνεργασία;

-Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον. Με όλους τους παίκτες που έχω συνεργαστεί είχαμε καλή χημεία και προσπαθούσαμε πάντα να πετυχαίνουμε το καλύτερο για την ομάδα. Πιστεύω πως αν πω ένα όνομα θα είναι αδικία για κάποιον άλλον στα τόσα χρόνια.

-Ο αμυντικός που σε δυσκόλεψε περισσότερο;

- Αυτό εξαρτάται από την μέρα στην οποία θα βρεθείς. Αν είσαι σε άσχημη μέρα θα σε δυσκολέψουν αρκετοί, αλλιώς δεν έχεις κάποιο πρόβλημα. Το σημαντικό είναι να είσαι «καθαρός» αμυντικός, όπως ήταν ο Νίκος Κωστένογλου. Θυμάμαι ειδικά σε ένα παιχνίδι μου είχε κάνει τη «ζωή δύσκολη» και με είχε εκνευρίσει (!), ακόμα το θυμόμαστε και γελάμε!

-Ας περάσουμε στο κεφάλαιο Εθνική. Μια σημαντική σελίδα στην καριέρα σου με την οποία έγραψες ιστορία.

- Το 1994 όντως ήταν μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα μου. Όταν πήρα την Ελληνική υπηκοότητα και μου έγινε η πρόταση να αγωνιστεί με το Εθνόσημο θεώρησα πως είναι μεγάλη μου τιμή και μάλιστα από την στιγμή που δεν είχα κάποια επαφή με την Ομοσπονδία της χώρας μου, λόγω του ότι έφυγα μικρός από εκεί. Έτσι δεν είχα παρά να μην το σκεφτώ λεπτό . Έπειτα άκουγα και πολλά θετικά σχόλια από όλους τους Έλληνες και έτσι αισθανόμουν πολύ χαρούμενος που θα έδινα πολύτιμες βοήθειες στην Ελλάδα. Τότε είχαμε αρκετά καλή ομάδα, με καλούς παίκτες, αλλά το σύνολο δεν ήταν δεμένο. Υπήρχαν αρκετές κόντρες, λόγω των συλλόγων. Το κλίμα ήταν παγωμένο και αν και δεν ήταν εμφανές αυτό το ένιωθες στην ατμόσφαιρα. Μπορούσαμε να είχαμε φέρει επιτυχίες αν το κλίμα ήταν διαφορετικό.

- Ο Γιώργος Ανατολάκης όπως φάνηκε μέσα από τις γνωστές του δηλώσεις δεν ήταν υπέρ αυτού του γεγονότος, ούτε συμφωνεί και με άλλες Ελληνοποιήσεις.

- Είναι απαράδεχτη η συμπεριφορά και η άποψή του για το γεγονός. Εγώ αισθάνομαι Έλληνας. Έχω ζήσει εδώ τόσα χρόνια και δεν καταλαβαίνω το γιατί να μην μπορώ να αγωνιστώ στην Εθνική. Οι δηλώσεις του αυτές με παραξένεψαν, αφού έχουμε παίξει μαζί και στην Εθνική και ως αντίπαλοι. Όλα αυτά δεν είναι σωστά να λέγονται από ανθρώπους που βρίσκονται στην Βουλή, είναι ντροπή στην εποχή μας. Πιθανότατα να «ζηλεύει» που δεν μπορούσε να αγωνιστεί τότε εκείνος στην Εθνική και ήμουν εγώ στην ομάδα. Ας πούμε στους Γερανούς αν πριν από μερικά χρόνια έλεγες πως πλέον θα παίζουν ποδοσφαιριστές από άλλες χώρες (Αφρικανοί , Τούρκοι κ.α) δεν θα το πίστευαν. Στην Ελλάδα είναι καλό να κοιτάξουμε κι άλλους παίκτες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

-Ο Νίκος Κωστένογλου ήρθε στην ΑΕΚ και η ομάδα έδειξε να «στρώνει». Ένα σχόλιο για την άποψή σου σαν προπονητής.

- Είναι αρκετά καλός και έχει γνώση της Ελληνικής πραγματικότητας. Είναι πάρα πολύ καλός στην δουλειά του και η αλήθεια είναι πως δουλεύει αρκετά, μελετάει συνεχώς για να γίνεται καλύτερος. Αυτό άλλωστε φαίνεται και στα αποτελέσματα που παίρνει η ΑΕΚ από την έλευσή του και έπειτα. Χάρηκα αρκετά που διάλεξαν να έρθει ο Νίκος στην ομάδα, παρά κάποιος ξένος που δεν γνωρίζει το μέγεθος του συλλόγου και παίρνει και αρκετά χρήματα.

-Άρα πιστεύεις πως η φυγή του Χιμένεθ έκανε καλό στην ΑΕΚ.

- Είχα επαφή και με τον κ. Χιμένεθ και ήταν αρκετά καλός στην δουλειά του. Είχε μια δική του φιλοσοφία, η οποία όμως δεν φάνηκε να βοηθάει την ΑΕΚ. Βρήκε, επιπλέον αρκετές δυσκολίες μπροστά του οικονομικά και διοικητικά και δεν κατάφερε να τις αντιμετωπίσει με ψυχραιμία. Έτσι η απομάκρυνσή του φαίνεται εκ του αποτελέσματος πως βοήθησε.

-Πως βλέπεις τα πράγματα στην ΠΑΕ; Η κατάσταση είναι δύσκολη για παίκτες, προπονητικό τιμ και υπαλλήλους.

-Αυτή την στιγμή δεν μπορώ να σχολιάσω πολλά πράγματα. Η μετά -Ντέμη εποχή είναι αρκετά δύσκολη, ειδικά οικονομικά. Εύχομαι να βγει κάτι καλό από αυτή την υπόθεση του επενδυτή και να καταφέρει να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο η ΠΑΕ. Η ΑΕΚ είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ελλάδα και πρέπει να βρει ξανά την παλιά της αίγλη και να δώσει χαρά στους οπαδούς της. Σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν και αυτοί και να είναι ενωμένοι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Θέλω να πιστεύω πως και η προσπάθεια των Supporters θα δώσει σημαντικές βοήθειες. Ίσως αν η ομάδα μπει σε λαϊκή βάση να υπάρξουν καλά αποτελέσματα.

- Πέρα από τα της ΠΑΕ. Εσύ με το τιμ σου κάνετε μια προσπάθεια για την δημιουργία ταλέντων στην ομάδα Κ20 που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της μεγάλης ομάδας.

-Προσπαθούμε να δουλέψουμε με όσες ανέσεις διαθέτουμε. Γενικά έτσι έχω μάθει να δουλεύω με όσα έχω και δεν θέλω να επηρεαζόμαστε από το γεγονός πως ούτε αγωνιζόμαστε, ούτε προπονούμαστε σε πλαστικό χορτάρι. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο και πιστεύω πως με σκληρή δουλειά τα αποτελέσματα θα έρθουν. Είμαι αισιόδοξος πως στον δεύτερο γύρο θα είμαστε ακόμα καλύτεροι. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εμείς αγωνιζόμαστε για να βγάζουμε παίκτες που να μπορούν να αγωνιστούν στην μεγάλη ομάδα. Η ΑΕΚ είναι μεγάλος σύλλογος και θέλει μεγάλους παίκτες.

-Παρά το γεγονός πως παίζετε αρκετά καλό ποδόσφαιρο τα αποτελέσματα δεν σας δικαιώνουν. Υπάρχει απογοήτευση;

- Τα παιδιά είναι ευχαριστημένα από τον τρόπο δουλειάς μου, παρά τα όσα ακούστηκαν πέρυσι απο τον κ. Κόλα και με στεναχώρησαν. Είναι καλά ψυχολογικά και βλέπουν ότι αγωνιστικά είμαστε αρκετά καλά. Δεν απογοητευόμαστε και συνεχίζουμε τη δουλειά απερίσπαστοι. Δουλεύουμε πάνω στην φυσική κατάσταση για να βελτιώσουμε τις αδυναμίες που έχουμε και να δημιουργήσουμε έτοιμους ποδοσφαιριστές για την πρώτη ομάδα. Άλλωστε αυτό γίνεται στις Ακαδημίες όλου του κόσμου και εμείς έχουμε καλή συνεργασία με την ΠΑΕ και τον Νίκο Κωστένογλου, ο οποίος έδειξε πως υπολογίζει σε αυτά τα παιδιά. Όλα αυτά θέλω να τα ξέρει ο κόσμος που μπορεί να μην ασχολείται με την κατάσταση και να απογοητεύετε από τα αποτελέσματα.

 

ΠΗΓΗ: aek365.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags